maanantai 23. heinäkuuta 2012

Satay - kastike eli Satay - kanaa uunissa

Sataykastike


Istuin taas kerran mökin terassilla untuvatöppöset jalassa kun aurinko nousi ja kuuntelin kun ympärillä surisi. Mietin tätä Suomen vähälumista kesää. Puiden latvustoissa pikkupörriäiset olivat kirpeästä aamusta huolimatta heränneet täyteen tohinaan. Ja vaikka terassi oli vielä yökasteen jälkeen kostea, myös jaloissani auton kanssa pärisevä poikalapsi oli leikkiensä lumoissa. Siemaisin huikan vahvaa ja kuumaa kahvia miettiessäni mistä tämäkin kokemus olisi tullut jos I ei palavasti haluaisi ulos heti silmät avattuaan. Sillä siitä voitte olla ihan varmoja, etten varmasti ja mitenkään vapaaehtoisesti nousisi ennen kuutta istumaan terassille mistään muusta syystä. :) Korkeintaan voisin istua vilttiin kääriytyneenä sohvalla lämmin läppäri sylissäni kirjoittamassa blogia. Mutta nyt mennään näin, tuumaan ja kiinnitän uudelleen sen pienen sandaalin, joka on leikin tohinassa irronnut. Onhan tässä aika paljon samanlaista ainutkertaisuuden fiilistä kuin aina jos onnistuu olemaan jossain kun kukaan muu ei ole. Siitäkin on syytä osata nauttia.

Ja vaikka välillä onkin sydäntäriipaisevaa katsella pientä ihmistä sandaali kädessään ulko-oven vieressä hokemassa kä-kä kun ulkona sataa harmaana vettä - tällaisessa sateisessakin kesässä on puolensa. Pieni nenä ei pala läheskään niin helposti kun aurinko on harvinaista herkkua ja pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet suojaavat ahnailta hyttysiltä paremmin huin helleasu.

Satay - kanat uunissa

Ruokapuolella on välillä tuntunut, että uuni on grilliä parempi kaveri näillä keleillä ja erilaisia yhden astian uunituksia on tullut tehtyä paljon. Tuossa taannoin tein mökillä satay - kanamuunnelmaa ja kun en ollut saanut aikaiseksi tätäkään ohjetta blogiin asti en muistanut mitä siihen kastikkeeseen oikein meni. Mutta sovelsin sujuvasti ja sain aikaan jotain, mikä oli tosi hyvää muttei kyllä muistuttanut tätä juurikaan :) Jatkoa ajatellen tuumasin, että olisihan se kyllä kätevää että se satay - ohje kuitenkin olisi netissä ;)

Vaikka pataruuilla on tosiaan kesää kulutettu, niin jos kelit tästä kohentuvat, mikään ei estä leikkaamasta kanan rintafileistä suikaleita ja marinoimasta niitä tässä soosissa myös grilliä varten. Sitten vaan puutikkuja likoon ja taittelette marinoituneet filesuikaleet tikkuihin ja tikut grilliin. :) Ja kieltämättä toivon, että kelit tästä kirkastuisivat jotta siihenkin asti päästään :)

Ainoa hämmennys kastikkeessa oli, että alkuperäinen ohje kuvailee kastiketta tummahkoksi, öljyiseksi ja ruskeaksi - meillä soosi jäi kuitenkin tosi vaaleaksi ja ohuemmaksi kuin kuvittelin. Totesin, että en varmaan keittänuyt sitä tarpeeksi kauaa alkuvaiheessa jolloin kastike sai lopullisen muotonsa vasta uunissa kanojen kanssa kauduttuaan. Sitten se oli kyllä juuri sellaista kuin kuvittelin sen olevankin. Uuniruuassa tämä ei haitannut, mutta grillatessa suosittelen tekemään kyllä kastikkeen valmiiksi asti keittämällä jotta se tarttuu kunnolla lihaan. 

Keitin varmaan satay - kastikettani alussa liian vähän aikaa, sillä väri oli hyvin vaalea. Vasta uunissa kastike kypsyi minusta kunnolla loppuun.

Tämän ruuan laitoin kuitenkin uuniin ja paahdoin kanat siellä kypsiksi. Lisänä tarjosin vain raikasta melonisalaattia ja riisiä. Hyvää tuli näinkin taiteillen. Alkuperäinen ohje kastikkeelle (jota kirjassa käytettiin possun kanssa) on David Thompsonin isosta oranssista nimeltä Thai Street Food ja se menee näin:

Satay - kastike (riittää isommallekin määrälle kanaa tai possua)

4 kuivattua pitkää chiliä (käytin pirkan kuivattuja chilejä)
1 rkl korianterin siemeniä
1 rkl jeeraa (siemeninä)
1 rkl silputtua sitruunaruohoa
1/2 rkl silputtua galangal - juurta
1/2 rkl hienoksi raastettua kaffirlimetin kuorta (laiton tavallista limen kuorta ja kaffirlimetin lehden)
1 rkl silputtua punaista shalottia
2 rkl silputtua valkosipulia
1/2 rkl puhdistettua ja pienittyä korianterin juurta (etnisistä kaupoista saa korianteria, jossa juuret mukana)
340 ml kookoskermaa
2 rkl jauhettua (shaved) palmusokeria
50g maapähkinöitä, hienoksi jauhettuna (käytin maapähkinävoita, kun oli kaapissa)
125 ml lientä, kookosmaitoa tai vettä
1 pandamuksen lehti, knotted (valinnainen, jätin itse pois)
1 rkl kalakastiketta - maun mukaan
hippunen paahdettua chilijauhetta (laitoin savupaprikajauhetta)

Poista chilien kanta, halkaise ne ja poista siemenet. Sen jälkeen liota n. 15 min vesitilkassa kunnes ovat pehmenneet.

