torstai 5. tammikuuta 2012

Ruokaisaa savukalasalaattia makealla kastikkeella

savulohisalaatti


Olen aika varma, että blogissa ei ole vielä yhtään savukalareseptiä. Savukalaa ei jostain syystä ole vaan tullut laitettua, vaikka se on minusta ihan oivaa salaattiainesta. Heräsin tajuamaan tämän jossain vaiheessa ennen joulua, kun olimme lähimarketissamme kalastelemassa helppoa illallista V:n ja I:n kanssa. Sinä päivänä tarjonta oli muuten vähän ohutta, mutta tiskissä oli runsaasti erilaisia savukaloja. Ja kun sitten kiinityin kalojen kohdalle ääneen pohdiskellen salaattivaihtoehtoa, kävi ilmi että koska meillä on laitettu savukalaa niin vähän, V oli tulkinnut minun vieroksuvan tai jopa karttelevan kyseistä raaka-ainetta.


purjo,paprika
Meillä salaatin teko yleensä alkaa kaivamalla jämät jääkaapista...

Itse asiassa savukala on repertuaarissani kyllä tavallaan vähän rajoittunut; siinä on niin kovin vahva maku, että ajattelen sen aina yhteen tiettyjen, samojen juttujen kanssa. Esimerkiksi vaikka savusilakasta tehty salaatti johon tulee makupariksi purjoa ja omenaa on yksi tämmöinen vakiojuttu. Tuo yhdistelmä on muuten opittu äidiltä; savukalan kanssa tarvitaan jotain raikasta ja jotain makeaa, jotta savu ja kalaisuus ei peitä kaikkea muuta alleen. Ja savusilakan maku muuten täydentyy ja pyöristyy tosi hauskasti makeanraikkaalla omenalla.

Mutta jospa sitten tämän päivän epistolaan, joka alkaa seuraavasti: bulgur on kyllä pop. Vaikka sitä vähemmän näkee salaateissa, se on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu. Bulgur on rikottua vehnää, eikä sellaisena mene mihinkään alakarppiruokavalioon, mutta se on tavattoman hyvän makuinen vaihtoehto cous-cousille ja se on melkein yhtäläisen nopeaa tehdäkin. Bulgurista tulee salaattiin siis paitsi ruokaisuutta myös pehmeä ja raikas pohja mauille.

savulohisalaatti
Kastikkeen kaadoin kalan päälle, sekoitin ja lisäsin sitten kuohkeutetun ja vielä vähän lämpimän bulgurin.

Ja koska savulaka meillä siis yhdistyy makeaan ja raikkaaseen, niin tälläkin kertaa. Käytin makeaksi salaatinkastikkeen joukkoon syksyllä tekemääni kurpitsahilloketta jota löytyy vielä purkin pohjalta. Jos sellaista ei satu olemaan, myös aprikoosihillo sopii hämmentävän hyvin loimutetun ja savukalan kanssa. Granaattiomenan kausi oli jouluna Espanjassa ihan aluillaan ja kotoisissakin kaupoissa niitä näkyy nyt (ja on näkynyt pitkin syksyä) myös runsain mitoin. Granaattiomenasta salaattiin tulee yhtä aikaa vähän sopivaa hapokkuutta ja mehukkuutta, jota ainakin minä kaipaan kun salaatissa on rasvaista ja vahvan makuista savulohta.

Moscatel - etikasta sanottakoon nyt vielä sen verran, että se on ollut ihan älyttömän hyvä löytö salaatinkastikkeisiin. Se sopii granaattiomenan makuun jollain tavalla todella hyvin ja niinpä meillä on syksyn ja talven aikana lotattu pullollinen moscatel - etikkaa lukemattomien granaattiomenoiden kanssa erilaisiin salaatteihin. Mutta tässäpä tätä kummallisen pimeän talven kaamosta piristämään minusta varsin onnistunut, helppo ja ruokainen savukalasalaatti.

makealla kastikkeella tehty savukalasalaatti
Granaattiomena käy savukalan kanssa hyvin. Ja tietysti timjami - parasta on jos löydät sitruunatimjamia jostain...

Bulgur-savukalasalaattia makealla kastikkeella (n. 3:lle)

2 dl bulguria
1 kasvisliemikuutio
n. 4-5 dl vettä
n. 500g savulohta
1/2 granaattiomenaa
15-17 cm pala purjoa halkaistuna, huuhdeltuna ja ohuesti silputtuna
4 oksaa timjamia
1 pkt baby-pinaattia huuhdottuna
mielellään napakkaa salaattia ruokailijoiden määrän mukaan, esim. romaine tai jotain kaupan salaattisekoitusta huuhdottuna
1/2-1 paprika suuhun sopivina palasina
suolaa
pippuria

kastikkeeseen
3 tl inkivääri-kurpitsahilloketta tai esim aprikoosihilloa
1 mandariinin mehu
1/2 dl öljyä
2 rkl moscatel-viinietikkaa
1/2 sipulia ohuesti suikaloituna (tai 1 pieni sipuli)

Keitä bulgur paketin ohjeen mukaan (eli kiehuta joitain minuutteja, jotta vesi imeytyy bulguriin ja muru pehmenee), mutta käytä keitinliemenä kasvislientä.

