torstai 6. marraskuuta 2014

Qulma tapas featuring Jouni Toivanen - online!


Istun baarissa. Edessäni on lasi kuohuviiniä. Ja läppäri. Ja toinen. Ja kolmas, neljäs, viides ja lisää. Istun ravintolassa ja teen sitä, mikä saisi monet ravintoloitsijat takajaloilleen. Mutta minua on pyydetty tekemään nimenomaisesti tätä. Minut ja muutama muukin bloggaaja ja median edustaja on pyydetty paikalle maistamaan, haistamaan, näkemään ja kokemaan.


Istumaan avoimesti läppärin kanssa ja kirjoittamaan on-site tässä ravintolan pöydässä siitä mikä maistuu ja mikä ei. Ja mikä kummallisinta, minua on pyydetty raatelemaan annokset kameralla, jakamaan ne nettiin ja olemaan raadollisen rehellinen siitä mitä tapahtuu - miten meni. Mitä voisin sanoa - Qulman Marc Aulenin täytyy selvästikin olla sekopää, mutta kiinnostavalla tavalla.

Mies jolta ei innostusta puutu... :)

Enkä kyllä itsekään ole täysin varma, mitä tästä kaikesta tulee. Matkalla mietin, saako tästä kokemuskesta irti sen mitä pitää, koska kuvaamme, siirrämme kuvia ja teemme juuri sitä, mitä ravintolassa ei kaikkien mielestä pitäisi edes tehdä. Toisaalta koen tämän vapauttavana; koska tilaisuus on medialle ja bloggaajille, meillä on lupa avoimesti kirjoittaa ja jakaa, keskittyä ruokaan ja omaan juttuumme - eikä kukaan pidä sitä omituisena. Ja kun olen ihan rehellinen, on ollut niin kiire arjessa että ilta tarjoaa minulle myös mahdollisuuden tehokkaaseen ajankäyttöön; juttu syntyy samalla kun saan (toivottavasti!) hyvää ruokaa. :) Toistaiseksi näyttää hyvältä molemmissa suhteissa.

Tammiöljyssä kypsytetty manchego oli ihan hyvää....

... samoin oliivit, mutta niissä ei ollut mitään "kummallista" :)
"Q-Tapas on järjestetty neljän toimijan yhteistyöllä, mukana ovat Qulma Oy, Bravo Gourmet Oy , Espanjalainen Wine brothers S.L. sekä Jouni Toivanen. Eli Bravo Gourmet ei tuo viinejä maahan ,ainoastaan elintarvikkeita, koneita ja laitteita pääsääntöisesti ammattikeittiöihin. Bravo Gourmet toimittaa elintarvikkeita useimpiin Suomen huippuravintoloihin" - Tero Siltanen Bravo Gourmet Oy 

Kyseessä on siis uusi pop-up tapasravintola, sellainen joka näemmä ilmestyy talven ensimmäisen lumisateen myötä ja katoaa taivaan tuuliin rakettien paukkuessa uudenvuoden erikoismenun myötä. Projekti on neljän toimijan yhteistyön hedelmä; Jouni Toivanen on kulinaristinen pää, Marc on puuhamiehenä Qulman puolelta ja Bravo Gourmet toimittaa raaka-aineita ja espanjalainen Wine Brothers hoitaa viinit. 


Bocerones oli hienon makuinen ja miellyttävän kiinteärakenteinen...


Mutta toistaiseksi ihan ehdoton hitti on Tortilla Espagnola, jossa on mustasta valkosipulista tehtyä majoneesia... !
Tapasten idea on olla yksikertaisia, laadukkaita ja herkullisia. Ruokien isä, Jouni Toivanen pyörähtää itse "figureeraamassa" paikan päällä kerran viikossa.

Meille tarjottu punkku kävi hyvin possunposken ja sahramin kanssa.

