sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Kikhernehampurilaisia, savustettua tomaattia ja hunajaista porkkana-fenkolilisäkettä sekä raikasta jogurttikastiketta

Yhteistyössä Aura (Auran mallassinappi)

kasvishampurilainen


Koska hampurilaiset ovat nyt pop, hip ja cool ja koska yksi ystävämme ei syö punaista lihaa, päätin tehdä tervetuliaisillalliselle hampurilaisia kikhernepihvillä. Minulla oli selkeä mielikuva, että haluan tehdä hamppareihini sellaiset rouhevat, leseillä ryyditetyt sämpylät ja täyttää ne kaikella herkulla: savustetuilla tomaateilla, hunajaisilla rakuunaporkkanoilla, paholaisen hillolla ja jogurttikastikkeella. Kun nyt kerran on kotimaisten vihannesten sesonki, niin otetaan nyt sitten niistä kaikki irti!

vihannesten savustus
Vihannekset kuivuvat hieman n. 100 asteisessa grillissä savustuessaan. Kuivuminen tiivistää makua. 

Sitäpaitsi ne taannoin savustamani tomaatit jäivät mieleen ihan erinomaisen hyvinä ja ajattelin niiden tuovan kasvishamppariin luonnetta ja runsautta. Kaikesta tulikin ihan erinomaisen makuista, vaikka tämä kätevä emäntä päätti sitten viime hetkillä pudottaa uunissa kuumassa olleet kikhernepihvit lattialle. Arvatkaa vaan, menivätkö ne rikki joka ikinen? Kyllä vaan. Mutta no, onneksi vieraat eivät olleet kovin vieraita ja lusikoimme rikkoutuneita pihvejä sämplöiden väliin. Eipä tuo makua haitannut kauheasti vaikka pihvit olivat n+1 palassa. Mutta ottakaa opiksenne, kun otatte kuumaa kippoa sieltä uunista niin laittakaa molempiin käsiin jokin pannulappu tai mieluiten patakinnas.

kikhernehampurilainen
Paholaisen hilloa ei pakosta tarvita, mutta hyvää se on hampparin välissä. 

 Tomaatit savustin samalla tavalla kuten edelliselläkin kertaa weberissä. Osasin jopa ihan itse käynnistää sen Smokain, kun V oli hakemassa I:n kanssa vieraita satamasta. Lisäksi viipaloin vielä toiseen koriin fenkolia, jonka ajattelin yhdistää hunajassa ja rakuunassa kevyesti paistettujen porkkanatikkujen kanssa lisäkkeeksi jota voisi myös lattaa sinne hampparin väliin. Siitä tuli ihan Erinomaista.

porkkanaa ja fenkolia
Porkkanaa, hunajaa, rakuunaa ja savustettua fenkolia. Mmm... 

Ei varmasti jää viimeiseksi kerraksi tuo fenkolien savustelu. Savu teki aniksenmakuisesta fenkolista tosi hauskaa ja tuo olisi ihan mahtavaa päällistä vaikka butternutkurpitsakeitolle tai punaiselle linssikeitolle. Nams. Oikein tavallaan harmitti seuraavana päivänä kun tein kookosella, sahramilla ja paprikalla maustettua butternutkurpitsakeittoa ja sitä porkkana-fenkolilisäkettä ei ollut jäljellä enää yhtään :) Vaikkei kai sitä kannattaisi harmitella, että ruoka oli niin hyvää, että se syötiin kaikki.

savustettua tomaattia ja kirveliä
Kirveli raikastaa savustetun tomaatin upeasti. 

Jogurttikastike syntyi lisäämällä turkkilaiseen jogurttiin valkosipulia, öljyä ja korianterisilppua. Paholaisen hillo oli poppamiehen käsialaa ja sinapiksi nappasin jääkaapista tuotenäytteenä tulleen Auran mallassinapin.

auran mallassinappia
Mallassinappi sopii näihin vähän rustiikkisiin hampurilaisiin. 

Pehmeän ja täyteläisen makuisena se oli minusta ihan nappivalinta näihin hampurilaisiin. Oli meillä tarjolla tavallista Dijon - sinappia ja hunajadijonniakin, mutta jotenkin tuo mallassinappi oli lopulta se, jota kaikkien hamppareihin päätyi kun se ei jyrännyt muita makuja.

Mutta kaikenkaikkiaan ihan erinomaisen hyvä setti. Juomaksi valittiin hieman tammisempi Beaucharme chardonnay. ja jälkkäriksi oli niitä eilen bloggaamiani suklaabrowniesseja. Mums mums. :)

Kikhernehampurilaisia savustetuilla kasvislisäkkeillä

HUOM! Kikhernepihvit tehdään kypsentämättömistä, n. 8h lionneista kikherneistä. Yksi ohje täällä, ohessa määrät suurin piirtein, koska en mitannut nyt niin tarkasti.

Myös kasvisten savustus vie aikaa 2-3h joten aloita hampurilaisten tekeminen hyvissä ajoin. Valmiiksi savustetut vihannekset säilyvät kyllä odottamassa siihen asti kunnes pistät kaiken tarjolle.

