keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Lämmin maa-artisokkasalaatti eli Top chef juureshaasteen vastaus

lämmin maa-artisokkasalaatti

"Suojalumi tuoksuu ihan erityiselle" sanoin eilen naapurin vanhemmalle herrasmiehelle, jonka kanssa olen oppinut jutustelemaan tässä talven mittaan lunta luodessa. "Nuoskalumi tuoksuu niin puhtaalle ja pehmeälle, ihan lapsuuden pulkkamäelle" jatkoin ja työnsin penkkaan taas yhden valtavan kolallisen Espoolaiseksi taivastuotteeksi hämmentävän puhdasta ja pehmeää lunta. Tätä lunta on nyt riittänyt ja riittänyt ihan kuntoiluksi asti. Ja se taisi olla sen sunnuntaisen lumitaistelun jälkeen, kun tein tämän hyvin yksinkertaisen mutta sitäkin herkullisemman lämpimän juuressalaatin.

artisokkasalaatin tarvikkeetJuuressalaatin aineet ovat yksinkertaiset ja talviset.

Kolmannen ja viimeisen Top Chef - blogihaasteen aiheeksi paljastui juurekset ja vaikka tämä tällaisena yksinkertaisena, kotoisan herkullisena ja viimeistelemättömän koruttomana ei olekaan ehkä tulevan illan Top Chef - kokkien annosten kaltainen se on kuitenkin ainakin itselleni uusi ja raikas tapa laittaa maa-artisokkaa. Yleensä kun maa-artisokkaa näkee lähinä keittona ja pyreenä oli kivaa löytää tuolle maanmainiolle mukulalle uudenlainen resepti. Muutenkin nyt vajaan kuukauden sisään silmiini on sattunut tämän Nigel Slaterin lämpimän maa-artisokkasalaatin lisäksi myös Pippurimyllyn blogista paahdettujen maa-artisokkien resepti. Se on jo toinen hauskan erilainen tapa laittaa tätä lähinnä avaruusalukselta näyttävää juuresta ja päätyi heti to-do - listalleni. Onkohan maa-artisokka talven uusi hittijuures? :) Nigelillä oli muuten myös ohje paahdetuista maa-artisokista, jotka ovat vähän pitkulaisempia ja selkeämmän muotoisia kuin nämä perinteiset. Vesi herahti kielelle kun luin Nigelin kertoilevan miten maa-artisokan malto imee kypsänä itseensä perunoiden tavoin kaikenlaiset ihanat kastikkeet ja marinadit. Uh ja oh - tuollaiset pitkulaiset artisokat olisivatkin ihanan helppoja!

maa-artisokat höytytettynäKun kaikki on kuumaa, kannattaa olla nopea.

Sellainen pikkufiba minulle kävi tätä salaattia tehdessäni, että koska artisokat olivat ihan eri kokoisia, ne kypsyivät eri tahtiin; isommat artisokat ovat juuri sopivia pienempien palojen jo ollesa ihan hajoavan pehmeitä. Artisokat kannattaa siis höyryttää joko kahdessa erässä; isommat ensin ja lisäät pienemmät vasta hetken kuluttua tai voit pieniä isompia artisokkia samaan kokoon pienempien palojen kanssa. Salaattiin artisokat kuitenkin lopulta pienitään. Lisäksi minulla ei ollut ohjeessa mainittua kokojyväsinappia eikä saksanpähkinäöljyä. Mutta sanoisin että alkuperäisiä korvaaviksi aineiksi jääkaapista löytämäni rakuunasinappi ja kokonaiset pekaanipähkinät sopivat settiin ehkä vielä alkuperäisiä aineita paremmin. Noh, niin tai näin tavattoman hyvää siitä tuli!

Top Chef blogihaaste

Niinpä totesin V:lle salaattia maiskuttaessani että tällä mennään. Näin helppo ja hyvä talvinen herkku pitää jakaa muidenkin kanssa. Ja vaikka sanotaan, että maa-artisokan kanssa ei viini sovi, minusta ainakin V:n kellarista löytämä Vicarage Lane Pinot Noir sopi sitruunan raikastaman rakuunasinappikastikkeen, herkän maa-artisokan ja täyteläisen, savuisan pekonin kanssa oikein hyvin. Lumitöiden jälkeen kulhollinen tätä höyryävää salaattia on vieläpä hyvin ansaittu kulhollinen puhdasta parhautta.

maa-artisokka-pekonisalaattiEi ehkä kovin hienostunut, mutta sitäkin herkullisempi talvisalaatti.


