Kaupan myyjillä on välillä yllättävän suurikin vaikutus siihen, mitä minä lopulta pöytään kannan. Useimmiten se on jopa ihan tahatonta ja loppujen lopuksi voi kyse olla myös tuollaisesta pohojalaasesta luonnevammasta; tarpeesta haastaa itsensä siitä tutusta ja turvallisesta vieraille vesille.
Niin kävi oikeastaan niiden muikkujen kanssa joita ostin Sellon pääkalamestarilta. Siinä muikkuja paperiin kauhoessaan hän kysyi, mitä minä aion niistä tehdä. Olin jokseenkin aivokuolleessa mielentilassa raskaan viikon päätteeksi ja mutisin, että nämä taitavat kyllä mennä aika perinteisesti vaan ruisjauhojen kautta pannulle. Ja tuon vastauksen sanottuani olin muka näkevinäni jonkinlaisen pettymyksen häivähdyksen kalamiehen kasvoilla; toi on niin nähty. Mitään mies ei tietysti sanonut, mutta jotenkin pysähdyin miettimään, olisiko muikuille kuitenkin mahdollista varata jokin muu, kuin rukiinen kohtalo. Olihan kyseessä sentään puhtaaksi perattu, upea, pienikokoinen melkein-neulamuikku.
Pieniä, söpöjä muikkuja |
Ja hetken asiaa pohdittuani mietin että nappaan mukaani pari pulloa öljyä, sillä muikku voisi toimia myös friteerattuna.
Pieni googletus kotirintamalla paljasti, että en suinkaan ollut ensimmäinen, joka moista oli mennyt ajattelemaan. Mutta minä ajattelin muikkua thaihenkisenä, koska jotenkin viimeaikoina thaikeittiö on ollut pop. Talveen tulikuumana höyryävät osterikastikeliemet, chilit, sitruunaruoho, inkivääri ja korianteri tuovat sentään jotain tuoksua ja makua.
Frityyritaikinassa mentiin ihan perussetillä; maizenaa, vehnäjauhoa ja olutta. Jääkaapista löytyi korianterin ja mintun jämät, fenkoli ja ihan tavallinen parsakaali, joita I haluaa aina poimia ostoskärryyn ja minä tietysti annan. Jos lapsen toiveruokaa ovat "kiu-kiu-kala", parsakaali ja palsternakka niin kyllä, lapsi saa todellakin osallistua "illallisten suunnitteluun" ;)
Mutta niistä lähdin sitten tekemään nuudeliwokin lisukkeita; mielessäni oli ajatus rapeista muikuista, makeasta inkivääri-chilikastikkeesta, tuoreesta minttu- ja korianterihakkeluksesta osterikastikkeella ja kaffirlimellä maustetutn, raikkaan fenkolisen nuudeliwokin päällä. Jos minulla olisi ollut enemmän tuoreita yrttejä ja kevätsipulia, olisin varmaan tehnyt riisiviinietikasta, sokerista ja jostain hyvästä öljystä sellaisen raikkaan kastikkeen - todennäköisesti olisin luntannut jotain Tomi Björckin kirjasta. Mutta niitä ei ollut, joten menin ihan kaupan Spice Up - inkiväärisoosilla joka on vähän kuin makeaa chilikastiketta, mutta inkiväärisempää ja vähätulista.
Tuo Spice upin inkivääri-chilikastike on niin hyvää että olen ostanut sitä ainakin kolme pulloa. Ei kovin tulinen. |
Ruuan kanssa olisi hyvin voinut tarjota olutta, mutta koska meillä oli paras opiskeluaikainen ystäväni kylässä Pitkästä Pitkästä aikaa, kaivoimme esiin viiniä. Valkkarivarannot olivat jokseenkin ohuella, mutta kellarista löytyi ruuan kanssa tarjottavaksi Custoza 2012. Se osoittautui ihan järkyttävän hyväksi ja myös toimi ihan hyvin ruuan kanssa, koska ei ollut täysin rutikuivaa. Mutta muutenkin ajateltiin käydä hakemassa noita kellariin jonkinlainen varanto - n. 10 euron hintaan pullo on ihan erinomainen ostos muunkin ruuan kumppaniksi.
