keskiviikko 1. joulukuuta 2010

Amerikkalainen sinihomejuusto-pekaanisalaatti

balsamicokastiketta ja sinihomejuustosalaattia


Noin 10 vuotta sitten kävin Ameriikan ihmemaassa toista kertaa elämässäni. Menin kuunteluoppilaaksi oman alani konferenssiin ja muistan, miten silloin linjojani kovasti tarkkailevana nuorena naisena koin ongelmalliseksi löytää mitään syötävää, jossa ei olisi ainakin kolme kertaa niin paljon kaloreita kuin koin tarvitsevani. Ja sitten, eräänä päivänä törmäsin tähän salaattiin. Ja vaikkei se mitään ihan kevytruokaa olekaan...

salaattiaineksiaTaustalla näkyvä pyöreä pullo on Ortallin balsamicoa, johon olen tykästynyt. Oikealla reilun kaupan siirappia.

Ihastuin siihen kerralla. Tähän amerikkalaiseen, hieman makeaan pekaani-sinihomejuustosalaattiin laitetaan paljon pekaaneita, juustoa ja koko komeus lähinnä hukutetaan hieman siirapilla makeutettuun balsamico-öljykastikkeeseen. Salaatin idea on tosi yksinkertainen, mutta makuyhdistelmä on vaan ihan pääsemättömän ihana; se on samalla sekä makea ja rikas että hapokas ja ruokaisa. Pähkinät ja juusto tuovat rapsakkaan salaattiin mukavaa tekstuuria; sekä rouskuvan makeita sattumia että kermaista juustoa.

Ja koska eilen eräs nimeltämainitsematon naishenkilö täytti tasan kymmenettä kertaa 25 vuotta, ajattelin hemmotella meitä vähän suorastaan jouluisilla mauilla ;) Niinpä kotimatkalla käväisin Herkun kautta ja nappasin mukaan pussin parhaan näköistä salaattia, minkä löysin, sesongin tuoreita joulutaateleita ja pari oikein hyvää marmorifilepihviä.


kakkukeisarin leivosRaikas ja hyvä, mutta ehkä aavistuksen liian sokerinen...

...Ja jälkiruuaksi Kakkukeisarin raikkaat passionleivokset sillä jos synttäripäivänä ei elämä voi olla pala kakkua, niin koskas sitten? :)



pekaanit paahdetaanPaahdettaessa öljyssä ja siirapissa pekaanit kuortuvat kauttaaltaan ihanan makeiksi.

Rapsakka salaatti pitää repiä pienehköksi, mutta juuri sen verran isoksi, että se vähän kantaa mukanaan salaattiin murustettavaa sinihomejuustoa. Pekaanipähkinät paahdetaan öljyssä ja siirapissa. Pannuun jääneen tahnan annetaan tarttua jäähtyviin pähkinöihin, niin että niihin tulee ihanasti makeutta. Älä siis hosu pähkinöiden kanssa, vaan anna niiden jäähtyä pannulla paahtamisen jälkeen. Se siirappi on muuten sitä muiden reilun kaupan sokereiden kanssa tuotetestiin tullutta reilun kaupan siirappia, jota käytin nyt ekaa kertaa. Täytyy tässä vielä tarkemmin maistella, mutta minusta se ei ollut yhtä vahvan makuista kuin se normaali siirappi, jota joulun alla käytetään vähän kaikkeen. Toisaalta, näyttää ihan samalle kamalle. Mutta: mikä vaan tumma siirappi käy tähän tarkoitukseen oikein hyvin.

Kontrastiksi ja ryhdiksi salaattiin siivutetaan ihan ohuina siivuina punasipulia. Kastike sekoitetaan parhaasta balsamicosta mitä tarjolla on. Olen viimeaikoina tykästynyt Ortallin Aceto balsamico di modenaan, joka on aika makea ja pehmeän syvänmakuinen balsamicoetikka. Viimeisimmän pullon taisin ostaa Ompusta. Ja sitten makua täydennetään vielä niillä nyt parhaimmillaan olevilla upeilla taateleilla ja suurilla, mehukkailla basilikan lehdillä. Uh ja oh.

