perjantai 28. kesäkuuta 2013

Holy Smoke!


"Se savustushommakin on sitten sellainen juttu, mikä vie miehen ihan mukanaan jos siihen hurahtaa" aloitti eräs Särkänlinna-illan seurueemme rouvasihmisistä oman kertomuksensa aiheesta "rouvat avautuvat savustuksesta" ;) Näin jälkikäteen tuntuu, että mahtaako leidillä olla piileviä shamaanin kykyjä, sillä silloin vielä pyörittelin silmiäni täysin tietämättömänä, että V oli jo klikkaillut tilaukseen seuraavan keittiövempeleemme mökin kesäkeittiöön. Nimittäin Uusi-seelantilaisesta teräksestä valmistetun savustimen. Näin se siis etenee.


Meillähän on ollut aiemmin sellainen perinteinen pieni, rosterinen savustuslaatikko, jolla voi tehdä lämminsavukalaa. Tämä Smokai jonka V oli tilannut on taas kykenevä kylmäsavustukseen joka yleensä vaatii tulen, josta savu ohjataan putkea pitkin viilentävän maan alla johonkin savustustorniin jossa savustettavat kalat sunmuut sitten roikkuvat.

Kyllä minä jo kerran nielaisin tyhjää ja naurahdin varmaan aavistuksen takakireästi kun kuulin V:n haluavan ryhtyä kylmäsavustukseen. Näin silmissäni jumalattoman rosterisen "savustuseriön" jossain pyörimässä ja tietysti maahan kaivetut putket, polttouunit sunmuut. Tuoreessa muistissa olivat vielä jutut siitä, miten "sellaisen ison kunnollisen kylmäsavustuslaitteen savustuttamiseen ja savustukseen itseensä menee päiväkausia aikaa" ja tietäessäni meikäläisten nykyiset aikataulut näin, miten me niin savustamme tasan kerran kesällä ;) Mutta olisihan se ihan miehekäs viritys, varmasti.

Vaikka Smokain saa menemään sytytysaukkoon, savu ei pääse grillin sisään kunnolla. 

Mutta! Mieheni yllättää positiivisesti eikä olekaan kierittelemässä rosterilieriöitä pitkin rantakalliota pysyvään installaatioon, vaan koko savustushärveli olikin pieni, söpö laite josta savun voi ohjata teoriassa vaikka grilliin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ideana on, että tuo rosterilieriö täytetään savustushakkeella ja sytytetään alhaalla olevista rei-istä sytyttimellä. Smokaissa on mukana sähköllä toimiva pieni ilmapumppu, joka työntää ilmaa kytevän purun läpi ja työntää savun ulos kärsästä. Koska puru kytee eikä pala isolla liekillä ulos tuleva savu on käytännössä kylmää. Savu ohjataan sitten savustuslaitteeseen jollaisena toimisi vaikka jokin rosterinen kaappi tai vaikka vanha viinitynnyri. No, meillä nyt ei sattunut pyörimään yhtään vanhaa viinitynnyriä nurkissa, joten ajattelimme kokeilla savun ohjaamista grilliin.

Grillin raoista savu pääsee ikävästi karkuun. Vartaan paikastakaan Smoaki ei mahdu juuri sisään. 

Ensin tietysti kokeiltiin, miten se menisi kaasuweberin sytytysaukkoon? Joo, mutta ei. Se mahtuu kyllä siitä sisään ja varmaan siitä jollain lankkuvirillä saisi jopa tukevan, mutta kätevästi savu ei pääse kunnolla grilliin koska kärsä ei mene tarpeeksi syvälle ja ensimmäinen kaasupoltinrivi suojineen tukkii kaasun tietä lisää. Grillin välistä kaasu pääsee kyllä sisään, mutta tuuli tahtoo puhaltaa sen pois. Sen verran tympeä olin, etten antanut lupaa porata weberiin reikää Smokaille. Mutta kieltämättä olisi ollut bonus, jos savu olisi jotenkin nätisti mennyt sisään Weberin sytytysaukosta. Nyt me pääsimme kyllä savustelemaan, mutta vaikka grilli roudattiin suojaisimpaan keksimäämme paikkaan jokin tuulenvire aina pölläytti savua sinne ja tänne.

Kala sijoitettiin ylemmäs, missä olisi varmasti tarpeeksi savua. 

Olin ostanut V:lle projektikalaksi kuhan ja koska oli taste of Helsinki - viikonloppu ja minä hieman haikeana seurailin aina väleissä ruokafestareilta tulevaa SOME päivitysvirtaa bongasin sieltä idean savustetusta tomaatista. Vaikken ole Smörissä ikinä käynytkään - pakko kokeilla!


