keskiviikko 9. heinäkuuta 2014

Kanansiipiä ja sitruunaglaze

kanansiipi, sitruunaglaze

Sainpa eilen idean, että haluaisin kanansiipiä grillistä. Mutta; minä en halunnut niihin mitään tomaattipohjaista mömmöä vaan jotain raikkaampaa, luonteikkaampaa ja ihanan tahmeanmakeaa. Ja sitten muistin sen Pekingissä syömäni sitruunakanan ja aloin kaivaa kauppakassistani luomusitruunaa.

Ammattikokkien suuhun tästä tuli varmaan liian makeaa, mutta minä tykkäsin ihan älyttömästi. Mukavaa vaihtelua sille savuisuudelle jota grillikastikkeissa yleensä on ja sopisi etenkin johonkin sellaiseen grillisettiin jossa grillataan monenmoista halloumista kasviksiin. Myös uunissa paahdetut kukkakaalit olisivat sopineet lisukkeeksi (ehkä kuitenkin ilman parmesania, mutta sitruunalla marinoituna!). Ensi kerralla tosin laitan kanojen sekaan jääkaappiin jo paria-kolmea tuntia ennen pelkkää sitruunanmehua, suolaa, pippuria ja öljyä seoksena jotta kana myös marinoituu ennen paistamista jollain ei-sokerisella. Tai ainakin ripotan pintaan ennen grillausta reippaasti mustaa pippuria ja suolaa. Sokerinen glaze kun palaa tosi herkästi niin se lisätään vasta loppuvaiheessa kun kana on jo käytännössä kypsää eikä se siksi mausta kanasta kuin pinnan.

Ai niin ja kun ostatte kanan broilerinsiipiä kesähelteellä niin varautukaa laittamaan ne ruuaksi saman päivän iltana. Menevät tosi herkästi pilalle ja sain viime kesänä aikaan pettymysten pettymyksen mökille päästyäni kun edellisenä päivänä ostettu ruoka olikin pilalla vaikka tungin siivet kotona nollalaatikkoon ja kuljetin kylmäkallein varustetussa kylmiksessä mökille. Vaikka olisivat kuinka tuoreita niin siivet/siipinuijat eivät vaan tahdo kestää sitä roudausta etenkään marinoimattomina.

sitruunakana
Sitruunaglaze keitetään kokoon hieman siirappimaiseksi ja sitten vaan kanoille.


Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä siis meni niin, että minä keitin soosin, V paistoi kanoihin pinnat grillissä ja viimeisteli kanat glaseeraamalla niihin sitruunasoosillani pinnat pariin-kolmeen kertaan sutikoiden.Yksinkertaista ja herkkua!

Sitruunaglaze kanansiiville (tai koiville, riittää ainakin 1,5 kg)

broilerin siipiä ja siipinuijia
kanoille: pippuria ja suolaa

2 luomusitruunaa (kuori + mehu)
n. 1 dl öljyä
3 rkl hunajaa
0,5 dl puhdistamatonta ruokosokeria
1,5 rkl valkoista balsamicoa
2 rosmariinin oksaa
0,5 tl inkivääritahnaa (olisi voinut laittaa enemmänkin tai jttää pois, ei suurta merkitystä makuun)
suolaa (maldonia meni ehkä 2 tl mutta oikea määrä on maisteltava)


(Laita kanojen sekaan jääkaappiin muutamaa tuntia ennen sitruunan mehusta, öljystä suolasta ja pippurista tehty marinadi, jotta saat siivet suolaantumaan ja maustumaan myös sisältä, ei se pakollista ole, mutta olisi parantanut lopputulosta ennestään) 

Raasta sitruunan kuori kattilaan ja purista päälle mehu. Lisää joukkoon muut aineet ja keitä seosta kunnes kastike on haihtunut reilun kolmanneksen ja alkaa vaikuttaa hieman siirappimaiselta. (edit: Huom! Jos soosia keittää tosi pitkään, veden haihtuessa lämpötila pääsee nousemaan ja sokeri alkaa karamellisoitua. Muista, että jäähtyessään soosi myös hieman saostuu kun sokeri jäähtyy joten ihan jäykäksi siirapiksi soosia ei kannata keittää ettei sokeri pala)

Grillaa kanoihin pinnat ja kun kana alkaa olla kypsää gaseeraa kanoja grillissä muutamaan kertaan käännellen jotta sokeri tahmaantuu ihanaksi sitaksi kanan pintaan.

Tarjoa raikkaan salaatin kanssa.

p.s. jos tykkää, valmiiden kanojen pintaan voi ripottaa myös hieman silputtua kirveliä :)

3 kommenttia:

ulla kirjoitti...

Ihanat kanat orrella! :)

Tätä voisi kyllä kokeilla vaihteluksi raskaammille sooseille.

Iso F kirjoitti...

Kokeilimmme tätä ex-temporena soveltaen, koska jääkaapista löytyi marinoimattomia kanankoipia. Glazesta tuli jotenkin hassun tumma, hunajan tai ruokosokerin eroavaisuudesta varmaan johtui.

Koipien kanssa glaze tuppaa valumaan helpommin pois päältä, ja syötävään osaan jää vähän vähemmän makua. Silti, tästä tuli erinomainen, ja ehdottomasti kokeilemme siipien kanssa uudestaan.

Nelle kirjoitti...

Ulla: suosittelen kokeilemaan jos tykää sitruunasta :)

Iso F:sokeri voi olla yksi syy, tai sitten tuli mieleeni että jos soosia keittää liian kauan, veden määrän vähentyessä seoksen lämpötila nousee ja sokeri alkaa karamellisoitua. Seosta ei tarvitse keittää ihan siirappimaisen kiinteäksi asti, vaan sen vrran että siihen tulee viskositeettia. Soosi nimittäin sakenee vielä jäähtyessään ja pysyy lihan pinnalla hyvin.

Kanan reisipalat kannattaa kyllä marinoida etukäteen, vaikka tässä soosissa mutta pyyhi sitten soosi kanan pinnasta pois ennen grillausta ja tee toinen satsi glaseeraukseen.

(sitä marinointiin käytettyä soosia ei kannata käyttää enää loppusilauksessa koska bakteerit)