maanantai 26. tammikuuta 2015

Nopea haukifregola (tai ohratto)

fregola, hauki

Fregola on pastaa, joka näyttää samalta, tuntuu samalta ja toimii kuten risotto. Paitsi että se on nopeampi, paljon nopeampi ja joskus arjessa nopeus on valttia.

fregola, suavia
Monte Carbonare Suavia on erinomainen pohjoisitalialainen viini, jota ei ehkä älyäisi ostaa pullon perustella.


Ostin joskus kauan sitten (syksyllä) pussin Sardiniasta peräisin olevaa Fregolaa käynnilläni Hellassa ja Herkussa. Olin ajatellut käyttää pastan minestronetyyliin keiton ruokaisempana jatkeena, mutta lopulta siinä kävi niin, että oli perjantai, risottoriisi oli loppu ja päädyin tekemään fregolasta risoton korviketta.

pinaattifregola
Pastiksella ja pinaatilla maustettu ja sitruksella viimeistelty pasta on tietenkin sitä parempaa, mitä parempi liemi sinulla on.

Oikeastaan fregola oli jäänyt kaappiin siksi, että olin ajatellut tekeväni siitä jotain ihan erityistä ja sitten sitä päivää ei tullutkaan. Tavallaan oli hyvä, että risotto loppui, niin tulin oikeasti tarttuneeksi pussiin ja kokeilleeksi. Ja vaikka tein siitä "vain" lisäkeristoton tyyppisen pinaattipastan paistetun nieriän kaveriksi, olin tosi tyytis lopputulokseen ja I:kin söi kuin kalastaja-Eemeli. :)  Laitoin pannuun ihan normaalin risottopohjan; pari sellerinvartta, valkosipulin kynnen tai pari, yhden shalotin ja kuullotin ne öljyssä. Sitten lisäsin mukaan vielä pari sardellifilettä ja käytin valkoviinin lisäksi lorauksen pastista tuomaan hieman aniksen makua. Lopuksi maustoin farron vielä lehtipersiljalla, babypinaatilla ja viimeistelin luomusitruunan kuorella ja mehulla. Hyvää oli. Vanhemmat saivat lisäksi lasiinsa Monte Carbonare Suaviaa, joka on ihan erinomisen hyvä, Venetosta tuleva valkkari. Siinä on rikasta, keväisen heleää makua (olisiko se keltaluumuisuutta sitten) ja kuitenkin tarpeeksi hapokkuutta, että se jaksaa kantaa pehmeän ja pyöreän makuisen, sitruunalla maustetun farron ja voissa paistetun nieränkin.

fregola, hauki
Joskus lapsettaa äitiäkin. Meidän lapsella on rakkaimpina aarteina kolme kalaa; nieriä, hauki ja ahven. :) Huono (tm) kuva, mutta hyvä arkiruoka. :)

Ja vaikka arkiruokaa, tosi hyvää tuli siitäkin, mihin se loppu pussi meni. Myöhemmin seuraavalla viikolla nimittäin risottoriisi oli edelleen loppu, fregolaakan ei ollut enää kuin reilu kolmannes pussista ja minulla oli hankittuna isohko haukifile. Ja niipä päädyin hakemaan innoitusta meidän perheen kestosuosikiksi nousseesta, allekirjoittaneen omasta reseptivirityksestä Porto Santon hauesta.

Vaikka I syö melkein kaikkea mitä hänen eteensä älyän kantaa, niin tomaattikastike on jostain syystä yksi niitä harvoja juttuja, joiden syöminen tahtoo ottaa hiekkaan. Kyllä I sitä nyt jo nykyään syö, jos tasaa suolan, hapon ja makeuden tosi hyvin eikä muuta ole, mutta se vaatii sen verran maanittelua että aina ei vaan jaksa. Niinpä mietin että voisikohan sen Porto Santon hauen tyyppisen ruuan tehdä ilman tomaattia ja saada siitä silti mielenkiintoista ja hyvää?Lisäksi kun sitä fregolaa oli niin vähän enää, ajattelin jatkaa settiä jääkaapista löytyneellä fenkolilla.

Menin vähän samoilla lääkkeillä kuin tuon risoton kanssa aiemmin, mutta lisäsin vielä settiin vähän fenkolia ja kevätsipulia. Pinaattiakin olisi voinut lisätä lopuksi jos sitä olisi ollut, mutta aina ei käy niin hyvin ja maistui ilmankin.

Fregolan voi tuossa haukiversiossa korvata ohrahelmilläkin, toimii varmasti makunsa puolesta, mutta fregola on nopeudessa ihan lyömätön. Tuollaisen risottotyyppisen setin pyöräyttämiseen menee ehkä vartti sen jälkeen kun olet pilkkonut kaiken. Hauen Y-ruodon poiston voi tehdä sillä aikaa kun ruokaa keittelee.

Mutta semmoisia nopeita illallisvinkkejä tästä suunnasta alkavaan viikkoon. Kevätvaloakin näkyy jo, mikä kummasti piristää ainakin meikäläistä :)

Nopea haukifregola (tai lisäkefregola, ilman haukea määrä n. neljälle)

makupohjaan:

2 sellerin vartta hienoksi siivutettuna
1 shalotti silppuna
1-2 valkosiplin kynttä, kuorittuna ja silputtuna
2 sardellifilettä
Fregolaa, määrä skaalattuna ruokailijoiden mukaan; ehkä n. 0,6 dl (tai jos on kova nälkä ja vähän kalaa jopa 0,7dl) kuivaa fregolaa per nenu?
timjamia
1 fenkoli kanta poistettuna ja siivutettuna
mustaa pipppuria
hyvää yrttisuolaa

Lisäksi
loraus pastista (+ vähän valkkaria, vajaa lasillinen )
kalalientä 
kevätsipulia
pinaattia
n. 30g voita
luomusitruunan kuorta ja mehua

n. 700g haukifile  Y-ruoto poistettuna

Lorauta kasariin öljyä. Laita selleri, shalotti, valkosipuli ja sardelli kasariin ja kuullota. Sardellin on tarkoituskin hajota kasariin. Lisää fenkoli ja timjamia oksa tai pari. Sekoittele minuutti-pari.

Lisää sitten fregola ja paahda sitä makupohjassa kuten risottoriisiä paahtaisit, älä ruskista mutta jatka sekoittaen kunnes kaikki pasta on saanut pintaansa öljyä. 

Lorauta sekaan pastis ja vähän valkoviiniä. Sekoita ja lisää sitten kuumaa kalalientä kauhallinen kerrallaan ja sekoita kuten risottoa. Fregola kypsyy n. 10-12 minuutissa joten sekoittele vähän väliä, lisää nestettä ja tarkkaile koska pasta alkaa kypsyä.

Kun pasta alkaa olla lähes kypsää, lisää kuutioitu, ruodoton hauki ja sekoita se ruokaan. Kun pasta on valmista ja hauki kypsää sekoita vielä tuore babypinaatti ja sekoita. Ota kasari pois levyltä ja lisää kevätsipulisilppu, voi ja sitruunan kuorta sekä mehua maun mukaan. Voit tarjota ruuan sitruunalohkojen tai siivujen kanssa.  

Ei kommentteja: