torstai 26. helmikuuta 2015

Superhelppoa karetta dukkahilla & hunajalla


Noniin, olipa kerran yksi väsynyt arki-ilta kun olin kaupassa. Kello oli liikaa, V oli jo lapen (ja teinin) kanssa kotona (nälkäisenä!) ja jääkaapissa oli n. lepakko ja koiperhonen hämähäkinseitillä. Lisäksi mieheni oli erikseen muistuttanut että meillä on tulossa siivouspäivä, keittiöön ei siis kaivata mitään megaprojektia että lelujen keräämiseen ja vaatteiden viikkailuunkin jää aikaa.

karitsan kare

Ja siinä minä seisoin Sellon CM:n lihatiskillä, huokasin huoleni "puuh - jotain helppoa, en saa räjäyttää keittiötä" tutulle myyjälle ja katseeni kiinnittyi niihin kareisiin. Sanaakaan sanomatta hän nosti kareen paperin päälle ja katsoi laitetaanko toinenkin? Joo, laitetaan vaan - sanoin sekunnin pohdittuani hiljaa mielessäni; kareella on meillä aina hyvä menekki ja siellä on kolme nälkäisen sudenmuotoista miestä odottamassa hämähäkinseittien keskellä.

kare, helppo dukkah

Se karitsan kare näytti upealta; lihassa oli myös vähän rasvaa, se oli syvänpunaista ja  napakan oloista. Joku tuolla toisaalla kyseli hintaakin joten painoin sen mieleeni; nämä maksoivat 32 eur / kg ja kahdessa kareessa oli painoa reipas 800g. Normaalisti varaan illallisille n. 3 luuta aikuisille ja 2 luuta pienille lapsille ja se riittää hienosti kun on alkuruokaa ja lisäkettä ja jälkiruokaakin. Mutta jotain kertoo tämän karitsan herkullisuudesta, reseptin onnistumisesta tai vaan nälästä, että söimme neljästään kaiken tuon, vain kaksi luuta jäi. Jopa pieni I söi kolme suurta palaa. :)

rosee kare
Tuo tekeytymään jäänyt kare oli vielä täydellisemmän tasaisen roseeta eikä vuotanut yhtään. Sorry no pic. 

Mutta tarinasta reseptiin. Meikäläisen aieminkin jo jakama superhelppo kare syntyi joskus ihan vastaavassa tilanteessa ja olennaisilta osiltaan idea on sama. Nyt vaan kävin sen tekemäni dukkahin kimppuun ja lopputulos oli ihan mielettömän hyvä. Raikas ja pähkinäinen dukkah toi kareen makumaailmaan sen paahtuneen mantelin, jeeran ja korianterin mitkä sopivat pannussa karamellisoituneeseen hunajaan ja paahtuneen, kareesta irronneen rasvan kanssa ihan älyttömän hyvin. Kriittinen kotiraatimme ylisti ruokaa moneen otteeseen ja ahmi sen ennennäkemättömällä innolla.

helppo lammas

Joten, ei muutakun lämmin suositus dukkahille ja kareelle. Nimenomaan karitsan kareelle. Tässä on ihan sairaan helppo ja hyvä setti ihan minivaivalla. Meillä liha ei ehtinyt edes lämmitä vaan meni kauppakassista suoraan pannuun. Jos jaksat, siisti kareen luut veitsellä, mutta ei se pakollista ole paitsi kokkiohjelmissa - kun niihin luiden kalvoihinkin tarttuu vähän maustetta tämmöinen kaltaiseni karnivoori tykkää imeskellä ne luutkin huolella. Lisukkeena tarjottiin kavisliemeen tehtyä. rusinoilla, yrtillä ja pinaatilla maustettua bulguria.

Karitsan karetta dukkahilla ja hunajalla 

karitsan karetta (varaa ainakin kolme luuta aikuiselle, jos on iso nälkä tai pieniä kareita, voit ottaa enemmän)
oliiviöljyä
hunajaa
timjamia
dukkahia

Kuumenna pannu ja loraus öljyä. Laita 1 kare rasvapuoli alaspäin pannuun niin, että se rasva mahdollisimman paljon koskee paistopintaan. Paista rasvaa, kunnes se on ruskistunut kullanruskeaksi ja hieman sulanutkin. Laita kare hetkeksi syrjään ja tee sama toiselle kareelle.