"Wine Brothers haluaa erityisesti erottua  palvelukokemuksellaan, viinien  loistavalla hinta-laatusuhteella sekä haluamme myös korostaa yhteiskuntavastuun merkitystä. Tällöin hoidamme verot ja muut viranomaismaksut esimerkillisellä tavalla sekä myöskin tavalla, että asiakkaille ei tule ikäviä yllätyksiä viranomaisten puolesta. Koska monet nettikaupat toimivat tällä hetkellä periaatteella, että kaikkia maksuja ei hoideta tai jos ne hoidetaan se jää asiakkaan vastuulle, asiakkaille on voinut syntyä vääriä olettamuksia tuotteiden hinnoista tai viranomaisvelvoitteista. Wine Brothers hoitaa nämä velvoitteet asiaakkaan puolesta ja 100% varmasti oikein että yllätyksiä ei tule." - Tero Siltanen 

Bravo Gourmet  toimittaa raaka-aineita paitsi tähän ravintolaan, myös laajaan kirjoon muita suomalaisia huippupaikkoja. Wine Brothers, joka muuten avaa lähiaikoina myös kuluttajien kotiin toimitukset mahdollistavan viinin nettikaupan, taas toimittaa viinit.  Wine Brotherseille yhteiskuntavastuu on suuri sana ja he pyrkivät hoitamaan kaikki yhteiskunnalliset maksut sekä suomeen että Espanjaan. Tähän projektiin viineiksi on valittu laadukkaita, mutta kohtuuhintaisia viinejä; ja listalla näyttää olevan n. neljänkympin pulloja ja seitsenän-kahdeksan euron lasillisia.

Ja kaiken tämän keskellä eteemme kannetaan paitsi tuota melkein salmiakkiselle maistuvaa mustavalkosipulimajoneesia josta olin aiemmin lukenut vain uuden suosikkini mr Ottolenghin uusimmasta miettien miltähänsekin maistuu. Piti oikein erikseen ottaa vielä ja maistella; maku on tosiaan aika uniikki ja tykkään.

Sahramipaellaa jossa mukana hieman chorizoa ja manteleita tai pähkinöitä, erinomaista.


Possunposki love -  Mä oon niin helppo...

Seuraavan satsin ehdoton makustara on possunposki ja sen kanssa tarjottu sahraminen, hauskoja pähkinä- (vai manteli?)yllätyksiä sisältävä paella. Ihan ehdoton kombo jos minulta kysytte ja tulette koeponnistamaan paikkaa. Paella ja poski kuuluvat molemmat annokseen joka kustantaa 19,- yhdelle, kahdelle se tarjoillaan 36e hintaan.

Hot ... or Not? Yhtään tulista en vieläkään löytänyt.

Lisäksi törmäsin vanhaan tuttuun kesältä, Padrón paprikat ilmestyvät pöytäämme ja tästä ruletista veloitetaan 5,50,- lautanen.


Waguy härkä oli hyvin tehtyä ja sen kanssa oli myös padróneita, mutta majoneesin sijaan olisin mielelläni nähnyt härän lautasella jotain raikkaampaa.


Makkarat olivat tosi hyviä ja siivut kivan paksuja. Taattua hyvää. Niiden kanssa oli myös syksyn hittiä, fermentoituja kasviksia - samanlaisia joihin ihastuin jo Groteskissa. Ehkä hieman yllättäen vähiten jaksoin innostua Gambas al Ajillosta - vaikka ne olivat paprikaisuudessaan periespanjalaisia, mehukkaita ja hyviä. Ehkä niissä olisi minun makuuni voinut olla vähän enemmän potkua, tekstuuria tai raikkautta - en tiedä.

Ei huono, varsin periespanjalaista mutta mieleen tuli ehkä vähän liiaksi klassikkoravintola Salven katkarapuruukku;)

Kaikenkaikkiaan mutkaton, kotoisa ja tunnelmallinen miljöö johon tulemiselle ei ole mitään finedining- kynnystä. Lisäksi 4,50-6,50 hinnoitellut tapakset ja parin kympin pinnassa olevat pääruuat (joissa kaikissa on selvästi todellisia helmiä seassa) ovat ihan hyvä diili.Ja ainakin minuun vetoaa Marcin aito innostuneisuus. Voisin hyvin kuvitella että tulisin tänne lasilliselle tai parille likkojen kanssa. Eikä haittaisi vaikka miehet liittyisivät seuraan myöhemmin.

Jouni Toivasen käsiala näkyy mielenkiintoisissa yksityiskohdissa.