V oli suunnitellut tällä Smokain neitsytmatkalla savustavansa kuhaa perinteisemmin, lämmön kanssa mutta amerikkalaiseen tyyliin. Se tahtoo sanoa, että kala savustettiin matalassa lämmössä ja tosi pitkään - ainakin kaksi-kaksi puoli tuntia. Käytännössä tuolla meidän kaasuweberillä se lämpö heittelehti tuulisena päivänä siinä muistaakseni n. 100 asteen korvilla joten päätin että kokeilen tehdä savustettuja, puolikuivia kirsikkatomaatteja kun V projektoi kalaansa.

Kuten näette, kala oli tosi mehukasta mutta sen lihassyyt olivat ihan muusia.
Kuha ei myöskään ole se helpoin kala savustaa - ehkä ensi kerralla jokin lohikala tai vaikka lahna? 

Tuosta kalasta ei nyt ehkä paljon sen enempää kuin että a) se ei ollut yhtään kuivaa vaan tosi tosi mehukasta mutta b) se meni jollain lailla yli. Kalan rakenne nimittäin hajosi ja siitä tuli sellaista mehukasta (mutta outoa) kalamössöä. Tämä on selvästi harjoittelua vaativa laji ja kalan mehukkuus kyllä vakuutti melkein tämmöisen epäileväisen Nellenkin jo siitä, että kalan savustuksesta tuolla tavalla amerikkalaisittain taitaa tulla meidän tämän kesän opettelujuttu - ainakin jossain määrin. Mutta tomaatit sensijaan menivät kerrasta nappiin. Niistä tuli upeita kertayrittämällä.


Halkaisin vaan tomaatteja verkkokoriin, ripotin jokaisen puolikkaan päälle aavistuksen hienoa sokeria ja hups, grilliin kalan kaveriksi.

Valmiit savustetut tomaatit ovat kuin puolikuivia, mutta mikä maku! 
Smörin alkuperäisessä annoksessa savustetun tomaatin pariksi on tehty nokkospestoa ja riivitty mozzarellaa. Varmasti olisi hyvää. Minä ripottelin tomaatit kermassa keitettyjen nauriiden päälle ja tarjosin pihvin lisukkeena. Se nokkospesto olisi ollut kyllä kova.

Naurista, kermaa ja sinappia pannulle. Päälle pippuria ja ruohosipulia.
Sinappi oli muuten Auran mainiota mallassinappia, joka on tuotenäyte. 
Ja vielä vähän tiivistettynä opittua:

  • Smokai tarvinnee ainakin kylmäsavustukseen grilliä tiiviimmän savustuspöntön. 
  • Grillissä tuo matalalla lämmöllä hitaasti savustaminen tuottaa uskomattoman erilaisen lopputuloksen kalan rakenteeseen kuin mitä perinteinen savustuslaatikko. Savu ei myöskään ollut yhtään kitkerän makuista. 
  • Kala on hyvä suolata etukäteen liemessä niinkuin useimmat ohjeet käskevät - eli hommaan on syytä varautua jo edellisenä päivänä
  • Suomalainen savustuspuru on vähän turhan hienoa smokaille - meillä oli meidän isin tekemää omenapuulastua joka oli karkeampaa se toimi paremmin smokaissa -> paloi hitaammin. 
  • Tomaatit tulivat savuisiksi ja olivat melkein parhaimmillaan heti savustamisen jälkeen. Jos niille kaataa öljyä, savun maku voimistuu niin paljon, että se voi olla suorastaan tyrmäävä. Maista ainakin ensin yhtä öljyllä ennenkuin kaadat kaikkien päälle öljyä. 

Postauksessa on mainittu yksi sinappipurkki, joka tuli tuotenäytteenä. Muuten kaikki tuotteet, vehkeet ja välineet ovat omin pennosin hankittuja eikä kukaan maksa meille niiden käytöstä tai niistä kertomisesta yhtään mitään;) 

9 kommenttia:

Hiidenuhma kirjoitti...

Meillä on kotona ja mökillä perinteinen peltisavustuspönttö, jonka alle sytytetään nuotio. Samaa sorttia kuin teilläkin, kait. Mutta. Olen haaveillut kylmäsavutuspötöstä jo vuosia - minua ei haittaisi edes iso rumilus, kunhan saisin mahdollisuuden kylmäsavustukseen. Ajattelin jo hetken, että teidän uusi pikkuinen kylmäsavustin olisi ratkaisu meillekin. Vaan nyt täytyy odotella miehesi tuotekehittelyä sen savustamisastian suhteen ;) Mieheni ei ole järin innostunut itse rakentelemaan, ellei ole valmista ohjetta mitä tehdä.

