sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

Kaura-rahkapohjaan tehty pähkinäinen parsa-vuohenjuustopiiras

pähkinäistä parsapiirakkaa

Eilen, lauantaina aamulla oli kyllä ihan fiilistelyaamu. Kaikki nukkuivat aika pitkään ja minä kuuntelin hiljaa musiikkia ja mietin elämää ja sitä, miten hyvin se juuri nyt onkaan. Aloin puuhailla ilman kiirettä ja inspiroiduin keväisestä auringosta niin, että päätin pyöräyttää pienen kevättä pursuilevan aamiaspiirakan parsasta.


125g rahkaa

Pohjataikinan rahkapohjan muistan jostain kouluajoilta; se on helppo ja hieman kevennetty voitaikina, johon laitetaan mukaan rahkaa. Rahka tekee pohjasta aavistuksen happaman ja jollain tapaa keveämmän kuin normaalista voitaikinasta. Sinänsä ohje on klassinen, mutta siitä on tosi tosi pitkään, kun olen viimeksi tehnyt tätä. Ja kun puntaroin täytteen aineksia mielessäni, päätin lisätä pohjaan vielä vähäsen luomukarahiutaleita. Voi luoja, että siitä tuli hyvää! V totesi piirasta maistellessaan että tuo pohjataikina on ihan syntistä... Ja otti toisen palan... :) Tulkitsin tämän niin, että tätä piirakkaa saa tehdä toistekin.

parsaa, pähkinöitä, vyohenjuustoa ja rucolaaPohja kannattaa täyttää vasta uunipellillä tai leivinpaperin päälle laitettuna. Tämä ei ole hyvä idea... :)

Pähkinäisestä parsapiiraastani tuli mukavan erilaista ja raikasta; ei yhtään sellaista raskasta ja rasvaa tihkuvaa vaan kaikki yrtit, parsa ja pähkinät tuntuivat niin keväisiltä ja olivat hyvin tasapainossa vähän miedomman makuisen vuohenjuuston kanssa. Täytteeseen paahdettujen pekaanipähkinöiden maku korostuu timjamihunajalla ja herkkä kolatun vuohenjuusto tekee kokonaisuudesta rikkaan. Vaikka piiras syntyi täysin vapaan assosiaation tuloksena, se onnistui yli odotusteni.

kaura-rahkavoitaikinaLevyn voi kaulita pariin kertaan ja taitella kolmeen ensin, jos tuntuu että rakenne sitä vaatii.

Ainoa mitä olisi voinut sekunnin pidempään pohtia siinä meikäläisen euforisessa aamuflowssa oli se täyttämispuoli. Kun sen pohjan kaulitsee, se kannattaa siirtää uunipellille kaulinta apuna käyttäen ja täyttää VASTA sitten :) minähän lätkäisin täytteen piirakalle ja tein reunoihin "hapsut" jotka sitten taittelin piiraan päälle ennenkuin tulin edes ajatelleeksi, miten piiraan saa enään siirrettyä pellille. No, kahta lastaa käyttäen sain sen taiteiltua jotenkin, mutta ulkonäkö otti vähän itseensä.


parsapiiras raakanaArvatkaapa, katkesiko piirakka keskeltä kun yritin siirtää sitä täytettynä lastoilla? ;)


Mutta: ihan kivasti se paikkaantui uunissa kun taikinassa on leivinjauhetta; se nostaa taikinaa sen verran jotteivät pienet kauneusvirheet niin helposti edes näy. :) Eikä se hieman persoonallisemman näköinen lopputulos haittaa muutenkaan tämmöisessä oman perheen kokkailussa; pääasia että siitä tuli tosi hyvää.

Koska tarjosin piirakan brunssina, tein vielä jokaisen palasen päälle uppomunan ja paistoin aamiaspöytään paketin pekonia. Ja jotta annoksesta tulisi oikein keväinen, huuhtelin myös vähän salaattia lautaselle. Vaikka piirakka oli hyvää lämpimänäkin, söin sitä jälkikäteen myös lounaaksi/välipalaksi, eikä se siitä ollut kärsinyt. Päinvastoin, parsan maku nosi ehkä vielä paremmin esiin jäähtyneenä.

parsapiirakkaLeivinjauhe pelastaa, valmiista piirakasta ei huomaa yhtään, että se ei ollut raakana ihan prinsessa... :)

Kaura-rahkapohjaan tehty pähkinäinen parsapiirakka ( riittää ainakin 6-7:lle palanen)

pohja
125g voita
125g rahkaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta

täyte
1 sipuli siivuina
1-2 kevätsipulin vartta
7 parsaa
n. 3-3,5 dl rucolasalaattia
pari kourallista pekaanipähkinöitä
150g vuohenjuustoa (kolatun verneri)
2 tl hunajaa
1-2 rkl vadelmaviinietkkaa
öljyä (2-3 rkl täytteeseen)
1 muna
tuoretta timjamia silppuna (ehkä 1-2 rkl)
mustaa pippuria
chilisuolaa

Sekoita kylmä rahka ja voi keskenään yleiskoneessa ja lisää sitten kaikki keskenään sekoitetut jauhot. Nypi murusiksi tai anna yleiskoneen muodostaa taikina. Tarkoitus ei ole antaa taikinan vaivaantua enempää kuin sen verran, että kaikki aineet ovat sekaisin. Nosta taikina sitten hetkeksi viileään jäähtymään ja asettumaan.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Huuhtaise parsat ja rucola, suikaloi sipuli ja pilko sitten parsat n. 1,5 cm pätkiin.

