Cittarissa ainakin huomaa, että joulu lähestyy. Pakastealtaat täyttyvät kinkusta jota kauppa varaa joulusesonkia varten. Ja samaan aikaan lihatiskistä myydään possua halvalla ulos; eilen sikaa sai Sellossa halvimmillaan 3 eur kilo ja luullista kylkeäkin irtosi alle neljän euron kilohintaan. Ja tokihan minä olin siellä osani noukkimassa talteen, sillä possustahan saa tehtyä vaikka mitä.
Kynttilävaloillallinen poikien kanssa. Granaattiomenamunakoisoa, ras-el hanout sikaa ja basmatiriisiä. |
Nyt on taas ns. yh - viikko kun V työmatkailee maailmalla. Olen tavannut ajaa näinä viikkoina maanantaisin sous videen jotain 48h ruokaprojektia ja samaan aikaan uunissa jonkin kahden päivän ruuan; helposta padasta saa lasten kanssa nopean illallisen ainakin kahdeksi päiväksi ja sitten sous videstä esikypsennettyä jotain grilliin keskiviikkona. Ja tällä viikolla meillä syödään nyt sitten sitä sikaa.
Bánh Mi leipään sika kypsennetään vain suolalla ja pippurilla maustettuna ja nyhdetty sika maustetaan vasta kypsänä tulisella kookos-currykastikkeella. |
Tosin kyllähän minä bongasin nuo halvat siat jo viime viikolla ja ostin silloin etuselkää, joka laitettiin V:n meille hankkimaan Big Green Eggiin (grillibongareille tiedoksi että erillinen juttu tulossa!). Siitä tehtiin Bánh Mi - tyyppistä leipää Fràmboisen patongin sisään. Niille jotka eivät ole moisesta kuulleetkaan, niin kyseessä on
Olen keittänyt granaattiomenasiirappia vaan lisäämällä kattilaan vähän vettä ja hedelmän "helmet" sinne. Mehustamalla granaattikmenan ensin saanee enemmän mehua talteen vielä. |
Mutta eilinen lapapala päätyi vaan uuniin ras el hanoutilla hierottuna ja kokeilin uteliaisuuttani että saako siitä alessa myydystä The Berry Companyn granaattiomenamehusta keitettyä siirappia. No ei saa. Tai saa sen keitettyä kasaan toki, muttei se kyllä peräti 15% granaattiomenapitoisuudestaan huolimatta maistu yhtään samalle kuin oikeista granaattiomenista keitetty siirappi. Koitin lisätä mukaan yhden granaattiomenan siemenet ja vähän hunajaa mutta silti maku ei ollut sellainen upean parfyyminen kuin jos olisin käyttänyt pelkkää tuoretta granaattiomenaa. Vähän sitä makua sai korjattua paremmaksi lisäämällä seokseen muutaman tipan hyvää balsamicoa. Mutta jos näette granaattiomenoita tarjouksessa, ostakaa neljä semmoista, mehustakaa ja keittäkää siirapiksi.
Minimunakoisot ovat omaa nyrkkiäni pienempiä - paahdoin ja halkaisin, paistoin pohjan ja maustoin. Helppoa. |
Sian laitoin uuniin kypsymään brasing - menetelmällä ja kun se alkoi olla pehmeää, valelin pinnan granaattiomenasiirapilla ja jätin ruskistumaan ilman kantta. Olin bongannut myös minimunakoisoja kaupassa käydessäni ja ne olivat niin syötävän söpöjä että pakko oli ottaa paketti mukaan; sutikoin ne vaan öljyllä ja laitoin uuniin paistumaan ihan kypsäksi samaan tapaan kuin aiemminkin.
Kandeerattu appelsiininkuori on karkkia, mutta sitä voi sekoittaa siirappiin antamaan lisää makua. Sillä voi myös koristella annosta. |
Ja kun munakoisot olivat kypsiä, halkaisin ne, paistoin niiden pohjaa pannulla rapsakaksi ja valelin ne lopulla granaattiomenasiirapilla johon pilkoin muutaman kandeeratun appelsiininkuoren sekä ison tukun lehtipersiljaa. Lisukkeeksi basmatiriisiä. Simppeliä ja hyvää. Jos joku aikuinen haluaa lisäillä annokseen chiliä niin se sopii hyvin mukaan. Minä en nyt tunkenut sitä mukaan että tuo kolmivuotiaskin söisi sitä.
