torstai 12. joulukuuta 2013

Yksinkertaistettu thaiankka uunissa eli yhden vuuan ruokaa parhaimmillaan


Niin paljon kuin rakastankin noita Farang - keittokirjan reseptejä, aina ei vaan riitä virtaa lähteä jauhamaan currytahnoja ja keittelemään kastikkeita. Jos kaipaat tähän talviseen, synkeään ja kiireiseen joulunalusaikaan simppeliä oikotietä ankkaisaan thaihässäkkään joka syntyy itsekseen uunissa niin tulit ihan oikeaan osoitteeseen. Aikaa tähän kuluu 3h mutta se on lähinnä passiivista odottelua kun uuni tekee tehtävänsä. Ruoka on valmis kun ankan nahka on rapeaa ja liha irtoaa luulta. 

Selailin siis eilen kaihoisana Farangin keittokirjaa ja tuumailin, että ostamani ankan koipireidet voisi ehkä laittaa jotenkin thaihenkisesti. Ehkä, jos jaksaisi. Tajunnan virrassa molskiessani arvioin mitähän siitä syntyisi, jos vaan pilkkoisin keittokirjassa olevan ankkacurryn makupohjan aineita sovellellen uunivuokaan ja antaisin kaiken keittyä ankasta paiston aikana valuvassa rasvassa. "Jaa-a, voisihan tuo toimiakin...", päättelin lopulta. 

En kyllä uskonut, että siitä voisi mitenkään tulla näin hyvää kuin tästä tuli, mutta - joskus sitä ankka yllättää kotiköksän ja puolivahingossa saa loihdittua jotain ihan uutta ja vähän erilaista. Bataatti oli aromaattista, paahtunutta ja suussasulavaa, kastike hyvää ja syvän makuista ja no, ankan nahka sai mielettömän hyviä makuja siitä osterikastikkeesta ja korianterista. Uh ja oh. Lopputulos oli lempeä ja pehmeä, varmaan hyvin suomalaiseenkin suuhun sopiva mutta tosi kiva. 

Määrät ovat luonnollisesti vähän sinnepäin kun en tietenkään punninnut mitään, mutta en usko sen olevan kovin tarkkaa. Chiliäkin voi laittaa jos tahtoo mutta tästä tuli aromaattisen hyvää ja upeaa ilmankin. Kelpasi meidän flunssaiselle pikkumiehellekin! V epäili ruuassa olevan tähtianista, vaikka oikeasti tähän meni glögien sekoittelusta jäänyttä, ihan tuikitavallista neilikkaa. :) Joka tapapauksessa tästä tuli simppeliä, hyvää ja hauskan erilaista. Lopun linssi-bataattilisäkkeen voi käyttää vaikka lisäkkeenä tai kastikkeena sellaisenaan riisin kanssa syötäväksi. 

Osterikastike on ihan must juttu ja työkaveriani lainatakseni: "mikään mihin tulee osterikastiketta ei voi olla pahaa." Aamen. 

Yksinkertaistettu thaiankka uunissa

n. 2-3 dl mustia beluga - linssejä (tai du puy - linssejä) 
1 bataatti
1 valkosipuli
n. 4-6 cm pala inkiväärin juurta
1 tl raputahnaa
3-5 banaanishalottisipulia
1 sitruunaruoho (jos on) 
limetin lehtiä (4-5) ja/tai limen kuorta
suolaa
1 rkl korianterin siemeniä
4-5 neilikkaa
1 "nappi" palmusokeria (n. 40-50g?-> n. 4-5 rkl? )
2 rkl kalakastiketta
1 kypsentämätön ankan koipireisi per ruokailija (meillä 4 kpl) 
3 -4 rkl osterikastiketta
1-2 dl vettä
1 prk 400g kookosmaitoa
tuoretta korianteria ja minttua silppuna

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Etsi iso uunivuoka jalevitä huuhtaistut linssit sen pohjalle. 

