sunnuntai 4. elokuuta 2013

Inkivääriolutta kotikonstein

ginger beer, inkivääriolut

Meillä tykätään inkivääristä. Ja meillä tykätään ihan erityisesti inkiväärioluesta. Se, mitä en ollut koskaan tajunnut on, että inkiväärioluesta voi tehdä pikaversion ihan itse. Eihän se ihan samanlaista ole, kuin käyttämällä tehty kaupan versio, mutta ihan erinomainen alkoholiton hellejuoma ja tajuttoman helppoa tehdä.

Olen nyt tehnyt Jamien reseptillä inkivääriolutta useamman kerran. Viimeksi tein sitä tänään, kun olimme pykertäneet halkopinon jämän siistimisen kanssa jo jonkin aikaa ja porukka alkoi vaikuttaa uupuneelta. Opittujen läksyjen osastolta voisin varmaan sanoa seuraavaa: 

1) käytä inkiväärioluen kuplavedeksi vähäsuolaista tai suolatonta kuplavettä. Vissy ei ole hyvä ;) Sen sijaan se sitruksinen Novelle toimi ihan hienosti. 
2) fariinisokerista tulee hyvä, vähän simamainen maku - voit käyttää pelkkää fariinisokeria tai osittain fariinisokeria ja osittain esim. puhdistamatonta ruokosokeria. Minusta 4 rkl on hieman kaunisteltu määrä - mutta lienee makuasia. Meillä sokeria on laitettu ehkä n. 6 rkl 
3) sitruunoista on laitettu 3 sitruunan kuori ja lisäksi vielä Jamien reseptistä poiketen vain yhden mehu. Mutta sitruunaa voi lisätä oman maun mukaan enemmänkin.
4) kun inkivääri-sokeri sitruunankuoriseos laitetaan tekeytymään jääkaappiin, inkiväärin maku vahvistuu ja juomaan tulee sitä kaivattua "potkua". 


Ja mikä tosiaankaan olisi parempaa janojuomaa puupinolla, kuin iso lasi ihan jääkylmää inkivääriolutta ja paljon jäitä... Nam. 

Inkivääriolutta kotikonstein

n. 140g eli ehkä 10-14 cm pala inkiväärin juurta
3 sitruunan kuori ja yhden sitruunan mehu
n. 6 rkl ruskeaasokeria  (laita ainakin puolet fariinisokeria)
1 litra vähäsuolaista kuplavettä (esim. novelle sitruunaa)
mintun oksa ja jäitä

Siisti inkiväären juuresta pois huonot kohdat. Voit kuoria juuren jos haluat tai vaan raastaa sen kuorineen, mehuineen kaikkineen kulhossa. 

Pese sitruunat huolellisesti lämpimässä vedessä (mielellään luomusitruunaa!) ja kuori kolme sitruunaa ohuelti inkiväärimuhjun sekaan. Lisää sokeri ja hiero seosta tukevalla puukauhalla tms, jotta saat sitruunan aromaattiset öljyt liikkeelle. Jätä sitten seos jääkaappiin vähintään 10 min tekeytymään ja maustumaan. 

Lisää sitten mukaan kuplavesi, sitruunan mehu ja siivilöi juoma kannuun. Maista, lisää sokeria tai sitruunaa oman maun mukaan. Lisää lopuksi vielä paljon jäitä sekä oksa minttua. Tarjoa heti. 


5 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Tuo onkin yksi kesän suosikkijuomistani,teen sitä vaan pikkuisen eri tavalla. Innostus syntyi kun sain maistaa inkivääriolutta olutmessuilla parisen vuotta sitten.

http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2012/01/inkivaarijuoma.html

ulla kirjoitti...

Ihana resepti! Olenkin etsinyt uutta hyvää kesäjuomaa! Pitää kokeilla tätä.

Nelle kirjoitti...

Jael: hyvä maku sinulla :) Inkivääriolutta saa tosiaan myös alkoholisena versiona - oli muuten petollisen hyvää sekin.

Ulla: inkivääri hyvä :) Ja tuo on tosiaan siitä kiva makuseos, että säilyy jääkaapissa ennen kuplaveden lisäämistä - joten sen voi tehdä vaikka edellisenä iltana tai aamulla valmiiksi päivää varten.

Tuplaespresso kirjoitti...

No nyt tuli sellainen resepti, jota pitää ehdottomasti kokeilla :) Aqvian tekemää kuplavettä on joka tapauksessa aina jääkaapissa.

Nelle kirjoitti...

Tuplaespresso: Toimii todistetusti myös ilman minttua, mutta jos minttua nyt on... :)