maanantai 15. kesäkuuta 2009

Kotitekoiset kebakot grillissä

kebakkoja grillissä

Tämä ohje juontaa juurensa Hauholle, erään viehättävän vanhan pariskunnan mökin grilliin. Ohje ei tietenkään ole säilynyt muistissani prikulleen yli 10 vuotta. Lipstikka oli minulle tuolloin, 19 kesäisenä, oudompi mauste ja tutustuin siihen tämän reseptin muunnelman kautta. Ensi kerralla lipstikan maku tuntui hieman hassulle - samalla kertaa aavituksen korianterimaiselle ja lehtipersiljamaiselle mutta kuitenkin siinä oli mukana pehmeitä makujakin. Lopulta se on minusta oivallinen maustekasvi ja monivuotisena viihtyy hyvin kukkapenkin päässäkin :)



Ohje on hyvin selkeä ja yksinkertainen. Maku tähän tulee pitkälti juuri tästä lipstikasta, joka sopii jauhelihan kanssa muihinkin yhteyksiin. Määrää voi kohtuullistaa, jos et halua laittaa sitä ihan noin paljon tai jos käytät lipstikkaa ensimmäistä kertaa. Hieman olen rakennellut ympärille muitakin makuja ja lisäsin smetanaa. Lopputulos oli juuri niin hyvää kun muistinkin.

Sain muuten taimitarhalta tuossa taannoin heidän kokoamansa yrttien käyttövinkkilistan. Ostin ryytimaahan pari timjamin tainta kun aikaisemmat olivat jatkaneet maanpäällistä kiertoaan mullan suuntaan. Loistoidea minusta jakaa tuollaista ohjetta. Lipstikan kohdalla tässä ohjeessa neuvotaan kokeilemaan sitä yhdessä lantun, kurpitsan, perunan, kaalin, riisin ja makaronin kanssa ja maustamaan sillä keittoja, patoja kastikkeita ja salaatteja. On siinä listaa kokeiltavaksi! Keittoon se ainakin sopii, mutta hauska idea minusta on myös lantun ja kurpitsan kanssa yhdistäminen. Täytynee varmaan kokeilla jonain kauniina päivänä.


Jauhelihan paistamisessa grillissä pitää olla malttia. kebakkojen pitää antaa paistua ihan rauhassa, ennenkuin yrität kääntää niitä. V oli vähän innokkaana kääntämässä kebakkoja jo liian aikaisin ja ne hajoavat ihan täysin pitkin grilliä jos yrität liian aikaisin :) Käännettävyyttä voi parantaa lisäämällä taikinaan vehnäjauhoa, leivänmuruja tai korppujauhoa n. kolme ruokalusikallista. Se ei kuitenkaan ole mitenkään välttämätöntä jos malttaa mielensä paistovaiheessa ja omistaa hyvän grillauslastan. Jos kebakkojen hajoaminen pelottaa jo etukäteen, lisää jauhoa tai leipää taikinaan.

Me teimme tämän kaasugrillissä, jossa grillin lämpötilaa oli helppo säätää. Jos teet näitä hiilillä, kannattaa kebakko ehkä kääriä paremmin pekoniin, että pötkylä saa siitäkin lisää tukea, eikä liha kuiva niin helposti jos näyttää, että grilli on liian kuuma. Liian kuumassa kebakot tietysti palavat jos niitä ei käännä hyvään toviin.

Sain kebakkoinnostuksen jälleen vähän liiankin nopeasti, en ehtinyt liotella puisia tikkuja, joihin kebakot tein. Eivät nuo silti ihan kokonaan palaneet ja irtosivat ruuastakin ihan hyvin. Tikut kannattaa kuitenkin etenkin hiiligrilliin mennessä liottaa, että niistä on jotain jäljellä vielä paiston jälkeenkin;) Liotukseen käy hyvin jokin pullo tai kannu, minkä päälle voi laittaa lautasen pitämään puiset tikut veden alla.

