tiistai 28. elokuuta 2012

Farang - kirjan possusalaatti Larb moo

mintulla ja korianterilla maustettu possusalaatti

Muistattekos kun sanoin taannoin, että siinä Farangin keittokirjassa on (ainakin) yksi resepti, joka on tosi helppo tehdä ja silti tosi hyvää? Tässä se nyt on: Larb moo -porsaanlihasalaatti nyt blogattuna siskoskeittiössä sillä tällä kertaa saimme otettua jopa kuvan tästä näppärästä herkusta.

Tämä on yksi niistä harvoista vastaan tulleista resepteistä joihin käytetään puhdasta possun jauhelihaa. Pavuissa ja chileissä voi hyvin soveltaa sen mukaan mitä nyt sattuu olemaan käsillä - esimerkiksi nyt sesongissa olevat kotimaiset pavut käyvät tähän paremmin kuin hyvin. Chileiksi nappasin puutarhassa kasvavista puskista muutamia ja viimeistelin setin srirachalla. Sipuleissakin voi soveltaa - meillä ei ollut punasipulia joten käytin jääkaappiin jääneet kevätsipulin mukulat. Ja edelleen on hyvää. Tuo valkoinen jauhe salaatin päällä on paahdettua riisijauhoa. Sitä käytetään itämaisissa ruuissa jonkin verran. Minä paahdoin jauheen kuivalla valurautapannulla ja tuomitsin paahtumisen tapahtuneeksi kun riisijauhosta nousi vähän riisimurojen tuoksua ja jauheen väri oli enemmän kermanvärinen kuin puhtaan valkoinen. Se on hauska lisä salaatin päälle, mutta karppaajat voivat halutessaan kyllä jättää sen pois.

possusalaatti wokissa
Osa aineksista on syytä lisätä ohjeen mukaisesti kun salaatti ei enää ole kuumassa wokissa; limet ja mintut menettävät parhaan teränsä kuumennettuina.

Tämän lämpimän salaatin juttu on minusta siinä, että kaikki hyvät ainekset maustetaan suolaisella kalakastikkeella, ripauksella sokeria ja lopuksi pyöritellään isossa määrässä raikasta minttua ja korianteria. Salaatti on samalla hieman hapanimelä ja kuitenkin raikas. Poltteen määrää voi jokainen säätää itse chilin määrällä. Tosin - tähän kierrokseen meni kyllä korianterin tilalle lehtipersiljaa joka oli ihan hyvää sekin. Oho, jälleen yksi korvaus;)

Laitan tuohon alle määrät kuten ne ovat kirjassa. Ilmeisesti määrät pitäisivät olla neljälle, mutta minusta 150g jauhelihaa ja neljä käärmepapua tuntuu tosi pieneltä määrältä jälleen. Mutta tunettakaa toki niinkuin hyväksi näette - nuo maut käyvät yhteen tosi hyvin - määriä voi aina skaalailla. 

Tämän takia ja tästäkin huolimatta erinomainen salaatti joka syntyy arjenkin keskellä melkein siitä, mitä sattuu olemaan. Kokeilkaapa ihmeessä!

Larb Moo - porsaanlihasalaatti (Farang - keittokirjan ohjeella)

150g porsaanlihaa (me laitoimme kokonaisen jauhispaketin eli n. tuplamäärä)
1 valkosipulin kynsi
1 pieni punainen chili (maun mukaan - isommalle määrälle jauhista tarvitsee enemmän chiliäkin)
1 iso punainen chilipaprika, siemenet poistettu
2 rkl pähkinäöljyä (laitoin lorauksen wokkiin)
1 tl kalakastiketta
1/2 punasipuli, kuorittuna ja suikaloituna
1/2 banaanishalottisipuli kuorittuna ja siivutettuna
4 käärmepapua 4 cm paloina (laitoin reilusti kotimaisia papuja, kunnon nipullisen)

1 tl sokeria
1 rkl kalakastiketta
2 rkl limen mehua
1 dl mintun lehtiä
1 dl korianterin lehtiä
1 rkl paahdettua, jauhettua riisiä


Hienonna valkosipuli ja chilit morttelissa hienoksi massaksi. Lämmitä wokki todella kuumaksi, lisää öljy ja jauhettu porsaanliha (huom, iso määrä porsasta pitää kypsentää useammasa pienessä erässä!).

Kypsennä porsasta hetki ja lisääsitten pavut ja sipulit possun joukkoon. Mausta kalakastikkeella.

Siirrä kypsä jauheliha kulhoon ja lisää morttelissa jauhettu massa. Mausta seos sokerilla, limen mehulla ja kalakastikkeella. Lisää joukkoon korianterin ja mintun lehdet. Sekoita hyvin.

Annostele jauhettu possusalaatti lautasen keskelle ja koristele paahdetulla riisijauholla.

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tosissaan helpon ja herkullisen oloinen ohje. Jännä tuo paahdettu riisijauho ei ole aiemmin tullut vastaan. Melkein on pakko kokeilla.

Nanna kirjoitti...

Mun yks thaikokkikurssituliainen on Laap Gai eli tälläinen aika samanmoinen, mutta jauhetusta kanasta. Oikke hyvää, oikke tulista, siinä on kans tuo paahdettu ja murskattu riisi. En oo tehny vuosiin. kiitos muistutuksesta!

Jonna kirjoitti...

Tämä vaikuttaa merkittävästi karkkipossua nopeammalta herkulta. Enpä olekaan törmännyt riisijauhoon, saako sitä ihan peruskaupoistakin?

Nelle kirjoitti...

Minna: joo, ohje on minusta tosi kiva, kun syntyy kädenkäänteessä. Aineita voi tosiaan varioida ja kotimaiset pavut on niin kovin hyviä nyt - kannattaa kokeilla.

Nanna: koitas joskus blogata se, voisin tehdä vaihteeksi sitäkin :)

Jonna: indeed. Sitä se kyllä on! Minä käytin ihan risennan riisijauhoa, sitä samaa, josta olen tehnyt beebikselle vellejä. En tiedä onko jotain "oikeaa etnistä riisijauhoa" mutta tuolla meillä on menty.