maanantai 4. maaliskuuta 2013

Viilleltyä satay - kanaa, paahdettua kukkakaalia ja granaattiomenaa

Paahdettu Satay - kana

Vaikka Satay- kastikkeen tekeminen itse on jonkin verran aikaa vievää puuhaa, se kyllä palkitsee tekijänsä ruhtinaallisesti. Ja jos kastikkeen vääntäminen joka kerta tuntuu tylsältä, voi soosia tehdä samalla vaivalla isomman määrän ja pakastaa osan sitten myöhempää käyttöä varten. Tosin, itsetehty Satay on niin koukuttavaa, etten voi mitenkään luvata sen säilyvän pakastimessa kovin pitkää aikaa. :)

Satay - kastikkeen tekeminen
Satay - kastikkeen pohjaan tehdään maustetahna joka keitetään kastikkeeksi. 

Tein Satay- kastiketta joskus taannoin, enkä silloin ollut ihan täysin tyytyväinen sen konsistenssiin. Lupasin itselleni, että ensi kerralla keittelen kastiketta pidempään, niin että saan siitä oikeamman oloista. Ja nyt olen tuunaillut tuota ohjetta, sekoittanut mukaan pari currytahnoista opittua juttua ja vielä kun osuin katsomaan Jamien grillausohjelmaa telkkarista niin päätin yhdistää kaikki hyvät ohjeet. Lopputulos oli ihan kertakaikisen erinomainen ja mielelläni sen kanssanne jaan.

kanan viiltely grillausta varten
Kun kanaan tehdään viiltoja, siihen saadaan enemmän ruskistuvaa pintaa.

Jamielta pihistettyä on tuo kanan viiltely. Hän selitti grilliin juttuja laittaessaan, että kun kanaan tekee tuollaisia syviä viiltoja, lihaan saadaan enemmän pintaa, joka pääsee paahtumaan upean makuiseksi ja parhaimmillaan ihan rapsakaksi. Samalla kanaan saadaan enemmän makua, kun marinadi voidaan sivellä syvälle lihaan. Toinen Jamien idea oli myöskin tehdä osasta Satay- kastikkeesta dippi sekoittamalla se turkkilaiseen jogurttiin ja tarjoamalla aterialla lisukkeena vihanneksia, joita porukka voi sitten dippailla ikäänkuin salaatiksi. Hestonilta taas pihistin vinkin kanan paistamiseen. Usein kanan kanssa ongelmaksi tulee, että osa kanasta kuivaa, ennenkuin pinta on hyvä.

kanan marinointi, satay
Kun kanan viiltoihin hierotaan kastiketta, se pääsee maustamaan kanan tassaisesti läpikotaisin.

Niinpä Heston vinkkaa at home - kirjassaan, että  kana kannattaa kypsentää ensin sisältä valmiiksi matalammassa lämmössä, ottaa sitten pois hetkeksi vetäytymään ja viimeistellä pinta kanan vetäydyttyä. Näin lihasnesteet pääsevät välissä tasaantumaan. Kun hieman vetäytynyt kana laitetaan grillivastuksen alle, pintaan saadaan Maillard- reaktion aromeita ilman, että kana kypsyy sisältä liikaa. Näin tein ja lopputulos oli kertakaikkisen upeaa. Myös noissa kukkakaaleissa kävi ihan kuningasajatus - muokkasin vanhaa ideaa kukkakaalien paahtamisesta uunissa ja laitoinkin kukkakaaliflorettien sekaan öljylorauksen ja sitruunanmehun lisäksi pari ruokalusikallista sitä keittämääni satay - kastiketta. Pähkinäinen ja hieman tulinen Satay sopi mielettömän hyvin kukkakaalin kanssa. Etenkin kun se paahtui uunissa vähän pähkinäiseksi itsekin.

kukkakaali, granaattiomena
Satay - maustettu kukkakaali, granaattiomena ja minttu ovat erinomainen yhdistelmä.
Satay- marinoitua tofua lisäämällä tästä tulisi täysi kasvislounas.

Ja koko homma kruunattiin vielä grnaattiomenan helmillä sekä seoksella silpputtua korianteria ja minttua. Jos minulla olisi ollut, olisin saattanut siivuttaa annoksen päälle vielä vähän tuoretta, punaista chiliä. Mutta tuollaisenaankin V myhisi tyytyväisyydestä ja totesi, että:"jotain sitä tuosta thai-kokkauksestakin alkaa tarttua matkaan". Tämä täytynee varmaan ottaa suomalaisen miehen kiitoksena, että kyllä se vaimo näemmä jotain on oppinut ;)

sataydippi
Dipin kanssa sopisivat muutkin vihannekset; endiivilehtiin voisi koota lihaa, kukkakaalia ja kastiketta kuin veneeseen... 

