torstai 2. elokuuta 2012

Kuminajuustolla kuorrutettua uunikaalia ja perunaa Matjes - sillillä

Kuminajuustolla kuorrutettua uunikaalia

Tämä resepti on simppelisti hyvää ruotsinkielisen Gourmet - lehden malliin. Onko sinulle tullut koskaan mieleen, että kaali, matjes - silli ja uudet perunat voisivat sopia hyvin yhteen? Yhdistelmä voi kuulostaa ensialkuun epäilyttävältä, etenkin tällaisen ei-niin-suuren-sillin ystävän korvaan mutta se oli herkkua! Annos on minusta ihan erinomaisen tyylikäs kesäinen kotiruoka-annos jota kyllä kehtaa tarjota nirsommallekin porukalle. Ehkä se on sitten se sillin ja perunan yhdistäminen, mutta tässä on jotain tosi kotoisaa fiilistä vaikka on ihan uuden oloinen idea. Ja jos ruuasta haluaa täydelleen salonkikelpoisen, sen kanssa voi hyvin tarjota jotain aromaattisempaa viiniä - vaikkapa whole bunch grenache-viognieria. Tykkäsin! ... Ja kuulemma tätä saa meillä tehdä toistekin. :)

Vaikka ohjeessa on eri vaiheita, niistä jokainen on helppo, tarvittavat aineet ovat hyvin yksinkertaisia, edullisia ja puhtaan makuisia. Tämä on juuri sellainen ruoka jolla saa hyvän emännän pisteitä tosi helposti - ainakin jos kukaan ei tulisesti vihaa matjes - silliä :) Lisäksi kaikki ainekset säilyvät tosi hyvin vaikka mökillä mukana.

Siikliä ja matjes - silliä
Yksi matjes - filepala on liian vähän puolikkaalle siiklille

Alkuperäisen ohjeen määriä voi jokainen tietysti tarkistaa oman makunsa mukaiseksi. Minua jäi vähän harmittamaan, että olin niin epäluuloinen sen Matjes - sillin määrän suhteen. Alkuperäisessä ohjeessa oli nimittäin käytetty tanskalaista alkuperää olevaa mantelisen makuista perunalajiketta "sparrispotatis" josta ei kevyellä googletuksella löytynyt suomalaista nimeä. Tätä potaattia käytettiin kaksi per annos ja sen päälle levitettiin kokonainen Matjes - file. Se kuulosti minulta väärältä suhteelta ja päädyin laittamaan silliä ehkä suorastaan liiankin vähän. Kyllä annos olisi varmaan kestänyt jopa sen kokonaisen fileenkin - mutta ainakin se olisi kestänyt tuplamäärän silliä verrattuna siihen mitä minä päädyin laittamaan. Oli helppoa sortua laittamaan silliä liian vähän, koska en löytänyt lähikaupasta kuin valmiiksi viipaloitua filettä ja laitoin yhden sellaisen valmiin viipaleen perunanpuolikkaalle. Käytin ruokaan uuden sadon siikliä sparrispotaattien puutteessa. Silliä olisi saanut olla ainakin kaksi viipaletta per potaatin puolikas - ehkä jopa se kokonainen file per läjä. Kaalia laitettiin alkuperäisessä ohjeessa kokonainen kaalinpää - mutta meillä oli niin suuri kesäkaali, että sain puolikkaasta aikaan samannäköisiä lohkoja kuin lehden kuvissa; riippuu siis täysin kaalin koosta tarvitsetko puolikkaan vai kokonaisen. Pieni kaali menee tietysti tosi nätisti neljään lohkoon; yksi per annos.

uunikaali ja voita

Ideana siis on, että lohkottu kaali paahdetaan ensin erikseen ja perunat kiehautetaan suolatussa vedessä kypsiksi kaalin paahtuessa. Lopuksi koko komeus kootaan annoskasoiksi, kuorrutetaan kuminajuustolla, valellaan kermatilkalla ja paahdetaan uuunissa upeanmakuiseksi herkuksi. Suosittelen kokeilemaan - kaali saa ihan uutta eloa paahtuessaan voinokareen kanssa uunissa ja ainakin minua miellyttää suuresti tuo annoksen rakentaminen kasaksi jonka voi nostaa lautaselleen isolla lastalla. Ja kun sitten teen tätä uudelleen, silloin varmaan kokeilen laittaa sen kokonaisen fileen - kuulette sitten oliko se liikaa vai ei. :)

