lauantai 14. tammikuuta 2012

Hunaja-inkiväärisämpylät ja muutakin aiheen ympäriltä

jogurttinen inkiväärisämpylä

Tässä talven aikana on tullut tehtyä paljon vanhoja, tuttuja reseptejä uudelleen. Välillä olen myös koittanut saada aikaiseksi uudelleen sellaisia ruokia, joihin ei ole aikanaan tullut kirjoitetuksi reseptiä talteen, mutta jotka ovat olleet erinomaisen onnistuneita. Yksi tälläinen ohje on jogurttipohjaan tehdyt inkiväärisämpylät. Ahkerasta yrityksestä huolimatta, en ole ihan varma tuliko näistä sittenkään ihan niin täydellisen hyviä kuin silloin joskus mökillä kun päätin jatkojalostaa tähteeksi jääneen pitataikinan seuraavan aamun aamupalasämpylöiksi. Mutta nämä ovat jo aika persikkapiniatsia, sisältä unelmapehmeitä ja juuri sopivasti hunajan makuisia.

cayannekierre
Taikinasta saa oivan aamiaskierreleivonnaisen kun laittaa väliin cachew - pähkinöitä juustoraastetta, timjamia ja jos tykkää takapotkusta - vähän cayannea.

Olen nyt tehnyt vissiin neljä eri yritettä aiheen ympärillä. Viides kerta toden sanoo totesin eilen aamulla ja laitoin taas sämpylät tulemaan, jos vaikka onnistuisin nyt yhtä hyvin kuin viimeksi. Kun saan jauhomäärää haarukoitua tontille paremmin, kehtaan laittaa ohjeen lopulta jakoon. Jauhojen määrää olen joutunut hakemaan - sopiva määrä vaan tuntuu olevan vähän hukassa. Kun taikinaa tekee käsin, sen nyt yleensä vaan "tuntee käteen" koska taikina on sopivaa. Mutta annapa sitten tarkat mitat ja määrät paljonko siihen taikinaan nyt meni sitä jauhoa. Tällä kertaa laitoin vaivauksen lopuksi täyden 400g ja tässä leipää nyt mutustellessani mietin, että ehkä 350-370g olisi sittenkin riittänyt, koska rakenne ei ole ihan niiiin samettinen kuin silloin joskus. Toisaalta 300g oli ihan liian vähän - leipä ei jaksanut pysyä kohonneena.

inkivääri-hunajasaämpylätaikina
Taikina on viileästä tultuaan kuin muovailuvahaa.

Mutta: tämä on kuitenkin jo aika hyvä yritys aiheesta. Inkiväärin ja hunajan määrää voi ohjeessa tietenkin säätää. Liikaa hunajaa ei kannata laittaa, ellei sitten aio tehdä tästä selkeästi makeaa pullaa. Kannattaa kuitenkin valita hunaja, jossa on makua. Muuten lopputulos on vain makea, eikä hunaja anna luonnetta ja huumaavaa tuoksua valmiille leivälle. Lisäksi kannattaa raastaa inkivääri juuresta itse jos mahdollista. Näin maku tulee raikkaampi kuin valmiista tahnasta. Tässä muodossaan taikina itse asiassa taipuu sekä suolaiseen että makeaan. Annoksesta tulee n. 2 pellillistä sämpylöitä/pullia/leipäsiä. Yhden kerran tein näitä ihan aamupalasämpylöinä. Seuraavalla kerralla tein puolet taikinasta sämpylöiksi illalliskeiton kanssa ja puolet seuraavan aamun kahvipöytään täytettyinä juustokierteinä.


pitaleipä

Taikinasta voi myös tehdä pitaleipämäisiä taskuja, joita voi täyttää vaikka pitkään paprikoiden ja tomaattien kanssa hautuneella possulla.