Miniluumutomaatit halkaistaan ja niille ripsautetaan vähän sokeria, fenkolit vain siivutetaan.

Kikhernepihvit

reipas 1/2 pss eli n. 300g kuivattuja kikherneitä liotettuna n. 8h
2 valkosipulin kynttä
sitruunan mehua
1 tl suolaa
öljyä
vettä
(mustaa pippuria)

Laita liotetut kikherneet yleiskoneen silppuriin ja lisää sinne sitruunaa, vettä sekä öljyä sen verran että saat seoksen pyörimään. Mausta suolalla ja valkosipulilla. Halutessasi voit lisätä muitakin mausteita ja esim. tahinia.

Paista pihvit runsaassa öljyssä pannulla kauniin kullanruskeiksi. Laita paistetut pihvit aina uunivuokaan ja nosta 180-200 asteiseen uuniin jatkamaan vielä kypsymistään ja pysymään lämpimänä kunnes saat kaiken muun tarjolle.


Sämpylöihin (ohje suurin piirtein)
0,5l vettä
2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl hunajaa
3 dl suuria kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
n. 0,5 dl pistaasiöljyä tai muuta öljyä
6-7 dl vehnäjauhoa

Sekoita hiiva, suola ja hunaja veteen kuivahiivapussin ohjeen mukaan. Lisää leseet ja kaurahiutaleet sekä ruisjauho ja öljy. Vaivaa taikinaa ja lisää vehnäjauhoja kunnes seos on sopivan sitkasta ja tuntuu vähän irtoavan kädestä.

Jätä kohoamaan ja kun taikina on paisunut n. kaksinkertaiseksi leivo siitä sämpylöitä ja jätä ne kohoamaan uudelleen. Kun sämpylät ovat paisuneet n. kaksinkertaiseksi paista ne 225 asteisessa uunissa kauniin värisiksi, n. 12 min

Savustettuja tomaattia ja kirveliä

1 rasiallinen miniluumutomaatteja savustettuna
n. 1 dl kirvelisilppua
loraus öljyä (meillä pistaasiöljyä)

Rakuuna-hunajaporkkanaa ja savustettua fenkolia

3 uutta porkkanaa kuorittuna (jos on kuorta, hyvin pestynäkin kelpaa)
1 iso tai 2 pientä fenkoliasavustettuna
tilkka öljyä pannulle
2-3 tl hunajaa
2-3 rkl rakuunasilppua
sormisuolaa
mustaa pippuria

Tee porkkanoista reippaan tuuman mittaisia tikkuja. Pilko hieman savustettuja fenkoleita suupalan kokoisiksi.

Kuumenna öljy pannulla ja lisää hunaja. Lisää sitten porkkanatikut ja paista 2-3 min. Lisää fenkolit, rakuunasilppu ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoile.

Jogurttikastike

n. 2,5 turkkilaista jogurttia
1-2 valkosipulin kynttä
pieni nippu korianteria silppuna n. puoli puskaa kaupan korianterista
loraus öljyä
hieman suolaa

Sekoita kaikki aineet, tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa

Lisäksi tarvitset

Auran mallassinappia tai muuta pehmeänmakuista sinappia esim. hunajadijonnia tai pirkan konjakkisinappia

Paholaisen hilloa esim. poppamiehen mietoa paholaisenhilloa (ei pakollista, lisukkeissa on makua ilmankin mutta hyvää silti)

Kokoa hampurilaiset haluamassasi järjestyksessä ja nauti heti.

vinkki: annoksesta saa täysin vegaanisen korvaamalla jogurtin jollain vegaanin mentävällä tuotteella.


Auran mallassinappi tuli bloggaajalle tuotenäytteenä, mutta jutusta ei maksettu mitään erillistä juttupalkkiota. Kunhan se nyt minusta sopi tähän ruokaan.  Kaikki muut sörsselit, soosit ja vempeleet ovat bloggaajan ihan itse hankkimia. 

4 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Hauska idea kokeilla myös fenkolin savustamista!

Nelle kirjoitti...

Hiidenuhma: idea syntyi niinkuin useimmat ideat meillä - tarpeesta käyttää ne fenkolit :) Alkoi olla jo pintalehtien kuorimisen tarvetta :) Mutta joo, hyvää tuli!

Merituuli kirjoitti...

Me ollaan tykätty hurjasti tuosta sinapista ja viety sitä tuliaiseksikin itse ostettuna.

Ihanan oloiset hampit teillä! Paljon muutakin maukkaan oloista olette tehneet. Me ollaan oltu niin vähän kotona tänä kesänä, että reseptejä ei juurikaan tule.

Nelle kirjoitti...

Merituuli: joo, tuo on ihan hauskan erilaista sinappia, purkki on jo puolillaan!

ja mitä tulee tuohon reseptit vs muut jutut niin tilanteen mukaanhan se menee - mä taas olen katsellut teidän ihania ravintolakokemuksia hippusella haikeutta; I on nyt siinä vaiheessa että ei tahdo pysyä yhtään paikallaan joten ravintolavierailuja täytyy odotella kotoisten kokkausten merkeissä:)