lauantai 23. tammikuuta 2010

Leipäkulhot keitolle

leipäkulho
Eilen jatkoin projekti Bertinetin parissa. Meillä kävi vieraita joille halusin tarjota jotain uutta ja jännää. :) Bertinetin kirjasta olin bongannut idean leivästä keittokulhona. Idea on sama kuin keittoa krutongeilla, mutta uudessa muodossa. Siispä toteuttamaan sitä!

bataattikeitto
Keittokulhon pohjana toimii oliivileipätaikina, joka nostatuksen, venyttelyn ja muiden kuplia tuottavien ilmalentojen jälkeen kaulitaan ympyröiksi ja asetetaan voideltujen uuninkestävien savikulhojen päälle. Nyt hain Lidlistä sitä kirjassa suositeltua saksalaista tuorehiivaakin ja leivän rakenne oli minusta ihan loistava. Se muistutti vähän pitaleipää, mutta oli rapeampaa kuoreltaan.

koko kulhot
Idea keittokulhoista toimii paremmin kuin toivoin ja leipä oli niin hyvää, että A sanoi kulhon olevan parempaa kuin keitto! Tämä olisi saattanut käydä itsetunnolle, mutta leipä oli oikeasti ihan älyttömän hyvää. Näitä teen uudelleen... :)

Kulhojen tekemiseen tarvitaan 8 kpl (tai 9, koska minulla taikinaa jäi pieni palanen) uuninkestäviä savikulhoja, joiden suun halkaisija on n. 12 cm. Mittailin kippoja ja Arabian koko- sarjan pienet aamiaismurokulhot olivat ihan täydellisen kokoisia tähän. Lisäksi niitä vielä sattui olemaan 8 kpl... :) Sinänsä ei haittaa, vaikka kulhoja teksi muutaman enemmän kuin vieraita on tulossa. Yksikään ei epäonnistunut, mutta yhteen kulhoista tuli aika ohut pohja. Pelkäsin vähän kulhoja irrotellessa, että rikon niihin reiän. Näin ei kuitenkaan käynyt, kun meno oli rentoa - mutta jos teet näitä stressaantuneena, väsyneenä ja kiireessä ei haittaa, vaikka kulhoja jäisi muutama seuraavaankin päivään.

Ylipäätään nämä kulhot voi hyvin tehdä vaikka aamulla valmiiksi, jos vieraat tulevat illalla. Ne kannattaa kyllä irrottaa paistokulhoista heti kun ovat jäähtyneet. Pidempään odotellessa leipä tietysti kovettuu, eikä ole niin joustavaa. Leipäkulhon rikkomisen riski kasvaa... :) Mutta irrotuksen jälkeen ne säilyvät siinä ritilällä ihan hyvin. Kirjan mukaan keittokulhot voi myös pakastaa. Tällöin väliin kannattaa laittaa leivinpaperia, etteivät kulhot tartu toisiinsa. Kulhot sulatetaan pakastuksen jälkeen n. 1h verran ja lämmitetään 180 asteessa 3 min.

oliivileipätaikina

Oliivileipätaikina keittokulhoihin (n. 8-9 kulhoa)

500g hiivaleipäjauhoa
20g karkeita mannasuurimoita
15g hiivaa
10g suolaa
50g laadukasta extra virgin - oliiviöljyä
350g vettä (tai 350 ml)

Sekoita keskenään jauho ja mannasuurimot ja hiero hiiva mukaan jauhoihin sormenpäilläsi. Lisää suola, oliiviöljy ja vesi ja sekoita taikinaksi.

Kumoa taas taikina jauhottamattomalle tasolle ja nostele, venytä ja taivuta kuten ciabatan kanssa. Kun taikina alkaa selvästi irrota käsistä ja olla kimmoisampaa voitele kulho oliiviöljyllä ja taita taikinasta pallo, jonka jätät kulhoon lepäämään 30 min. liinan alla.