Sillä aikaa kun chilit likoavat, paahda kuivalla, paksupohjaisella pannulla korianterin siemenet ja jeera erikseen. Kumpiakin paahdetaan sen verran, että mausteet alkavat tuoksua. Ravistele siemeniä paahtamisen aikana, jolloin tulos on tasainen. Sitten jauha paahdetut siemenet joko sähköisessä jauhimessa tai ihan vaan morttelissa kuten minä. Siirrä sivuun odottamaan.

Purista sitten chileistä pois kaikki vesi mikä irtoaa ja silppua ne pieneksi. Lisää mortteliin suolaa ja chilisilppu ja möyhi niitä keskenään. Kun aineet ovat sekoittuneet lisää samoin yksi aine kerrallaan mukaan jauhaen sitruunaruoho ja sen jälkeen galangal, limen kuori, shalotit, valkosipuli ja pilkottu korianterin juuri. Vaihe on käsin tehtynä melko työläs mutta palkitsee kyllä. Idea on siis muodostaa käsin jauhamalla tahna johon lisätään uusi aine vasta sitten kun tahna on tasaista.

Tahnan jauhaminen morttelissa on tietynlainen rakkaudentyö - mutta toisin kuin rakkaudessa, siinä voi vähän oikaista ;)

Minä oikaisin valkosipulin, shalottien ja korianterinjuuren kanssa ja sekoitin ne silpuksi bamixin jauhantaosalla. Tämän lisäsin sitten morttelissa muista aineista valmistamaani seokseen ja jauhoin kunnes seos oli taas tasaista. Kirja vinkkaa että jos tahnan tekee sähkölaitteesssa, mukaan voi joutua laittamaan hieman vettä. Sitä kannattaa kuitenkin laittaa nin vähän kuin mahdollista ja tahnaa voi joutua kaapimaan alas laitteen reunoilta, jotta sen saa sekoittumaan tasaiseksi.

Lopuksi seokseen lisätään aiemmin jauhetut mausteet.

Kuumenna 250 ml kookoskermasta esim. kastikekasarissa ja anna sen hiljalleen kiehua minuutti tai pari ennenkuin lisäät valmistamasi tahnan seokseen. Sitten keittele seosta hellästi 4-5 min sekoitellen koko ajan niin ettei se pala pohjaan, mutta maut alkavat irrota ja kastike tuoksuu ihanasti ja näyttää hieman öljyiseltä. Sitten mausta palmusokerilla ja lisää loppu kookoskerma.

Sitten keittele taas hiljaisella tulela pari minuuttia ennenkuin lisäät maapähkinäjauheen. Keitä sitten 5 min. Lopuksi mausta kalakastikkeella, chilijauheella ja hyppysellisellä suolaa. Kirjan mukaan kastikkeen pitäisi olla öljyistä, rikasta, suhteellisen paahtuneen väristä ja makeaa. Minun soosini ei ollut kovin tummaa, todennäköisesti sen olisi pitänyt antaa paahtua pidempään, jotta se olisi saanut vähän väriä.

Kuitenkin kun kaadoin soosini kanoille uunissa niin väri muuttui paistamisen aikana ihan oikeaksi.

Kirjassa neuvotaan lisäksi, että kastikkeen kannattaa antaa seistä ainakn tunnin ennen käyttöä - se tekeytyy hienosti saadessaan levätä.

 

3 kommenttia:

Haidi kirjoitti...

Tämä resepti menee kokeiluun välittömästi!

-Heidi K.
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

Anonyymi kirjoitti...

Sinä olet elossa! Luulin että sadevesi on sinut huuhtonut mukanaan :) Tän jutun luin noin 4 kertaa silkasta kiitollisuudesta paluutasi kohtaan. Mutta myös himosta satayta kohtaan ;)

t.baijeri

Nelle kirjoitti...

Haidi: kyseinen kirja sietäisi meilläkin saada suurempaa kuritusta osakseen. :) Ihanan näköisiä ohjeita...

Baijeri: Elossa ollaan :) On ollut vähän kiireinen kesä pienen ihmisen perässä juostessa; meillä nimittäin kävellään jo kovaa kyytiä! Ja kieltämättä kun on hetken kirjoittamatta tulee vähän sellainen kirjoitusblokki; ylikriittisyys iskee. :)

Mutta ehkä se tästä vähitellen alkaa hellittää. Välillä pitää vaan levätä ja kerätä jotenkin voimia. :)