Kebakot grillissä (n. neljälle)

n. 400-500g jauhelihaa
paketti pekonia
1 muna
2-3 kevätsipulin mukulaa (tai vaan nuorta sipulia)
pari-kolme isoa lipstikan oksaa (tai n. 1,5 dl lipstikkasilppua)
1/4 tl savustettua paprikajauhetta
1 prk (n. 150g) smetanaa tai creme fraichea
1/2 palkoa punaista chiliä silputtuna
2 valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria (mustaa tai sekoitusta)


Voiteluun paistoa ennen ja paiston aikana:

1 pieni (n. 40g) prk tai pari ruokaluikkaa tomaattipyrettä
0.5 dl öljyä
2-3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl tuhdimpaa grillaukseen tarkoitettua chilikastiketta tai chilijauhoa. Meillä oli Pain Is Good - sarjan jamaikakastiketta, mutten kyllä muista mitä niistä. Hyviä ovat, nuo soosit nimittäin. Olen paria-kolmea eri tyyppistä maistellut ja käyttänyt grillaukseen. Nimestään huolimatta kaikki eivät ole mitenkään kipua aiheuttavan tulisia:)


Laita kebakkotikut likoamaan veteen muutamaa tuntia ennen grillausshowta. Kastikeaineet sekoitetaan keskenään soosiksi. Kebakkoainekset eli jauhelija, mausteet, silputtu chili, valkosipuli, sipuli ja lipstikka sekä kananmuna ja smetana sekoitetaan enemmän vähemmän tasaiseksi mössöksi. Jos käytät korppujauhoja lisää ne myös mukaan. Voit myös korvata osan smetanaa kermalla ja liottaa vanhoja leivänkannikkoja kermatilkassa ja murustaa kermassa turvonneita leivänpaloja mukaan taikinaan desin-puolentoista verran. Minä en laittanut jauhoja enkä leivänmuruja. :)

Kebakko muotoillaan tikun keskivaiheelle pötkyläksi ja se kietaistaan pekoniin. Minulla sattui olemaan vajaa paketti, niin että joka kebakon päälle riitti vain yksi siivu pekonia. Voit laittaa kaksikin jos haluat! :) Voit sivellä ohuesti kastiketta kebakoille ennen grilliin menoa ja sitten lisäillä tarpeen mukaan grillauksen aikana.



Grilli saa olla melko kuuma kun kebakot menevät sisään, mutta lämpöä kannattaa pienentää sen jälkeen ja antaa kebakoiden kunnolla jämähtää ennen varovaista kääntämistä toiselle kyljelleen. Älä hosu, kananmuna kyllä jämähtää kypsyessään. Kääntämisen jälkeen sutikoidaan soosia ohuelti paistuneelle kyljelle ja annetaan muhia kypsäksi välillä tarvittaessa kääntäen eri kyljille.

Tarjoa kebakot salaatin, kaalipadan, perunamuusin tai muun suosikkilisäkkeesi kanssa.

16.7.2009: nämä ovat olleet niin hyviä että niitäpä on tehty uudelleenkin ja smetanan määrää vähentämällä kebakkotaikinasta tulee helpommin käsiteltävää!

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näitä muuten tehdään juhannuksena! Kuulostaa vallan herkulta ja lipstikka on yksi lempiyrteistäni. Isälläni on sitä raparperipuskien vieressä iso pensas kasvamassa ja hamstraan sitä sieltä aina pakkaseen. Nyt maustoin lipstikalla tomaattibasilikapastaa ja soveltui persiljan tilalta siihen vallan mainiosti!

Nelle kirjoitti...

Tämä resepti on kyllä yksi niitä "ihan tavallisia" ruokia, jotka kuitenkin yllättävät maullaan. Olivat kyllä tosi hyviä. Ainoa asia on se maltti grillissä - jos et vältele hiilihydraattia pahemmin, suosittelen kyllä sitä vehnäjauhoa taikinaan - se jämköittää kyllä taikinaa.

Mutta meillä ei ollut jauhoja ja hyvin kääntyivät kun vaan antoi tarpeeksi aikaa kypsyä.

Folion päällä kypsentäminen ensin auttaa myös - antaa ensin jämähtää iinä foliolla ja itten vasta ottaa värin pintaan grillillä. :) Nam.

Merituuli kirjoitti...

tehtiin puolikkaalla ranskankermapurkilla ja hyvää oli - nam! kiitos reseptistä!

Annukka kirjoitti...

Aivan loistava resepti! Näistä tuli meillä vakkari-grillattavaa. Linkitin muuten teidät tämän johdosta, lienee sallittua?

Nelle kirjoitti...

Annukka: kiva kun löysit tänne! Meilläkin tämä kebakkoresepti on niitä, joka tulee uudestaan ja uudestaan.

Toki linkitys on ok, siitä vaan!

Anonyymi kirjoitti...

Tätä syödään meillä siis juhannuspäivän lounaalla :)Lipstikka suorastaan rehottaaa mökillä. kiitos inspiksestä taas.
Ja hyvää juhannusta!
ex-baijeri

Nelle kirjoitti...

Ex-baijeri: :) Ole hyvä, nämä ovat kyllä meidän kesäklassikoita ihan alusta loppuun asti! :) Toivottavasti teille maistui.