lauantai 11. toukokuuta 2013

Aurinkoinen fenkolisalaatti grillistä


fenkolia grillattuna

Jotenkin meillä on syöty liikaa grillikasviksia männävuosina. Tai no, voiko niitä sinänsä ikinä syödä liikaa - luultavasti ei. Mutta kun lisukkeeksi on tehty ziljardi kertaa kesäkurpitsaa, paprikaa ja munakoisoa, niitä on vaan pakko alkaa varioida jossain vaiheessa.

fenkolisalaatti, kirsikkatomaatti

Ihan pienikin juttu auttaa; jos munakoisoon hieroo kuivamausteseoksen ennen grillausta tai jos grillatut munakoisot vaikka marinoi tai grillivihanneksista rakentaa salaatin ollaan taas ihan uuden ja raikkaan jutun äärellä.

Tässä siis ihan yksinkertainen vinkki; kun grillaatte, niin nakelkaapa sinne grilliin siivutettua, öljyllä ja tilkalla sitruunaa sivellyt fenkolit. Ne kannattaa laittaa joko verkkokoriin tai käyttää jotain muuta soveltuvaa apuvälinettä, ellei grillimestarilla ole pitkä pinna ja täysi rauha käännellä ohuita siivuja ritilöiden päällä. Se onnistuu kyllä, mutta grillin ammottava kita on jatkuvasti avoinna putoavien viipaleiden varalta.

basilika, aurinkokuivattu tomaatti, grillattu fenkoli

Ja kun fenkoleissa on kaunista väriä ja ne ovat kypsiä, niille voi sekoittaa kastikkeen. Laitoin tuohon tupsun basilikaa, pirkan aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja silputtuna, paahdettuja pinjansiemeniä sekä appelsiinin kuorta ja mehua. Niin ja suolaa ja pippuria tietty. Tosi hyvää, edelleen simppeliä ja erilaista.

Aurinkoinen fenkolisalaatti grillistä (n. 3:lle)

2 isoa fenkolia ohuesti siivutettuna
loraus öljyä ja sitruunan mehua
2 kukkuraista rkl aurinkokuivattuja kirsikkatomaatteja
2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna
hyvä tupsu tuoretta basilikaa
1/2 luomuappelsiinin kuori ja mehu
tilkka hyvää oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
(fenkolin lehtiä hakkeena)

Katko fenkoleista vihreät osat pois ja siisti kanta leikkaamalla siitä ohut pinta pois. Huuhtaise fenkolit vedessä.

Siivuta fenkolit ohuehkoiksi kukkasiksi jotka pysyvät kasassa kannan avulla. Pyöräytä heti sitruunanmehussa ja öljyssä jotta ne eivät mustu. Grillaa fenkolit raidalliseksi tai muuten kauniin väriseksi.

Sekoita loput ainekset kastikkeeksi, tarkista maku ja lisää suolaa ja pippuria. Voit lisätä kastikkeen sekaan myös fenkoleista leikatut tillimäiset lehdet hakkeena.

Sekoita kastike kuumiin fenkoleihin ja tarjoile heti lisukkeena vaikka pihville, halloumille tai tuoremozzarellalle.

6 kommenttia:

Pata kirjoitti...

Tässäpä oli hyviä vinkkejä miten varioida kasviksia! Onkin alkanut perusgrillaus toisinaan kyllästyttää, meillä kun grillataan lähes kesät talvet.

Millainen se verkkokorihommeli on? Meillä on joskus ollut halsteri pikkukaloja verten, mutta ei siellä nuo liukkaat fenkolit pysyneet.

Tuplaespresso kirjoitti...

Olen lähes unohtanut fenkolin olemassaolon. Sitä pitääkin taas alkaa käyttää enemmän :)

Daniela kirjoitti...

Fenkolin kanssa mikään ei voine mennä pieleen, ainakaan minun mielestäni. Lisätään vielä grilli kuvioihin.. ei voi tulla paha :) Pitää siis kokeilla tätä!

Kira kirjoitti...

Tätä pitääkin kokeilla kesällä:)

Nelle kirjoitti...

Pata: joo, vähän sama. :) JA jos ei grillata, paahdetaan uunissa. Jotenkin alkaa vaan kyllästyttää ne samat vanhat kuviot.

Meillä on ollut kaksi verkkohommelia ja kolmantena semmonen halsterin kaltainen kotona. Nämä tehtiin siinä vihannespannussa (ks. linkki ) mutta mökillä on myös semmonen pehmeä kori, joka on jotain palamatonta materiaalia johonka vihannekset voi laittaa. Se on siis vain suorakaiteen muotoinen verkosta tehty kori jossa on riittävän pieni silmäväli. Kätevä nainen tai mies varmaan askartelisi semmoisen itsekin :)

Tuplaespresso: suosittelen, ihan mahtavaa grillissä. Ja jos pelkää ettei jaksa odottaa sen kypsymistä, niin esikeitä.

Daniela ja kira: kokeilkaapa. :) Ja pikkuvinkkinä - oli ihan täydellisyyttä kun tehtiin tämän salaatin jämästä isompi salaatti lisäämällä lehtiä sekaan ja grillaamalla siihen vähän kultaotsa-ahventa kaveriksi. Alkosta kun vielä myivät meille Jekel-nimisen uutuusviinin jenkkilästä niin se oli ihan järkkyhyvä pari. Suosittelen lämpimästi.

Pata kirjoitti...

Kiitos Nelle verkkohommeli -vinkeistä, täytyypä ryhtyä silmäilemään noita, ihan niin kätevä emäntä en ole että itse tehden syntysi ;)!

Tein tuommoisen härpäkkeen puuttuessa puolikkaita fenkoleita grillissä (pikaisesti kiehautettuna) ja laitoin tuota kastiketta: taivaallista! Fenkoli potenssiin kymmenen! Ei ollut aurinkokuivattujakaan ja pinjansiemenetkin korvattiin kassupähkinöillä. Hankin ainekset ja kokeilen oikein pieteetillä tätä, koska jo sinnepäin versio oli aikamoisen hyvää!