Sitten tein yhden taikinan pitaleipätaskuiksi joiden sisään laitettiin pitkään hautunutta possua, tzazikia, sipulirenkaita ja salaattia tai savukalatahnaa, melonia ja salaattia. Niin, ja taikinasta saa ihan mehevän bostonpullankin kun sivelee taikinan vaniljakastikkeella ja ripottaa päälle rusinoita ja manteleita sekä palastelee stem gingeriä ja taatelia. Ehkä vähän vielä sokeria tai loraus inkiväärisiirappia ja sitten koko komeus rullataan, pilkotaan ja paistetaan sopivassa vuassa kakuksi. Jäähtyneenä vielä koristellaan tomusokeri-vesiseoksella.

Mutta sämpylöistä ja pitataskuista se kaikki lähti. Kun jauhomäärä osuu juuri kohdalleen leipä on samettisen herkkä kuoreltaan, todella pehmeää ja suussasulavaa sisältä ja inkiväärin ja hunajan ohella taikinasta maituu jogurtin raikkaus pitkän kylmäkohotuksen tuodessa leipään syvyyttä. Joten pidemmittä puheitta, tässäpä se paljon jumpattu taikina tällä hetkellä iteroituine määrineen iloksenne :)


pitaleipätaskut

Hunajaiset inkiväärisämpylät (n. 2 pellillistä eli 24 kpl)

500g turkkilaista jogurttia
1 pss kuivahiivaa 11g
1 tl suolaa
3 rkl hunajaa
1 rkl (runsas) raastettua inkivääriä
300g vehnäjauhoa pohjaan + 350-400g vaivauksen yhteydessä (todennäköisesti 370g on hyvin lähellä oikeaa)
0,5 dl öljyä
n. 200g voita

Sekoita 300g vehnäjauhoa, 1 tl suolaa ja puoli desiä öljyä yleiskoneen kulhossa keskenään. Laita jogurtti pieneen kattilaan ja kuumenna n. 42 asteiseksi. Sekoita jogurttiin hiiva ja inkivääri ja kaada seos jauhopohjaan.

Anna yleiskoneen vaivata taikinaa niin kauan, että aineet sekoittuvat kunnolla ja lisää sitten 300g jauhoa. Anna koneen vaivata taikinaa kauan, niin kauan että se on ihan venyvää ja sitkasta. Lisää sitten voi pala kerrallaan antaen koneen aina hieroa edellisen palan kokonaan taikinaan.

Lisää lopuksi vielä 100g (tai vähän vähemmän) jauhoa ja vaivaa hetken, jotta taikina uudelleen alkaa lähteä reunoista. Taikina voi vaikuttaa vähän löysältä voimäärän takia, mutta se jämäköityy viilentyessään.

Kun taikina on vaivaantunut sen pitäisi olla lähes savimaisen sileää ja vähän muovautuvaa.

Peitä sitten kulho kannella ja nosta se viileään - jääkaappiin tai ulos kohoamaan ainakin 6 tunniksi tai seuraavaan aamuun.

Koska taikina on viilennyksen jälkeen kylmää ja melkein "kovaa" se on helppoa leipoa. Mutta leivonnaiset tarvitsevat yllättävän paljon aikaa kohota, jotta eivät repeä. Jos siis teet näistä aamupalasämpylöitä niin maltti on valttia.

Leivo sitten haluamasi mallisia leipiä, anna niiden kohota rauhassa ja paista ne 225 asteisessa uunissa kullanruskeiksi, n. 10-15 min

Tarjoa leipäset keiton kaverina, hummuksen kanssa tai herkuilla täytettyinä taskuina.

12 kommenttia:

Heljä kirjoitti...

Nyt luulen löytäneeni SEN reseptin. Eli yksi taikina mistä moneksi ja erityisesti evääksi miehelle ja lapselle kouluun. Kiitos!

Irlannin vihreältä saarelta tervehtien.

aleksi kirjoitti...

Mutta miksi jugurtti pitää lämmittää? :)

Sari - CampaSimpukka kirjoitti...

Mukavan mutkikasta:) Olen juuri tehnyt tuttavuutta inkiväärin kanssa tällä viikolla, joten taidan kokeilla ohjetta!

Jael kirjoitti...

Aika mielenkiintoinen ohje;) Samaa kysyn minäki kuin Aleksi,eli miksi jugurtti pitää lämmittää?

Nelle kirjoitti...