Tuo kukkakaalihomma oli muuten niin hyvää, että siitä saisi dipin kanssa ihan oman ruokalajinsakin. Kasvisruokailijoita silmällä pitäen mukaan voisi hyvin paistaa satay- marinoitua tofua tai vaikka kik-herneitä. Nuo marinoidut kik-herneet tuntuvat tässä näppiksen äärellä itse asiassa niin kivalta idealta, että kokeilen varmaan joskus lounaaksi sellaista versiota.

sataydippi
Sataykastiketta voi käyttää paistsi marinointiin, myös dippikastikkeeksi. 

Että kun mietitte mitä sille kanalle tekisi, niin kokeilkaapa tätä. Kanan voi myös jättää soosiinsa marinoitumaan yön yli - tai muutamaksi tunniksi jos esim. lasten päiväuniaikaan keittelee soosin ja preppaa kanan sooseineen muovipussiin. Ja lisäkkeistä tuo kukkakaali ja dippi on tosiaankin ihan must. Ihan sikahyvää ja mikä parasta ne syntyvätkin samalla vaivalla & uunin lämmittämisellä. Tee ne vaikka sillä aikaa kun kana vetäytyy.  :) Juomaksi meillä kulautettiin viikonloppuna Kung Fu Girliä, joka on se hip ja cool itämaisen ruuan kaveriviini tällä hetkellä - eikä mitenkään syyttä.

Hyvää alkanutta viikkoa täältä lumisateen keskeltä. En yhtään pistäis pahakseni kevään pikaista ilmestymistä meidän ovellemme!

Viilleltyä Satay - kanaa, kukkakaalia ja granaattiomenaa (n. neljälle)

1 jyväkukko tai broileri

Satay- kastikkeeseen
1 rkl jeeraa, kokonaisena
1 rkl korianterin siemeniä
n. 1/2 rkl karkeaa suolaa

1 iso punainen chili
1 linnunsilmächili

1 sitruunaruoho, ohuena siivuna
1/2 puna- tai shalottisipulia silppuna
2 valkosipulin kynttä
2-3 kaffirlimen lehteä
(korianterin juurta jos on)
n. peukalon kokoinen pala inkivääriä silppuna
1 prk kookosmaitoa (täysrasvaista)
2 rkl raastettua palmusokeria
2 rkl (reilua) maapähkinävoita
n. 1 rkl kalakastiketta
n. 1/3 tl savupaprikajauhetta
(+tilkka vettä)

Lisäksi 
1 tuorekurkku
1 lime
korianteria
minutia

paahdettuihin kukkakaaleihin
1 kukkakaali
1/2 sitruunan mehu
n. 1-2 rkl öljyä
2 rkl satay- kastiketta
1/2 granaattiomenaa
mintun lehtiä

Dippiin
n. 2-2,5 dl turkkilaista jogurttia
n. 1 dl satay - kastiketta
minttu-korianterisilppua


Aloita nostamalla broileri lämpiämään, jos aiot paistaa sen kastikkeen tehtyäsi. Jos jätät kanan marinoitumaan pidemmäksi aikaa, ota se lämpenemään vasta kun aiot paistaa sen. Muista, että koskettuasi raakaa kanaa, kädet on syytä pestä saippualla.

Paahda kuumalla pannulla erikseen jeera ja erikseen korianterin siemenet. Näin vältät pienempien siementen palamisen. Mausteet ovat paahtuneet kun niistä nousee hyvä tuoksu. Jauha morttelissa ja siirrä syrjään.

Voit tehdä kastikkeen pohjaan tulevan maustetahnan morttelissa, mutta helpommalla pääsee kun käyttää bamix - kippoa tms. Laita silppurikippoon suola, chilit, sitruunaruohosilppu, shalotti, murskatut valkosipulit, limelehdet ja inkiväärisilppu. Kokeile ajaa seos tasaiseksi. Jos se ei pyöri kunnolla kipossa joudut lisäämään muutaman ruokalusikallisen vettä jotta saat seoksesta tasaista.

Kaada 2,5 dl kookosmaidosta pieneen pannuun ja kiehuta sitä hetki kasaan. Kun maito kiehuu, sekoita keskenään paahdetut, jauhetut mausteet ja kastikepohjan tahna. Lisää sitten seos kookosmaitoon ja anna tahnan keittyä jonkin aikaa ja raasta sillä aikaa palmusokeria (meillä raastinraudalla, karkeimmalla terällä onnistui parhaiten). Lisää sitten palmusokeriraaste ja anna kastikkeen karamellisoitua hetken. Lisää n. desi kookosmaitoa ja anna kiehua hiljalleen. Kastikkeen annetaan kiehua kasaan ja kiehuessaan se muuttuu öljyisemmäksi ja väri on pähkinäisen tumma.

Kun kastike on kauniin paksua, ruskeaa ja öljy vähän erottuu siitä lisää vielä maapähkinävoi ja loppu kookosmaito. Sulattele maapähkinävoi kastikkeeseen ja anna kiehua vielä sen verran, että saat mieleisesi paksuista kastiketta. Sitten mausta kalakastikkeella ja savupaprikajauheella. Tarkista suolan määrä maistamalla ja lisää vain tarvittaessa.

