perjantai 19. heinäkuuta 2013

Paahdettua kasvissalaattia Caponata - tyyliin ja minttu-korianteripestolla maustettua linssilisäkettä

paahdettu kasvissalaatti

Näin sateisempina viikonloppuina siellä grillin äärellä ei ola ihan pakko seistä pitkään ja hartaasti, jos ei halua. Hauskoja ja vivahteikkaita kasvislisäkkeitä saa aikaan myös uunissa ja jos nyt sattuisi olemaan jo vähän kyllästynyt pelkkiin grillivihanneksiin, niin uunikin on vaihtoehto. Ja luovuuttahan sekin on, yhdistellä vanhoja tuttuja reseptejä sen mukaan mitä jääkaapissa on ja mitä jaksaa suorittaa.

tomaattipyre
Tomaattipyrettä saa myös pusseissa - loistoidea mökillä. 

Meidän viime viikonlopun settin kuului myös tämmöinen lihansyöjien ja punaisen lihan välttäjän yhteismenyy. Ajattelin panostaa kasvispuoleen ja liha sekä halloumi meni grlliin aika perinteisin keinoin - lampaan paahtopaisti marinoitiin limellä, chilillä, korianterilla ja mintulla ja halloumi hunajalla, mintulla ja vihreällä kardemummalla.

Halloumin päälle kaadettiin minttuinen marinadi grillauksen jälkeen. 

Tuo jälkimmäinen on muuten meillä sen verran tykätty marinadi halloumille, että juuri eilen eräs "tuttu äijä" soitteli ja kysyi kaupassa ollessaan että:"mitä siihen halloumin marinadiin tulee, mitä sä aina teet?" ;) Tämä varmaan kertoo sen marinadin onnistumisesta enemmän kuin kasa sanoja joita tähän voisin naputella.

caponata
Runsas kasvissalaatti on hyvä lisäke melkein mille vaan.

Lisukkeiksi tein belugalinssejä korianteri-minttupestolla ja jonkinlaisen hassun yhdistelmän caponatasta ja paahdetusta kesäkurpitsasalaatista. Molemmat ovat hyviä salaatteja ihan itsessäänkin, mutta mikä ne yhdisti oli, että paahdoin kurpitsaa ja paprikaa pinjansiementen kanssa uunissa ja lisäsin salaattiin caponatan kastikkeen. Okei, munakoisot menivät salaattiin tällä kertaa pannun kautta.

munakoiso
Munakoisot paistettiin tällä kertaa pannulla. 

Mitään ei siis nyt uppopaistettu, koska en jaksanut, viitsinyt ja uhoh, aina ei yksinkertaisesti vaan kykene. Ne munakoisoviipaleet voisi toki nakittaa grillimestarinkin paistettavaksi jos haluaa välttyä savulta keittiössä, mutta koska sää ei suosinut, grilliin meni vain halloumi ja lammas. Lisäkkeet syntyivät tällä kertaa keittiössä missä oli lämmintä ja mukavaa.

paahdettavia vihanneksia
Vihannekset voi kääntää kesken paiston jos haluaa. 

Ja lopputulos palkitsi; se oli raikas ja rikas - täyteläinen ja paahteisen runsas. Sanoinkin pöydässä että tänä vuonna olen koittanut löytää tapoja tarjota näitä vihanneksia vähän eri tavalla kuin aiemmin. Ihan itsenikin takia. Etenkin viime vuonna tuli vähän ylivuoto noiden grillivihannesten kanssa kun ladoin niitä grilliin niin paljon, että niitä jäi seuraavan päivän lounaallekin. Ei siinä mitään pahaa - hävikkiherkkukeittiö kiittii - mutta. Jotenkin kaikkeen kyllästyy ja nyt on ollut kaipuu johonkin muuhun.

Ja siihen tämä kävi enemmän kuin hyvin ja olihan se ihan kiva, että illallispöydän kunkku ei ole pelkästään se punainen liha?

Belugalinssejä minttu-korianteripestolla

Linssien keittämiseen
200g Du puy - linssejä (laitoin n. puoli pss beluga - linssejä eli n. 2,5 dl )2 valkosipulin kynttä 2 oksaa salviaa450 ml vettä (jouduin vähän lisäämään)2 rkl oliiviöljyäsuolaa ja pippuria

Laita huuhdout linssit ja vesi, rikki lyödyt valkosipulin kynnet, salvianoksat ja öljy kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi mutta älä anna kiehua. Jätä "simmeröitymään" kannen alle n. 20 min kunnes linssit ovat kypsiä. Sitten sammuta levy ja jätä linssit vielä jäähtymään ja vetäytymän sillä aikaa kun teet peston ja muut tarvittavat lisäkkeet.

Korianteri-minttupestoon: 
tupsu minttua
tupsu korianteria 
öljyä

Laita kaikki aineet silppurikulhoon ja surista tasaiseksi tahnaksi. Sekoita jäähtyneisiin tai enää vähän lämpimiin, valutettuihin linsseihin. 

Paahdettu kasvissalaatti caponata - tyyliin

1 pieni, kiinteä kesäkurpitsa
1 oranssi tai punainen paprika
2 rkl pinjansiemeniä
vähän öljyä

Munakoisoa
öljyä (paistamiseen)
suolaa
pippuria 

1 dl mustia oliiveita (meillä arnaudin kivettömiä)
1 lehtisellerin varsi
5 anjovisfileetä (sardellia)
50g kapriksia

1 dl tomaattipyreetä
2 rkl ruskeaa sokeria
2 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl lehtipersiljasilppua
1 rkl sitruunamehua

oliiveita

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. 

Lohko uunipellille paprika ja pieni, kiinteä  kesäkurpitsa. Ripauta päälle pinjansiemenet ja pirskota päälle oliiviöljyä. 

Paahda kasviksia uunissa kunnes ne saavat kaunista ruskeaa sävyä ja karamellisoituvat alapinnoistaan - n. 30 min. 

Paista munakoisot pannulla öljyssä tai grillaa ne öljyllä siveltyinä kypsiksi. 

Pilko oliivit, selleri ja anjovikset hienoksi ja yhdistä kapristen kanssa.

Ruskista tomaattipyreetä ja sokeria kattilassa. Lisää sekaan viinietikka. Mausta suolalla ja pippurilla. (Tässä kohdin annoin seoksen vähän jäähtyä.) Lisää sitten vielä silputtu lehtipersilja ja sitruunamehua.

Yhdistä tomaattiakstike oliivi-anjovis-kaprisseokseen. (Lorautin mukaan vähän hyvää oliiviöljyä, koska seos oli kuivan oloista)

Lado salaatti tarjoiluastiaan yhdistäen paahdettuja kasviksia, kastiketta, munakoisoa ja tuoretta lehtiopersiljaa. Tarjoa heti. 


3 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Paahdettu kasvissalaatti tuoksuu ihanalta tänne asti. Linssit ja halloumi maistuvat jo suussa. Kerrassaan ihanat maut!

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

Aivan mielettömät herkut! Caponata on ihanata! Ja kiitos halloumin marinointivinkistä, se menee meillä ihan varmasti kokeiluun.

Nelle kirjoitti...

Hiidenuhma: se halloumi tosiaan hyötyy lisätystä, tuoreesta mintusta. Erinomaisen suositeltavaa:) Ja joo, Caponata on muutenkin sellainen miljoonan reseptin ruoka, että sitä sopii modailla oman makunsa mukaan. :)

Kotiharmi: ihanaa, jos löysit hyvän vinkin. Muista myös se kardemumma, minusta ihan ässää kamaa:)