Mutta niin, tuollaiset pienet muikut toimivat ihan erinomaisesti friteerattuna - joskin friteerattuna vähemmän on enemmän; meitä oli kolme aikuista ja I ja vaikka kaikki otimme kaloja monta kertaa lisää, veikkaan että 300g olisi riittänyt tälle porukalle. Kuten kalakauppiaalle sanoinkin; jotenkin muikut ovat hämääviä - ostaessa tuntuu että niitä ostaa muka vähän, mutta sitten ruokaillessa iskee täyttymys nurkan takaa ja niitä jää aina - niin tälläkin kertaa. Wokki tosin meni kaikki, viimeistä murua myöten.
Fenkoli-parsakaaliwokkia nuudelikastikkeessa ja friteerattuja muikkuja
1 parsakaali
1 täysjyvänuudelikiekko per ruokailija (4 kpl)
1 fenkoli
loraus maapähkinäöljyä (tai muuta kuumuutta kestävää öljyä)
n. 4 cm pala inkivääriä
1 sitruunaruoho
1/2 -1 mietoa chiliä
1 valkosipulin kynsi
n.4 kpl kaffirlimen lehtiä
n. 3 rkl kalakastiketta
n. 5 rkl osterikastiketta
1/2 sitruunan mehu
Fritteihin
n. 100g muikkuja per ruokailija (meillä liikaa, 4:lle 500g)
taikinaan
1 1/2 dl maissijauhoa
1 1/2 dl vehnäjauhoa
1/2 tl suolaa
1 sirtuunan raastettu kuori
cayannepippuria (muutama tomaus, meillä n. 3 olisiko yksi vajaa maustemitta?)
jääkylmää olutta n. 2 dl
jääkylmää olutta n. 2 dl
n. 1,5 l öljyä friteeraukseen
tarjolle lisäksi
korianterisilppua
mintturilppua
(kevätsipulitikkuja)
inkivääri-chilikastiketta
Laita uuni kuumenemaan n. 180 asteeseen (jotta saat pidettyä kalat lämpimänä friteerauksen aikana), laita kattilaan vettä kiehumaan ja pilko parsakaali pienin kukintoihin. Laita öljy kuumenemaan 180 asteeseen kattilassa - varaa kattilaan sopiva kansi viereen. Laita uuninkestävään tarjoiluastiaan talouspaperia pari kerrosta ja etsi reikäkauha, wokki ja laita vedenkeittimeen valmiiksi vesi kiehuman nuudeleita varten.
Kuori ja silppua inkivääri hienoksi, lyö sitruunaruohon paksu pää rikki ja silppua pehmeä osa hienoksi. Kuori ja silppua myös yksi valkosipulin kynsi ja chiliä maun mukaan. Pilko erilliseen astiaan tarjolle tulevat yrtit.
Sekoita frityyritaikinan kuivat aineet keskenään hyvin ja lisää sitruunan rastettu kuori. Kuivaa peratut, huuhdotut muikut ja sekoita sitten kylmää olutta taikinaan vähän kerrallaan, kunnes saat paksuhkon mutta vähän vellimäisen taikinan.
Laita sitten muikkuja muutama kerrallaan taikinaan ja nostele ne 180 asteiseen tai hieman kuumempaan öljyyn muutaman muikun erissä. Friteeraa kunnes ne ovat hieman kullanruskeita reunoistaan ja kypsän värisiä. Muutama minuutti riittää.
Nosta sitten reikäkauhalla muikut talouspaperin päälle ja laita uuniin pysymään kuumana. Uunin lämmön voi laskea nyt sinne 100-120 asteeseen.
Friteeraa kaikki muikut samalla tavalla. Kun friteeraat muikkuja laita samalla parasakaalin kukinnot kiehuvaan veteen ja keitä niitä n. 3-4 min riippuen kukintojen koosta. Älä kypsennä yli vaan jätä napakoiksi. Valuta ja huuhtele jääkylmällä vedellä huolellisesti, jotta kypsyminen pysähtyy.
Kun muikut alkavat olla valmiita, laita jälleen kiehuvaan veteen nuudelit esikeittymään ja samaan aikaan laita kuumaan wokkipannuun loraus öljyä ja lisää öljyyn sitruunaruoho, kaffirlime, inkivääri, chili ja valkosipuli. Sekoita muutamaan kertaan ja lisää pilkottu fenkoli. Sekoita taas ja n. 2 min päästä lisää valutetut nuudelit, parsakaalit, kalakastike ja osterikastike. Wokkaa kaikki sekaisin ja lisää yrttisilppua.
