keskiviikko 8. elokuuta 2012

Grillattua mozzarella-fenkolisalaattia

fenkolia, mozzarellaa, oliiveita

Saaristossa paistoi aurinko ihan täydeltä terältä viime sunnuntaina. Istuin mökin terassilla ja miesteni nukkuessa päiväuniaan nautin täysin siemauksin omasta hiljaisesta hetkestäni. Mietin, miten eri tavalla sitä lukee näitä samoja keittokirjoja nyt kun I on paikalla. Inspiroidun niistä toki edelleen - mutta niillä harvoilla ja valituilla lukukerroilla huomio vain kiinnittyy eri resepteihin. Arvaatte varmaan, että nopeampiin ja helposti ulkoa muistettaviin.:)

Tietysti on vain kunniaksi suosikkikokkauskirjoilleni, että niistä löytyy niin laaja kirjo kaikenlaista; jälleen kerran päädyin merkkaamaan Nigelin keittiöpäiväkirjasta ainakin kolme reseptiä tekolistalle, mutta yksikään niistä ei ollut sama kuin ennen. Oikeastaan ihme juttu, etten ole mitenkään rekisteröinyt näitä ennen, sillä tämäkin oli niin simppeliä ja kertakaikkisen hyvää.Vielä kun minulla sattui olemaan jääkaapissa purkin pohjat niitä Arnaudin Ihanan Ihania yrttimarinoituja oliiveita (joista muistaakseni olen hehkunnut ennenkin)ja sitä pirkan tuoremozzarellaa joka oli joskus pirkan parhaat - brändättyä. Tämä ruoka on taas yksi niistä jotka hyötyvät todella kun käytettävissä on ihan parhaita raaka-aineita.

fenkoli, grilli
Halkaisin fenkolin poikittain kantoineen, jotta sain edes osan liuskoista pysymään kasassa.
Nigel itse sanoo kirjassaan, että häntä miellyttää tässä ruuassa hieman "hiiltyneen" fenkolin kontrasti maitoiseen ja pehmeään tuoremozzarellaan. Kyllä, mutta lisäisin että tässä salaatissa ja etenkin noiden ihanien oliivien kanssa fenkolin lähes lakritsaiset maut nousevat upeasti esiin. Ihan mielettömän erilaista kun vertaa mihinkään aiemmin tekemääni fenkolijuttuun. Erilaista, mutta ehdottomasti positiivisessa mielessä. :) 

Eikä minua haitannut ollenkaan että valmistusvaiheessa fenkolia ei tarvitse keittää ennen grillausta:) kyllä tuo grillaaminen hieman rauhallista otetta vaatii - kun fenkolit siivuttaa tällä tavalla, osa paloista on irtonaisina ja niiden kääntely voi käydä hermoon. Jos sinulla sattuu olemaan sellainen grillauskori (tai vaikka parilalevy), pääset ehkä helpommalla mutta minä grillailin nämä Ihan Itse kaasugrillissä kun V oli flunssassa sängyn pohjalla ja hyvin onnistui.

Siivutin fenkolit ohuelti, laitoin niille vähän öljyä ja grillasin kauniit raidat. Salaatin itsessään koostin heti sen jälkeen kun fenkolit oli grillattu. Nigel sanoo, että grillaukseen kuluva aika vaihtelee paljon grlillistä, mutta meidän weberillä meni ehkä n. 10 min.

arnaud - oliivit, fenkoli
Arnaudin kivettömistä ei makua puutu, vaikka monesti kivettömät ovat mitäänsanomattomia.

Se mikä tässä ruuassa vähän hämäsi, oli että ohjeen mukaan ruoka riittäisi jopa neljälle. Ehkä alkupalaksi joo, mutta en usko että edes kevyeksi lounaaksi useimmille meille riittäisi mitenkään neljännes fenkolia ja puoli palloa mozzarellaa. Okei, ohjeessa sanottiin että oliiveita pitäisi olla 24 kpl, mutta minä laitoin vaan n. kummenkunta. Mutta ne olivatkin niitä Arnaudeja, joisa on tosi vahva ja tiivistynyt maku. Meillä salaatti meni paistettujen perunoiden kanssa kahdelle nälkäielle ja yhdelle närkkijälle, joka kulki ympäri terassia äidin lautaselta vonguttu fenkolipala suussaan. Hämmentävää, että se pieni tykkää niin fenkolista. :)

Joka tapauksessa, erinomainen salaatti ja tavattoman yksinkertainen - kokeilkaa ihmeessä!