Kaalia ja uuttaperunaa Matjes - sillillä


Kuminajuustolla kuorrutettua uunikaalia ja perunaa Matjes - sillillä (4:lle)

4 matjes - sillifilettä (tai maun mukaan, mutta saa oikeasti olla ainakin 2 filettä)
1 kesäkaalinpää (pienehkö)
8 (sparrispotatisar) käytin siis siikli - perunaa
2 rkl voita (meillä meni kyllä enemmän voita kuten kuvasta näkyy ;) )
1,5 dl ruokakermaa
100g kuminajuustoa raasteena
(tilliä hakkeluksena)
suolaa ja pippuria myllystä

Kuumenna uuni 220 asteeseen. Keitä pestyt perunat suolatussa vedessä kypsiksi ja pidä ne lämpimänä.

Jaa kaali isoiksi lohkoiksi ja laita ne voideltuun uunivuokaan. LAita jokaisen kaalikasan päälle nokare voita ja ripottele suolaa ja pippuria. Laita kaalit uuniin ja paista 15-20 min kunnes lohkot ovat saaneet kauniisti kultaista väriä ja pehmenneet.

Voitele toinen uunivuoka. Laita perunat 2 cm paksuisina viipaleina annoskasoihin (minä halkaisin perunat, mutta jos onnistuu ne voi siivuttaa ohuemmin, jolloin kasa on helpompi nostaa lautaselle).  Nosta jokaisen kasan päälle matjes - silliä ja valmiiksi paistettu kaalilohko. Ripottele kaalin päälle tillihakkelusta, raastettu juusto ja lorota kermaa joka kasan päälle.

Gratinoi uunin grillivastuksen alla 5-8 min tai kunnes juusto on sulaa ja kauniin väristä. Nauti heti.

11 kommenttia:

annemi kirjoitti...

Uunikaali! veikkaampa että tästä tulee uusi suosikkiruokani :)

EtsiResepti kirjoitti...

Näyttää herkulliselta! Pitää kokeilla joskus :)

Jaana kirjoitti...

Uskaltauduin kokeilemaan tätä, vaikka suhtaudun suurella epäluulolla (matjes-)silliin. Kaali oli ihanaa ja perunat imivät itseensä mukavasti makuja...sillipalat jätin kyllä lopulta pääosin syömättä. Mutta kuten sanottu, maustoivat kyllä hyvin kokonaisuutta.

Haluan vielä erikseen kiittää tästä Suomen parhaasta ja inspiroivimmasta ruokablogista. Monet reseptit on tullut kokeiltua ja monista on jäänyt kestosuosikkeja. En ole tainnut ennnen kommentoida, mutta nyt kun ohjeellasi päätit n. 25 vuoden (ikää minulla 30v. :D)sillittömyyteni, oli pakko jättää viesti.
Seuraavana vuorossa lipstikka-kaalipata...

Anonyymi kirjoitti...

Moi! Kiitos minunkin puolestani. Tämä ruoka oli aivan erinomainen yhdistelmä mahtavia perusasioita kerta kaikkiaan uudella ja raikkaalla tavalla yhdistettynä. Todella addiktoiva ruoka! ;) Minun mielestäni kaksi palaa silliä toimi hyvin. Vaihdoin yrtin ruohosipuliksi kun sitä sattui löytymään ja sekin pelitti mainiosti.

Minäkin olen blogisi aktiivinen anonyymi lukija - nautin tarinoistasi sekä innovatiivisista ja toteuttamiskelpoisista resepteistä. Lukiessa usein jo hahmottaa, että tämä juttuhan toimii varmuudella.

Tsemppiä arjen haasteisiin ja iloa kauhan varteen!

Myötähymyilijä

Nelle kirjoitti...

Annemi ja etsiresepti: Uunikaali pelkästäänkin oli jo ihan ykköshyvää - maistoin sitä kaalia ennenkuin kuorrutin ja se oli ihanaa. :) Matjesin kanssa kannattaa mennä tosiaan oman makunsa mukaan - V olisi ehkä tykännyt jopa siitä koko fileestä ja minusta se yksi oli tosiaan ehkä vähän perunanpuolikkaalle. Mutta; makuasioita.