Lopuksi nosta kaikki tarjolle; laita frittikalojen kanssa sitruunalohkoja ja ripottele loppu tuore yrttisilppu wokin päälle ja lisää vielä puolen sitruunan mehu. Tarjoa heti inkiväärikastikkeen kanssa.
Laita uuni kuumenemaan n. 180 asteeseen (jotta saat pidettyä kalat lämpimänä friteerauksen aikana), laita kattilaan vettä kiehumaan ja pilko parsakaali pienin kukintoihin. Laita öljy kuumenemaan 180 asteeseen kattilassa - varaa kattilaan sopiva kansi viereen. Laita uuninkestävään tarjoiluastiaan talouspaperia pari kerrosta ja etsi reikäkauha, wokki ja laita vedenkeittimeen valmiiksi vesi kiehuman nuudeleita varten.
Kuori ja silppua inkivääri hienoksi, lyö sitruunaruohon paksu pää rikki ja silppua pehmeä osa hienoksi. Kuori ja silppua myös yksi valkosipulin kynsi ja chiliä maun mukaan. Pilko erilliseen astiaan tarjolle tulevat yrtit.
Sekoita frityyritaikinan kuivat aineet keskenään hyvin ja lisää sitruunan rastettu kuori. Kuivaa peratut, huuhdotut muikut ja sekoita sitten kylmää olutta taikinaan vähän kerrallaan, kunnes saat paksuhkon mutta vähän vellimäisen taikinan.
Laita sitten muikkuja muutama kerrallaan taikinaan ja nostele ne 180 asteiseen tai hieman kuumempaan öljyyn muutaman muikun erissä. Friteeraa kunnes ne ovat hieman kullanruskeita reunoistaan ja kypsän värisiä. Muutama minuutti riittää.
Nosta sitten reikäkauhalla muikut talouspaperin päälle ja laita uuniin pysymään kuumana. Uunin lämmön voi laskea nyt sinne 100-120 asteeseen.
Friteeraa kaikki muikut samalla tavalla. Kun friteeraat muikkuja laita samalla parasakaalin kukinnot kiehuvaan veteen ja keitä niitä n. 3-4 min riippuen kukintojen koosta. Älä kypsennä yli vaan jätä napakoiksi. Valuta ja huuhtele jääkylmällä vedellä huolellisesti, jotta kypsyminen pysähtyy.
Kun muikut alkavat olla valmiita, laita jälleen kiehuvaan veteen nuudelit esikeittymään ja samaan aikaan laita kuumaan wokkipannuun loraus öljyä ja lisää öljyyn sitruunaruoho, kaffirlime, inkivääri, chili ja valkosipuli. Sekoita muutamaan kertaan ja lisää pilkottu fenkoli. Sekoita taas ja n. 2 min päästä lisää valutetut nuudelit, parsakaalit, kalakastike ja osterikastike. Wokkaa kaikki sekaisin ja lisää yrttisilppua.
Lopuksi nosta kaikki tarjolle; laita frittikalojen kanssa sitruunalohkoja ja ripottele loppu tuore yrttisilppu wokin päälle ja lisää vielä puolen sitruunan mehu. Tarjoa heti inkiväärikastikkeen kanssa.
3 kommenttia:
kertakaikkisen ihanaa, friteerattua muikkua... ja padasta pöytään!
the begapanSavolaisessa voi-uppoppaistossa kasvaneena frittimuikku on kevyempää - ja ehkä jopa maukkaampaa. Mutta sen verran puristi olen, etten muikkuun korianteria yhdistäisi ;)
Nanna: oli kyllä hyvää. Tykkäsin hurjasti - ja tulee varmaan tehtyä toisenkin kerran. Mutta silloin kokeilen kyllä kaivella jotain sopivaa sen herra Björckin kirjasta.
Merja: no, tämä annos oli muutenkin aika epäperinteinen ;) Sen kaffirlimettisen osterikastikkeessa pyöritellyn wokin kanssa pienet korianterit eivät olleet enää mitenkään out-of-place ;)
Mutta joo, tämä oli vaan sellainen intuitioyhdistelmä koska muikku on kuitenkin vaaleaa kalaa ja noissa thaikirjoissa se kala on usein vaalealihaista. :) Ja minusta oli onnistunut ensikosketus tähän muikkujen friteeraukseen!
Lähetä kommentti