maanantai 4. toukokuuta 2015

Uppopaistettua luomusitruunaa, polentaa, rucolapestoa ja lammasta tai labnehia


Jos jollakulla jäi jemmaan munkinpaistorasvaa, niin ehdotan että teette siinä uppopaistettua luomusitruunaa. Idea on pummattu alunperin Ottolenghin kirjasta Plenty More jossa uppopaistettu sitruunasiivu koristi Kashajauhosta tehtyä "polentaa" ja paahdettua kurpitsaa. Mutta en ole löytänyt sellaista Kashajauhoa mistään, joten tartuinpa lopulta polentaan.

Mutta se sitruuna on se varsinainen juttu tässä; kun ohuita luomusitruunan siivuja uppopaistaa, saa aikaan jotain todella herkullista, hieman bitteriä ja kokeilemisen arvoista. Eikä näitä sitrunasiivuja haittaa lainkaan jos munkkirasvasta nyt sattuisi tarttumaan hieman kardemumman ja vaniljan nuotteja siihen sitruunaan.

Olen tarjonnut näitä lohen kanssa ja viikonloppuna savustimme lampaanpaistin, joka näkyy tuossa kuvassa. Mutta tuumasimme mieheni kanssa että ehkäpä labneh olisi se täydellisin kaveri tuohon settiin. Niin tai näin, kannattaa kokeilla ja tehdä muutama ylimääräinenkin siivu; herkullisia!

Polenta syntyi ihan kasvsliemeen tehtynä ja lopuksi lisäsin tietysti ison klimpin voita. Rucolapestoon käytin rucolan, öljyn ja valkosipulinkynnen lisäksi hieman timjamia sekä hunajaa ja sitruunanmehua makujen tasapainottamiseen. Ottolenghi seisottaa uppopaistotaikinaa jostain syystä 45 min jääkylvyn päällä; oletan että se tekee taikinasta ohuempaa ja siten sitruunoihin tulee ohuempi ja tasainen kuori. En jaksanut seisotella taikinaa, mutta käytin kyllä jääkylmää kuplavettä (tai olutkin käy) ja sitruunoista tuli ihan hyvä.

Sinänsä tosi simppeliä ruokaa joka syntyy vaikka jämistä, mutta jonka tuo sitruuna kruunaa.

Hyvää maanantaita!

Uppopaistettua sitruunaa (taikina riittää n. 1-2 sitruunan upopaistoon)

öljyä uppopaistamiseen

35g puolikarkeaa vehnäjauhoa
25g maissijauhoa
75 ml jääkylmää soodavettä
(jäätä)
suolaa ja pippuria

Sekoita jauhot keskenään, Lisää jääkylmä kuplavesi ja sekoita. Halutessa anna seistä jääkylvussä 45 min.

Kuumenna öljy 160 asteeseen. Leikkaa sitruunasta n. 3 mm paksuja siivuja, pyöräytä ne taikinassa ja uppopaista kunnes kauniin värisiä. Nosta kuivumaan talouspaperille ja mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa osana annosta jossa on jokin ihana, pehmeä elementti kuten polenta.

Rucolapestoon
1/2 pkt rucolaa huuhdottuna
n. 2 rkl tuoretta timjamia silppuna
1 pieni valkosipulin kynsi
n. 1 dl öljyä

maustamiseen
1 tl Italian metsähunajaa
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa

Blenderissä, sauvasekoittimella tai muulla silppurikipolla tee rucolasta, valksoipulista öljystä ja timjamista tasaista tahnaa. Lisää hunaja ja tasaa maku sitruunanmehullaja suolalla. Voit tarvittaessa lisätä myös timjamin lehtiä vielä.

Tarjoa labnehin, polennan ja rucolapeston kanssa.


Ei kommentteja: