lauantai 5. toukokuuta 2018

Munakoisoa mausteisessa kastikkeessa

Munakoisoa ja tofua tulisessa kastikkeessa


Yksi ruoka on ihastuttanut mua ihan erityisesti kuluneena talvena. Törmäsin sen tyyppiseen Ison Omenan Popomama- nimisessä ravintolassa ja sen jälkeen olikin pakko yrittää tehdä itse samantyyppistä. Ja mikä hämmentävintä, tässä ruuassa on tofua, joka ei tosiaan kuulu meikäläisen suosikkeihin. Mutta salaisuus on koralaisessa fermentoidussa papu-chilitahnassa gochujangissa ja silken tofussa, joka hajoaa kastikkeen sekaan niin ettei tofun mukanaoloa melkein tajuakaan.

munakoisoruoka ja limekana ovat hyvin erilaisia ruokia
Munakoisoruuan lisäksi teen usein limekanaa, joka on juniorin suosikki. Siihen resepti seuraavaksi! :) 

Joka tapauksessa olen nyt jumpannut tätä reseptiä siihen kuntoon että voin jakaa teille meidän uusimman suosikkiruuan reseptin. Mä käytän ohjeeseen myös osterikastiketta ja ssamjang - tahnaa joka ei ole ihan yhtä tulista kuin gochujang - tahna, mutta jos haluat tehdä reseptistä täysin vegaanisen eikä tulisuus ole ongelma, voit käyttää pelkkää gochujang - tahnaa ja tummaa soijaa. Maistamalla ruokaa ja lisäämällä tarpeen mukaan löydät mieleisesi tasapainon. Tässä versiossa ssamjang - tahna tuo siis fermentoidun paputahnann syvyyttä makuun mutta vähentää tulisuutta niin, että jopa I ainakin maistaa.

Onnistumisen edellytykset:
  • Pilko vihannekset pieniksi jo etukäteen kulhoihin tai leikkuulaudalle, jotta niitä ei tarvitse enää hienontaa kun kokkaat 
  • Huolehdi, että öljy jossa uppopaistat munakoisot on oikeasti kuumaa, yli 160C (mulla lämpö on 160-180C välissä), muuten munakoisoista tulee vaan öljyisiä ja raskaita. Oikeasti kuuma öljy tuottaa herkulliset munakoisot.  
  • kun lisäät sokerin, anna sen karamellisoitua hetki vokissa koko ajan sekoitellen. Jos seos kuivaa liikaa, lisää vähän vettä lopuksi. 
  • Jos et löydä silken tofua, pilko tavallinen tofu kuutioiksi, kiehauta se pienessä vesimäärässä, valuta ja paista siihen kauniin ruskeat pinnat öljytilkassa wokissa ennen kastikkeen valmistusta ja lisää paistetut tofukuutiot rikkomatta niitä. 

Munakoisoa mausteisessa kastikkeessa (4:lle jaettavaksi lounaaksi)

2 munakoisoa pilkottuna ranskalaisen kokoisiksi tikuiksi
n. 4 rkl maissijauhoa (maizenaa)

loraus rypsiöljyä 
2 sitruunaruohoa pilkottuna pieneksi 
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
iso, 2 peukun kokoinen pala inkivääriä kuorittuna ja hienonnettuna (maun mukaan voit lisätä enemmänkin) 
3 tl ssamjang - paputahnaa (voi korvata kokonaan tai osittain gochujangilla jos kestää tulisempaa)
2 tl gochujang -paputahnaa
3 rkl osterikastiketta
1 dl fariinisokeria (tai ruskeaa muscavado - sokeria)
1 purjo hienonnettuna (tai sipuli, jos ei ole purjoa) 
3 rkl tummaa kiinalaista soijaa
1 pkt silken tofua (250-300g)
(1 dl vettä tarvittaessa) 
2 rkl mustariisiviinietikkaa (tai riisiviinietikkaa/omenasiideriviinietikkaa jos ei ole mustariisiviinietikkaa)

1/2 vihreää paprikaa pieninä kuutioina

1-2 rkl sechuan pepperiä, HUOM! sechuan pepper on vahvaa, käytä maun mukaan. 2 rkl on tottumattomalle tosi paljon joten voit aloittaa 1 rkl.


öljyä uppopaistamiseen
ripaus suolaa

Koristeeksi chilisilppua tai korianteria

Esivalmistelut:

Pilko munakoisot ranskalaisen kokoisiksi tikuiksi. Laita ne kulhoon ja lisää väleihin aina ruokalusikallinen maizenaa. Lopuksi pöyhi tikkuja niin että kaikki peittyvät ohuesti maizenaan. Laita sivuun.

Pilko kaikki vihannekset valmiiksi kulhoihin, paahda sechuanpepperit valmiiksi ja jauha morttelissa. Laita omaan pieneen kulhoon. Laita uppopaistoon tarvittava öljy kuumenemaan.

Kastike:

Lorauta kuumaan wokkiin öljyä ja lisää sitruunaruoho, valkosipuli ja inkivääri. Anna paahtua hetken niin että valkosipuli alkaa tuoksua paahtuneelle ja muuttua vähän ruskeaksi.

Lisää sitten maustetahnat, osterikastike, fariinisokeri ja purjo. sekoita ja anna sokerin hieman karamellisoitua n. 2-3 min koko ajan sekoittaen. Varo ettei sokweri pala. Lisää sitten soija, tofu ja (tarvittaessa hieman vettä sekä) riisiviinietikka. Murskaa silken- tofua kastikkeen sekaan. Anna kiehua hetken hiljaisella tulella. Kun kastike hautuu, paista munakoisot, sillä niihin menee yllättävän kauan.

Paprika ja sechuanpepper lisätään kiehuvaan kastikkeeseen aivan lopuksi ennen tarjoilua.

Munakoisot:

Munakoisot uppopaistetaan kuumassa yli 160C öljyssä n. neljässä-viidessä erässä. Laita paistetut munakoisotikut sivuun ja lopuksi ripauta niiden päälle hieman suolaa.

Kokoaminen:

Kaada kastike munakoisojen päälle ja koristele halutessa vieä chilillä ja/tai korianterilla. Tarjoa kiinalaiset tahmariisin tai thai jasmiiniriisin kanssa.

5 kommenttia:

Leena/Mansikkaheinä kirjoitti...

Hienoa, että löysin tämänkin hyvälle kuulostavan reseptin etsiessäni kebakoiden reseptiä. Täytyypä tulla uudemman kerran paremmalla aikaa. 😊 Nyt on kiire grillaamaan. Hyvää viikonloppua sinne!

Merituuli kirjoitti...

Tässäpä taas uudenlainen munakoisoruoka minulle. Ihanaa! Tätä täytyykin kokeilla.

Päden paja kirjoitti...

Oijoi kun näyttää hyvältä, tuota pitääkin kokeilla:) Mukavaa kesää♥

Ulla kirjoitti...

ihania! :)

Milla kirjoitti...

Oi, pidän tästä suuresti. :)