torstai 13. tammikuuta 2011

Kookos-linssikeittoa potilaille

linssikeittoa, basilikaa ja avokadoa
A parka saa joka talvi aivan hirveän kröhän. Tänä vuonna kröhä iski vielä tavallistakin pahemmin, keuhkokuumeena. Pikkumiehen yskintä on aika sydäntäsärkevää kuunneltavaa ja kaikista lääkinnällisistä toimenpiteistä huolimatta tauti hellittää otettaan valitettavan hitaasti. Lisäksi V on flunssassa joten minä olen koittanut keksiä meille helposti syötäviä ja työpäivän jälkeen myös nopeasti kokattavia ruokia, jotka maistuisivat potilaille.

Kuten varmaan jokainen tietää, kotoisa ja turvallinen ruoka tuntuu hyvälle kun on sairas ja sellaista meillä on tehtykin. Olen tehnyt porkkanasosekeittoa aurajuustolla, sunnuntaiaamupalaksi vohveleita päärynä-jogurttikermavaahdolla, illalliseksi kunnolla voilla silattua perunamuusia ja sen kanssa paistettua kuhaa sekä tietysti pitkin viikkoa useita erilaisia keittoja ja pikkupurtavaa lounaspalaksi.

Lisäksi on ostettu paljon appelsiineja ja Gefilus - tehojuomia. A parka yskii niin voimalla, että paikoitellen se vähäkään alas mennyt ruoka oikein tahdo pysyä sisällä. Silloin muutama appelsiinin siivu tai purkki tehojuomaa tai lasillinen mehua välipalaksi on parempi kuin ei mitään. Väsyneenä kaupassa könytessä minua muuten ilahdutti Valion Gefilus - juomissa, että niissä selvästi lukee laktoositon. Kaikissa noissa jogurttijuomissa ei lue, joten niitä en ole uskaltanut ostaa, etten vain pahenna A paran tilannetta.

Niinpä uuden seelannin ravintolapostaus saa nyt hetken odottaa viikonloppua, jolloin toivottavasti ehdin vähän rauhoittua ja kirjoitellakin. Tänään teille kumminkin tarjoillaan helppoa linssikeittoa, jonka pyöräytin viikonloppuna Mimmun ollessa kyläilemässä täällä meillä. Vaikka tämä oli tälläistä "pikaruokaa" ja "jämäruokaa" samalla kertaa, se toimi loistavasti. Linssit ja kookos sopivat älyttömän hyvin yhteen ja tekevät keitosta ruokaisan. Pinnalle sekoitin tahnan avokadosta ja creme fraichesta ja koristelin koko komeuden basilikalla ja aamulta jääneellä murustetulla pekonilla. Mimmu sanoi, ettei hänelle olisi tullut mieleen laittaa pinnalle basilikaa, mutta se sopi hienosti.

Lisänä tarjoisin pakastimesta vielä palasen löytämääni taannoista sydänleipää, jonka lämmitin uunissa. Onneksi soppa maistui myös potilaille.

linssikeitto kookoksella


Kookos-linssikeitto (n. 4:lle)

1 prk 400g kookosmaitoa
2 dl punaisia linssejä
1/2 paprikaa
1/3 tl sambal oelek - chilitahnaa (tai 1/2 punaisesta chilistä)
1 punasipuli
1-1,5 cm pala inkivääriä silputtuna aivan hienoksi tai n. 1 tl inkivääritahnaa
1-1,5 tl siirappia
1/2 tl kanelia
chilisuolaa ja /tai suolaa
0,5 l vettä+1 kanaliemikuutio TAI 0,5 l kanalientä

pinnalle
1 avokado
1/2 prk eli n. 100g creme fraichea
basilikan lehtiä ja rapeaksi paistetun pekonin muruja koristeluun

Pilko kattilan pohjalle öljyyn inkivääri, sipulit, chilitahna, kaneli ja paprika. Kuullota vähän ja lisää sitten kookosmaito. Tässä kohdin voit halutessasi soseuttaa sipulit ja paprikapalat. Minä soseutin ja lisäsin vasta sen jälkeen linssit, niin että vaikka ne hajosivat keittämisessä, keitosta pystyi silti näkemään, että siinä on linssejä.

Soseutuksen jälkeen lisää siis kanaliemi ja huuhdellut linssit. Keitä linssit kypsäksi asti niin, että ne hajoavat keittoon. Tähän kuluu n. vajaa 20 min.