Nauriit ja tomaatit kuulostivat erinomaisilta! Onneksi niitä nauriita voin jo kokkailla kylmäsavustimesta haaveilun jatkuessa.

Nelle kirjoitti...

Hiidenuhma: mulla on aika vahva oletus, että meille ilmestyy jonkinsortin kylmäsavustuspömpeli. Itse asiassa mietittiin että joku rosterinen kaappi olis tosi kova. Mutta siinä ei saisi olla mitään hirveitä pintakäsittelyaineita ettei sitten vaan irtoa ruokaan. Mutta semmosta aateltiin etsiskellä.

Nuo nauriit on bongatti polkkapossun blogista joskus kauan sitten, tai ainakin samantyyppiset. Mielestäni bloggasinkin aiheesta jo joskus mutten löytänyt postausta enää. No, hyviä ovat!

Jael kirjoitti...

Vau kateelliisena luen tätä.viime kesänä sain nauttia täällä Suomessa ystävän luona ihanista itse savustetuista kaloista mutta ne olivat lämminsavustettuja.:

Nelle kirjoitti...

Jael: Ei lämminsavustettukaan kala ole huonoa, päinvastoin. Tuore ja savustettu on ollut tosi hyvää kun sitä on suoraan laatikosta saatu syödä. Mutta kyllä mua kutkuttaa millaisia kylmäsavustettuja juttuja me vielä saadaan tehtyä - ja niistä jännin ei varmaankaan tule olemaan kala. ;)

Chez Jasu kirjoitti...

Mielenkiintoinen laite ja postaus! Kylmäsavustusta vähän opiskelleena ja kokeilleena olen huomannut, että oleellista on myös riittävä ilmanvaihto, jotta savustettava tuote kuivuu riittävästi. Sikäli weber ei olisi musta mitenkään mahdoton vaikka "vuotaakin"

Nelle kirjoitti...

Jasu: heI kiitos! kokeneempien neuvoja tässä kyllä tarvitaan. Ja minusta tosiaan ainakin tuo lämminsavukala oli ihan tarpeeksi savuista vaikkakin tosi erilaista kuin siinä perinteisen mallin laatikossa. V kaipasi ehkä itse enemmän savua. Ja tomaateissa oli tosiaan potkua hurjasti.

Se, mikä tuossa smokaissa on tietysti, on että pitää olla jokin isompi suppilo tms, josta purua saisi pidemmäksi aikaa - tuota suomalaista purua kun kuluu hurjasti (esim. yön yli yhdellä säiliöllä ei pääse kun meillä on se pienempi malli smokaista.)

Satunnainen vierailija kirjoitti...

Onnistuisiko savustus savuslatikolla, mihin tekisi reiän tuota SMOKAIta varten? Tuli vaan pikaisesti mieleen ;) Aikamoinen juhannusmenuu teillä, kun meitä oli 11 ja ssinäkin sai kokkailla ihan mukavia määriä ;)

Nelle kirjoitti...

Satunnainen vierailija: Me mietittiin sitä, mutta toistaiseksi ollaan savustettu tuolla weber - konffiksella. Toimii tomaateille jne ihan erinomaisen hyvin.

Juhannus oli kyllä hauskan erilainen - ja minä tykkään kunnon tohinasta:) Onneksi ei tarvinnut olla yksin vastuussa kokkailuista vaan tehtiin yhdessä. Ja kyllä 11 hengen muonituksessa pääsee jo fiilikseen! ;)

Anonyymi kirjoitti...


Liekö toimiva esim vanha jääkaappi, minne sellainen sähkövastus? pohjalle ...minkä päälle tule joku puubriketti, pieni...ja se siinä sitten muodostaa savua...ja ilmeisesti samalla lämpöä. Vaatinee myös termarin..ja mitä lie. Mutta aika yksinkertainen esim kylmäsavustukseen. Sinne vaan suolatut(oikein) vaikka lohifileet sisään ja avot. (olen nähnyt tuollaisen ja maistanut tuotetta ja toimii )
Homma ei taida vaatia vahtimista, paitsi kai ne briketit pitää käydä väliin lisäämässä. Ja eikös homma kestä siinä 20h pintaan...en tiedä.