perjantai 22. toukokuuta 2015

Possun jauhelihasalaatti mallaspossusta


Bongasin tuossa taannoin twitterissä jaetun huhuilun että Kaartilan mallaspossu hakee pilottitoimituksiin kiinnostunutta porukkaa. Googlesin nopeasti että mikäs tämä tämmöinen herkullisen kuuloinen possu on ja tilasin meille kotipaketillisen hitaammin kasvatettua, juomatehtaan maltaalla kasvatettua possua.


Hintaa possulle tulee keskimäärin noin 14 e per kilo (kotipaketti 280 eur jossa lihoja n. 20kg), eli tehotuotetun sian hintoihin tällä ei pääse, muttei liene tarvettakaan kun possu on saanut kasvaa rauhallisemmin ja lihakin on erinomaisen maukasta. Possussa on aavistuksen pähkinäinen ja pehmeä maku ja liha on paljon kiinteämpää. Olin suorastaan hämmästynyt muuten miten vähän siitä irtosi rasvaa kun ruskistelin jauhelihaa;yleensä puhdas possunjauhis tuottaa aika lailla rasvaa pannuun. Nyt sain lorauttaa pannuun vähän öljyäkin eikä pannussa ollut yhtään liikaa rasvaa.


Salaatista tein rustiikkisen; leikin kevään villivihreillä ja keräsin rannalta mäkimeiramia, ruohosipulia ja penkistä ensimmäisiä viininsuolaheiniä.


Lisäksi paahdoin uunissa kurpitsaa ja lehtikaalia rapsaksksi ja tein kukko-oluen mäskiin leivotusta limpusta krutonkeja.



Jos haluaa, salaatin oheen voi tehdä peston kaltaisen kastikkeen öljystä, ruohosipulista, mäkimeirasmista, sitruunasta ja hunajasta. meillä ei ollut ellaista, vaan pirskotin salaatin päälle vaan kaikkia edellä mainittuja aineita erikseen. Hyvä niinkin, mutta ehkä kastike olisi tavallaan sitonut settiä vielä paremmin yhteen. Joka tapauksessa erinomaista herkkua tosi simppelillä tavalla. Jauheliha taipuu myös salaatiksi.

Mallaspossusalaatti 

Paketti pinaattia
iso nippu viininsuolaheinää tai suolaheinää
(kevätsipulia) 
ruohosipulia
mäkimeiramia
lehtikaalia, revi kova ranka pois lehdistä
kesäkurpitsaa

500g mallaspossun jauhelihaa
suolaa
pippuria

vahaa leipää tai Krutonkeja

hunajaa
sitruunan mehua
öljyä
koristeluun ruohosipulia ja mäkimeiramia ja mintun lehtiä (halutessa chiliä)

Huuhtele kaikki vihreät ja kuivaa huolellisesti.

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen ja lohko kurpitsa ohuiksi siivuiksi. Laita uunipellille yhteen kerrokseen ja pirskota vähän öljyä ja suolaa päälle. Jos laitat samalla kaalit kurpitsojen päälle, paahda vihanneksia ensin n. 5-8 min kiertoilmalla ja tarkista sitten lehtikaalien tilanne. Ne palavat näin kuumassa helposti joten ota ne pois heti kun tuntuvat rapsakoituneen.

Laita sitten kiertoilma pois ja lisää lämpä 200 asteeseen. Käännä kurpitsat ja paahda kunnes ne saavat kauniin värin. Nosta sivuun.

Uunin ollessa kuuma voit tehdä krutongit vanhasta leivästä. Hiero pari päivää vanhaa leipää halkaistulla valkosipulin kynnellä, kuutioi ja pyöritä vähän öljyä ja suolaa sekaan, paahda uunissa 200 astetta kauniin väriseksi n. 10 min. Sekoita krutonkeja paistumisen aikana.

Kun krutongit ja muut paahtuvat voit ruskistaa jauhelihan erissä.  Mausta jokainen erä suolalla ja pippurilla sekä lopuksi vielä ruohosipulihakkeluksella.

Kokoa salaatti: laita alle pinaattia ja viininsuolaheinää ja jos käytät kevätsipulia, silpua myös sitä salaattipohjaan. Lisää riivittyjä yrttejä.

Sekoita jauheliha, kurpitsasiivut ja krutongit kulhossa. Pirskota sekaan hieman juoksevaa hunajaa, suolaa, pippuria ja sitruunaa sekä halutessa leikatun ruohonmakuista, hyvää oliiviöljyä.

Kaasa jauheliha-leipäseos salaatin keskelle, koristele yrteillä ja kaalisipseillä ja tarjoile heti hyvän Rose- viinin kanssa ulkona. Halutessa voit tehdä blenderillä vielä tarjolle yrttisen kastikkeen ruohosipulista, mintusta, mäkimeiramista, öljystä, hunajasta ja sitruunasta.

2 kommenttia:

Jokihaka Kokkaa kirjoitti...

En ole tuollaisesta mallaspossusta kuullutkaan! Kiitti vinkistä, pitää tutustua.

Nelle kirjoitti...

Jokihaka: liha on ihan mainion makuista; jos jotain toivon ihan itsekkäistä syistä niin sitä, että joskus mallaspossua saisi myös "isommissa paloissa" koska meillä harvemmin ostetaan suikaleita ja valmiita kuutioita. Enemmänkin kokonaisia kasslereita, potkia, kyljysriviä, kylkeä ja niin edelleen. Voisipa olla hauska ostaa myös paloja joita ei tavallisesta ruokakaupasta saa niinkuin esim. "pork butt" josta nyhtöpossu "oikeasti" pitäisi tehdä.