Kuori bataatti ja siivuta se kiekoiksi. Lado kiekot uunivuuan pohjalle yhteen kerrokseen. Lisää halkaistu kokonainen valkosipuli (halkaise poikkipäin, niin että jokainen kynsi menee kahtia) ja laita valkosipulin leikkauspinta vuuan pohjaan kiinni. Kuori inkivääri ja raasta tai siivuta sitä joka puolelle vuuan pohjaan ja bataattien päälle. Hiero myös ankan koipireisiin. Pilko sitrunaruoho niin hienoksi kuin saat ja lisää mausteiden kanssa vuokaan. 

Lisää palmusokeri ja kalakastike. Hiero ankkoihin vielä vähän korianterijauhetta ja sivele nahka osterikastikkeella. Laita uuniin ja anna kypsyä n. reilun tunnin kunnes ankasta alkaa valua valtavasti rasvaa vuokaan joka kypsyttää kiehuessaan sipuleita ja bataatteja. 

Voit sivellä ankkoja vielä osterikastikkeella ja lisätä lopun määrän vuokaan veden kanssa. Anna hautua taas puolisen tuntia. 

Kun tuoksu alkaa olla ihan erinomainen lisää kookosmaito ja painele ankkoja hieman nesteeseen jos ne ovat jääneet pintaan ja näyttävät kuivavan. Jatka paistamista vielä reilun tunnin verran - kunnes ankka on oikeasti niin kypsää että se irtoaa luulta. Koko paistoaika on tosiaan n. 3h. Jos tuntuu, että ankka kuivaa liikaa ja vuokaan ei jää kastiketta lisää vähän kookosmaitoa tai vettä. 

Keitä lisäkkeeksi hyvää ja tahmaisinta thairiisiä mitä löydät ja kun otat ankan uunista pursota valkosipulinkynnet kuoristaan ja murskaa & sekoita niitä kastikkeeseen. Mausta vuoka tuoreella yrttisilpulla. 

(toim. huom. kuvassa näkyvä yrttisilpun määrä on paljon pienempi kuin mitä vuokaan todellisuudessa meni, yrttisilppua oli yhteensä ainakin desi mutta sekoitin suurimman osan liemeen mukaan joten sitä ei tajua kuvasta)

Tarjoa heti. 

6 kommenttia:

Tuplaespresso kirjoitti...

Ah, melkein jo tunnen tuon tuoksun :) Laitetaan "ihan pakko tehdä"-resepteihin.

Anonyymi kirjoitti...

Kuule kalkkuna,
Mistä mä saan ankkaa?:)

T.ex-baijeri(suu täynnä kuolaa)

Nelle kirjoitti...

Tuplaespresso: no tämä ainakin syntyy tosi helposti! Ja vähän vaihtelua siihen iänikuiseen ankkaa ja omenaa sekä perunoita - juttuun - vaikka hyvää sekin on!

Baijeri: Vai vielä kalkkuna! :) Nämä ankat vaappuivat koriini Sellon CM:n pakastealtaasta. Luulen että Stokkalta ainakin saa vastaavia ja sitten jos OIKEIN herkkua haluaa, niin hauhialan hanhitilan koipireisistä onnistuu kanssa varmasti hyvin. :)

Siiri kirjoitti...

Kuullostaa herkulliselta, ihanat mausteet. :)

Emma kirjoitti...

Heips, meilla kokeiltiin tata reseptia eilen ja tuli niiiiiiin hyvaa! Ainut vaan oli etta reseptista ei tullut ihan ilmi etta milloin raputahna lisattiin, joten se mulla ei oikein sekoittunut kastikkeeseen hyvin ja noukin pikku tahna-kokkareet lopussa pois. Mutta muuten kylla oli tosi onnistunutta!

Habanerokitchen kirjoitti...

Loistava vaihtoehto ainaisen joulukinkun tilalle! Joulukalkkuna samoilla twisteillä! Iso harkinta;