tiistai 18. huhtikuuta 2017

Chorizo-kurpitsarisotto raejuustol... eikun mascarponella. :)

chorizo-kurpitsarisotto


Katselin pää kallellaan televisiota kun Jamie selitti miten hän on aina ymmärtänyt raejuuston väärin. Että oikeasti se on melkein kuin minimozzarellaa kermaisessa liemessä. Vaikka mä sinänsä tykkään ihan raejuustosta, sillä on minusta kyllä varsin omanlaisensa tekstuuri ja vaatii mielikuvitusta että se vertautuu mozzarellaan... Tai ainakin siihen juustoon mitä mä haluan ymmärtää mozzarellalla.

Mutta Jamien raejuusto oli paremman näköistä kuin meillä niin usein nähty kuivakka ja kimmoisa rae jota nähdessään teini väsymiseen asti jaksaa hihitellä muumijauhelihasta. Lähimmäs sitä Jamien raejuustoa varmaan pääsee Arlan raejuusto, vaikka siinä rakeet ovatkin pienempiä kuin Jamiella. Mutta niissä on mukana semmoinen kermaisen oloinen liemi jonka Jamie vannoi antavan risotolle silkkistä tekstuuria.

No, jos Jamie, suuri kotikokkauksen idolini vannoo että kurpitsalla ja pienellä makkaralisällä höystetty raejuustorisotto on hyvää, mun on varmaan pakko kokeilla tätä jonain kauniina päivänä. Kuulemma Joolskin tykkää.

jamien kurpitsarisotto

Mutta sitä päivää odotellessa tähän sattui toinen pääsiäispäivä ja olimme pahenevan flunssan kourissa kotona. Jääkaapissa oli vielä julkkareista ylijääneitä avaamattomia mascarponepurkkeja ja yllättäen vaan yksi ihan ikivanha raejuusto joka jo koputteli jääkapin oveen sisäpuolelta et pääsiskö bioon. Niinpä jouduin, voi uhrausta, tyytymään vaan siihen mascarponeen ja käyttämään makkarana Espanjan joululomalta tuotua chorizoa. Varsinainen hävikistä herkuksi ;) Mutta oikeasti, vaikka mä en ihan vielä lämminnyt sille raejuustolle, tähän voisi varmasti käyttää myös jotain yrtti-, tomaatti tai pippurituorejuustoa mascarponen sijaan. Chorizon tilalla voisi varmaan kokeilla yhtä lailla jotain muuta mausteista kestomakkaraa tai hyvää pancettaa.

butternutkurpitsa-chorisopaloja paahdettuna
Risotto saa makunsa paahdetusta makkarasta ja kurpitsasta,
pohjaan voi lisätä myös fenkolinsiemeniä tai muita mausteita  jos haluaa. 

Se, miksi innostuin reseptistä ylipäätään on reseptin kantava idea: kurpitsakuutiot ja chorizot paistetaan lähes ruskeiksi, jolloin niiden makumaailma syvenee ja saa karamellisia vivahteita. En halunnut että kuutiot hajoavat täysin risoton keittelyn aikana, joten siirsin ne ruskistuksen jälkeen sivuun ja tein risoton pohjan pannuun jääneiden mausteisten öljyjen sekaan. Kuutiot lisäsin puolivalmiiseen risottoon ja keittelin sitten valmiiksi. Viimeistely juustolla ja persiljalla. Toimii ihan erinomaisesti.

Jamie maustaa reseptissään risottonsa fenkolin siemenillä ja chilillä, mutta meidän chorizossamme oli ihan tarpeeksi makua (ja chiliäkin) joten en lisännyt enempää. Fenkolinsiemeniä olisi ehkä voinutkin lisätä, muttei ole pakko, tuli hyvää ilmankin.

Tässä siis mun versio makkara-kurpitsaristosta, mutta ilman raejuustoa.

chorizolla maustettu kermainen kurpitsarisotto

Kurpitsa-chorizorisottoa
(neljälle runsaaksi lounaaksi, kuudelle väliruuaksi)

n. 1/2 myskikurpitsaa (butternutkurpitsa)
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 chorizoa
öljyä paistamiseen

4 dl risottoriisiä
loraus valkoista vermuttia tai n. 1 lasi valkoviiniä
1/2 prk (n. 125g) mascarponea (tai muuta tuorejuustoa)
n. 1  ruukku lehtipersiljaa
suolaa
mustaa pippuria

Pilkko kurpitsan liha pienehköiksi, pikkusormen pään kokoisiksi kuutioiksi  pannuun. Ei haittaa, vaikket kuori kurpitsaa, kuoret pehmenevät kypsennyksen aikana. Pilko samoin makkarat ja sipuli. Murskaa tai hienonna valkosipuli mukaan. Paista aineksia pannussa sekoitellen kunnes kurpitsat, makkarat ja sipulit paistuvat ja saavat ruskeita pintoja n. 20 min. Siirrä sivuun. Laita vettä kiehumaan esim. vedenkeittimeen.