Laita paistinpannulle tilkka paistamisen kestävää oliiviöljyä ja laita sipulit kuullottumaan öljyyn. Kun sipulit alkavat vähän pehmentyä, lisää parsa, loraus vaaleaa viinietikkaa ja jatka kuullottamista vielä minuutin verran, jotta etikka höyrystyy. Kaada sitten parsat ja sipulit kulhoon ja lorauta päälle vähän hyvää extra virgine - oliiviöljyä. Paahda pähkinöitä kuivalla pannulla juuri sen verran että ne alkavat vähän tuoksua pähkinäiselle, lisää ne mukaan täytteeseen.

Silppua sen jälkeen rucolaa kolmisen pientä "kourallista" (eli kokonaan tuo arvioimani määrä) ja lisää se täytteeseen. Silppua mukaan myös huuhdottu kevätsipuli ja tuoretta timjamia. Lisää kananmuna ja mustaa pippuria.

Kaulitse sitten pohja. Jos pohjataikinassa näkyy vielä "voisempia" kohtia se kannattaa kaulita ja taitella pariin kertaan vähän välejä jauhottaen, jotta saat tasaisemman rakenteen. Minä kaulitsin taikinan pari kertaa suorakaiteeksi ja taittelin sitten kolmeen ja kaulin uudelleen.

Sitten kaulitsin taikinasta n. 4 mm paksun, suorakaiteen muotoisen levyn. Tässä kohdin levy kannattaa jauhottaa, kietaista kaulimen ympärille ja siirtää pellille.

Laita sitten taikinan keskelle täyte, täplitä täyte vuohenjuustosattumilla ja valuta vähän hunajaa. Rouhi täytteen päälle vielä mustaa pippuria ja ripsauta suolaa (laitoin punaista chilisuolaa myllystä). Tee sitten piirakan molempiin pitkiin reunoihin n. 2,5 cm leveät "hapsut" jotta saat taitettua ne piiraan päälle ja pinnasta mielenkiiintoisemman näköisen.

Taittele sitten hapsut vuorotellen täytteen päälle kohti keskustaa, vähän kuin palmikoisit piirakan.

Voitele piirakka kananmunalla ja paista uunissa 200 asteessa n. 20 min tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja sula juusto hieman valuu hapsujen välistä.

Tarjoa teen kanssa, uppomunalla ja pekonilla tai ilman.

6 kommenttia:

Virpi P. kirjoitti...

Ei ole huonosti asiat teidän talon miehilläkään. Hitsi, mikä aamiaskokki niillä onkaan!

Hannele kirjoitti...

Täällä olis aamuapalakokin paikka vapaana.

Loistoidea laittaa kaurahiutaleita rahkavoitaikinaan! Ne tuo varmasti pohjaan juuri sopivaa rakennetta. Ja täytteet - nam.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos vinkistä, pääse käyttöön heti ensvkl! Mahtaakohan ohjeesta uupua se leivinjauheen määrä?

Italiansalaatti kirjoitti...

Ihanaa, ihanaa, ihanaa!! :) Tätä kelpaisi syödä sunnuntai-aamun brunssilla!! Resepti olis just mun mieleen ja toi kaurahiutalelisä oli tosi hyvä idis!! Menee vielä kokeiluun!! :) Oikein kivaa palmusunnuntaita!

Virpi kirjoitti...

Ihana idea kerrassaan! :) Eipä ole hullummin asiat teidän perheen miehillä tosiaankaan, kun tämmöisiä herkkuja saavat nenänsä eteen heti aamusta.

Nelle kirjoitti...

Katriina: välillä sitä innostuu ja lopulta, tämä piiras syntyi todella nopeasti. Se on vaan se inspiraatio joka ratkaisee :)

Hannele: hehe, mä olen varmaan ns. aamuihminen :) HErään aikaisin ja illalla sitten nuudun vastaavasti aikaisin... :) Ne kaurahiutaleet todella tekivät siitä pohjasta hyvää, kannattaa kokeilla. Samaa pohjaa voi hyvin käyttää muunkinlaisten täytteiden kanssa!

Anonyymi: Kiitos tarkkaavaisuudesta! ohjeesta tosiaan oli unohtunut se teelusikallinen leivinjauhetta! Mutta siellä on nyt :)

Italiansalaatti: pekonikin sopi piirakan kanssa tosi hyvin. Alunperin muuten ajattelin, että sipulien kanssa täytteeseen voisi laittaa vähän pancettaakin pannun kautta. Jätin kuitenkin laittamatta sitä täytteeseen ja syödessäni olin sitä mieltä että hyvä niin. Pekoni oli kivampi erikseen paistettuna lisänä.

Virpi: Kylläpä ne miehet taisivat tätäkin ihan kohtuullisen tyytyväisinä popsia :) Vähän pelkäsin etukäteen miten rucola ja uuni suhtautuvat toisiinsa mutta lopputulos oli tosiaan palkitseva. Ja jos ei ole rucolaa, tuore pinaattikin voisi käydä? :)