Crema catalana á la Jouni


Ja ne jälkiruuat. Tykkäsin. Niinkun tykkäsin ekaa kertaa ikinä crema catalanasta. En varmaan olisi tullut tilanneeksi sitä nimen perusteella koska aikaisemmat kokemukseni crema catalanasta ovat olleet yksinkertaisesti tylsiä. Tässä cremassa pohjalla oleva suolakaramelli tuo mieleen C&S:ssä syödyn kantarellijälkiruuan. Paahtunut sokeri, mantelirouhe ja raikas granite. Uh. Oikeasti!

Suklaannälkä kuolee tällä; kuivattu vadelma, basilika ja puolukkavaahto tuovat mieleen suomen kesän.

Ei se suklaakaan huonoa ollut; siinä oli kuivattua vadelmaa, hyvää suklaata ja karamellia. Ja koska Jouni, siinä oli myös "jokin vihreän kepeä, tuttu maku" joka osoittautui basilikaksi. Niin, ja puolukkavaahtoa.

Tykkäsin, voisin tulla uudelleen ja uskoisin sopivan monen makuun. Kivan mutkaton Qulma.

Ja nyt kun läppärin akku näyttää jo punaista alkaa varmaan olla tuhkimohetki ja aika sanoa Marcille, Jounille ja Bravo Gourmetin miehille: Kiitos!

p.s. Qulman tapahtumista kannattaa lukea ensisijaisesti heidän FB - sivultaan - weba on Marcin mukaan uudistumassa ihan justsilleen.

p.p.s juttuun on jälkikäteen korjattu Tero Siltasen lähettämän viestin perusteella; Wine Brothers, jossa Siltasen veljekset ovat osakkaina toimittaa viinit pop uppiin. Täydensin juttua suorila lainauksilla viestistä.

5 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Sehän meni hienosti! Niinkuin sanoin, mun mielestä oli oikein hauska idea tulla luvan kanssa läppärin kanssa hääräämään!

Nelle kirjoitti...

Nanna: kyllä mua vähän mietitytti että mahdanko saada jutun kassan; monesti keskimääräiseen juttuun kuitenkin menee melkein se 3h. Mutta se pitää sisällään myös keskeytyksiä ja mieleen palautteluja kun juttua ei kirjoita heti. Ihan kiva kokeilu, mutta kyllä mä kaveriporukan kanssa mieluummin jätän sen läppärin kotiin vaikka järkkäri mun pieness', sievässä (hehe) käsilaukussa olisikin. :)

Mutta pisteet Marcille! Rohkea veto :)

Nanna kirjoitti...

No joo, en mäkään nyt läppäreitä ruokapöytään halua, herra varjele, mutta tämä nyt oli eri asia...

Nelle kirjoitti...

Nanna :D Ja se mitä vähän pelkäsinkin ja mikä kävi toteen oli, että siinä ravintolan hälinässä kun ei kuule kaikkea ja kun kirjoittaa, voi ymmärtää jotain väärin. Jälkikäteen kirjoitellessa asioita ehtii tarkistella vielä ja käydä läpi handout - matskuja. Mutta onneksi mun virheeni bongattiin! Siltasen veljekset ovat siis mukana SEKÄ Wine Brothersissa että Bravo Gourmetissa. JA molemmat yritykset ovat taas mukana tässä popupissa:)

anita kirjoitti...

Päädyin ensin blogiisi aivan sattumalta TOP 100 -ruokablogien kautta. Sitten jäin lueskelemaan tätä, koska asuin ennen tuossa Qulman kanssa samassa talossa. Mielestäni siellä oli oikein mukava tunnelma: muistan, että alkuun se oli aika hiljainen paikka, mutta suosio kasvoi nopeasti. Varsinkin brunssit olivat tosi täynnä aina. Nyt kävelin pitkästä aikaa Qulman ohi, näin nuo tapas-tekstit ja uteliaisuus heräsi. Olen hiljattain omaan blogiinikin kirjoittanut Punavuoreen juuri auenneesta tapas-ravintola Mercatista. Kiva, että niitä alkaa olla useampia ja useampia kaupungissa.

:)
Anita
http://www.lily.fi/blogit/tervetuloa-suomeen