Kun keitto kypsyy, sekoita karkeasti pilkottu avokadon liha ja creme fraiche keskenään ja lämmitä lisäksi vähän leipää. Jos sinulla ei ole jämäpekonia, voit jättää sen pois tai paistaa sitä n. 1/2 - 1 siivun per ruokailija.

Kun linssit ovat kypsiä, tarkista keiton maku ja lisää vähän siirappia ja chilisuolaa.

Kokoa annos laittamalla kulhoon ensin keittoa ja sen päälle lisukkeet. Nauti keitto kuumana ja päälliset kylmänä - eli välittömästi. :)

8 kommenttia:

annamanna kirjoitti...

Maito voi muuten lisätä limaisuutta flunssassa. Itse yritän pitäytyä erossa maitotuotteista kun joku sairastaa. En nyt ihan kamalan vakuuttavaa lähdettä löytänyt, mutta eipä se kokeileminen paljoa maksa.

Satunnainen vierailija kirjoitti...

Peesaan annamannaa, maito saattaa lisätä todellakin limaisuut flussassa. Saapahan potilas kerrankin juoda ruoaon kanssa mehua ;) (Meillä juodaan aina maitoa ruoalla! ). Tuota Gefilustakin on pelkkänä hedelmäjuomana. Pikaista paranemista!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Oi että on sairastelijoille tehty herkut. Voi että linssit on varmasti hyvää keittona.

Meillä on kanssa tänään todettu pienellä molemmissa korvissa oikein paha korvatulehdus mutta joudumme 7-kuisen kanssa maitoa silti juomaan.. rohisee ja röhisee pitkään jokaisen syönnin jälkeen eli ilmeisesti se maito voi lisätä limaisuutta.Paranemisia!!

Nelle kirjoitti...

AnnaM ja MM: Kiitos vinkistä, nyt kun on asiasta puhetta niin muistan myös kuulleeni jotain tuollaista.

Olen vähän koittanut kysellä mikä maistuu - melkein sama mitä siihen lapseen saa ujutettua, kunhan nyt edes jotain. Niinpä A on juonut lähinnä mehua nyt ruuan kanssa - se gefiluksen omena-rypäle näyttää maistuvan hyvin. Maitoa A on saanut pari kertaa kun on erikseen halunnut.

Se on vähän kaksipiippuinen juttu tuo maitotuotepuoli - kun pikkumieheen laitetaan 3 kertaa päivässä vähän vuoron perään särkylääkettä, vahvaa yskänlääkettä ja antibioottia niin jotain vatsaa rauhoittavaa (ja muutakin kuin ihan vaan mehua) mielellään antaisi. Etenkin kun mikä vaan ruoka näyttää pysyvän erittäin huonosti masussa.

Nuo tehojuomat ovat toistaiseksi pysyneet alhaalla :)

Satunnainen: joo, minäkin löysin niitä juomia myös hedelmäpohjaisina - molempia siis löytyy... Ja lisäksi gefilusmehua :)

Tosin, eilen nyt taas sekin vähäinen illallinen mitä alas meni, tuli pois vaikkei maitoa juotukaan. No, se oli taas eka kerta puoleentoista vuorokauteen... Minä kun jo aloin toivoa että poika olisi paranemassa kun aamupuuro meni hienosti mustikkasopan kanssa. No, ehkä se siitä vähitellen.

Lotta kirjoitti...

Tätä keittoa täytyy kokeilla. Itse olen tehnyt linssikeittoa tomaattisena ja lihaisana versiona jo vuosia, mutta tämä olisi kivaa vaihtelua. Kookosmaidon herkullisuuteenkin kun olen herännyt vasta viime vuoden aikana.

Nelle kirjoitti...

Lotta: keitto tosiaan syntyy pikaisesti ja kookos on kivaa vaihtelua :) Näin talvella kun mikään kotimainen tuore ei viheriöi, kannattaa käyttää kuiva-ainekaappia tyhjäksi :)

Jytis kirjoitti...

Melkein unohdin tulla kiittelemään, testasin heti kun bongasin reseptin ja tykkäsin paljon! Kaapissa oli vain vihreitä linssejä, keitosta ei tullut kovin nätti mutta maistuva. Täydellistä pakkaspäivän ruokaa. Vaikka nyt rämmitäänkin loskassa ja rännässä..

Nelle kirjoitti...

Jytis; joo, vihreät linssit varmaan saa värin hassuksi :) Mutta hyvää varmasti silti. Nuo unaiset sopii minusta tähän hyvin senkin takia, että ne helposti hajoavat vähän keitettäessä. Keitossa se ei haittaa:)