sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kantarelli-vuohenjuustorisottoa pistaaseilla ja persikanpaloilla


kantarellirisotto

Tuli tehtyä ihan harvinaisen hyvää ja superherkkää kantarellirisottoa. Mehumaija sai eilen neitsytmatkansa ja koko  päivä oli viinimarjatahroja täynnä. Illalla sitten I:n uinahdettua tajusimme että a) me emme ole syöneet illallista ja b) emme ole käyneet kaupassa. Niinpä tein tutkimusmatkan jääkaappiin ja löysin risottoon viime viikonloppuna noukittuja kantarelleja ja vanhan vuohenjuustogoudapalan. Kyllä näistä jo illallinen syntyy. Ehkäpä saisin sen jopa aikaan ennen kuin uusi Sherlock alkaa uusilla jaksoillaan:)

Ja kun televisiosta alkoi jo kuulua lupaavia ääniä nakkasin vielä pannulle mukaan reilun kourallisen paahdettuja ja suolattuja pistaaseita - ja olin tyytyväinen ideaani, sillä ne kävivät siihen kuin nenä päähän. Lopuksi vielä siivutin yhden donitsipersikan mukaan. Oi että tuli aromaattista ja hyvää.

pistaasit, kantarellit, vuohenjuusto, ristto

Pistaasit sopivat ihan tajuttoman hyvin kantarellien kanssa - samoin se vuohenjuustogouda. Persikat voisi halutessaan myös jättää poiskin jos ei halua sekoittaa makeaa ja suolaista, mutta minä rakastan niitä raikkaanmakeita sattumia.

Ja jos pelkää, että kantarelli sitkistyy - ne voi laittaa mukaan myös paistamatta niitä. Nämä on niitä toinen tykkää äidistä, toinen tyttärestä - juttuja. Minulla on nyt ollut melkein rapsakan ruskeiden kantarellien kausi joten niin meneteltiin tälläkin kertaa. Mutta sopisivat paistamattakin mukaan. Maku on vain miedompi silloin.

Enkä siinä kiireessä mitannut tarkemmin risoton aineita, mutta pohjana oli perusrisottoa biancolla taitettuna kuten vaikka tässä ohjeessa  - makuaineet vain erilaisia. Ja kun olimme asettuneet mukavasti sohvalle risottolautastemme kanssa V avasi pullon Perlugo - kuohua, joka oli ihan erinomaista. Samoin kuin se Sherlock. :) 


Kantarelli-vuohenjuustorisottoa pistaaseilla (pääruuaksi 2-3:lle)

n. 3-4 dl kantarelleja
2 pientä kevätsipulin päätä + varsia lopuksi koristeluun
1 shalottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1 sellerin varsi
1 kasvisliemikuutio
2 rosmariinin oksaa
loraus Martini biancoa 
kourallinen pistaaseita
n. 150g vuohenmaitogoudaa, raasteena
parmesania raasteena
1 donitsipersikka (tai 2 jos tykkää laittaa enempi)
nokare voita
öljyä
suolaa
pippuria
hyvää risottoriisiä ja vettä  (en mitannut - kaadoin riisiä vaan kasariin sen verran kuin tuntui "oikealta" ehkä n. 3 dl?)

Lorauta kasariin öljyä ja lisää silputut sipulit, shalotti, sellerin varsi ja valkosipuli öljyyn. Kuullota vihanneksia mutta älä ruskista. Lisää sitten rosmariinin oksat sekä riisit ja paahda niitä kovalla tulella hetki ruskistamatta, jotta makupohjan maku imeytyy riisiin. Lorauta riisille martini biancoa, käännä levy pienelle ja sekoita. Lisää liemikuutio ja kuumaa vettä. Hämmennä riisiä lisäämällä vettä vähän kerrallaan kunnes riisi on sopivan kypsää. Tähän kulunee aikaa reipas 20 min ja suurin piirtein litra vettä.

Raasta riisin kypsyessä vuohenmaitogouda ja halutunkokoinen keko parmesania - ehkä n. 1-1,5 dl raastetta. Kuumalla, kuivalla pannulla haihduta hieman vettä kantarelleista ja lisää sitten sekaan nokare voita. Ruskista kantarelleja hetki.

Kun riisi on kypsää, sekoita risottoon kantarellit, juusto sekä silppua mukaan sipulinvarsia. Mausta suolalla ja pippurilla sekä kuorituilla pistaaseilla. Persikansiivut voit joko sekoittaa risottoon tai asetella nätisti lautaselle - tai molempia kuten minä tein :) 

Lopuksi päälle loraus oikein hyvää oliiviöljyä. Risoton pariksi sopii erinomaisesti vaikka hieman yrttinen ja raikas kuohuviini. 


4 kommenttia:

Katarina kirjoitti...

Risotto on hyvää ja kiva idea käyttää persikoita ruoassa!

Nelle kirjoitti...

Hovkonditorn: noiden donitsipersikoiden "löytämisen" jälkeen on hassusti alkanut pistää silmään reseptikirjoissakin erilaiset ruuat mihin niitä on käytetty. Yllättävän moneen ne sopivat. :)

Seija Kurunmäki kirjoitti...

Yes. Tätä kokeilen.

Nelle kirjoitti...

Seija: Toivottavasti tykkäät tästä yhtä paljon kuin minä! Käytin tähän Lidlistä ostetun vuohenmaitogoudan jämät, mutta varmasti löydät muitakoin hyviä, ehkä jopa kotimaisilta vuohenjuustoloilta!