maanantai 27. elokuuta 2012

Haukinabea mustilla torvisienillä - eli ranskalaisesta kalasopasta japaniin

japanilainen kalasoppa suomalaisittain

Meidän mizuna on jotenkin ihan villiintynyt. Kaikki alkoi alkukesällä, kun V askarteli uudelle kasvimaalleni pari yrttilaatikkoa. Kylvin laatikoihini lehtipersiljaa, mangoldia, salaatteja ja istuttelin joitain yrttejä. Salaateissa luotin pariin erilaiseen salaattisekoituspussiin, joista toisessa oli MYÖS mizunaa. Ilmeisesti tuo meidän penkki on poikkeuksellisen suotuisa mizunan kasvulle koska siellä on valtava "pensasaita" pelkkää mizunaa. Jos siinä salaattisekoituksessa on muita taimia joskus ollut, ne ovat tukehtuneet vihreän repalelehtisen jättimizunan alle.

Mizuna on kasvanut jättimäiseksi! Keitettynä se saa ihan uuden luonteen.
 Vaikka olen kuinka harventanut penkkiä ja useampikin salaatti tuosta rehusta on jo tehty, se vaan puskee uutta ja uutta. Eräänä iltana sitten huokailin, että mihin ihmeeseen tuota nyt voisi käyttää ja nopean googlauksen avulla bongasimme, että japanilaiseen kalapataan, nabeen, käytetään usein mizunaa. Innostuin heti, sillä muistin vielä elävästi miten hyvää se Maruia Springsin Nabe joskus oli.

Lohen poskilihat kannattaa kalastaa talteen lientä keitellessä. Ne lisätään myöhemmin takaisin soppaan, ovat herkullisia.
En ollut koskaan aiemmin tehnyt nabea itse, mutta käytännössä se on padallinen kalaa ja muuta keitettynä liemessä :) Maruian ruuasta muistan, että liemeksi oli tehty chilillä maustettua vahvaa misokeittoa. Se oli ihan järkyttävän hyvää joten samaan suuntaan lähdettiin meilläkin.

Ihan pienelle määrälle ihmisiä nabea on varmaan hankalaa saada mitoitettua sopivaksi, mutta meille kävi niin iloisesti, että saimme tavallaan yllätysvieraita :) Ystävämme soittivat ja pyyysivät meitä kanssaan ulos syömään, mutta koska olimme jo shopanneet jääkaapin täyteen kalaa esitimme vastavetona kutsun tulla maistelemaan nabea - vaikken sitä koskaan ole tehnytkään aiemmin:) Ja siitä tuli tosi hyvää.

nabe, rapujen lisäys
Tiikeriravuilla ei montaa minuuttia kestä kypsyä - ne muuttuvat tiikerinoranssiksi kypsyttyään

Ihan tarkkaan en taaskaan mitannut aineita, mutta toisaalta tämä on ruoka, jonka voi maustaa aika lailla oman makunsa mukaan sopivaksi. Liemessä saa oikeasti olla vahvuutta ja jonkin verran chiliäkin, koska iso määrä kalaa ja kasviksia "syö" liemen mausta oman osansa. Minä tein tästä hieman suomalaistetun version, johon laitoin mizunan ja muiden rehujen lisäksi ruodottomaksi silpomaani haukea, puolet isosta tarjouslohesta ja pakastimesta löytämiäni tiikerirapuja sekä vihersimpukoita. Kaloista sopivat varmaan mitkä tahansa vähän kiinteälihaisemmat lajit kuten vaikka ahven ja kuha. Mukaan olisi voinut laittaa myös harrastuneisuuden mukaan tofua ja Maruia Springsin nabessa taisi olla mukana kanaakin. Ja sitten vielä tarvitaan sieniä yleensä kai siitakkeita mutta näin keskellä suomen parasta sieniaikaa laitoin soppaan mustia torvisieniä, koska muistelin että ne sopisivat itämaiseen ruokaan. Taisi olla Välimäen reseptivinkki jostain säilöttyjen torvisienten pakkauksesta. Mutta minulla kävi vielä ihan erinomainen tuuri ja satuin löytämään Sellon katolla olevalta torilta ihan tuoreita mustia torvisieniä, eivätkä ne olleet kantarelleja kalliimpia edes. Luulisin että tuoreet, nuoret tatit kävisivät myös ihan erinomaisesti.
hauki, naben teko
Hauki on kiinteälihaisena ihan erinomainen kala nabeen.
Nabestamme tuli erinoamisen hyvää. Pienetkin ruokavieraat halusivat lisää ja tuomitsivat japanilaishenkisen kalasoppamme onnistuneeksi. Mizuna muutti muotoaan mielenkiintoisella tavalla - siitä tuli tosi erilaista keitettynä. Se oli kuin oikein aromikasta ja hyvää pinaattia! Ei varmasti ole viimeinen mizunakeitos joka meillä tehdään. :)

Juomaksi naben kanssa voi tarjota hyvää vihreää teetä tai kuivaa valkoviiniä, jossa on hieman jäännössokeria. Meillä oli varattuna Leth Duett Riesling & Veltliner, joka sopi ruuan kanssa ihan hyvin. 