Heljä: No tuosta taikinasta on tullut tehtyä kaikenlaista :) Irlanti on mun to-do -listalla :) Jospa joskus...

Aleksi ja Yaelian: No kun siinä kuivahiivapussissa lukee jotta 42 asteiseen :) Teidän pitää ny muistaa että kun DIPLOMI-insinöörin laittaa tämmösen speksin eteen niin se ajattelee että jos se toimii, älä riko;) Olen toki lukenut eräästä viva ciabatta -blogista että sen kuivahiivan voisi laittaa kai kylmäänkin nesteeseen...:)

Campasimpukka: Kannattaa tosiaan sitten raastaa itse inkivääriä - microplane on siihen hommaan hyvä. Laitoin nimittäin yhteen erään inkivääritahnaa ja minusta siitä tuli tunkkaisen makuinen:/

Merituuli kirjoitti...

I remember these ja erään lunnerin kesäisellä kalliolla ...<3

Muistan että maksaruoho kävi ärinomaisesti näiden leipien kanssa! Ja oisko ollu hyvin viilennettyä roseetakin.

Kotikokki kirjoitti...

Kuulostaa todella hyvältä leivät! Mietin vain, että kun tässä yritetään vähän tuota karppausta harrastaa, niin toimisikohan yhtä hyvin mantelijauheella.. Olisko mitään käsitystä?

Olen bloginne moneen kertaan lukenut läpi ja paria jopa kokeillut. Lisää reseptejä vaan kehiin! Nams :)

Pitsimiinin Laura kirjoitti...

*nams*
Nuo aamiaiskierreleivonnaiset
ovat ehdottomasti viikonlopun
kokkauslistallani!

Blogissani on muuten meneillään
kokkaajille sopiva arvonta.
Käykää kurkkimassa : )

Nelle kirjoitti...

Kotikokki: Valitettavasti tämä ohje kyllä kaipaa vehnäjauhoja ja on erittäin epäkarppi :) Tuossa sämpylän rakenne saa muutamankin vehnän sitkoon perustuvan piirteen; haetaan sekä lyhyttä että pitkää sitkoa ja lopuksi vielä briossin kuohkeutta. Mantelijauhossa ei ole sitkoa, joten valitettavasti tämä resepti ei ole suoraan karpinnettavissa :) Reseptejä alkaa vähitellen tippua kun tämä elämä vauvan kanssa tässä tasaantuu. Huomenna on luvassa jotain, mikä on karpinnettavissakin:) Ei kyllä osastolta leivonta:)

Pitsimiini: jee, kerro sitten miten onnistuit! :) Itse laitoin kierteisiin cayannea mutta totesin, että aamupalaleivonnaiset olisivat ehkä kivampia ilman. Jotenkin haluan että aamuisin kaikki on helppoa, pehmeää ja mukavaa. :)

Kotikokki kirjoitti...

Noh, aina ei voi voittaa. Pitää tehdä sitten ihan vehnäjauholla joku kerta, kun on "hiilaripäivä" :)

Tein "uunissa paahdettua karetta" uuden vuoden ateriaksi ja oli aivan tajuttoman hyvää! Harmitti, että ostin yhden kareen, kun meitä oli vain kaksi syöjää.
Ystävän sanoin "ruoka maistui pienoiselle orgasmille" (Voiko näin tänne kirjoittaa edes :))
Lisukkeeksi tein "perus" salaattia, toimi senkin kanssa oikein hyvin. Jääsalaattia, rucolaa, kirsikkatomaattia, fetaa. Päälle öljyä ja mustapippuria.
En tiedä miten maistuisi kulinaristeille, mutta itselle uppoo ja hyvin ;)

Nelle kirjoitti...

Kotikokki: Monesti parhaat jutut on tosi simppeleitä :) Se uunikare on munkin yksi suosikeista. :) On tullut itsekin tehtyä sitä useamman kerran!

Nelle kirjoitti...

Merituuli: koitin muuten etsiä sitä lounaskeittoa blogista, mutten löytänyt - taas yksi soppa jota ei tullut blogattua viime kesänä ja vähän harmittaa noin uudelleentekemisen hengessä... :)