Poista kanasta selkäranka (katso kuvat!) ja litistä kana auki tasolla. Leikkaa sitten kanaan kunnon viiltoja joka puolelle. Hiero Satay - kastiketta (n. puolet tms) joka puolelle kanaa ja paina sitä kunnolla kanaan tehtyihin viiltoihin.

Paista kanaa 180 asteisessa uunissa n. 30-35 min. kun kana paistuu, preparoi kukkakaaleista irti floertit ja pilko kurkku tikuiksi.

Kun kana on juuri kypsää, nosta se hetkeksi pois uunista vetäytymään, laita uuni päälle grillivastukselle ja tee kanan vetäytyessä kukkakaalit. Laita floretit muovipussiin ja kaada päälle tilkka öljyä, purista puolen sitruunan mehu ja lisää 2 rkl Satay - kastiketta. Sulje pussi ja heiluta kukkakaaleja niin, että kaikki maut leviävät pussissa joka puolelle. Kaada kukkakaalit uunipellille ja laita ne uuniin, ylätasolle paahtumaan.

Halkaise sillä aikaa granaattiomena, ota iso kulho ja tukeva kahvainen veitsi, perunanuija tai jämäkkä kauha. Pidä granaattiomenaa kulhossa kädessäsi leikkauspinta alaspäin ja mätki kuorta valitsemasi astalon varsiosalla, jotta saat siemenet irtoamaan kulhoon. Poimi pois kuorenpalat.

Silppua korianteria ja minttua (sekä halutessa lehtipersiljaa) valmiiksi.

Kun kukkakaalit ovat vähän kulmista ruskistuneet, ota ne pois uunista ja laita kana tilalle paahtumaan. Kaada kukkakaalit lämpimään tarjoiluastiaan ja ripottele päälle granaattiomenan helmiä sekä mintun lehtiä.

Asettele kurkut ja limet (ja vaikka salaatit, salaattiendiivit, porkkananpalat, selleritikut ja muut mahdollisesti pilkkomasi dippikamat) söpösti laakealle lautaselle ja sekoita dippi tarjolle omaan kuppiinsa. Ripota päälle yrttisilppua.

Kun kana on paahtunut kauniin väriseksi kanna kaikki pöytään ja ripottele vielä kanankin päälle yrttisilppua. eikä muutakun käykää kiinni.


6 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

tämä kuulostaa nyt aivan sanomattoman hyvältä kaikki!!! tai kuten meillä sanottaisiin niin s****nan hyvälle!

Mäkin aina pistelen intialaisissa kanaruuissa reikiä täyteen, mutta pitääpä alkaa viillellä!

herkkujajaneulehuveja kirjoitti...

Nam, kylläpä tuli vesi kielelle tätä lukiessa/katsellessa. Satay-kastike on kyllä niin hyvää!

Andalusiana kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Andalusiana kirjoitti...

ihanuutta! jää omat laiskan kokin satayt kauaksi taakse... ensi kerralla näen siis sitten ihan oikekasti vaivaa :-)

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

ai, mä olin täällä jo eilen mutten löytänyt kommentiani? (löytyykö se mahd spämminä sieltä? van mihin se taas hävisi?)toi lihan pinnan viiltäminen on retroa, sitä on varmaan käytetty aikojen alusta, ainakin se tapa löytyy jo keskiajalta keittokirjoista. itse noukin sen mukaan ranskasta jossa tapa on elänyt maalla koska tämä mainoi tapa unohdettiin tossa jossain niin uuden ja modernin ruoanlaiton yhteydessä 60- ja -70 luvuilla. käytän sitä itse usein varsinkin possun lihalle, mutta myös lampaalle jotta lihan oma rasva pääsee paremmin valumaan ja maustamaan lihaa. sinne saa myös väliin ne mausteet paremmin, tapa nopeuttaa ja lyhentää maustumisaikaa marinoimisesa.

Nelle kirjoitti...

Nanna: joo, jotenkin en ollut aatellut tuota viiltelyä itse - en tiedä mikspaljo nii. Mutta heti kun Jamie tuota teki, tuli mieleen että niin tietysti, täytyy kokeilla. Ja kuten Herkkusuu tuolla myöhemmin toteaakin, tämä helpottaa kanan kypsentämistä tasaisesti läpi, kun paksummat kohdat viilletään auki.

herkkujajaneulehuveja: no niinpä! Mulla on ihan hirvee himo nyt satayhin, taas pitäis vaan saada tehdä uudelleen... :)

Andalusiana: kannattaa! ehdottomasti!

Herkkusuu, onneksi tulit uudelleen! Sillä kävin läpi roskapostin tämän kommentin luettuani ja niin olisi kuule jäänyt viesti saamatta jos et olisi uudelleen tullut :) Tuo on totta, että liha kypsyy nopeammin ja tasaisemmin kun paksut kohdat viiiltää - sekin vielä! :) Ja lampaaseen menee kokeiluun ihan ehdottomasti. Hitsi, sulais ny jo lumet niin pääsis grillaamaan! ;)