maanantai 23. huhtikuuta 2012

Kierrätyskeittiön nuudelikeitto - eli mitä karamellikanan liemelle kävi?


Postaan tämän nyt lähinnä siksi, kun siitä jämäruuasta on tullut puheltua. Blogiin näistä "jämäruuista" päätyy ehkä liiankin harva, eikä vähiten siksi, että arjen keskellä ei aina jaksa olla kuvaamassa niitä "vähän sinnepäin" tehtyjä arkisempia annoksia :) Tässä on yksi hyvä esimerkki aiheesta. Mutta samalla tämä on hyvä esimerkki jämästä jonka voi kyllä tehdä ihan vartavastenkin - niin hyvää se oli. Nimittäin tehtyäni karamellikanaa tulin maistaneeksi kanan keittolientä. Jos rehellinen olen niin maistelin lientä lähinnä tarkistaakseni kuinka suolaista se oikein onkaan. Mutta se liemi olikin ihan sikahyvää; siitä oli tullut eriunomainen kanaliemipohja melkein mille vaan thaihenkiselle projektille. Laitoin siis liemen pulloon jääkaappiin ja ajattelin, että tätäpä ei tuhlata.

Sitten kävimme I:n kanssa kärryttelyllä ja ostin lähikaupasta kaksi pakettia kanan koipireisipaloja. Lisäsin liemeen palasen galangal - juurta, sitruunaruohon ja chilin. Sitten kiehautin kaikki koivet tässä herkkuliemessä ja laitoin puolet koivista jääkaappiin. Tuumasin että kun karkaan Merituulin kanssa illastamaan miehet saavat vaikka grillata kanoihin pinnan ja sutikoida lopun öljyllä jatketun luumukaramellikastikkeen koipireisiin. Näin tapahtuikin ja hyvää oli ollut sekin! ;)

Ja loput koipireidet perkasin ja pilkoin samana iltana tarjoamaani thaihenkistä kananuudelikeittoa varten. Ja illansuussa sitten siivilöin liemen, laitoin puhtaaseen kattilaan kiehumaan, lisäsin kaksi pakettia tuoreita undon - nuudeleita, pilkotut kananlihat ja kiehautin keiton. Sitten kauhoin sitä kulhoihin, ripotin päälle korianterin sekä mintun lehtiä ja tarjosin perheelle illalliseksi.

En ensin aikonut kuvata koko ruokaa ja lopulta jo syötyäni yhden kupillisen päätin että äh, on siitä kuitenkin otettava joku räpsy. Se keitto oli vaan niin ihanan raikasta ja keväistä tuoreine yrtteineen ja kaikineen. Sen takia kuva on vähän tuollainen kuin on; mutta tämä on ruokablogi, joten reality iskee, ihmiset! ;)

Koska sopasta tuli niiiin poskettoman hyvää, ajattelin että ehkä joku innostuu vaikka vaan tekemään sen suht simppelin keittoliemen ja liemestä keiton, jos ei jaksa koko kanaprojektia tehdä. Ainakkin minä tykkään hurjasti noista nuudelikeitoista, mutta hyvän liemen tekeminen on aina se tyypillinen kompastuskivi. Mutta: jos tuon liemen tekee niin samallaan siinä sitten keittää enemmänkin kanaa; toisen jääkaappiin kuivamaan ja toisen suoraa pöytään.

Ja jos valkkarin määrä kauhistuttaa, niin siihen liemeenhän voi käyttää vaikka ne vappubileistä jääneet valkkaripahvien loput - sitten dagen ...eller två efter. :)

Hyvää alkanutta vapunalusviikkoa jokaiselle. Ja muistakaapa, että maanantain kaupparuuhkan voi välttää myös vaan katsomalla sinne jääkaappiin uusin silmin... Ehkä siellä onkin vielä jemmassa jotain hauskaa? :)

Thaihenkistä kierrätyskanakeittoa a la Nelle (karamellikanan jämistä)

Haudutusliemi (tässä oli jo keitetty yksi kana)
1 l vettä
1/2l valkoviiniä
1 sipuli
1 dl sokeria
4 valkosipulin kynttä
3 rkl suolaa
1 rkl inkivääriä (palasina)
1 rkl valkopippuria
Plus:
pala galangal - juurta
1 punainen chili
1 sitruunaruoho

1 pkt kanan koipireisiä (keitin 2 pkt joista puolet panin säilöön grillausta varten)
2 pkt tuoreita undon - nuudeleita
kourallinen mintunlehtiä ja korianterin lehtiä revittynä


Keitä kanoja liemessä puolisen tuntia. Kuori mahdollinen vaahto pinnalta. Nosta kanat sivuun ja riivi niistä lihat talteen. Siivilöi liemestä pois chilit yms mausteet.


Kuumenna liemi kiehuvaksi ja lisää siihen nuudelit ja riivitty kanan liha. Tarkista maku jalisää korianteria sekä minttua. Tarjoa heti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

En voi olla kertomatta: viikonloppuna piti tehda ankkaa vieraille ja satuin nakemaan tuon edellisen kanareseptin. No, keitin sitten sen ankan painekattilassa (tuli vahan kuiva) ja sen jalkeen paistoin pikaisesti uunissa rapeaksi. Lisana tarjottiin tuota luumukastiketta ja vieraille maistui.
Sen keitinliemen laitoin jaakaappiin sellaisenaan. Eilen sitten mietin, etta siitahan tulee ihan hyva keitto. heittelin sinne ankan jamat ja vihanneksia, maustoin sitruunalla. Illalla sitten luin blogeja ja siellahan tama keittokin oli... :-)

Sita lienta tosin on niin paljon, etta siita tulee toinenkin ruoka. Ajattelin kayttaa sen lopun Dhal-linssikeiton pohjaksi. Samalla ne kertaalleen kaytetyt kanelitangot ja anikset paasee maustamaan toistakin ruokaan.

Taytyy vissiin myontaa, etta on minussa vahan martan vikaa.

Nelle kirjoitti...

Anonyymi : pieni sisäinen martta olisi meille kaikille hyväksi :) Tosi hauska sattuma! :)