Ja mitä tulee siihen kylkipalaan, niin se päätyi sous videen 64 asteeseen tähtianiksen, inkiväärin ja savustetun valkosipulin kanssa. Molskis ja loiskis; keskiviikkona nähdään!
Ras-el Hanout sianlapaa ja granaattiomenamunakoisoa (lapapalan koosta riippuen riittää isollekin perheelle)
n. 1,5-2 kg pala luullista sian lapaa.
n. 1,5 rkl ras-el hanoutia (marokkolainen mausteseos)
tilkka öljyä
mustaa pippuria
suolaa
1 kokonainen valkosipuli halkaistuna poikittain
1 tavallinen sipuli
loraus valkoviiniä (tai granaattiomenamehua)
Granaattiomenasiirappia tai jos teet itse, osta granaattiomenia (n. 4 isoa) ja keitä niiden mehusta siirappi.
tukku lehtipersiljaa
n. 1 kandeerattu appelsiininkuorisiivu per ruokailija
n. 1/2 isoa munakoisoa per ruokailija tai yksi-kaksi minimunakoisoa per nenu
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen.
Hiero reilusti ras-el hanoutia sianlavan joka puolelle. Kuumenna kannellinen, uuninkestävä pannu (mun suosikki on le creusetin buffettipannu) ja lorauta siihen tilkka öljyä. Ruskista sikaa molemmin puolin vähän aikaa ja lisää sitten suolaa ja pippuria. Laita valkosipuli ja lohkotti sipuli pannulle ja lorauta peärään sen verran valkoviiniä tai granaattiomenamehua, että pohja peittyy, mutta vain ohuelti, muutaman millin kerrokselta. Peitä kannella ja laita uuniin n. 2-3h tai kunnes liha on pehmeää. Lopuksi poista kansi, riko paahtunutta valkosipulia vuuassa olevaan liemeen lusikalla ja valele possu keitinliemellä. Lisää sian pintaan granaattiomenasiirappia suht reilusti lusikalla levitellen. Anna paahtua vielä n. 20 min tai kunnes pinta alkaa olla kauniin värinen ja neste hieman redusoitunutta.
Kun porsaan valmistumiseen on n. 45 min (jos käytät tavallisia, isoja munakoisoja aikaa on hyvä varata enemmän, ehkä tunti. Ei haittaa vaikka munakoiso valmistuu vähän ensin, voit kuumentaa sen uudelleen siinä vaiheessa kun paistat sen pohjan rapeaksi), laita öljyllä voidellut munakoisot uuniin paahtumaan kokonaisina. Anna paahtua ihan pehmeiksi asti.
Halkaise sitten munakoiso jättäen se kuitenkin kannastaan yhteen. Paista munakoison pohja rapsakaksi kuumalla pannulla. Mausta suolalla ja mustalla pippurilla. Huom! Suola on tärkeää!
Sekoita granaattiomenasiirappiin lehtipersilja ja kandeerattua appelsiinia. Notkista hieman öljyllä ja/tai granaattiomenamehulla tarvittaessa. (Tarvittu määrä seosta riippuu siitä, minkä kokoisia munakoisosi ovat, minä laitoin kolmelle minimunakoisolle n. 0,5 dl siirappia ja saman verran lehtipersiljasilppua sekaisin ja lisäsin ehkä 2 rkl öljyä ja 3 kandeerattua appelsiininkuorta)
Sipaise lusikalla jokaisen munakoison päälle siirappi-lehtipersiljaseosta.
Koristele porsas lehtipersiljasilpulla ja halutessa granaattiomenalla. Tarjoa ruoka basmatiriisin kanssa.
p.s. myös inkivääri sopii tähän ruokaan jos sitä haluaa lisätä, muttei ole pakko.
12 kommenttia:
oon ehkä joskus sanonut, että mä en kestä. Nyt mä en oikeasti kestä. Tukehdun kuolaan....
Nanna: “A wonderful, magical, animal.” sanoo Homer Simpson possua luonnehtiessaan. Joskus (lopulta ihan useinkin) Homer tosiaankin osuu ;)
Minusta tuossa alussa oli niin hauskasti kirjoitettu, että näin saa nopeasti arkiruokaa lasten kanssa ja sitten tulee piiiiiiiiiiitkä postaus niistä ruokien laittamisesta :D Mutta siis kuola valuu täälläkin
Campasimpukka: semmonen mä oon:) Mä harhaudun aina aiheesta kun ruuasta puhutaan - taisi tuossa tulla pari muutakin ruokaa. Mutta ei tuon sian kanssa tartte muuta kuin mausteet pintaan ja uuniin! :) Tänään sama ruoka vaan lämmitykseen vaikka MIETIN kyllä vielä eilen että jos jaksan, niin voisi tehdä jotain possukroketteja;) Mutta emmääookeriinny tänään. :)
Ja oikeasti, kokeilkaa paahtaa niitä munakoisoja kokonaisina joskus; melkein sama mitä hyvänmakuista siihen päälle laittaa - aina toimii. Vaikka vaan sitä sikaa padasta. :)
Keititkö siirapin ilman sokeria? Olen lisännyt pikkuisen sokeria (kerran keitin,yleensä ostan kun sitä saa niin helposti).
Jael: ilmankin tulee ihan hyvää jos on pelkkää hedelmää ja ihan kypsää. MEhun kanssa tuossa linkkaamassani ohjeessa oli että sokeria + sitruunan mehua. Ainakin mulla se tiivisteestä tullut siirappi oli niin hapanta että sokeria tosiaan tarvittiin.
Mä saatan olla vähän kade, kun täällä sitä siirappia ei saa valmiina mistään :)
mua herkututtaa varsinkin noi munakoisot.
(pst. bahn mi:n väittäisin olevan vietnamilainen)
Merituuli: kokeile ihmeessä tuota Jamien munakoisotekniikkaa; minusta sinä on kivaa juuri sen keveys - munakoiso ei ui rasvassa mutta on silti mehukasta ja hyvää.
Ja joo, niin minustakin, mitenköhän se korealainen sinne oli lipsahtanut; joku ajtuskääpä. :)
Oi oi että tää kuulostaa hyvältä. Onko Koreassakin Banh mi - vietnamilaiseen banh mi:hinhän tulee aina maksapasteijaa, possuleikkelettä (no voi tulla muutakin lihaa :P) ja pikkelöityjä kasviksia.
Hanna: No, korjailinkin jo juttua vähän tuolta osin en tiedä mistä tuo kora sinne oli eksynyt - ehkä jostain alitajunnan syövereistä. Me kokeiltiin tuon oloisella reseptillä minkä linkkasinkin juttuun. Ei pistetty maksapasteijaa, mutta sitä sikaa kyllä. Tuohan on fuusiokeittiötä ja siinä toisessa jutussa sanottiinkin että alueittain banh min rakenne vähän vaihtelee; toisaalla enemmän lihaleipä ja toisaalla taas yrttisempi. Täytyy hakea reseptejä; onko sulla joku suosikkiresepti kun sielläpäin olet matkustellut?
Aah okei, olishan koreassakin voinu olla vastaava :D
Toi mistä kirjoitit kuulostaa tosi hyvältä. Paikan päällä syötiin aina joko grillatulla possulla tai erilaisilla possumakkaroilla (parhaassa oli kahdeksaa erilaista makkaraa), ne on siis sellaisia vähän lauantaimakkaran tyylisiä leikkeleitä. Ne pikkelikasvikset on vaan niin hyviä. Sit tietty chilikastiketta ja usein ne laitto myös sellasta paahdettua sipulia. Ne yrtit siellä on jotain ihan mielettömiä, ei montaa oksaa tarvitse niin jo maistuu. Tulipas nyt matkakuume :D
Hanna: ser mikä mua tuossa linkatussa reseptissä erityisesti kiehtoo on, että VIHDOIN joku on keksinyt jonkun erityisen tarkoituksen parsakaalin varsille ;D Niinkun oikeesti; ingenious!
Ainakin tuo lihaleipä toimi tosi, tosi hyvin. Koskas pidetään Banh mi - talkoot meillä? ;)
Lähetä kommentti