torstai 23. heinäkuuta 2009

Britatorttu




Viime kesänä olimme äidin, siskon, A:n ja V:n kanssa kesälomareissulla. Kävimme lounaalla eräässä pienessä söpössä ravintola-kahvila paikassa, jossa sitten kahvin kanssa otimme suussasulavaa britatorttua. Sää oli mitä kaunein.

Nyt muistellessamme viime kesää äidin kanssa, päätimme leipoa britatortun, mansikatkin kun ovat nyt juuri parhaimmillaan. Löysin sopivan ohjeen Ruoka Pirkasta, muistaakseni kokeilin sitä jo viime kesänäkin. Resepti on mielestäni toimiva ja hyvä.

Britatorttu Romanovin tapaan (ainakin melkein)

Pohja

150 g voita tai leivontamargariinia
1 1/2 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 1/2 dl maitoa

Marenki

4 kananmunan valkuaista
2 dl sokeria

Marinoidut mansikat Romanovin tapaan

1 l mansikoita
1/2 dl sokeria
1/2 dl appelsiininmehua/sitruunan mehua
1/2 dl
sitruslikööriä (esim. Cointreau)
2 tl
appelsiinin raastettua kuorta/sitruunan raastettua kuorta, ehkä vähän vähemmän

Kermatäyte

4 dl vispikermaa/kuohukermaa
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Valmistus:

Aivan ensimmäiseksi on hyvä paloitella peratut mansikat ja laittaa ne marinoitumaan noin tunniksi. Sekoita sokerista, appelsiininmehusta ja likööristä kastike ja sekoita mansikat joukkoon. Lisäsin myös teelusikallisen vaniljasokeria ja koska appelsiineja ei löytynyt, laitoin sitruunaa sen sijaan.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva (voi tai leivontamargariini) ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen koko ajan huolellisesti sekoittaen. Sekoita loput kuivat aineet sekaisin ja lisää jauhoseosta sekä maitoa vuorotellen, koko ajan sekoittaen. Taikina kaadetaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Kun vatkaat valkuaiset ensin ja lisäät sokerin vasta myöhemmässä vaiheessa, tulee marenki helpommin kovaksi. Levitä marenki uunipellille taikinan päälle ja paista uunissa 175° n. 20-25 minuuttia. Marenki on tämän jälkeen kauniin ruskeaa.

Kun kypsä torttulevy on vähän jäähtynyt, puolita se keskeltä. Vatkaa kerma ja lisää sokerit. Nosta toinen puolikas torttulevystä tarjoiluastiaan, levitä kerma levyn päälle ja lisää siivilöidyt, marinoidut mansikat myös. Tämän jälkeen aseta toinen puolikas torttulevystä varovasti päälle ja koristele mansikoilla ja vaikkapa mansikanlehdillä. Sitruunamelissa olisi myös voinyt olla kivannäköistä ja makuista.

Pirkassa oli myös vinkkinä, että torttulevyn voi tehdä valmiiksi jo etukäteen ja pakastaa. Levyt ovat helpompia käsitellä vähän jäisinä ja yllätysvieraiden tullessa torttu on melko nopea valmistaa.

7 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Oi mitä herkkua! Tuo ensimmäinen kuva on ihana!

Mimmu kirjoitti...

Yaelian: Herkkua se olikin! Mansikat ovat niin hyviä tuoreina. :) Kiitos, vaikka olikin vähän säätöä kuvien kanssa, kameran laturin ollessa hukassa. :)

Nelle kirjoitti...

Mimmu: Olen melko varma että kotiuduimme juuri käynniltä kyseisestä kahvilasta. Lisäksi söin vielä juurikin samaa mansikkatorttua jälkiruuaksi kuohuviinin keralla :) Hyvää oli. Varmasti tuokin, voin vaan kuvitella!

Mutta tästä kaikesta lisää myöhemmin... :) Nyt on poskipäät ihan palaneet ;)

Mimmu kirjoitti...

Voi, se on kyllä ihana paikka. :) Nyt äkkiä rasvaa poskipäihin! Oli se ihan hyvää, kulahti loppuun aika nopeasti. ;)

Virpi P. kirjoitti...

Näyttää ihanalta! En ole pitkään aikaan tehnyt Brita-torttua, joten kopion tämän ohjeen ja tarjoan sitä parin viikon päästä saksalaisille vieraillemme.

Anonyymi kirjoitti...

tuossa kun on tuo että 150 grammaa margariinia, milloin se lisätään taikinaan ? ohjeessa ei tule selväksi missään vaiheessa, mihin ja milloin margariini käytetään/laitetaan :o

Mimmu kirjoitti...

Reseptissä mainittu voi käytetään piirakan pohjataikinaan. Tein tarkennuksen ohjeeseen.