sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Bataattikeittoa inkiväärillä ja vadelmaviinietikalla

bataattia ja inkivääriä

Koska oli kylmän kylmä perjantai-ilta ajattelin, että työpäivän jälkeen tarvitaan jotain samettisen pehmeää ja kuumaa keittoa kylmästä sisään kömpiville vieraille. Bataattikeittoa en ole tehnyt miesmuistiin ja kun V soitti Lidlistä (hiivaa hakiessaan) että bataatti on tarjouksessa, päätin tehdä keittoa siitä.

Vaikken asiaa oikeastaan ajatellut etukäteen, sosekeitto oli tosi varma valinta leipäkulhoon; se ei ainakaan pehmmitä leipäkulhoa yhtä nopeasti kuin kirkaslieminen keitto. Varmuuden välttämiseksi tarjosin keiton vielä syvältä lautaselta - JOS se sattuisi hajoamaan.

Kulho kesti keiton paremmin kuin hyvin; kenenkään kulho ei vettynyt läpi, vaikka keittoa kauhottiin kulhoon lisääkin. Syödessä reunoista murrettiin paloja ja dippailtiin keittoon. Nam.

Minulle jäi sopivasti 3 ylimääräistä kulhoa. Pakastin ne ja ajattelin, että niistä voisi tarjota jotain ihanaa lohikeittoa tai vaikka chili con carnea. Merituuli heitti kommenttilootaan hienon idean, että nämä kulhot voisi ottaa mukaan retkelle. Toden totta, eipä jäisi roskia! :)

Keitosta tuli minusta juuri sopivan makuista. Vadelmaviinietikka tukee bataatin makua. Ylipäätään mulla on joku bataatti-vadelmayhdistelmäinnostus ollut jo pidemmän aikaa; bataattia jäi vielä puolitoista keiton jälkeen. Ehkäpä teen niistä uunissa paahdettuja bataattilohkoja ja vadelmadippiä...

En uskaltanut laittaa keittoon kalaa - kun yksi vieraista kuulemma vierastaa kalaa ja äyriäisiä. V sanoi että hän vaan odottaa koska keitosta nousee jättikatkarapu sattumana. Jos haluaa, voi tähän soppaan paistaa päälle vaikka pienen keon jättikatkoja öljyssä, chilissä ja inkiväärissä. Ilmankin pärjättiin - silti. :)

bataattikeittoa ja korianteria
Bataattikeittoa (n. 6:lle alkupalaksi)

n. 600g bataattia
1 sipuli
2rkl ankanrasvaa (tai kunnon loraus oliiviöljyä)
3 rkl vadelmaviinietikkaa
1/2 punaista, mietoa chiliä
n. 40g pala inkivääriä (eli n. 3-4 cm, kuorineen punnittuna)
0.6l vettä
1 kanaliemikuutio
chilisuolaa / savusuolaa
n. 2 dl kermaa
mustapippuria
n. 1/2 sitruunan mehu ja kuori
tuoretta korianteria

Kuori ja pilko sipuli, inkivääri sekä bataatti. Laita öljy tai ankanrasva kattilaan ja paahda kuutioita siinä hetki, niin että sipulit kuullottuvat ja bataatti hieman pehmenee. Lisää mukaan vadelmaetikka ja pilkottu chili. Rouhi mukaan mustaa pippuria, lisää vesi ja kanaliemikuutio. Keitä soppaa, kunnes bataatti on pehmeää.

Tässä vaiheessa voit siirtää keiton odottamaan pidemmäksikin aikaa jos on tarve. Ennen tarjoilua vaan sitten soseutat keiton ja lämmität uudelleen. Ihan lopuksi lisää kerma, sitruunan mehu ja kuoriraaste. Tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria sekä korianterisilppua. Tarjoile leipäkulhosta.

8 kommenttia:

Crane kirjoitti...

Ihan heti on kokeiltava, itse olen lisännyt keittoon hunajaa ja tilkan balsamiviinietikkaa...
Samoin kesäkurpitsapappadellea.... Mutta mistä Suomessa voi ostaa butternut squashia... Se on NIIN hyväää ja helppoa, vaikka uunissa kypsentämällä...Nam!

Nelle kirjoitti...

Crane: hunaja tuo varmaan hauskaa makeutta. Minusta kuitenkin bataatti on niin makeaa pelkästään, etten kaipaa siihen lisää. Mutta jos tykää makeammasta, sopii varmasti tuonne sekaan :)

Butternut squashia löysin kerran syksyllä isosta omenasta, mutta sen jälkeen ei ole taas näkynyt. Se on kyllä ihanaa, sääli ettei sitä noin vaan löydy.

Rauna kirjoitti...

Nämä kupposet on kyllä hienoja kauniin keiton kanssa.

Joskus vuosia sitten, kun kuulin ekan kerran ideasta tarjota keittoa leivästä, tein sen erehdyksen, että ostin valmista ja nähtävästi liian heppoista sämpylää bataattikeiton lautaseksi. Onneksi oli nopeita syöjiä ja oikeat lautaset alla... Ja keittotaitoni ja ennen kaikkea arvostelukykyni kasvaneet sen jälkeen. :)

Nelle kirjoitti...

Rauna: siinähän se kokemus kasvaa. Aina joskus tuntuu ettei sitä osaa opiksi ottaakkaan, ennenkuin kämmeltää jotain tosi lahjakkaasti. Sellaiset hetken muistaa ;)

Lautanen alla ei ole huono idea päivällispöydässä, siinä voi sitten ottaa santsikierrostakin vapaammin - kumminkin sitä leipää tulee siinä dippailtua ja kippo katoaa alta:)

Satunnainen vierailija kirjoitti...

Tätäkin pitää kokeilla. Minulta oli mennyt ihan ohi tämä ohje kirjaa tutkiessani. Auttaisikohan tuohon kupin kestävyyteen, jos vaikka voitelis sisäpuolen kananmunalla ja käyttäisi sen verran uunissa että kuivahtaa.

Nelle kirjoitti...

se kuppi vaikutti kyllä oikeasti aika tukevalta. Luulen että lisää kestävyyttä saa, kun antaa kupin vaan olla ritilällä muutaman tunnin kuivamassa. Sosekeittoa kippo kuitenkin kesti ihan loistavasti näinkin!

Ketsuppi kirjoitti...

Ihanalta kuulostaa! Ite en oo vadelmaviinietikkaa muuhun tajunnut lorautella kuin salaatteihin. Miten sitä on ollutkin niin rajoittunut...? Asia on korjattava!

kittyfane kirjoitti...

Nam! Noista leipäkupeista tuli muuten heti mieleen San Franciscon erikoisuus clam chowder. Onkohan tuo sinulle tuttu? Siinä leivästä leikataan irti huppu ja se koverretaan ontoksi keittoa varten. Chowdereita myydään mm. Fisherman's Wharfilla ja sitkeä kuori kestää pidemmänkin syömishetken kävellen/penkillä ulkoilmassa istuen.

http://www.yumsugar.com/Soups-Clam-Chowder-Bread-Bowl-906699