Lämmin maa-artisokkasalaatti (n. kahdelle)

n. 800g maa-artisokkaa (meillä oli kilon pussi josta oli jo otettu muutamia)
1 pkt savustettua pekonia
nippu lehtipersiljaa
kourallinen pekaanipähkinöitä
n. 3 rkl hyvää oliiviöljyä
3 tl rakuunasinappia, täysjyväsinappia tai muuta raikasta sinappia
1 rkl sitruunan mehua
tupsu lehtipersiljaa
mustaa pippuria
hieman sormisuolaa

Kuori maa-artisokat ja laita ne kylmään veteen kuorittuasi ne. Laita höyrytyskattila tulelle (meillä käytettiin parsakattilaa) ja laita kattilaan ensin suuremmat maa-artisokat ja kypsennä niitä muutama minuuti ja lisääsitten pienemmät palaset. Jatka kypsennystä kunnes artisokat ovat juuri ja juuri kypsiä - yhteensä ehkä n. 10 min. Voit kokeilla kypsyyttä haarukan piikillä tai veitsenkärjellä.

Kun maa-artisokat kypsyvät paista pekoni pannulla rapeaksi. Katko pekoni pikkusormen pituisiin pätkiin ja pilko maa-artisokat karkeasti suupaloiksi. Ripottele mukaan pekaanit (voit paahtaa pähkinät jos haluat, muttei se ole pakollista). Sekoita öljy, sinappi ja sitruunan mehu kastikkeeksi ja kaada salaatin päälle. Sekoita ja pilko mukaan lehtipersilja, rouhi mustaa pippuria myllystä ja ripsauta vähän sormisuolaa maun mukaan. Tarjoa heti!

5 kommenttia:

Maija Haavisto kirjoitti...

Maa-artisokka on ehdottoman aliarvostettu juures. Keitoissakin sitä vielä usein laimennetaan hurjasti esim. perunalla.

Täällä Hollannissa ne muuten tunnetaan nimellä aardpeer eli maapäärynä. :-> Ovat erinäköisiä kuin Suomessa, mutta eivät sentään päärynämäisiä. Minä yleensä paahdan uunissa, erityisen hyvää kun kuorruttaa jauhetuilla, kuivatuilla sienillä.

Jonna kirjoitti...

Maa-artisokka on hyvää ihan kaikissa muodoissa. Ainoa huono puoli on se aika hankala käyttöliittymä ;-)

Itse yritin paahtamista tuossa joku aika sitten, mutta vielä ne päässyt onnistuneeseen lopputulokseen.

Olen aina kovasti odottanut näitä Top Chef -keskiviikkoja, kun on ollut mukavaa nähdä, mitä muiden lautaselle on päätynyt samoista raaka-aineista. Täällä näyttää todella hyvältä ja samoin Sillä Sipulissa.

Maija Haavisto kirjoitti...

Se on kieltämättä vähän kompleksinen otus. Nämä hollantilaiset maa-artisokat ovat onneksi hieman säännöllisemmän muotoisia, selvästi vähemmän kupruja. (Omasta mielestäni muuten herkullisen mustajuuren käyttöliittymä on kyllä paljon ikävämpi; jos sitä alkaa raakana kuoria, kädet tahriutuvat kuoren alla olevasta lateksista.)

Jotkut suosittelevat paahtamaan (ja syömään) maa-artisokat kuorineen, jolloin pääsee kätevästi ohittamaan tämän käyttöliittymävian ja saa erilaisen purutuntuman. Olen kokeillut, eikä se pahaa ollut, mutta tykkään enemmän kuorittuna.

Jael kirjoitti...

Ihana salaatti (miinus pekoni;D) Täällä maa-artisokkaa käytetään paljon ja melkein ympäri vuoden.Itse olen paahtanut sitä chililla ja hunajalla terästettynä,tosi hyvää:)

Nelle kirjoitti...

Maija: kuulostaa ihanalta, tuo uunissa paahtaminen on kylläseuraavana listalla. Mutta mistä ihmeestä sellaisia pitkulaisempia löytäisi - olisi tosi kivaa kun niissä mukuloissa ei olisi niin paljon poimuja:)

Jonna: niin-pä :) Jonna, voisiko se sitten olla että se pitkulaiset olisivat rakenteeltaan jotenkin erilaisia. Nopea googlaus ei tuonut vastausta - tietääkö joku muu?

Yaelian: oh, chili ja hunaja varmasti käyvät noiden kanssa hyvin!