Valmista salaatinkastike sekoittamalla kaikki aineet keskenään. Minä tapaan mitata aineet johonkin kannelliseen säilykepurkkiin tai muuhun kippoon ja ravistaa kaiken sekaisin. Sipulin voi laittaa salaattiin myös erikseen, mutta kun tein salaattia syyssipulit olivat niin äkäisen vahvoja, että halusin pehmentää niiden makua hieman ja laitoin sipulisuikaleet salaatinkastikkeen sekaan maustumaan siksi aikaa kun kokosin salaatin.

Sitten lohesta nypitään ruodot pois, liha murustetaan sopiviksi paloiksi, hetken seisahtanut bulgur kuohkeutetaan haarukalla, salaatinlehdet revitään suupaloiksi ja koko komeus kootaan tarjoiluastiaan. Salaatin voi laittaa alle pediksi ja muut aineet ja salaatinkastikkeen sekoittaa keskenään päälle keoksi. Meillä tämä meni niin että huuhdottu salaatti oli omassa kulhossaan ja täyte omassaan. Siitä voi sitten jokainen annostella sopivan määrän omalle lautaselleen. Parasta tämmöisessä käytännöllisessä tarjoilussa on, että yli jäänyt salaatti ei lötkisty kun se on omassa kipossaan.

Lopuksi annos maustetaan sormisuolalla ja mustalla pippurilla sekä tarvittaessa vielä lorauksella oikein hyvää oliiviöljyä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heipsan! Olen kohta lukenut ja/tai selannut alusta asti bloginne kirjoitukset... hitsit että tämä sivusto onkin koukuttava (tämän tosin totesin jo ekalla lukukerralla)! Täältä löytyy miljuuna reseptiä jotka kiinnostaa itseänikin... eli aika paljon ylös kirjoitettavaa, totta tosiaan :). Tarttee alkaa selaus alusta kun olen saanut tämän kertaalleen loppuun ;) ja ottaa samalla reseptejä talteen.

Tykkään kaiken muun lisäksi kovasti siitä, että teillä on paljon kauniita astioita käytössä. Olen itse melkoinen astiafriikki joten ihailen kokoajan ruokien lomassa käyttämiänne astioita... ja niitä näyttää olevan paljon :) mietinkin, onko niitä oikein kunnon sarjat kaikkia vai muutama vainen, nimittäin jos on sarjat niin teiltä löytyy silloin aika paljon ihania astioita B) ei sillä, niin löytyy täältäkin!!

Tulen varmasti jäämään vakkari-lukijaksenne... :)

T. Jenni

Anonyymi kirjoitti...

Jatkoin lukemista ja bongasin itsellenikin sopivan ryhmän: saanko liittyä kanssanne Anonyymeihin Astiahamstereihin?! ;)

T. Jenni

Nelle kirjoitti...

Jenni: niin, luulen että siihe ryhmään harvempi tietoisesti liittyy - se on vähän semmoinen helmasyntijuttu ainakin minulle ;) Mutta Tervetuloa! ;) Tuo astioiden shoppailu on ollu minulla "syntilistalla" jo pitkään. Joistain astioista on lähes koko setti, mutta toisista on vaan jokin yksi osa tai muutama kappale. Vaihtelee kovasti. Noihin runoihin ihastuin niin paljon, että ostin niitä useammalle - mutta niitäkään ei ole koko sarjaa vaan ostelin eri vuodenaikoja sekaisin. Mä harrastelen semmosta mix and match - juttua astioiden kanssa. :)

Nelle kirjoitti...

Mutta; on niitä kippoja silti Ihan Liikaa....

Anonyymi kirjoitti...

No juu mä olenkin niin hullu että pyydän heti saada liittyä siihen (sala)ryhmään :D!

Mulla vähän sama meininki, että joitain astioita kerään "vain vähän", eli jotkut tietyn kokoiset lautaset tai sitten tarjoiluun sopivia riittää toki yhdestä ylöspäin. Mulla vaan sattuu olemaan pahemman laatuinen pakkomielle siitä, että kaikkia lautasia, joita hankin, on oltava vähintään 10kpl, mieluiten 12kpl. Kun ajattelen että mun on pystyttävä kattamaan vähintään kymmenelle, ja jos haluan kattaa "juuri niillä lautasilla" niin paree olla kaikkia riittävästä. Ei ole helppoa ei ;). Ja voi että mäkin tykkään Runosta! Meiltä löytyy vasta 26cm Kesäsade-ruokalautaset (olipa muuten aikas kivaan hintaan Iittalan verkkokaupan alessa!!), mutta aion ehdottomasti kasvattaa tuota sarjaa, ajattelin myöskin hankkia eri vuodenaikoja. Noita Runon astioita olen nimenomaan ihaillut erityisen paljon kuvissasi, vaikka kaikki muutkin kuten Teemat ja Kokot ilahduttaa kovasti silmää :)

Olen jo jokusen ohjeen kirjoittanut pienille lappusille täältä blogista, pitänee hankkia vihko mihin saan kaikki fiksusti samaan paikkaan ja talteen. Saatanpa jo tänään kokeilla jotain niistä!!

Jenni