tiistai 12. maaliskuuta 2013

Kaura-kinuskimuffinssit punaherukoilla


kaura-kinuskimuffinssit punaherukoilla


Kun muffinssihimo aamulla iskee, hätä ei lue lakia. Se muffinssi syntyy vaikka beebiksen aamupuuropussista - eikö niin? Ja jos kotona ei ole yhtään fudge-karkkia niin se kinuski keitetään sinne muffinssin sisään vaikka itse?

kinuski-herukkamuffinssit

Juuri niin. Mitä tähän nyt paljon muuta sitten lisäämään - tilanne vain yksinkertaisesti vaati muffinssia.

kinuskin keittäminen
Kinuskista tulee ihan syntisiä sokerikarkkinappeja pakastimesa. Lapsena valoimme massan levysi ja hakkasimme sitä veitsellä paloiksi jäisenä. Joka puolella pakastinta oli kinuskimurua... 

Paitsi että kinuski - tai toffeeohjeeseen (kuten me lapet sitä nimitimme silloin) liittyy hauska tarina. Muistan sen päivän elävästi aina kun teen kinuskia. Kinuskin keittämisen opetti minulle naapurin Jyri, kun taisin olla heillä hoidossa jonkin aikaa. Hassua muuten, etten silloin koskaan ihmetellyt, miten minua vain muutamaa vuotta vanhempi pojankoltiainen osasi keittää kinuskia ja tehdä metsämansikkateetä. Nyt se kyllä pysäyttää ja ehkä vähäsen jopa hymyilyttää :) No, taidosta olen ollut tuolle nuorellemiehelle ikuisesti kiitollinen.

Jos marjat ovat sulia, taikina voi olla vähän löysempikin. 

Taikina on modaus niistä omena-kanelimuffareista joita tein taannoin. Jogurttimäärän katsoin silmällä, eli ohjeen määrä ei ole täysin tarkka. Kunhan taikina ei näytä ihan kuivalta. Marjat kannattaa ehkä sulattaa ennen taikinaan lisäämistä, niin kypsennysaika lyhentyy. Koska en lisännyt sokeria marjoihin, muffinsseista tuli hauskan kirpakkoja, mutta olivat paljon parempia kunnolla jäähdyttyään. Ja minä jäin kaipaamaan sitä, että myös muffinssin päällä olisi ollut kunnolla kinuskikuorrutetta. Mutta niin sitten ensi kerralla. Muuten ihan jees. :)

Kinuskin keittäminen
2 dl kermaa
2 dl sokeria
nokare voita
pieni palanen tummaa suklaata

Laita kattilaan sokeri ja kerma. Anna kinuskin kiehua kuplien kunnes seos on haihtunut n. vajaaseen puoleen. Ota sitten lusikka ja lasi vettä. Tipauta lusikalla pisara tai pari kinuskia veteen. Kun tippa juuri hyytyy kunnolla kinuski otetaan pois liedeltä. Sekaan lisätään voi ja pieni suklaan palanen ja se valetaan mielellään silikonisiin muotteihin ja laitetaan pakkaseen jäähtymään.

Vinkki: koska annoskesta tulee ihan liikaa noihin muffareihin, kannattaa kokeilla, jos sellainen tffeenappi sulaisi kinuskikuorrutteeksi muffinssin päälle, kun muffari on vielä vähän lämmin. Minä en älynnyt - ennenkuin liian myöhään.


Punaherukka-kinuskimuffinssit (6-7 isoa tai n. 14 pientä)

100g voita
100g sokeria
2 munaa
50g vehnäjauhoa
2 pss punaherukka-mansikkakaurapikapuuropiusseja (á 35g)
50g perunajauhoa + 2 rkl marjojen jauhottamiseen
1 tl soodaa
n. 0,5 dl maustamatonta jogurttia
2,5 dl punaherukoita (meillä jäisiä)
n. 6 kpl kinuskinappeja tai fudge-karkkeja

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää sitten vaahtoon kananmunat yksitellen. Sekoita jauhot keskenään. Kun seos on tasaista lisää jauhoseos. Sitten notkista taikinaa jogurtilla ja lisää marjat, joiden sekaan olet laittanut pari rkl perunajauhoa.

Täytä muffinssivuoka puolittain taikinalla ja laita sinne pala karkkia sydämeksi. Lisää päälle vielä nokare taikinaa.

Määrästä tulee n. 6-7 isoa muffinssia tai tuplasti pienempiä. Pienempiin muffinsseihin puolita karkki joka tulee sydämeksi.

Paista muffinssin koosta riippuen n. 15-25 min - jos käytät jäisiä marjoja paistoaika on isoillamuffareilla enemmänkin 35-40 min.

Hätäisen muffinssi - kinuski on ihan sulaa vielä, mutta hyytyy kun muffinssi saa jäähtyä rauhassa. 


Tärkeää! Anna muffinssin jäähtyä täysin ennen nautiskelua - muuten kinuski ei ehdi hyytymään uudelleen muffarin sisään ja lopputulos on täysin hajoavainen.

5 kommenttia:

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

OIh, ihania... minulla on menossa jonkunlainen kinuskikausi - tungen sitä joka paikkaan.
Paitsi että nyt se on muuttumassa salmiakkikaudeksi - eilen aloitettiin turkinpippurilla täytekakussa...

Nelle kirjoitti...

Minna: Me ollaan koitettu pitää viikolla nää herkkujen syömiset minimissä - mutta viikonloppuna on lupa tehdä jotain hyvää :) Kuulostaa ihanalta se salmiakkikin - just katselin yksi päivä kokkien ja pottien Hannelen salmiakki-sitruunaisia muffareita vähän sillä silmällä. ;) Ja se sitruunainen käck - karkkikin maistuis... ;) Kevät tulee? ;)

Pia kirjoitti...

Mistä tuollaisia muffinssivuokia tai papereita oikein saa? Seuraan blogiasi aktiivisesti, se on niin mukava! :)

Nelle kirjoitti...

Kuukkelinkartanon rouva: tuo muffinssivuoka on niin ikivanha, etten kyllä muista mistä se on. Se oli ensimmäisiä ilmestyneitä muffinssivuokia aikoinaan - luulen siis että se on Anttilasta. :) Muffinssipaperit ovat Claes Ohlssonilta. Mutta niitä voi tehdä leivinpaperista itsekin;) Ja kiva että viihdyt. Tänään on ollut jotenkin niin kevät, että olisi niiiin pakkosaada kokata jotain uutta ja kivaa. En vaan ole vielä keksinyt mitä.

Emilia kirjoitti...

Kuulostaa hyvältä! Itsellä on ollut viime aikoina kunnon muffinssikausi meneillään, ehkä seuraavaksi kokeilen näitä. :)