Jaana: ihana saada tämmöistä palautetta :) Kissaä kiitoksella elää, sanotaan, mutta tällaisella harrastusbloggaajalle nämä palautteet ovat sitä parasta kiitosta. Ne tekevät todelliseksi sen, ettei tässä kirjoittele pelkästään itselleen muistiin näitä reseptejä :) Minäkään en ole suuri sillifani,mutta tässä vuosien kuluessa (ja vanhemmalla iällä minäkin) olen oppinut vähitellen pitämään sillistä maustekalana. :) Toivottavasti uskaltaudut kommentoiman toistekin :)

Myötähymyilijä: Tänään täytyy ola onennpäiväni, kun olette innostuneet näin ihanasti kommentoimaan :) Kaksi palaa tuntui minusta oikealta, en ole vielä kokeillut kun meillä ollaan nyt kaikki kipeänä ja ruokapuolela on menty alkuviikko lähinnä noutoruuassa - mutta joo, meikäläisen sillimieltymyksillä pelkään että se kokonainen sillifile olisi ihan liikaa itselleni. Pari palaa per perunanpuolikas kuluu varmaan normaalistikin. :) Ja senkin uhalla että luulostaa lattealta, on tosi kivaa kuulla tätä palautetta. Nimenomaan vielä sitä, miten koet nuo oheishöpinät. Tiedän kirjoittavani niitä suhteellisen paljon, mutta toivon aina, että niistä olisi iloa onnistumiseen muillekin. :) Tosi kiva kuulla että näin on. Tähän päälle onkin hyvä mennä ottamaan unet. :)

Melba kirjoitti...

Olen joskus ennenkin kommentoinut, mutta liian harvoin tulee palautetta annettua. No, tämä blogi on meidän perheen ehdoton ruokablogisuosikki! Seuraan monia ja tykkään kovasti muutamista, mutta tässä nyt vain on kokkaus viety ihan uudelle tasolle. Juuri tämä resepti esimerkiksi - aivan mahtavaa! Eikä tällainen yhdistelmä olisi koskaan tullut itselle mieleen. Tosin minulle tuli tuota syödessä sellainen epämääräinen olo että lapsuudenkodissani olisi syöty kaalipadan kanssa uusia perunoita ja silliä...

Nelle kirjoitti...

Melba: Mitä voi sanoa kun jää sanattomaksi :) Kiitos kauniista sanoistasi! Tosi kiva kun kommentoit ja hauskaa kuulla, että sinäkin tykkäsit tästä! Minun ei itsenikään olisi tullut mieleen tuo kaalin yhdistäminen silliin ja perunaan. Mutta niin se vaan mausteinen kala sopii moneen; appiukkoni juuri kesällä julisti että jokaiseen pataan kuuluu aina aluksi laittaa purkillinen sardellia ;) (a.k.a aito-anjovista)

Melba kirjoitti...

Sardelli on ihanaa. Oletko tutustunut tähän pastaohjeeseen? Meni kertaheitolla vakkarisuosikkeihin!

http://chicling.blogspot.fi/2012/01/kotikokkeja-testiryhmaan.html

Nelle kirjoitti...

Melba: joo, sardelli on :) Kiitos! Kuulostaa ihan hauskalta :) Liian vähän ehdin käydä läpi blogeja nykyisin - ihan oli mennyt ohi taas tuokin :)

Unknown kirjoitti...

kun meillä kotona syödään vaikka kermakastikkeen ja perunoiden kanssa, niin se on yksi file per nokka - noin 100g. matjes on vähän makeampaa kuin bismarck - se on mulle liian hapanta. mutta 1-2 kertaa kuussa tulee matjesta syötyä. joko leivän päällä, keitettyjen perunoiden kanssa joko kastikkeella tai voilla.

tuo "kotiäidin tapaan" kastike voi sitten tehdä vaikka kananmunilla mukana. tuossa yksi ihan hyvä kastikeresepti.

http://www.chefkoch.de/rezepte/2413231381177044/Sosse-nach-Hausfrauenart-fuer-Matjes.html

Nelle kirjoitti...

Abe: kananmunilla, hmm.... Onkohan meikäläinen kananmunakastike (pinaattilettujen ja verilettujenkin kanssa tarjottu) muunnelma tästä kotiäidin tapaan tehdystä... Luulenpa että jäljet johtavat sylttytehtaalle. Tää voisi sopia mun pirtaani kyllä, kiitos vinkistä täytyy kokeilla kun seuraavan kerran eksyn uusia perunoita ostamaan! :)