Grillattua mozzarella-fenkolisalaattia (alunperin ohjeessa 4:lle, sanoisin että oikeasti 2:lle)

2 fenkolia
2 palloa mozzarellaa
24 oliivia (meillä noin 10-12 arnaudin oliivia + purkin pohjalle jäänyt marinointiliemi)
n. 5 rkl hyvää oliiviöljyä
hyvä nippu lehtipersiljaa
suolaa ja pippuria myllystä

Kuumenna grilli ja leikkaa sitten fenkoleista varret pois. Nigel vinkkaa että varret voi käyttää liemeen joskus myöhemmin. Säästä kuitenkin fenkolin tillimäiset lehdet, jos niitä on mukana. Ne voi lisätä salaattiin lopuksi. Minä leikkasin varret pois vähän vinosto, niin että fenkolista tuli ikäänkuin pyöreäpohjainen salmiakkikuvio :)

Siivuta fenkoli sitten n. 1/8 tuuman siivuiksi, eli suht ohuiksi - mutta älä missään tapauksesssa poista kantaa - ohuet fenkolikerrokset on helpompaa paistaa kun kanta pitää ne koossa. Näin ohuena kannastakin tuli varsin syötävää. Pyörittelin fenkolit tilkassa oliiviöljyä ennen grillausta, vaikke nigel niin ohjeistakaan.

Paista sitten grillissä fenkoleita molemmin puolin niin kauan, että ne pehmenevät ja saavat kauniin ruskeat raidat - tähän menee grillin lämpötilasta riippuen n. 10 min.

Sekoita sitten salaatti: halutessasi pilko oliiveita ja kaada oliivit (sekä arnaudin tapauksessa vähän marinointiöljyä) fenkolien päälle ja sekoita. Lisää hyvää oliiviölljyä, revityt tai ohuelti siivutetut mozzarellan palaset ja silputtu lehtipersilja (ja fenkolin lehdet jos niitä oli). Rouhi mustaa pippuria ja ripottele salaatille hyvälaatuista suolaa. Sekoita ja tarjoa heti:)

"Mamm!" sanoi I hymysuin ja juoksenteli terassilla fenkoli kädessään. :)

7 kommenttia:

Katarina kirjoitti...

Nami, kuulostaa herkulliselta!

Riitta kirjoitti...

Oijoi, tätä täytyy kokeilla! Rakastan fenkolia, eikä mozzarellakaan varsinaisesti pahaa ole... ;-)

Nelle kirjoitti...

Hovkonditorn: ... ja se oli oikeasti ihanaa. :) Tulee taatusti tehtyä uudelleen.

Riitta: kannattaa, mieletön herkku. Mutta oikeasti ei kyllä riitä tuo annos neljälle. Jälkkäriksi Nigel oli muuten suositellut tuoreita uuden sadon marjoja - niitä sellaisia auringonmakeita ja napakoita ihan vaan pelkältään kauniista maljasta tarjottuna. Kuulostaa loistavalta makuparilta.

Ruokablogi kirjoitti...

Näyttääpä herkulliselta tuo resepti! Pitää kokeilla..:)

Mari kirjoitti...

Oooh, tämä räjäyttää varmasti pankin. Yksinkertaista, hyvistä raaka-aineista. Laitan listoille, koska kuulostaa täydelliseltä.

Anonyymi kirjoitti...

Mamm!! Tätä teen viikonloppuna mökillä, jotenkin yllättäviä makuja yhdessä -pakko olla hyvää!

Ex-baijerilainen (nyk. Paluumuuttaja) :)

Nelle kirjoitti...

ruokablogi ja mari: se on tosi kesäinen, Nigel on mun suosikki! :) Kokeilkaa ihmeessä!

Mun tuli muuten mieleen, että se Nigelin arvio että salaatti riittää neljälle, saattaa johtua siitä, että euroopassa mozzarellat ovat joskus tuplakokoisia noihin pirkan palloihin verrattuna. Se voisi selittää - muttei annos silloinkaan valtava ole, mutta varmaan aika täyttävä.

Baijerin paluumuuttaja; tervetuloa takaisin kotosuomeen :) salaatti tosiaan toimii minusta ihanasti ja jos saat jostain noita Arnaudin oliiveita niin hanki ihmeessä - ne olivat ihan täydellisiä tähän. :) Samaa voinee yrittää imitoida ostamalla hyviä kalamatoja ja marinoimalla niitä vahvasti yrtein maustetussa marinadissa... Mamm, tosiaan:)