Sitten nosta molemmat kareet pannuun ja paista lihaa muiltakin reunoilta kullanruskeaksi. Kun olet valmis, nosta kareet pystyyn pannun keskelle.

Valele molempien kareiden pinnat runsaalla (n. 1,5-2rkl) hunajalla, niin että saat yrttiä ja dukkahia tarttumaan kareen pintaan.

Viskele dukkahia kareen pintaan ja nosta pannussa 180 asteiseen uuniin n. 20 min. Tarkista sisälämpö 15 min kohdalla jos kare on pieni. Me saimme jokseenkin täydelliset kareet kun nostimme ne ulos silloin kun sisälämpö thermapenillä näytti 45 astetta.

Uunista ottamisen jälkeen viskelin vielä vähän (lähinnä koristeeksi, mutta myös tuomaan mantelin makua) tuorettakin dukkahia kareiden päälle. 

Tuo kuvissa näkyvä kare leikattiin n. 5 min vetäytymisen jälkeen, mutta toinen kare oli aivan täydellisen roseeta kun sai vetäytyä sillä aikaa kun tuhosimme ekan kareen. Olisikohan ollut jotain vartin luokkaa. Joten anna kareen vetäytyä ennen leikkaamista, lämpö tasaantuu ja liha on ihan ennennäkemättömän mehevää, mureaa ja hyvää.

Kuuma pannu nostaa lihan sisälämpöä vielä jonkin verran vetäytymisen aikana.

Vinkki: siellä pannun pohjalla sitten asuu kaikki hyvyys; dippaa kyljyksiä siinä karamellisoituneessa dukkah-hunajaseoksessa.

NAM.
8 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

voiko tästä enää laittaa paremmaksi? Mutta ei meidäbn cittari tommosia lihoja myi. ehkä pääsiäisenä kerran vuodessa.

Merja kirjoitti...

Aivan mahtavan näköistä! Kyllä tuolla nälkä sammuu ja se ainainen hyvän ruuan kaipuu, mikä on eri asia kuin nälkä ;)

Anonyymi kirjoitti...

Tätä tekisin,jos tietäisin mistä huomenna saa karetta..huoh ja nyyh. Ehkä tilaamalla kauppahallista...juurikin pääsiäiseksi.

Ex Baijeri:-)

Kira kirjoitti...

Kuola valuu.

Nelle kirjoitti...

Nanna: Käy vinkkaamassa et olis kiva jos niillä joskus olis; nyt karitsaa on selvästi tarjolla ja mitä olen itse huomannut niin kauppias kyllä kuuntelee asiakasta. :) Voihan se tietty olla että Seinäjoen Cm- ihmiset lukee sun somepäivityksiä /kommentteja:)

Merja: joo, se on aika syntisen hyvää. Eilen illalla juuri ennen kun lähdin viemään I:tä unille hän näki ruudulla tuon jutun kuvat ja sanoi; "äiti tuolla näkyy minun herkkuani!" ;) 3,5v I on lahjomaton...

Ex-Baijeri: Hgin keskusta? Soita Stockalle ja kysy; herkussa vois hyvinkin olla. Mutta viimeistään pääsiäisenä saa varmasti. :) p.s. kiva kuulla sustakin taas! Ilahduin kommentista :)

Kira: sit vaan pizzaperjantain sijaan lammasperjantai. Tää vetää helppoudessa vertoja jopa pizzataksille ja väitän et on parempaa kuin keskimääräinen tilauspizza ;)

Anonyymi kirjoitti...

Stocka on valitettavan kaukana: (
Täällä mä olen, uskollinen lukijasi:-) ex- Baijeri

Campasimpukka kirjoitti...

Kareet ovat kyllä kivoja, lapsetkin tykkää, kun ne leikkaa tikkareiksi, ei lapsia siis. Minulla piti olla yksi paketti kareita pakastimessa, sain sen tuotepaketissa tai ainakin lähetyslistan mukaan niin oli, mutta sitä ei löydy mistään!

Paula kirjoitti...

Sellon cittarin lihatiski & mahtavat myyjät <3