torstai 12. tammikuuta 2012

Paahdetulla valkosipulilla ja kurpitsalla taitettu chilitahna

chilitahna

Meidän chili riehaantui viime kesänä. Onnistuin jotenkin talvettamaan sisällä lemon dropin ja keväällä se lähti hurjaan kasvuun. Olin ihan varma, että se kuolee kesällä kun oli niin hellettä, kaikkea masuilua ja muuttokin - mutta ei :)

Niin siinä vaan kävi, että chili selvisi muutosta vain parin oksan menetyksellä ja tuotti valtavan määrän chilejä joiden kanssa olin jo suorastaan vähän ihmeissäni. Ensin tietysti tein vanhaa tuttua chilisuolaa. Mutta rukattuani hieman suhteita (enemmän chiliä, vähemmän suolaa) siitä tuli niin tujua että käynnistäessäni blenderin suolan ja chilien kanssa ilmaan levinnyt kapsaisiini sai yskimään kun meni edes lähelle keittiötä ;) Totesin, että tästä erästä taisi tulla sen verran riittoisaa, että jotain muutakin tarttee keksiä.

lemondrop

Mimmu oli tuonut minulle joskus lahjaksi valkosipuli-chilitahnaa, jota olen käyttänyt ahkerasti koko syksyn erilaisissa ruuissa. Siinä purkin huvetessa olen sitten tietysti miettinyt, että chilitahnoja kannattaisi tehdä varmaan itsekin - siten niihin voi sekoittaa makuja juuri sen mukaan, mikä tuntuu ajankohtaiselta.

En tiedä mitä hellekesä niille chileille oikein teki, mutta niissä tuntuu olevan tosissaan potkua. Niinpä tästäkin tahnasta tuli tosi vahvaa, mutta aromaattista. Tein tahnaani satokauden päätteeksi, kurpitsa-aikaan, mistä kertoo tuo raaka-ainelistakin. Halusin tahnaan hieman aromatatista ja paahteista pohjamakua jotta tahnaa käyttäessä ruoka saisi vähän täyteläisyyttä poltteen ohella. Tahnan tulisuutta ja täyteläisyyden määrää voi tietysti säätää chilin ja paahdetun kurpitsan määrää tunettamalla. Ja kurpitsan tilalla voi tietysti käyttää jotain muutakin; hedelmäisemmässä versiossa vaikka persikkaa.

kurpitsa-chilitahna

Paahdetulla valkosipulilla ja kurpitsalla taitettu chilitahna (pari purkkia)

n. 3 dl lemondrop- silppua
230g paahdettua kurpitsaa
1,5 dl oliiviöljyä
1 tl paahdttua valkosipulia
2 laakerinlehtä
1 sitruunan kuori ja mehu
1 mandariinin kuori ja mehu

Laita kaikki aineet kattilaan. Keitä kattilassa kunnes turha neste haihtuu ja jälöjelle jää öljyinen tahna. Varo kuitenkin, etteivät aineet pääse enää ruskistumaan, koska kun vesi on haihtunut, kuuma öljy helposti alkaa polttaa tahnaa.

Säilö desinfioituihin purkkeihin ja käytä pienissä erissä ruokien valmistukseen.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kiitos ihanasta blogista!
Tässä syysloman kunniaksi olen aloitellut jo joululahjojen nykertämisen ja tällähetkellä on lime-minttu-chili -suola kuivumassa ja keittelen chilitahnaa. Onkos niin, että tuo chilitahna pitää pitää jääkaapissa purkituksen jälkeen? :)

Kiitos vielä kerran ja mukavaa syksyä Brysselistä!

Anonyymi kirjoitti...

Hei, kiitos ihanasta blogista!
Tässä syysloman kunniaksi olen aloitellut jo joululahjojen nykertämisen ja tällähetkellä on lime-minttu-chili -suola kuivumassa ja keittelen chilitahnaa. Onkos niin, että tuo chilitahna pitää pitää jääkaapissa purkituksen jälkeen? :)

Kiitos vielä kerran ja mukavaa syksyä Brysselistä!

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: No melkein kyllä säilyttäisin sitä jääkaapissa, koska siinä ei ole sokeria eikä etikkaa ihan niin paljon... Mutta jos sinulla on kylmäkellari, niin umpioimalla sen huolellisesti desinfioituihin purkkeihin se kyllä varmaan säilyisi sielläkin, viileässä? Päätäni en kyllä tästä pistä pantiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos! Jääkaappiin siis (: Vielä semmoinen pieni kysymys, että kauanko olet säilyttänyt tahnaa/ kuinka kauan uskot että se kylmässä säilyy?