Lisää kasariin jääneisiin paistoöljyihin riisi, lurauta tarvittaessa hieman lisää öljyä ja paahda riisejä öljyssä jotta ne tulevat vähän läpikuultaviksi. Älä anna ruskistua.

Lisää vermutti tai valkoviini ja sekoita. Kun alkoholi on haihtunut lisää kuumaa vettä (tai lientä, jos haluat) vähän kerrallaan koko ajan sekoittaen jotta risotosta tulee kermaista.

Kun riisit ovat n. kaksinkertaisen kokoisia mutta vielä kovia sisältä, lisää kurpitsa-makkaraseos risottoon. Lisää vettä kunnes riisi kypsyy juuri.

Lisää sitten mascarpone, sammuta levy ja sekoita kunnes mascarpone on sulanut. Mausta suolalla pippurilla ja viimeistele silputulla lehtipersiljalla.

10 kommenttia:

Viikonloppukokki kirjoitti...

Kurpitsa on mulle jotenkin vaikea raaka-aine. En oikein osaa eritellä tai kuvailla mikä kurpitsan makeudessa häiritsee. Olenkin huomannut, että pidän kurpitsasta enemmän kun sen kaverina on jotain hyvinkin suolaista ja/tai tulista. Chorizo toimii varmasti loistavasti. En minäkään olisi valinnut raejuustoa risottoon.

Nelle kirjoitti...

Viikonloppukokki: joo, butternutkurpitsassa on tavallista talvikurpitsaa samettisempi rakenne, mikä mulla ainakin helpottaa vähän. Toisaalta se on yltiömakeaa. Sulle melkein neuvoisin, että lisää vielä mausteita siihen makupohjaan. Tästä se kurpitsa vielä maistuu - mä kun tykkään et se saa maistua. Esim. se fenkolinsiemen toimii oikein hyvin ja antaa anismaista raikkautta.

Se raejuusto tosiaan vaatii ainakin multa vähän vielä rohkeutta. :)

Andalusiana kirjoitti...

Minenoo koskaan ymmärtänyt raejuuston päälle. Ne kummalliset kumirakeet pysyvät varmaan vastaisuudessakin mielikuvissani vain ikuisesti dieettaavien ja ah, niin proteiniinsaantitarvetietoisten aerobictyttöjen "hyvän omantunnon välipalana" :-)

Nelle kirjoitti...

Ariela: No, mä saatan joskus syödä raejuustoa pikalounaaksi mutta jotenkin myös vierastan sen käyttöä ruokaan josta on niiiin vahvat ennakkoajatukset. Mä olisin superpettynyt jos risotosta tulis kummallinen raejuustolauttojen täplittämä vetinen velli.... Mut on niin pilattu.

Siiri / Pilkettä-blogi kirjoitti...

Kuulostaa ihanalta yhdistelmältä! Chorizo tuo kivasti potkua kurpitsalle ja mascarponelle. :)

Minna - Ku ite tekee kirjoitti...

Kaupoissa oli joskus sellaista saksalaista luomuraejuustoa, joka oli ihan erilaista kuin tää meidän kotoinen. Mutta harvemmin sitä tuli sitten kuitenkaan ostettua, vaikka se olikin parempaa. Olen vähän skeptinen myös laittamaan reajuustoa risottoon, samat pelot kuin Nellillä. Mun mielestä reajuusto sopii munavoihin!

Nelle kirjoitti...

Siiri: Kiitos! Joo, mascarpone tosiaan tarttee vähän jotain jytyä tai hedelmää tai jotain että se rasva taittuu. tuo paistaminen on kans ihan avainjuttu - tehdessä mietin että tätä kurpitsan paistamisideaa voisi kokeilla myös tahinin kanssa... mut se ajatus ei ole ihan valmis vielä... :)

Mina: no mietin että mistä semmosta raejuustoa löytäs ku sillä Jamiella oli. Oli paremman näköstä kuin Valion peruskama. Joo, joskus oon syönyt munavoita jossa on raejuustoa - mutta siitä on tosi kauan. Muistan etei se ollut pahaa, mutta juuri muuta ei jäänyt mieleen - ei siis myöskään traumaa ;) Vähän sillä raejuustolla on semmonen ankea laihisleima vaikkei se varsinaisesti ole huono raaka-aine. Haluaisin kovasti uskoa että siitä on johonkin aidosti hyvään.

Anonyymi kirjoitti...

Oletteko kokeilleet S-ketjun Rainbow-raejuustoa? Sitä normaaliversiota, ei sitä rasvatonta/vähärasvaista. En itse tykkää Suomessa myytävistä raejuustoista yhtään, vaikka Englannissa asuessani rakastin raejuustoa. Se on siellä vähän rasvaisempaa, kermaisempaa sorttia ja semmoista raikkaan hapanta. Rainbow'n versio on aika lähellä sitä ja ah niiin ihanaa!

Anonyymi kirjoitti...

Eikun ei Rainbow, vaan X-tra!

Nelle kirjoitti...

Anonyymi: Hei kiitos vinkistä, enpä voi sanoa tuommoiseen törmänneeni! Pitääpä nuuskia kun seuraavan kerran satun näkemään. :) Kenties se olis lähempänä Jamien juustoa...