perjantai 24. huhtikuuta 2015

Vatajanrannan vuohitilan juustosta tehty voitokas juustojälkiruoka vm 2015


Veljeni on joutunut juoksemaan asioillaan isoolla kirkolla tässä muutamaan kertaan kuluneen vuoden aikana ja edellisellä reissulla tuli sitten puheeksi että Kurikassa on mielenkiintoinen vuohitila joka tekee omaa juustoa. Ja kun kyse on Kurikasta, omasta lapsuuden kotikunnastani, sattuipa niin somasti jotta Anna-Kaisa joka miehensä Jaakon kanssa pitää tilaa, on tuttu kouluajoilta.


Niinpä sanoin veljelleni että jos sieläpäin nyt kerran liikut niin tuo ihmeessä joskus maistiaisia. Ja niitäpä sitten eilen ilmestyi kassillinen pöytäämme ja mukana saapui vielä vuoden juustojälkiruokakilpailun voittanut resepti; Vatajanrannan vuohitilan karamellisoitu paistojuusto. Reseptin ovat laatineet Kurikan keskuskeittiön naiset Anne Haaramo ja Kirsi Mäkynen, jotka voittivat reseptillään ammattilaissarjan juustonvalmistajain säätiön järjestämässä kilpailussa. Hyvä Flikaat! :)


Ja MELKEIN onnistuin tekemään reseptin niinkuin se on kirjootettu ;) Päätin nimittäin kokeilla sitä heti, että veljenikin pääsee maistamaan mitä kantoi mukanaan. Mutta eihän minulla sitten ollutkaan ihan tavallista rahkaa; valion sitruunarahkaa tosin löytyi. Joten tuunasin sitä sitruunarahkalla, joka sekin sopi minusta oikein erinomaisesti. Lisäksi tietysti hyödynsin 2-3 tl sitä sitruunasiirappia ja muutaman karamellisoidun sitruunankuoren joita jäi siitä porkkanaprojektista.Niin ja tietenkään ei ollut mantelirouhetta vaan kokonaisia manteleita ja mantelilastua eikä sitruunamelissaa, mutta minttua kyllä. Joten näillä mentiin!

Vatajanrannan vuohitilan paistojuusto on mietoa, halloumityyppistä juustoa, joka ei kuitenkaan ole läheskään niin suolaista kuin halloumi. Jälkiruuassa ideana on, että manteli ja fariinisokeri karamellisoidaan semmoiseksi murumaiseksi kuuman, paistetun juuston pintaan. Vieressä tarjotaan herukoista ja rahka-kermavaahdosta tehtyä raikasta ja keveää moussea.


Ihan hauska ja ennenkaikkea käytännöllisen helppo jälkkäri. Minusta sitruuna itse asiassa sopi hyvin mustaherukan pariksi ja vuohenjuuston hieman halloumimainen olemus tervehti minusta sekä sitruunaa että minttua oikein hyvin. Mantelista tuli pehmeän, kuuman juuston pariksi sokerista rouskuvaa tekstuuria.

Paistoajan kanssa kannattaa varautua pidempään; ohjeessa sanotaan 6-10 min mutta kyllä tuo sokeri vaati sulaakseen esilämmitetyssä uunissa enemmänkin semmoisen 20-25 min. Kannattaa vahtia; varmasti uuni ja paistoastia vaikuttaa asiaan.

viinimarja, paseeraus
Paseerauksessa sulaneet marjat raaputellaan siivilän läpi ja saadaan aikaan tasainen sose.

Hyvää oli ja syvälle meni, sanoos äiti. Jäin vaan miettimään että menisiköhän setti liian rasvaisen puolelle, jos sokerin sekaan laittaisi ruokalusikallisen tai kaksi voita, jolloin sokeri sulaisi tarte tatin tai tutummin keikauskakkutyyppiseksi karamelliksi ja koko ruuan voisi sitten kipata kakkumaisena lautaselle? Nyt sokerista ja mantelista tulee enemmänkin semmoinen crumble jossa kieltämättä on hauskaa suutuntumaa.

Ihan mainio ja niin simppeli jälkkäri että voisin kuvitella äitini tekemään tätä. Kiitokset veljelle juustosta, terveisiä Anna-Kaisalle(!) ja kaikille Kurikkalaasille onnittelut kisamenestyksestä. :)




Vatajanrannan vuohitilan juustosta tehty voitokas juustojälkiruoka vm 2015 (neljälle)

1,5 dl fariinisokeria
1 dl mantelirouhetta
150g vatajanrannan vuohitilan paistojuustoa

Mustaherukkamousseen:
1 dl vispikermaa (tein kuudelle niin laitoin 1,5 dl kuohukermaa)
1/2 dl maitorahkaa (1/2 prk eli 100g sitruunarahkaa + 1 tl sitruunasiirappia)
2-3 rkl tomusokeria (huom. sitruunarahka on sokeroitu, maista ensin ennenkuin lisäät sokeria)
1/2 dl paseerattua mustaherukkaa (ota mustaherukat pakkasesta sulamaan hyvissä ajoin)

Koristeeksi sitruunamelissan tai mintun lehtiä, kandeerattua sitruunan kuorta

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Laita uuninkestävään kippoon pohjalle sokeri ja manteli ja levitä tasaiseksi.

Leikkaa juusto noin 1 cm paksuisiksi viipaleiksi ja asettele ne sokerin päälle. Paahda uunissa kunnes sokeri sulaa ja karamellisoituu 6-10 min (minulla meni selvästi pidempään).

Tee juuston paistuessa mousse: paseeraa pakastetut, sulatetut mustaherukat siivilän läpi, vatkaa kerma ja sekoita siihen rahka. Mausta sopivaksi sokerilla.

Nostele sitten pari kertaa varovasti lusikalla paseerattua mustaherukkaa rahkavaahdon sekaan. Jos ajattelet pursottavasi moussen lautaselle niin älä sekoita seosta juuri yhtään, nostele vaan pursotinpussiin; niin saat hieman raidallisen lopputuloksen.

Nosta juustopala lautaselle, kaavi päälle hieman karamellisoitunutta mantelia ja pursota oheen mustaherukkamoussea. Korista mintulla ja halutessa kandeeratulla sitruunankuorella ja sitrussiirapilla. Tarjoa heti. 

3 kommenttia:

Jenni / Ruoka-alkemisti kirjoitti...

Olen itsekin ihastunut Vatajanrannan vuohitilan tuotteisiin. Paistojuusto lukeutuu omiin suosikkeihini :)
Kurikkalaisena on ihan hienoa todeta, että meiltä oikeasti löytyy hienoja yrittäjiä, joilla on erilaisia ja omaperäisiä tuotteita tarjolla.

Tuo jälkiruoka vaikuttaa kyllä todella herkulliselta, pitää varmaan ensikerralla kokeilla. Kaapissa odottelisi juuri yksi paistojuusto.

Nelle kirjoitti...

Jenni: sanopa muuta, ihan mahtavuutta! :) Ja hyvää oli. Jääkaapissa on vielä paria sorttia fetaa; saapas nähdä mitä niistä ensi viikolla tehdään! :)

Anonyymi kirjoitti...

No kyllä muuten kuullostaa herkulta!