Vaikka meitä oli vaan kaksi ja jälkkäriksi odotti vielä leivokset, me söimme melkein koko salaatin. Se oli niin hyvää. Salaatti toimii tällä tavoin lisäkkeenä mutta koska se on niin täyteläistä ja vivahteikasta sitä syö ilokseen ihan sellaisenaan. Hyvän leivän kanssa menisi siis lounaasta, sinkkuillallisesta tai vaikka illallisen alussa hyvänä alkupalasalaattina.

Pihvit vaan pippuroitiin ja paistettiin salaatin kaveriksi. Yksinkertaista, nopeaa ja tosi, tosi hyvää.

sinihomejuusto-pekaanisalaattia ja pihvi

Amerikkalainen pekaani-sinihomejuustosalaatti (2-3:lle)

1 pss sydänsalaattia (2 pientä kerää) tai 1 iso kerä jotain rapeaa salaattia
n. 5 tuoretta taatelia palasteltuna
n. 130g sinihomejuustoa, esim Aura tai Aura Gold, murustettuna
1 pieni tai 1/2 isommasta punasipulista ohuina siivuina
kourallinen pekaanipähkinöitä
pieni nippu tuoretta basilikaa

Pekaanien paistamiseen

loraus (ehkä 1-2 rkl) öljyä (tai voita)
ja n. 2 tl tummaa siirappia

Kastikkeeseen

n. 2 rkl hyvää melkein makeaa balsamico - etikkaa
n. 3-4 rkl öljyä
pieni loraus - ehkä 1-2 tl tummaa siirappia
hippunen suolaa

Paista ensin pekaanit: kuumenna pieni teflonpannu kuumaksi, muttei polttavaksi. Laita pannulle öljy, siirappi ja pekaanit. Paahda pekaaneita pannulla hetken (ehkä reilu minuutti?), kunnes sokeria ja öljy alkaa karamellisoitua. Siirrä syrjään jäähtymään ja pyörittele pekaaneita välillä pannulla, jotta jäähtyvä siirappitöhnä tarttu pähkinöihin.

Sekoita salaattikulhon pohjalla kaikki kastikeaineet ja jätä kastike kulhon pohjalle.

Huuhtele sitten salaatti huolellisesti kylmällä vedellä ja revi valutetut lehdet sopivan suupalan kokoisiksi paloiksi. Siivuta punasipuli aivan ohuiksi viipaleiksi ja poista taateleista kivet ennen pilkkomista.

Kokoa sitten kaikki salaattiaineet kulhoon, kastikkeen päälle. Täsä välissä voit sitten paistaa pihvit yms.

Juuri ennen tarjoilua sekoita salaatti ja kastike keskenään.



p.s. Kypsä päärynä kävisi salaattiin myös oikein hyvin:)

11 kommenttia:

Aron Koominen kirjoitti...

Olipas maukkaan näköinen salaatti! Varsinainen kommentin aihe on kuitenkin tuo balsamico. Järkytyin nimittäin äskettäin tajuttuani, etten ole koskaan edes maistanut aitoa balsamicoa. Jopa paras omistamani, yli 40 euroa maksanut, 2,5dl pullo oli epäaitoa tavaraa. Aidossa kun ei kuulu olla valmistusaineena muuta kuin rypälemehua. Tuossa suht hintavassakin litkussa oli etikkaa.

Nelle kirjoitti...

Aaron; on tuossa Ortrallin balsamicoetikassa viinietikkaa. Mulla on yksi semmoinen parfyymipullon kokoinen pieni pullollinen ihan oikeaa balsamicoa. Mutta en minä sitä malttaisi salaattiin ehkä laittaa - ehkä juuston päälle pisaran tai vaikka vaniljajäätelölle :)

Italiansalaatti kirjoitti...

