tiistai 28. heinäkuuta 2015

Voi apua, kokonainen ankka ja BBQ!Olemme nyt koittaneet savustaa kaksi kertaa kokonaista ankkaa/hanhea jenkki-BBQ - tyyliin. Toinen yrite The Eggissä ja toinen Pro-Q:lla, mökillä. Molemmilla kerroilla on pyritty sellaiseen ylikypsään, uunissa paahdettua ankaa muistuttavaan lopputulemaan. Mutta ei. Niistä ankoista on tullut kyllä ihan hyviä, mutta auttamatta kuivia. Jostain syystä liha ei putoa luulta ja rintafileet muistuttavat tekstuuriltaan lähinnä kuivaa fasaania. Jos joku on semmoista syönyt tietää, että poikkisyyhyn leikaten se on melkolailla sahajauhoakin muistuttava rakenne;)

"Kun ankkaan laittaa tarpeeksi hilloa, siitä tulee Roope Ankka." - V:n tapa kohdata pettymyksiä komedian keinoin. :) Unkarilaisista villikirsikoita tehty hillo oli ainakin ihanaa. Lorautin sekaan hieman bourboniakin.  

Jotenkin homma ei vaan ole onnistunut mielestäni ihan nappiin enkä tiedä mikä siinä menee pieleen. Todennäköisenä syynä pidän sitä, että ankkaa ei vaan ole kypsennetty tarpeeksi pitkään että kaikki lihaa kasassa pitävät rakenteet olisivat sulaneet. Toisaalta, V on mittaillut ankkaa huolelleisesti thermapenillä niihin lämpöihin (74-76 C astetta) kuin ohjeessa sanotaan. Olemme käyttäneet useampaakin ohjetta joista paistoaikaa ja sopivaa sisälämpöä on arvottu. Vähän melkein harmittaa, koska ankka raaka-aineena ei ole halvin ja se ankanrinta, jota savustimme toisella taktiikalla (jättäen sen sisältä pinkiksi) tuli niin tajuttoman hyvää.

Tässä juuri selailin Pitt Cuen ohjetta kokonaiselle ankalle ja siinä "brinattua" (eli suolaliemessä liotettua) lintua savustellaan 45 min-1h joka on ihan merkittävästi vähemmän kuin meillä meni aikaa. Siinä tavoitteena on selvästi rosé rintafile. Vähän epäilyttää että tuleekohan siitä hyvä (etenkin koipien osalta), mutta toisaalta alkaa kohta olla aika kokeilla jotain muutakin. Ja kokonaisesta kanastakin tulee ihanaa kun ei kypsennä liikaa. Huoh, mikä dilemma. Parhaat palat savuankasta etenkin bourbonilla maustetun villi- tai hapankirsikkahillon kanssa ovat olleet jumalaisen hyviä. Mutta ne rintafileet...

Onko teillä kokemusta miten savuankasta tulisi a) sellainen luulta putoava tai b) muuten vaan ihan täydellinen.

Nimim. kuivaan ankkaan kyllästynyt....

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

No ei ole kokemusta, mutta aika hauska sillä just eilen googlailin kuinka kokonainen ankka valmistetaan grillissä. Aikomus siis kokeilla vaikka tällä kertaa en kyllä saanu rohkaisua sun jutusta... mulla onneksi lidlin ankka pakkases. Joten korkeelta ei pudota.
huikea huumorintaju V:llä. Hilloa lisää ja tuloksena Roope Ankka! :)

sauvajyvänen kirjoitti...

Minullakaan ei ole kokemusta, mutta halusin vain jakaa tiedon, että NIIIN tiedän miltä kuiva fasaani maistuu. Miten se onkaan niin vaikea lintu valmistaa. Tilasin juuri tänään juuri ilmestyneen River Cottage Handbook -sarjan Game-kirjan. Ja siinä on ohjetta monenlaiselle savuankalle (nopealle ja hitaalle). Jahka saan kirjan käsiini, palaan asiaan (mutta tosiaan, vain teoreettisella tasolla)

ulla kirjoitti...

Harmittava ankkaongelma. Olen tehnyt kokonaista ankkaa vain kerran (uunissa) ja se onnistui hyvin. http://huhmare.blogspot.fi/2012/08/appelsiiniglaseerattu-ankka.html
Tuli ostettua savustin kylläkin jonkin aikaa sitten ja nythän sen hiffaan, että ankan savustamista pitää kokeilla!

Nelle kirjoitti...

Nanna: mieheni on ihan pätevä kotikoomikko, mutta yleensä vasta toisen kahvikupillisen jälkeen ;) Ennen sitä saattaa lipsua ontuvien puujalkojen puolelle. ;) Mutta Mä en siis ole luovuttanut ankan suhteen. Pitää vaan selvittää kupletin juoni. Luulen että Pitt Cue cookbookin resepti on vuorossa seuraavana. Mielenkiinnolla näen jos teidän Roope on paremmin onnistunut, mulla olis kirsikkahillookin! ;)

Sauvajyvänen; älä muuta sano. käsittämätön setti. Joko se on raakaa tai ylikypsää. Sinä välissä on katoava täydellisyyden hetki. Kiitos miljoonasti jos palaat tosiaankin - mä rakastan savustettua ankkaa ja näen jo miten upeaa se on onnistuessaan. Mutta ei oo helppo nakki tai on vaan väärät menetelmät. Insinöörinä uskon että kyse on jälkimmäisestä; taito ei riitä.

Ulla: joo, uunissa ankkaa on mekin tehty, mutta tuo savustaminen on nyt ollut esillä. Savustettu ankan rintafile meilläkin tuli ihan täydellistä. Sitä ainakin teemme uudelleen - ja kirsikkahilloa på, förstås.;) t. Saaristohoidettu Nelle.