perjantai 28. marraskuuta 2008

Täytettyä kanaa lämpimällä sipuli-pomelosalaatilla

Tästä ruokalajista mies sanoi, että muistuttaa hieman karibialaista ruokaa - tiedä sitten onko näin, mutta hyvää ja hedelmäistä se kuitenkin oli. Resepti lähti rakentumaan, kun kasasin jääkaapista pois kaiken sen, mitä pitäisi alkaa käyttää - kolmannes pakettia koskenlaskijaa, purjon, varsiselleriä sekä kanan rintafileet. Harkitsin, että kanan kanssa kävisi hyvin myös porkkanapyree tai wokatut porkkanat, mutta päädyin kuitenkin tutkimaan jännittävää, kaupasta uutena tuttavuutena ostamaani Pomeloa.

Täytetyt kanan rintafileet
Paketti kanan rintafileitä (3-4 kpl)
1/3 paketillista mustaa koskenlaskijaa
1 chilipalko (mietoa punaista chiliä) hienonnettuna ja siemenet poistettuna
10 cm pala purjoa, huuhdeltuna ja silputtuna pieneksi
3-4 rkl tuoretta persiljasilppua
1/2-1 tl rosepippuria
pari ripausta cayannepippuria
2 rkl creme fraishea
valkosipulijauhetta
limettiä
chiliöljyä
ripaus suolaa


Tee täyte sekoittamalla keskenän koskenlaskija, creme fraische, persilja, chili, purjo, rosepippuri sekä cayanne. Seoksesta tulee melko jäykkää, mutta ainekset on tarkoitus saada tahnamaiseksi.Tee kanoihin "taskut". Se käy helpoiten niin, että painat kanan rintafileen kämmenellä (leikkauspuoli alaspäin, ehjä puoli ylös) leikkuulautaan ja teet hyvällä kokkiveitsellä fyvän viillon paksuimmasta kohdasta kohti rintafileen "häntää". Kun filettä painaa kädellä koko ajan, se pysyy hyvin paikallaan ja veistä voi varovasti kuljettaa rintafileen sisällä samalla tuntien sen liikkeen kädellä. Varo kuitenkin leikkaamasta käteesi.
Kun kanoisa on tasku, jaa täyte tasan fileiden kesken ja täytä taskut. Siirrä kanat hetkeksi odottamaan ja pese veitsi huolellisesti. Käytän itse aina kanoille erillistä, muovista leikkuulautaa jonka voin käytön jälkeen pestä tiskikoneessa.


Sipuli-pomelosalaatti
Lisäkkeen määrää voi lisätä sipulin ja pomelon määrää lisäämällä. Tämä annos riittää hyvin kolmelle aikuiselle.

3-4 sipulia
1/2 pomeloa
2 sellerin vartta
öljyä paistamiseen
lehtipersiljaa
(tuoretta korianteria jos on, mulla ei ollut)
1 rkl mausteista etikkaa (tai valkoviinietikkaa)
mustapippuria
ripaus suolaa

Tee sipuleista renkaita tai renkaan puolikkaita oman maun mukaan. Itse olin laiska ja tein renkaan puolikkaita. laita pannuun öljyä ja kuullota sipuleita keskilämmöllä n. 5 min. Lisää silputtu sellerin varsi ja etikka. Tarvittaessa (jos sipulit tuntuvat kuivilta ja tarttuvat pannuun) voit lisätä vähän öljyä. Jatka kuullotusta, kunnes sipulit ovat pehmeitä ja saavat vähän väriä. Ruskeaksi asti sipuleita ei tarvitse paistaa, koska menevät vielä uuniin hetkeksi.


laita uuni kuumenemaan n. 180-200 asteeseen. Itselläni uuni oli oli hieman alle 200 asteessa.

Kokoa ruoka laittamalla kuullotetut sipulit uuninkestävään vuokaan. Paista kanoihin kaunis väripinta pannulla (käytä hieman öljyä pannussa, etteivät tartu kiinni). Paistamiseen per puoli menee n. 1 minuutti kun pannu on kuuma. Älä laita kaikkia fileitä pannlle kerralla, maksimissaan kaksi filettä kerralla. Näin siksi, että muuten fileet kylmentävät pannun eikä ruskistumista tapahdu.

nosta kanafileet sipulipedin päälle, ripottele niiden päälle valkosipulijauhetta (saa olla ihan kunnolla, yhteensä ainakin 1-2 tl) pirskota chiliöljyä ja purista hieman limen mehua.


Laita kanat uuniin n. 15-20 min, kunnes kana on kypsää. Älä ylikypsennä kanaa tai se kuivuu täysin. Leikkaa vaikka pieni viilto yhteen kanafileeseen ja katso onko liha valkoista ja kypsää jos olet epävarma.

Kun kana on uunissa, käsittele pomelo (ks. ohje) ja pilko lehtipersilja. Voit vähän pieniä pomelolohkoja niin, että ne ovat sopivan suupalan kokoisia. Sekoita pomelopalat ja lehtipersilja keskenään ja pirskota päälle öljyä.


Kun kanat ovat valmiita, levittele pomelopalaset kanojen ympärille ja tarjoile ruoka.

Suolasta: voit joko ripauttaa suolaa erikseen sipulipedille ja valmiille kanan fileille paiston jälkeen tai tehdä kuten minä, laittaa suolan tarjolle pöytään. Käytän keskimäärin tosi vähän suolaa ruuan laitossa, jolloin jokainen voi laittaa suolaa pöydässä maun mukaan. Tässä ruuassa koskenlaskija on suolaista, joten kanat eivät paljoa suolaa tarvitsekaan. Pieni ripaus riitti hyvin.

Ruoka oli mehukasta ja hedelmäistä - korianteri olisi sopinut pomelon kanssa hyvin - muttei ruoka sitä mitenkään kaivannut. Lisäksi jos annoksesta haluaa juhlavamman, voi sen kanssa tehdä pienen voi-valkoviinikastikkeen jonka maustaa pomelon tai limen kuorella. Kastiketta voi sitten pirskottaa ravintolamaisesti annoksen päälle ja jos haluaa, lehtipersiljankin voi laittaa annoksen päälle. Maukkaampaa se tosin on sekoitettuna pomeloihin.

Ei kommentteja: