lauantai 13. syyskuuta 2014

Viismausteella maustettua luumusalaattia, friteerattua inkivääriä ja appelsiininkuorta


Syksyn paras salaattilöytö on jälleen kerran bongattu ruotsalaisesta kokkauslehdestä. Ja koska nyt on luumuaika mietin joka kerta kaupassa luumuhyllyn edessä, kuinka tämä resepti pitäisi ihan ehdottomasti saada ilmoille NYT, vaikken edes muista lähdettä enkä tarkkoja määriä. Enkä pääse juuri nyt tarkistamaankaan, koska lehti on mökillä ja pikkumiehen sairastelun sekä isomman miehen työmatkan takia emme pääse mökille pitkään aikaan. Ja sitten seison lehtihyllyllä ja totean taas miljoonannen kerran että ei, stadissa ei tosiaan ole sitä samaa lehteä jotta voisin tarkistaa. Mutta lopulta ohjeessa on oikeasti vain yksi asia joka pitää muistaa pilkulleen, joten laitan tähän ohjeen niinkuin se suurin piirtein menee.

Luumut voi marinoida etukäteen ja levittää salaatin päälle kun ruuan aika on.

Mutta lupaan, että lisään puuttuvan referenssin ja tarkistan määrät kun mökille suinkin pääsen käymään.

Inkivääriä ja appelsiininkuirta friteerataan pinnalle, kannattaa fritata ne lajeittain,
koska eripaksuiset siivut kypsyvät eriaikaan.

Joka tapauksessa olen nyt tehnyt tätä muutamaankin kertaan; salaatin juju on viismausteessa, jota tarvitaan, mutta jota ei saa olla yhtään liikaa. Ekalla kerralla tomauttelin viismaustetta vähän turhankin liberaalisti ja se kostautui; se tuli yli ja läpi luumuista niin että suhisi. Ohjeessa sanotaan 3/4 teelusikallista ja pistin mieleeni että ainakin se on asia mikä ohjeesta on syytä muistaa vaikka muuten varmaan sovelluskohteita löytyykin.

Pahoittelut kuvasta; salaatti maistuu paremmalle kuin miltä se tässä heikossa iltavalossa näyttää.

Salaatissa on raikkautta pehmeänmakuisesta ja rapsakasta salaattisipulista, mehevyyttä luumuista joita viismauste ihanasti korostaa. Lisäksi salaatin pinnalle ripotellaan friteerattuja appelsiininkuorisiivuja ja inkivääritikkuja jotka antavat salaattiin parfyymista ja paahtunutta fiilistä ja viimeistelevät salaatin.  Ja mikä on ihan käsittämätöntä on, että vaikka sipuli tietysti ajan kanssa marinoituu kastikkeella, salaatin maku pysyy täysin samana seuraavanakin päivänä. ei siis haittaa, että salaattia tekee vähän isomman satsin sillä sen voi hyvin tarjota myös seuraavana päivänä.

Salaatti on myös täydellinen makupari Alkosta löytyvälle hieman kuivatetuista rypäleistä tehdylle Sartori Marani Appassimentolle. Luumuisuus ja viismauste saavat hyvän kaverin luonteikkaasta ja runsaan hedelmäisestä valkoviinistä. Tarjositpa sitten ohessa halloumia, kanaa, ankkaa tai sikaa, yhdistelmä toimii.

Joten nyt kun luumuaika on parhaimmillaan kokeilkaa ihmeessä, ihan erinomainen ja lopulta suhteellisen helppo salaatti jonka preppauksen voi tehdä valmiiksi etukäteen. ainakin meillä tämän salaatin myötä on koettu jonkinlainen ahaa- elämys luumujen käytössä myös lisukkeena.

Viismausteella maustettua luumusalaattia, friteerattua inkivääriä ja appelsiininkuorta (alkuperäinen ohje Äkta mat 6/2014)

n. 500g eli n. yksi laatikollinen luumuja, mielellään erivärisiä (8 -10 kpl?)

n. 1/2 - 2/3 appelsiinin kuori sitrusraudalla tai kuorimaveitsellä ohuelti siivutettuna(alkuperäisessä ohjeessa 1 rkl )


marinointikastikkeeseen:
n. 0,5 dl appelsiinimehua (purista appelsiinista, josta käytät ensin kuoren) 
n. 2 rkl omenasiideriviinietikkaa (ohjeessa 1 rkl)
1-2 rkl vaaleaa muscavadoa tai kuten meillä, kookosraakasokeria
1 tl soijakastiketta (light soy sauce)
1 tl kuivaa sherryä (tätä ei ollut, taisin laittaa jotain ruskeaa viinasta - brandyä?)
3/4 tl viismaustetta
suolaa tarvittaessa

1/2 salaattisipulia (se on se valtava, lapsen pään kokoinen sipuli, alkuperäisessä ohjeessa 1/2 dl, mutta laitoin enemmän, paljon enemmän)
inkivääritikkuja (n. peukalon kokoinen ohuehko pala inkivääriä, alkuperäisessä ohjeessa 2 rkl mutta laitoin enemmän koska pidämme inkivääristä)

öljyä uppopaistamiseen
suolaa

Pese luomuappelsiini ja vedä sitrusraudalla tai kuorimaveitsellä kuoresta oikein ohuita tikkuja. Varo ottamasta mukaan valkoista, kitkerää maltoa. Laita kuoripalat sivuun odottamaan ja purista sitten appelsiinista mehua kastiketta varten.

Halkaise luumut, poista kivi, lohko niitä pienemmiksi ja laita kulhoon odottamaan "veneiksi" pilkottuna. Mittaa kattilaan kastikeaineet ja kiehauta kastike. Kaada soosi luumujen päälle ja jätä luumut marinoitumaan jääkaappiin n. puoleksi tunniksi tai pidemmäksikin aikaa, kunnes olet valmis tarjoamaan salaatin.

Pilko inkivääri pieniksi tikuiksi.

Juuri ennen tarjoilua kuumenna öljy n. 180 asteeseen ja friteeraa siinä appelsiininkuorisuikaleet ja inkivääritikut.

Siivuta salaattisipuli ohueksi ja asettele se salaattiastian pohjalle. Kaada päälle marinoidut luumut ja koristele friteeratuilla appelsiininkuorilla ja inkivääritikuilla.


5 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Ihan mielettömän kuuloinen salaatti! Miksei oo tullut mieleenkään friteerata esim. appelsiininkuorta? Nam!

Maikki kirjoitti...

Ihanan eksoottisen kuuloinen salaatti! Voisipa vaikka kokeilla, kun luumuja saa nyt niin hyvään hintaan :) Totta kyllä tuo, mitä sanoit viismausteen annostelusta, jos sitä tulee liikaa, se tuntuu jyräävän kaikki muut maut

Minna kirjoitti...

Mahtava salaatti, tähän kyllä enemmän kuin mielellään käyttää osan luumusadosta.

Anonyymi kirjoitti...

Oih, kiehtovan kuulloinen salaatti. :)

Nelle kirjoitti...

Hanna: kannattaa, tosi hauskoja juttuja noissa ruotsinkielissä lehdissä. Tykkäsin kovasti.

Maikki: kokeile vaan, tosi hyvä vaikkei olisi kuin yhdenkään värisiä luumuja - varovasti sen viismausteen kanssa :)

Minna: kokeilit ja tykkäsit? Tosi kiva kuulla!

Ssiiri: vähän erilainen, joo - pisti heti silmiin mökillä lehtiä selaillessa.