perjantai 17. heinäkuuta 2015

Karamellisoitunut raparperi-valkosuklaacookie


Muistatte varmaan ne taannoiset raparpericookiet joita tein. Ne olivat ihan hyviä, mutta ajattelin, että reseptiä voisi ehkä tuunata jotenkin paremmaksi.

Se, mikä alkuperäisissä cookieissa minua vähän häiritsi oli, että ne eivät leviä juurikaan pellillä, raparperi meni liian pieniksi paloiksi, inkivääri oli lapsille liian poppaa palasina ja lopputulos oli hyvää joskin vielä aavistuksen terveellisen puolella. :) Niinpä lisäsin taikinaan 2 kpl 175g valkosuklaahippupussia, käytin jauhettua inkivääriä ja tärkeintä kaikesta, korvasin ruskean sokerin kondensoidulla maidolla.

Näin pikkuleivistä tulee karamellisempia, niissä on selkeämpi raparperijuttu ja itse asiassa makukin on minusta parempi. Tietyti pikkueipä sitten kostuu siitä suuremmiksi paloiksi jätetystä raparperista tosi paljon yön yli, mutta pehmenneet pikkuleivät voi lämmitää & hieman kuivattaa uunissa ennen tarjoilua. Noin 150 astetta, lusikka uunin oven yläreunan väliin ja 15 min kiertoilmalla rapsakoittaa keksin pinnan uudelleen ja tekee valkosuklaasta jälleen pehmeää.

Lämmitetty ja uudelleen rapsakoitu pikkuleipä tarjottiin valniljakastikkeen ja mansikoiden kanssa.
Aikuisten lasiin päätyi vähän pinkkiä kuohuvaakin. :) 

Tarjosin näitä Merituulin ja Jukan perheelle viime viikonloppuna; juurikin lämmitettynä ja perinteisen itsetehdyn vaniljakastikkeen sekä vadelma-minttusokerin ja mintunlehtien kanssa marinoiduilla tuoreilla mansikoilla. Lapset rakastivat pikkuleipiä niin, että lupasin ohjeen Merituulille pikapikaa. Jukka muuten tuumaili, että raparperia voisi olla vieläkin enemmän; miettttiin siinä että taikina saattaisi kantaa sellaisen litran verran isoksi pilkottua raparperia, joten voit kokeilla lisätä jos tahdot. Ja tässä se ohje nyt sitten on.

Koska taikina on aika iso ja pikkuleivät parhaita heti uunista tullessa kannattaa miettiä puolitatko määrät. toinen vaihtari jota en vielä kokeillut oli, että tekisi koko taikinan mutta antaisi taikinan kovettua jääkaapissa pötköksi ja leikkaisi valmiita taikinakiekkoja pakkaseen. Näin toimimalla pikkuleipiä voisi paistaa tarpeen mukaan sopivan määrän?

Joka tapauksessa näistä tuli minusta parempia kuin alkuperäisistä.

Karamellisoitunut raparperi-valkosuklaacookie (n. 3-4 pellillistä)

115 g voita
1 prk kondensoitua maitoa n. 390g
1,5 dl sokeria
2 munaa
1,5 tl vaniljasokeria (aitoa)
5 dl jauhoa
aitoa vaniljaa n. 1/3 tl hippuina tai 2 tl vaniljasokeria
1, 5 tl jauhettua inkivääriä
1 tl soodaa
1 tl suolaa
 7 dl kaurahiutaleita, suuria 
n. 8 dl pilkottua raparperia suurehkoina palasina
2 pss pirkan valkosuklaahippuja á 175g
(n, 1,5 dl pilkottua sokeroitua inkivääriä)

Lämmitä uuni 200 asteeseen ja laita kiertoilmalle sillä kiertoilmalla tuli ainakin meillä paljon kauniimpia keksejä.

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi yleiskoneessa. Sillä aikaa siivilöi toiseen kulhoon jauhot, sooda, mausteet ja suola.

Lisää sitten voi-sokerivaahtoon yksitellen munat koko ajan vatkaten. Lisää toinen muna vasta kun edellinen on sekoittunut kokonaan taikinaan.

Lisää sitten osa jauhoseoksesta, kondensoitunut maito ja sekoita. Lisää sitten loput jauhot ja sekoita taas.

Lopuksi lisää raparperit, valkosuklaa, kaurahiutaleet ja inkivääri jos käytät.

Muotoile taikinasta keksejä leivinpaperille; älä jätä isoksi kasaksi koska taikina ei hirveästi leviä.

Paista sitten uunissa n. 10-20 min kiertoilmalla.  Paistoaika riippuu keksin koosta ja uunista joten ei ole huono idea paistaa vaikka yksi koepikkuleipä.

Uudelleenlämmityksessä käytä paljon matalampaa lämpöä, meillä 150 astetta, lusikka oven väliin jotta ylimääräinen kosteus pääsee pois ja n. 10 min tai kunnes pikkuleipä on lämminnyt ja hieman rapsakka pinnastaan. 

4 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Nää oli kyllä hyviä! Pitää tehdä kotonakin kun tytsy varsinkin tykkäsi niin kovasti!

Merja kirjoitti...

Herkullisen kuuloista! Vielä on raparperiä jäljellä - tarkemmin ajatellen taitaa rehottaa aika isona puskana :)

Merituuli kirjoitti...

Laitappa ohjeeseen vielä missä vaiheessa kondensoitu maito lisätään :)

Nelle kirjoitti...

Merituuli, kiitos huomiosta! Nyt on siellä! :)