tiistai 28. kesäkuuta 2011

Kaneliset tomaatit

kanelilla ja sahramilla maustetut tomaatit


Tässä viimeisen raskauskuukauden aikana sitä on jollain tavalla vaipunut ihan omiin maailmoihinsa. Olen ymmärtänyt, että se kuuluu asiaan - mieli jotenkin asettuu odottamaan tulevaa ja puuhastelee sen parissa. Olo on jollain tavalla levollinen ja tyhjä samaan aikaan. Masu määrää tahdin, millä mennään. Vaikka tajuankin että nyt minulla on todennäköisesti ne kuuluisat viimeiset hetket pitkään aikaan tehdä omalla ajallani mitä haluan, on vaikeaa tarttua mihinkään toimeen. Sitä nousee tuolilta hakeakseen jotain ja unohtaa mihin oli matkalla; Suunnittelee lähtevänsä jonnekin unohtaen määränpään saman tien. Kenties se oli ulos, ehkäpä hakemaan lasi juotavaa tai kenties jotain ihan muuta... Mutta eipä sillä oikeastaan ole niin paljon väliä, tuumaan lopulta ja istun takaisin katselemaan salvian ja timjamin kukissa pyörivää kimalaista aurinkohatun reunan alta.

Aika tuntuu jotenkin muuttaneen rytmiään. Yöllä ei oikein nukuta ja päivällä taas voisi nuokkua puoliunessa vaikka kuinka pitkiä aikoja. Aamuisin on jotenkin rauhaton ja illalla haluaisi vain olla ulkona, viileässä. Ylipäätään päivät kuluvat nopeasti. Yleensä iltapäivisin herään huomaamaan, että nopeammin kuin ehdin tajuta.

kypsät tomaatit

Kun tällaisessa mielentilassa mietin viime viikolla juhannuksen ruokia tuumasin, että a) menu on pakko suunnitella jotenkin etukäteen ja b) kaiken pitää syntyä suhteellisen mutkattomasti ja mielellään grillissä, jolloin päävastuu ruuan onnistumisesta on V:n tai ylipäätään jonkun muun kuin minun käsissäni :) Ja siltä pohjalta lähdettiin. Merituulin kanssa menua tviikkailtuamme päädyimme lopputulokseen, josta kuvareportaasia voitte katsella täältä.

koverrettuja tomaatteja

Ainoa yksittäinen ja kokeellisempi ruoka, mitä olin etukäteen miettinyt ja ehdottomasti halusin kokeilla oli Ghille Basanin marokkolainen keittiö - kirjassa näkemäni mausteiset tomaatit. Ne tehdään normaalien puolikuivien tomaattien tapaan uunissa, mutta maustetaan kanelilla, sahramilla, sokerilla ja appelsiinikukkavedellä. Koko ajatus oli niin upean kuuloinen, että sitä olisi pakko kokeilla, ainakin jonkinlaisena muunnelmana.

sahrami,kaneli,öljy

Appelsiininkukkavettä minulla ei nimittäin ollut. Mutta koska juhannusjoukkio oli tulossa kaupungista myöhemmin, raapustin V:n kauppalistaan appelsiininkukkahunajan, jossa on siinäkin ihanasti appelsiininkukkasten herkkää aromia. Tuumasin, että voin tehdä tomaatit muuten valmiiksi ja valuttaa niiden päälle vähäsen appelsiininkukkahunajaa juuri ennen tarjoilua. Kun hunajaa ei uunita, sen aromit pysyvät vielä entistäkin raikkaampina.

Olin suunnitellut tarjoavani tomaatit alunperin torstaina, illalla grillatun kalan ja vahapapulisäkkeen kanssa, mutta koska tuli myrsky ja pakotti juhlien alun perjantaille rukkasin ruokalistaa ja siirsin tomaatit ja vahapavut osaksi perjantain pitaleipälounasta. Ajatuksenani oli tehdä pitaleipiä grillissä ja tarjota niiden täytteeksi marinoitua, grillattua halloumia, erilaisia vihanneksia ja tsatzikia.

Nuo kaneliset tomaatit osoittautuivat aivan loistavaksi pitaleivän ja halloumin kanssa. Maku oli kertakaikkisen herkullinen. Vaikka oikaisin alkuperäistä ohjetta siinä, etten kaltannut tomaatteja ennen kuivattamista, lopputulos oli ihan loistava. Itse asiassa mietimme Merituulin kanssa, että noinkohan tomaatit olisivat pysyneet koossa ilman kuortaan? Joka tapauksessa aion tehdä näitä uudelleen vielä monta kertaa. Tällä tavoin laitetut tomaatit kun tuovat upeaa makua niin täytettyihin leipiin kuin salaatteihin, grilliloheen, kanaan ja vaikka tosiaan ihan halloumien kanssa tarjottuna.

