perjantai 4. marraskuuta 2011

Karjalanpiirakkakonossöörit

riisipiirakka
Taas on yksi aamupala karjalanpiirakkoineen takana ja ajattelin uhkarohkeasti kirjoittaa pari riviä aiheesta, mistä minun ei varmaan pohojalaasena pitäisi sanoa yhtään mitään - nimittäin karjalanpiirakoista. Vaikka karjalanpiirakka ei pohjalainen perinneruoka olekaan meillä rakastetaan kunnon karjalanpiirakkaa. Ni-in, ja ollaan aika kranttuja vielä niiden piirakoidemme suhteen.

Olen jotenkin ihan täysin kyllästynyt niihin Fazerin kuivakoihin karjalanpiirakoihin joita myydään melkein jokaisessa supermarketissa. Ne ovat kyllä paljon parempia kuin keskimääräiset einespiirakat, mutta silti. Niistä puuttuu jotain olennaista. Silti niitä tulee ostettua usein, kun V tykkää piirakoista ja ei oikein muuta tahdo olla tarjolla - ainakaan siellä missä ostoksilla tule käytyä.

Minun suosikkipiirakassani pitää olla puuroa. Ei mitään kuivaa, hauraaksi asti ylikeittynyttä riisiä joka muistuttaa lähinnä jotain kostunutta riisikakkua siellä pahvinmakuisen kuoren sisällä. Minä haluan riisipuuroa - sellaista kermaista ja ihanaa, mitä mummo tekee jouluna. Sellaista, josta vielä maistuu voi-vesiseos johon karjalanpiirakka on paistamisen jälkeen kastettu. Ja entäs se kuori sitten? Minun karjalanpiirakassani pitää olla vähän sitkas kuori. Ei sellainen pahvikuori, joka on tehty teollisesti ja ruista on lisätty väriksi. Vaan sellainen joko ohut tai paksumpi, mutta vähän sitkas ja rapea.

Joskus muinoin kehuinkin Saukkolan maalaispuodin karjalanpiirakoita. Ne ovat selkeästi käsin tehtyjä ja sellaiset pirakat ovat aina ihania, kun niitä löytää. Mutta kun ei tahdo löytää - ei ainakaan marketeista jonne se matka käytännön syistä niin valitettavankin usein suuntautuu.

Paras supermarkettipiirakka, jonka olen löytänyt myydään ison omenan citymerketissa. Ilmeisesti kyseessä on joku "talon oma" karjalanpiirakka, koska pussissa ei lue kuin "riisipiirakka". Mutta siinä on onnistuttu ihan kiittävästi; piirakan kuori on ohuehko, mutta silti riittävän sitkas. Piirakka on niin mehukas, että se on hyvää sellaisenaankin, mutta siitä saa vielä parempaa kun sen lämmittää uunissa tai leivänpaahtimessa. Ja mikä ihan parasta - piirakan sisällä on ihan oikeaa riisipuuroa. Mutta näitä ei tosiaan ole näkynyt kuin siellä ompun citymarketissa.

Tuossa taannoin bongasin Vaasan uutuuspiirakkapussin "Isoäidin riisipiirakat" ja ostin niitä pussillisen. Ne ovat ihan okei (ja minusta jopa parempia kuin fazerin imatranpiirakat), mutta niidenkään puuro ei ole sillä tavoin puuroa kuin toivoisin ja kuori on jotenkin "möhöttynyt" samaan tapaan kuin näissä muissakin paremmissa teollisuuspiirakoissa. En tiedä mitä se vaatisi, että joku saisi markkinoille ja supermarketteihin myyntiin sellaisia ihan oikeita karjalanpiirakoita - vaikka sitten kappaleittain ostettavaksi.

hopian karjalanpiirakkaHopian piirakoissa kuori on paksu, juureva ja sitkas. Täyte on ihan oikeaa puuroa juuri sopivasti kypsyneenä.