Tästä annoksesta tuli iso padallinen josta söi hyvin neljä aikuista ja kaksi lasta. Vaikka alkupaloja ei ollut tällä kertaa, ruokaa jäi vielä reilusti ainakin yhdelle aikuiselle tai parille nälkäiselle pikkuterroristille. :) Hyvää patailua ja alkanutta viikkoa kaikille!


vihersimpukoita naben päällä
Naben kanssa kannattaa kattaa myös risteilijöitä ja paperia - etenkin jos ravuissa on kuoret :)

Nellen haukinabe mustilla torvisienillä (noin 6-8:lle)

puolet n. 2,5 kg lohesta + ruodot liemipohjaan
2 valkosipulin kynttä
chilejä; meillä 1 aji cristal ja yksi vihreä chili lisäksi sriracha maustekastiketta valmiiseen keittopohjaan n. 3 tl (jonkun mielestä olisi saanut olla enempikin chiliä)
n. 1,5 rkl Sichuan pepperiä eli anispippuria paahdettuna pannulla
4 tuoretta laakerin lehteä
1 sitruunaruoho rikki lyötynä
n. 1,5 l  vettä

2 porkkanaa
n. 8-10 cm pala retikkaa
1 purjo
2 kevätsipulin vartta
useampi rkl ehkä 6 rkl? brown rice misokeittotahnaa (clear spring)
2  seaweed - misokeittopussia (tai kombu - merilevää palasina)
2 rkl ketjap manisia (tai loraus soijaa)
n. 0,5 dl miriniä

n. 500g haukifilettä, ruodot poistettuna
pari tiikerirapua per ruokailija n. 10 kpl meillä
isohko nippu mizunaa
pari viher- tai sinisimpukkaa per ruokailija meillä 8 kpl
2-3 dl tuoreita mustia torvisieniä

Fileoi lohi ja laita ruodot ilman kiduksia pataan. Laita päälle halkaistut chilit, rikki lyöty valkosipuli ja sitruunaruoho, laakerinlehdet ja paahdetut anispippurit. Peitä ruodot vedellä ja keitä kalasta liemi. Kuori pintaan mahdollisesti nouseva vaahto. Tämä vie puolisen tuntia.

Siivilöi liemestä pois kaikki sattumat, huuhdo pata ja kaada liemi uudelleen pataan. Lisää liemeen misotahnaa, misokeittoaineksia tai merilevää jos käytät sitä. Lisää sriracha - kastiketta tai muuta chilikastiketta niin että sopassa on mielestäsi tarpeeksi tulta. Liemi saa olla aika vahvaa. Mausta keitto mirinillä. Lisää tarvittaessa suolaksi soijaa tai ketjap manisia ja kun liemi on sopivaa, lisää ensin tikuiksi pilkotut kovat juurekset; porkkana ja retikka.

Kun liemi taas kiehuu lisää purjo ja kiinteä valkoinen kala. Taas odota, kunnes liemi taas kiehuu ja lisää sitten kuutioitu lohi ja mahdollisesti vielä kypsentämättömät ravut, äyriäiset, kevätsipulisiivut  sekä sienet. Kun soppa taas kiehuu, lisää vielä lopuksi sopivan mittaiseksi pätkitty mizuna. Meillä vihresimpukat olivat valmiiksi kypsennettyjä pakasteita, joten laitoimme ne mizunan päälle lämpenemään ja valelimme sopan liemellä.

Peitä hetkeksi soppa kannella ja kun simpukat ovat auki tai lämminneet ja tiikeriravut punaisia ruoka on valmis. Kanna pöytään aj anna kaikkien napsia padasta lautaselleen mitä haluavat.  Japanilaiset soppakulhot ovat tietysti parhaat ruuan tarjoiluun, jos sellaiset omistaa. Meillä kun ei sellaisia ole,  soppaa tarjottiin koko - kulhoista josta  maukkaan liemen ryytsäminen myös onnistuu.

2 kommenttia:

Ulla kirjoitti...

Mizunasta tulee aivan mahtavaa pestoa, kun "pestopähkinäksi" valitsee paahdetun mantelin. Tätä tehtiin useampi purkki pakastimeen muutama vuosi sitten, kun kirpat eivät olleet mizunaa meidän kasvimaalta vielä löytäneet.

Nelle kirjoitti...

Ulla: mahtava vinkki! :) täytyypä kokeilla. Pitääkö sitä mizunaa jotenkin kaltata ennen pestoamista vai ihan vaan blenderiin öljyn kanssa?