Etsi 8 kpl uuninkestäviä keitto- tai aamiasmurokulhoja joiden suuaukko on n. 12 cm ja voitele ne ulkopuolelta öljyllä. Laita ne uunipellille odottamaan. Esilämmitä kuuni niin kuumaksi kun saat.

taikina ja keittiövaaka
Siirrä sitten taikina kevyesti jauhotetulle työtasolle ja jaa se 100g paloihin. Jauhota työtaso uudelleen kevyesti ja kaulitse jokaisesta 100g palasesta pieni ympyrä.

Nosta ympyrä voidellun kulhon päälle. Kun olet tehnyt jokaisen kulhon valmiiksi anna kulhojen "kohota" ja levätä 10 min ennen uuniin menoa.

Laske uunin lämpötila 200 asteeseen ja paista n. 20 min (kirjassa 20-25, mutta minulle riitti tuo 20) kunnes leipä on kullanruskeaa. Jouduin paistamaan pari kulhoa toisessa erässä, koska kaikki eivät mahtuneet pellille samalla kertaa. Ei silti haitannut yhtään lopputulosta, vaikka osa kulhoista odotti vuoroaan yhteensä n. 30 min.

Anna kulhojen jäähtyä pellillä muutama minuutti. Ota sitten käteesi ohutteräinen veitsi (tai tavallinen, tylppäkärkinen ruokaveitsi, joka minulla toimi parhaiten tähän) ja irrota varovasti leivät savikulhoista. Nosta jäähtymään ritilälle.

Täytä haluamallasi sopalla ja nauti. Kulhojen sisään sopisi loistavasti muuten vaikka ihana, kermainen lohikeitto...

17 kommenttia:

Jytis kirjoitti...

Oi, kuulostavat ja näyttävät aivan mahtavilta nää kulhot! Pitääkin heti mittailla omat kipot ja kupit :)

Kestikö kuppi hyvin keittoa? Tai tarkoituskaan ei varmaan ole että keitto siinä kauaa hengailisi mutta pelottiko yhtään että kuppi pehmenee liikaa?

Nelle kirjoitti...

Jytis: Minäkin pelkäsin, että keitto menee leivästä läpi. Rakenne kuitenkin oli sen verran sitkasta, että kesti hyvin vielä santsikauhallisiakin:) Laitan keitosta vielä toisen postauksen, mutta hyvin kestivät!

...Tosin en yrittänytkään tarjota niistä mitään sipulikeittoa, vaan tein sosekeittoa ja tarjoilin leipäkulhot varmuudeksi syviltä lautasilta ;)

Jael kirjoitti...

Hieno uusi ilme blogilla,voi kunpa mäkin osaisin laittaa uuden ilmeen blogilleni...
Kivan näköiset nuo leipäkupit:-)

Veera kirjoitti...

Hienot, pitääkin kokeilla.

Merituuli kirjoitti...

hienot kulhot! tosi hieno idea. retkellekin olis mainio eväs jos termariin hulattaisi kuumaa sosekeittoa. eipä jäisi roskia kotiinkannettavaksi.

Merituuli kirjoitti...

hieno uusi pohja! mäkin kaipaisin jotain uutta meidän blogiin mutta kun taidot ja uskallus puuttuu.

Virpi kirjoitti...

Hieno uusi ulkoasu kerrassaan!

Ja taas aivan huipun kekseliästä kokkausta!

ekku kirjoitti...

Hienot!Toi Lidlin hiiva on tosi hyvää.En tiiä mikä siinä on eroa,mutta ite kyllä huomaan eron leivonnassa.

Unknown kirjoitti...

Onpa hauska idea. Fiksumpaa kuin se toinen tapa tarjoa keittoa leivästä eli kovertamalla leipä! Täytyypä kokeilla seuraavana keittopäivänä.

Nelle kirjoitti...