Olen minä sitä Ghillen Marokkolaista keittiötä aiemminkin kehunut, mutta taas tuli mieleen, että siinä on kyllä hyvä hellekesän keittokirja. Jotenkin ja jollain tavalla muo aromaattiset ja parfyymiset mausteet sopivat kuumaan, aurinkoiseen päivään grillin äärelle. Mausteinen ruoka sopii leppoisaan ulkona istuskeluun hyvässä seurassa. Joihinkin opuksiin sitä vaan palaa, uudelleen ja uudelleen.

kaneliset tomaatit

Kaneliset tomaatit (4-6:lle)

Ainakin kilo kypsiä, makeita tomaatteja (esim. luumutomaatteja)
2 tl kanelia
hyppysellinen sahramin luotteja
hyvää oliiviöljyä
hieman sokeria
appelsiininkukkavettä tai appelsiininkukkahunajaa

Halkaiset tomaatit ja poista niistä sisus. Asettele tomaatit uunipellille ja ripottele jokaiseen hieman kanelia, sahramia ja ripaus sokeria. Sitten lorauta jokaiseen vielä vähäsen oliiviöljyä. (jos käytät appelsiininkukkavettä, voit lorauttaa sitäkin mukaan tässä vaiheessa)

Laita tomaatit uuniin, matalaan lämpöön (meidän uunin termostaatti on edelleen rikki, ehkä siellä oli n. 100 astetta?) ja anna tomaattien kuivua uunissa kolmisen tuntia. Sitten sammuta uuni ja jätä tomaatit jäähtymään uuniin.

Lopuksi valuta tomaattien päälle vähän appelsiininkukkahunajaa jos käytät sitä ja tarjoile tomaatit haluamallasi lisäkkeellä.

5 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Hauskasti kuvailet haahuilevaa oloasi, muistuu mieleen ihan samanlaiset fiilikset. Sait innostumaan tuosta ihanannäköisestä ruokalajistakin niin, että kopioin jo ohjeen ja aion käydä tänään hakemassa kirjastosta tuon kirjankin.
Halloumi oli varma nakki grillistä vihannesten kanssa meilläkin, ja juuri tuollaisten tomaattien kanssa aion kokeilla sitä, ehkä myös pita-leivän kera.

Mukavia viikkoja!

Italiansalaatti kirjoitti...

Ihanan näköisiä ja makuisia tomaatteja, noita pitää ehdottomasti kokeilla! Saimme juuri kesän sadon ensimmäiset tomaatit, joten raaka-aineet eivät loput kesken. Tuo keittokirja kuulostaa tosi hyvältä lahjaidealta (itselleni), kiitos vinkistä! :D Ja leppoisaa viimeisen kuun odotusta! :)

Merituuli kirjoitti...

Nämä tomaatit olivat kyllä ihania! Varsinkin sen grillatun leivän kanssa nautittuna. Minäkin teen näitä varmasti kotona!

Hyvä kommentti Italiansalaatti tuo "lahjaidea (itselle)" :D

Anonyymi kirjoitti...

Ooh, ihan tässä tulee vauvakuume sun kanelisia tomaatteja lukiessa ;) Näitä aion kokeilla! (siitä pikku kakkkosesta en ole niinkään varma..)

Ensi viikolla grillaillaankin siellä kotosuomessa seuraavat pari kuukautta.

Mukavaa loppurutistusta sinne!

t. baijerilainen

p.s sitä applesiininkukkavettä saa täällä apteekista, mikä sen saatavuus on Suomessa?

Nelle kirjoitti...

Katriina: Ne hunajassa ja inkiväärissä marinoidut munakoisot ko. kirjasta on myös jääneet meillä vakioreseptiksi. Ihania. :) Ja joo, olo on tosiaan aika haahuileva ;) Kävelyllä sitä huomaa että kas, päivänkakkarat kukkivat - mutta jotenkin on vaikea aistia kokonaisuutta; kesää ja heinän tuoksua:) Sitä vaan on ja erilaiet ajatukset tulevat ja menevät. :)

Italiansalaatti: hehee, lahjat itselle on kivoja :) Tuota kirjaa näyttäisi saavan myös käytettynä netistä ja varmaan kirjastostakin löytää. :) Ihan löytö, jos tykkää parfyymisistä ruuista :)

Merituuli: ;) yllättävän helpolla sai aikaan tomaateista taas jotain erilaista. Ja nyt kotimaiset tomskut alkavat olla jo niin makeitakin...

Baijerilainen: Juuri eilen ystäväni kanssa mietin sitä, että tavallaan on ollut hyvä, että tässä odotusaikana on ollut niin paljon hässäkkää kuin on. Ei ole tullut aika niin pitkäksi odotellessa. :) Nyt tietysti olomuoto täällä helteiden keskellä alkaa olla jo niin valasmainen, että odotan innolla viikonloppua ja pääsyä mereen. Kylmähkö vesi on ihanaa. :) Terve tuloa vaan tänne helteiseen kotosuomeen - toivotaan että säät suosivat lomanne aikanakin!

Appelsiinikukkaveden saataviidesta en oikein osaa sanoa. Apteekki kuulostaa loogiselta ja varmaan jostain herkusta ja hallista voisi kysellä. Minä olen vaan monesti käyttänyt sitä hunajaa, kun sitä saa supermarketista ja nytkin listaa tekiessäni tiesin, että V löytää sitä helposti Sellosta:)