Mutta ei siitä varmaan mihinkään pääse. Paras karjalanpiirakka on käsin tehty ja leipomosta ostettu. Ihan parhaat piirakat joita olen maistanut saa perinteikkäästä kahvila hopiasta, jonne V meidät mimmun kanssa usutti tuossa männäviikolla odottelemaan kyytiä kun he olivat I:n kanssa vielä jumissa stokkan parkissa. V ei maininnut mitään karjalanpiirakoista kun houkutteli meidät kahville tuonne karjalaisuuden alkulähteelle. Siinä kahvikupin äärellä vähän hermoillessani, mitenkä miesteni ensimmäinen yhteinen kauppareissu ilman äitiä tai tätiä on mennyt bongasin upeat, paksun ja rapean ruiskuoren omaavat juurevat piirakat hyllystä. Vaikka käsin tehtyinä niiden hinta on suhteellisen kova, 1,10e /kpl, ne olivat kyllä jokaisen sentin arvoisia. Kuori oli todella hyvää ja rapsakkaa vielä seuraavanakin päivänä. Puuro oli sellaista, minkä kermaisesta koostumuksesta riisinjyvät ihan selvästi erottuivat. Olin tietysti ihan myyty.

Myöhemmin armas mieheni tunnusti, että V oli ansoittanut minut ihan täysin. Myöhemmin hän nimittäin kertoi, että hänen äitinsä suvussa, jossa on itäsuomalaisia juuria näitä Hopian piirakoita on tavattu aina ostaa juhliin. Ja siihen tämä pieni pamfletti onkin hyvä päättää; ihan täydellisiin karjalanpiirakoihin. Sellaisiin persoonallisiin, joista yksikään ei ole täysin samannäköinen toisen kanssa. Niihin, joita ei supermarkeiteista etsimälläkään löydä, mutta jotka vievät kielen mennessään.

5 kommenttia:

Kaunis Nelli kirjoitti...

voi mitä teit... kuola valuu ja oon vakuuttunut siitä, että mun pitää tehdä karjalanpiirakoita, ei kohta vaan heti (äiti karjalasta ja kotona aina tehty piirakat ite)... voin jo mielessäni maistaa juuri sen kermaisen puuron ja voin piirakan päällä :)

Iita kirjoitti...

Karjalanpiirakat on helpot tehdä, mutta aikaa kuluu. Keitetään riisipuuro, maito kattilaan, kiuhuvaan maitoon ryynit, osa voi olla ohraryynejä, antavat hyvän maun. Hämmennetään pitkään ja hartaasti. Veteen ruisjauhoja ja suolaa, vähän voi ripsauttaa vehnäjauhoja. Tehdään sopivantuntuinen taikina, ajellaan kuoriksi joista "päivän valkia läp paistaa" kuten mummoni sanoi. Sopivan reilusti puuroa sisään, rypytetään ja paistetaan puu-uunissa, kuumassa, voidellaan kuumana voilla. Syödään.

Nanna kirjoitti...

Mullon on samanasteesia kranttuuluja piirakootten suhtehen.

Mun paras markettipiiraani löytyy pakastealtaasta. En muista valmistajaa, mutta se on läpinäkymätön paperipussi, 5 isoa piirakkaa ja nimi on muistaakseni RIISTAPIIRAKKA. Ällistyttävintä siinä on vielä se että pussi paiskataan sellaisenaan mikroon täysille kolmeksi minuutiksi (muistaakseni) ja lopputuloksena on ihanan uuninrapean sitkaat maistuvat rukiiset piirakat! Jaksaa hämmästyttää joka kerta. Löytyy ainakin cittareista.

Nelle kirjoitti...

Kaunis Nelli & Lita: Voi kun osaisikin tehdä itse kunnolla! Mulla on jokin 4h -kerhosta penskana saatu ohje jossain, mutta olen ihan onneton niiden rypytysten kanssa. Ja joo, aikaa on myös nyt vähän heikosti. :) Mutta ehkä jonain päivänä vielä kokeilen. Siellä Hopiassa kertoivat, että nykyinen piirakan vääntäjä on tehnyt niitä "vain 15 vuotta":) Ja onhan se niin, että tehdessä se käden taito harjaantuu.

Nanna: kuulostaa ihan ihmeelliseltä! :) Mutta pitääpä joskus kokeilla jos saattuu silmään:) Viimeistään tuo mikro on yllättävä käänne.

Saara kirjoitti...

Nuo Nannan mainitsemat on Pirkka Parhaat karjalanpiirakoita, joita saa käsittääkseni kaikista k-kaupoista. Pohjois-Karjalaisen leipomon tekemiä ja todellakin parasta mitä kaupat voivat tarjota :) ja mitä parasta, kuusi kappaletta ei kustanna kuin kolmisen euroa!