Kuulostaa tosi, tosi hyvältä! Pidän pekaanipähkinöiden käytöstä salaateissa ja ruuassa, niistä saa maukasta rapeutta. Ja hyvää balsamicokastiketta ei voita mikään! (en ole minäkään ikinä sitä "aitoa" kotona käyttänyt, vaikka täällä asun - hinta on jokseenkin rajoittava..)
Tulisitteko noutamaan yhden pienen palkinnon sivultani? Toivottavasti siitä on iloa, olette sen mielestäni ansainneet! :)

Jael kirjoitti...

Ihana salaatti;olenkin tuota syönyt sekä Ameriikoissa että täällä,Jotenkuten kaikki maut siinä täydentää loistavasti toisiaan.

Piia kirjoitti...

35 on loistava ikä! Sama numeroyhdistelmä pyörähti täyteen syyskuussa :) Ja ihana salaatti, olen yrittänyt opettaa perhettä viimeisen vuoden aikana juuri tuohon, että hyvän lihan kanssa ei kaivata perunaa tms lisätäyttöä, kiva salaatti toimii!

Liisa kirjoitti...

Oi tätä täytyy kyllä kokeilla! Sinihomejuuston ja pähkinöiden yhdistelmä jollakin makealla sidottuna toimii kyllä aina. Kokeilin itse kyseistä komboa nauriiden (ja sen kypsän päärynänkin..) kaverina, eikä pettänyt siinäkään kokoonpanossa!

Finebyme kirjoitti...

Tuota Ortallia ei taida tällä hetkellä olla jääkaapissa mutta hyvää se on. Sain vuosi sitten lahjuksena mansikanmakuista balsamicosiirappia ja voihan vitsi, aivan tajuttoman hyvää oli. (Ei aitoa mutta kuitenkin...)

Anonyymi kirjoitti...

Oletkos sinä se nimeltä mainitsematon? Onneksi olkoon jos näin on :) Ja tuo salaatti on taivaallista.

Terveiset erittäin lumisesta baijerista!

Janna kirjoitti...

Oijoi, tuntuu vahvasti siltä että tämä osuisi suoraan mun makuhermoihin. Pakko kokeilla ja pian!

Nelle kirjoitti...

Italiansalaatti: Kiitokset vielä palkinnosta! Tuon aidon balsamicon hinta on tosiaan aikamoinen. Sellossa taisin nähdä niitä pieniä pulloja ja se huiteli muistaakseni jossain 300 litrahinnoissa. Ja tistysti noitakin on erilaatuisia.

Yaelian: Tosiaan, sinähän oletkin asunut nykissä, muistinkin. Tuo on kyllä onnistunut kombo.

Piia: joo, meillä syödään pihvi yleensä aina salaatilla tai grllikasviksilla. En minä ainakaan edes jaksaisi syödä siinä ohessa mitään raskaampaa :) Tuostakin pihvistä jouduin antamaan palasen V:lle kun alkoi täyttö tulla vastaan niin tehokkaasti :) Ja vaikka ihan hyvä ikä onkin, on se 35 myös vähän pelottava :)

Ahmija: joo, kypsät päärynät on ihania juuston ja pähkinöiden kanssa - ei voi mennä vikaan :)

Finebyme: Tuo ortalli on minusta ihan hyvää - vaikka ei parasta ehkä mitä olen löytäyt. Kaupoissa vaan tahtoo merkit vaihtuilla ja tuo nt on ainakin riittävän hyvää :) On mulla sitten "halvempaa" punaviinietikkaa ja balsamicoakin tomaattikastikkeita yms varten. Tuo Ortalli on salaatteihin jne. Ne siirapit on myös ihan hauskoja - minulla on ollut viikunaista ja sitten sitrussiirappeja :)

Baijerilainen: joo, tähän aikaan vuodesta sitä on tullut täytettyä vuosia tässä viimeiset 35 kertaa :)

Janna: Nyt kun on taateleiden ja pähkinöiden aika niin niistä kannattaa ottaa kaikki ilo irti - pähkinätkin on niin paljon parempia kun niitä löytää tuoreena!

Jensson kirjoitti...

Tämä ohje on kyllä ihan pakko testata, tulee vesi kielelle jo lukiessa :)