maanantai 30. heinäkuuta 2012

Lipstikkavoita sitruunalla eli inspiroitumista ruotsalaisesta kokkauslehdestä


Minä tykkään ruotsinkielisistä kokkauslehdistä. Muistin sen taas tuossa taannoin, kun ostin muutaman sellaisen Taalintehtaalta. Jollain tavalla reseptit ovat erilaisia - en tiedä, ehkä se on vaan jokin pieni vivahde, joka sitten vaan iskee ja osuu. Niinkuin nyt esimerkiksi tämä Gourmet - lehdestä napattu lipstikkavoi - tyksinkertainen mutta hieman yllättäväkin makupari joka toimii.


Vaikka lipstikkaa on kyllä käytetty taas tänäkin kesänä hurjasti, en ole koskaan ajatellut että se menisi niin hyvin sitruunan kanssa yhteen. Mutta kyllä, sitruuna ja lipstikka antavat voille raikkaan, persoonallisen ja aromikkaan vivahteen. Lehdessä voi oli tarjottu villisian ulkofileen kanssa. Varmaan ihan taivaallista... Mutta kun minulla nyt oli mökillä mukana naudan sisäfile, niin tuumasin jotta miksipä ei.Ja koska silloinkin satoi, kipaisin kumpparit jalassa yrttipenkille ja leikkelin tuuheista puskista mukaan ison kasan sekalaisia yrttejä.  yrtit silppusin öljyn ja valkosipulin kanssa kulhoon, päälle pilkoin perunat ja kohta uunista purkautuva yrttien tuoksuinen lämpö täytti koko mökin. Sisäfileen V kävi grillaamassa hiiligrilli sateessa savuten ja höyryten. Eikä Nigelin sisukka taaskaan pettänyt meitä.


Ja kun sitä sisäfilettä sitten jäi, lopusta tehtiin lämpimiä leipiä. Leipiin kasattiin kaikki jämäksi jääneet grillivihannekset, lihaa ja nokare voita. 


Ja kun kaikkiin leipiin oli vielä lisätty tuoreitakin yrttejä, ne peitettiin mornay - kastikkeella ja juustoraasteella, työnnettiin grillivastuksen alle uuniin ja annettiin saada kaunis väri pintaan.

Siinä jääkylmän rose - viinin kanssa näitä nauttiessani mietin, miten se omakin kokkus lähtee ihan erilaisille raiteille kun saa vaikka vain yhden ainoan uuden inspiraation. Niinkuin nyt sitten sen  lipstikkavoin.

Lipstikka-sitruunavoi (lehden ohje, oma annokseni taisi olla isompi... )

75g huoneenlämpöistä voita
1 rkl lipstikkaa tai varsisellerin lehtiä hakattuna
1/2 sitruunan kuori hienoksi raastettuna ja 1-2 tl mehua
1/2 tl juoksevaa hunajaa
1 ml suolaa (laitoin ripauksen sormisuolaa)

Sekoita kaikki ainekset ja tarjoa joko kiposta suoraan tai kääri voi jääkaappiin leivinpaperissa, jolloin saat voinappeja; tyyli vapaa.6 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Lipstikkareseptejä ei oo kyllä koskaan liikaa....lipstikkaa kun taas pakkaa olemaan vaikka pienen kaupungin varustukseen....

Nelle kirjoitti...

Nanna: niinpä! Meidän lipstikka on viliintynyt tänä kesänä - se on kasvanut lähes kolmimetriseksi. Se on valtava. Ehkä tämmöinen kylmänkostea on sille ihan paras keli. :) Mutta edelleen mun suosikkilipstikkaresepti on ne kebakot grillissä. Niitäkin on taas tehty.

Hannele kirjoitti...

Ruotsalaiset lehdet on pop! Minun ykkössuosikki on Lantliv mat&vin.

Nelle kirjoitti...

HAnnele: tuota lantliv mat&viniä ovat muutkin luotettavat lähteet kehuneet :) Tarttee semmoinen shopata ens kerralla. Sanoin V:lle että pistetään gloorian ruoka ja vin ny tauolle, kun niiden kesänumerossa ei ollu oikein yhtään mitään uutta. Ja koko kevään on tuntunut, että sitä tulee tilattua lähinnä niiden Essin viiniarvioiden takia.

Ostellaan noita muita irtonumeroina sitten sillä rahalla. Ehkä just nyt sopii muutenkin paremmin semmonen fiiliksen pohjalta ostelu kun kokkausinnostukset tulee niin satunnaisesti - tai no, suorta korrelaatio on siihen kuinka hyvin on nukuttu ja miten helposti I menee unille. :)

Hannele kirjoitti...

Hannele = luotettava lähde :D Pidä, Nelle, toi!

Minäkin olen pistämässä GRVn tauolle, samoin Kotipuutarhalehden. Itrsareita sitten vaan!

Nelle kirjoitti...

Hannele: pidän, pidän, sehän on selvää! ;) Ja joo, irtsarikausi virkistää kummasti.