Yaelian: mua on jo pidempään mietityttänyt, että pitää saada jotain uutta; harmaa alkoi kyllästyttää ja tätä on tässä nyt säädetty. Sain kyllä vähän apuja kolmeen palstaan siirtymisessä ystävältäni ja V autteli kuvankäsittelyssä. Minä sitten vaan osoittelin mitä haluan ja mihin kohtaan ;)

Veera ja merituuli: minäkin olin innostunut näistä ja toteutuskin onnistui paremmin kuin odotin. Ko. kirjassa on muutenkin kivoja ideoita leivän käyttö/tarjoilutavoista...

Merituuli: ei se lopulta ole kovin hankalaa, aika montaa juttua pääsee säätämään ihan tuon graafisen liittymän kautta, jos ei HTML ole tuttu. Mä pelkään vähän kuvankäsittelyohjelmia, mutta ehkä mä voisin oppia ainakin auttavasti.. Ei ne perusperiaatteet olleet kovin hankalia kun nyt katselin vierestä V:n leikellessä kastanjoista reunoja pois gimpillä, joka on ilmainen ohjelma verkosta. Eihän se yhtä hyvä ole kuin photoshop, paikoin ihan raivostuttava vempele, mutta se on ilmainen. :) Ja ainahan voi vaihtaa takaisin johonkin peruspohjaan ja aloittaa vaikka siitä uudelleen muokkaamaan jos ei sitte tykkääkkään :) Ainakin itseä piristää kun saa vähän muutosta välillä!

Virpi: kiitos, kiitos! Tolleen saa tosiaan uutta ilmetä tuttuunkin soppaan!

ekku: mun täytyy nyt kokeilla tuota hiivaa vielä chapatan tekoon, mutta tämä ensikokeilu leipäkulhoihin toimi hyvin!

Okriina: tosiaan, tuota en ollut ees tajunnut. Tämä tosiaan on hyvä vaihtoehto sille kovertamiselle... :)

Jonna kirjoitti...

Voi ei miten ihana idea! Kiitos tästä!

pinea kirjoitti...

Kiva uusi ilme blogilla! Menee vähän off topic, mutta miten vaihdoit tuon fontin ylätunnisteeseen? Yritän tehdä samaa, mutta heh en vaan tajua. Olen ladannut kivan koneelleni, mutta miten kummassa sen saisi headeriin... Onko sulla hyviä linkkejä, mitä tutkia?

Leipäkupit kuulostaa nekin hauskoilta :)

Chez Jasu kirjoitti...

Kiitos ohjeesta! Leipäkupit on olleet todo-listalla kauan. Pitäisi viimeinkin kokeilla!

Nelle kirjoitti...

Jonna ja C. Jasu: kannattaa ehdottomasti laittaa kokeiluun, hyviä olivat eivätkä loppujen lopuksi vaatineet mitenkään älyttömästi vaivaa.

Pinea: Tuo blogin otsikko on transparentti kuva: kirjoitin siis haluamallani fontilla otsakkeen, tein siitä läpinäkyvän kuvan ja sitten ihan bloggerin ylätunnisteesta sanoin että korvaa ylätunniste kuvalla. Eli oikeasti se ei ole fontti, vaan kuva... :)

pinea kirjoitti...

Ah, kiitos Nelle! Noin minä vähän uumoilinkin, että se olisi tehtävä. Olen koittanut kaikenmaailman html-kokeiluja saadakseni lisättyä bloggeriin fontteja, mutta ei onnistunut ;) Tuo sinun tapasi kuulostaa loogiselta!

Anne kirjoitti...

Ihan super hieno idea ja näyttää tosi hyvältä! Pitää kokeilla joku päivä :)

Nelle kirjoitti...

Vaahtokarkki: nyt vasta huomasin kommenttisi! Toivottavasti tämä löytää tiensä piknik-koriisi:) Näin kesällä siitä voi syödä varmaan vaikka salaattia!