torstai 28. toukokuuta 2009

Paahdettu.. eikun savustettu paprikajauhe - suositeltava hankinta:)


Teimme löydön. Savustettu paprikajauhe löytyi kaupasta (Sellon Citymarket) ja sitä on nyt käytetty innokkaasti paikkaan jos toiseenkin. Eilenkin tein ihan tavallisia lihapullia sika-nauta jauhelihasta ja kun tuli joskus sanottua että sitruuna-kermakastike voisi olla ajatuksena kiva, niin näin tapahtui. Lopputulos oli toooosi hyvää. Arkiruoka sai ihan uuden elämän tämän paprikajauheen kanssa :)

Mulla oli valtava määrä tarjousjauhelihaa, josta tein pullia pakastimeenkin - sitä jauhelihaa oli varmasti kilo. Siihen määrään laitoin n. 1,5 kukkuraista teelusikallista tätä ihmejauhetta. Se oli juuri sopivasti. Nauroinkin, että silloin kun päättää ettei mittaa ja kuvaa niin tulee jotenkin poikkeuksellisen hyvää ruokaa:)

Jos joku haluaa tehdä saman tyyppistä niin tässä aineet suurin piirtein.



Nellen sitruunalihapullat ottoII - nyt sitruunakastikkeella

n. 1 kg sika-nautajauhelihaa
n. 300g creme fraichea (tai keräillyt creme fraiche- ja smetanapurkin loput jääkaapista)
2 munaa
2 kevätsipulin vartta
n. 100g aura - juustoa muruisina
1 sitruunan kuori ja mehu
1 rkl vaaleaa balsamicoa
1,5 tl (kukkuraisia) savustettua paprikajauhetta
2 rkl sinapinsiemeniä
1,5 dl silputtua lehtipersiljaa
mustaa pippuria myllystä
n. 1,5 tl suolaa
valkosipulijauhetta (ehkä n. 1,5 tl?)
voita paistamiseen


Kastikkeeseen:
0.5 dl kermaa
3 valkosipulin kynttä kokonaisena, mutta lyöty rikki
2 linnunsilmächiliä
1 iso oksa lehtipersiljaa
1 sitruunan kuori
mustapippuria myllystä.

Sekoita lihapullataikinan ainekset hyvin ja tee taikinasta pieniä palloja. Paista runsaassa voissa. Paista lihapulliin väri ja laita ne kastikkeen kanssa uunivuokaan. Nosta vuoka 200 asteiseen uuniin aina kun paistat uuden satsin pullia. Anna pullien muhia kuumenneessa kermassa (viimeisen erän jälkeen) n. 15-20 min tai kunnes pullat kypsyvät.

Tarjoa suosikkilisäkkeesi kanssa. Sorry, no pics.

27 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta! Olen huomannut saman, että parasta ruokaa näyttää jostakin syystä syntyvän silloin, kun ei ole meininki kuvata eikä blogata; kun heittelee vain jotain aineksia pataan. :-)

    Voinko kysäistä, mistä tuota paahdettua paprikajauhetta löytyi? Löytyikö ihan tavallisesta marketista vai jostakin erikoisliikkeestä? Olen monta kertaa haaveillut sitä hankkivani, mutta en ole koskaan lähtenyt sitä ihan tosimielellä metsästämään.

    VastaaPoista
  2. Tuo paahdettu paprikajauhe on ihanaa;täältä sitä saa ihan irtopainosta eli niin suuren/pienen määrän kuin haluaa.Helsingistä löysin sitä Punnitse ja Säästä kaupoista, mistä ostit omasi?
    Muuten, muistan että kerran postasit lupiininsiemenistä.Eilen ostin marketissa jonkun pussin,jossa oli ennen mulle tuntemattomia "papuja". Kääntäessäni hepreankielistä sanaa englanniksi huomasin,että kyseessä oli makea lupiini.Teitkö koskaan mitään muuta niistä siemenistä? Jostain luin,että niitä pitäisi ennen käyttöä liottaa aika pitkään.Itse jauhoin osan jauhoiksi ja aion kokeilla leivonnassa.

    VastaaPoista
  3. Hippu & Yaelian: Tämä aarre löytyi ihan Kauppakeskus Sellon Citymarketista, käytävien 9 ja 10 välisestä päätyhyllystä, jossa on erikoisempia makuja maailmalta :)

    Hippu: se on se kokkibloggaajan dilemma. Mulla on ollut vähän haasteita kuvien kanssa muutenkin nyt viime aikoina, reseptejä on pankossa tuolla, mutta kuvat jumittaa. Pitää nyt koittaa edistää sitäkin asiaa.

    Yaelian: olin yhteydessä sinne siemeniä tuottavalle tilalle ja he neuvoivat että ne sopivat erityisen hyvin pata- ja pastaruokiin. Siemeniä voi kuulemma käyttää liottamattakin ja kokeilin myös sitä. Täytyy silti tunnustaa, että ehkä parempia ovat kuitenkin liotettuina. Pastasta tuli sinänsä kyllä oikeastikin hyvää! Ohjetta ja kokemuksiani asian tiimoilta voit ihmetellä täältä.

    VastaaPoista
  4. Pidän kovasti sitruunasta ruoanlaitossa, joten näitä tulee varmasti kokeiltua! Kiitos reseptistä.

    Onko muuten tarkoitus ottaa valkosipulinkynnet pois valmiista ruoasta, vai miksi ne laitetaan kastikkeeseen kokonaisina?

    VastaaPoista
  5. Satunnainen vierailija28. toukokuuta 2009 klo 12.31

    Tuotapa täytyy kokeilla. Kaikki paahdetut mausteet ovat susikkejani. En halua olla nihilisti, mutta onko tuo paprikajauhe todella paahdettu vai savustettu? (vrt, http://www.delideli.fi/?sivu=tuote&id=12)

    VastaaPoista
  6. Kiitos, pitääkin sitten joskus kokeilla niitä lupiininsiemeniä pastan kanssa...

    VastaaPoista
  7. vierailija: olit aivan oikeassa, kyllä se on savustettu. Olin jotenkin vielä aamu-unisena kirjoittanut paahdettu vaikka oikeasti kyseessä on savustettu paprika. Hyvä huomio korjailin :)

    Kittyfane, no lähinnä jätin ne kokonaisiksi koska ajattelin, että ne on helpompi välttää. En myöskään halunnut kitkeriä valskoipulin palasia lautaselle kun tiesin että on vähän kiire, eikä ruokaa ole tarkoitus haudutella niin pitkään, että valkosipuli pehmenisi kunnolla. Eli kyllä, sekä sipulit että linnunsilmächilit voi onkia pois valmiista ruuasta.

    VastaaPoista
  8. Satunnainen vierailija29. toukokuuta 2009 klo 8.22

    Tuota on kyllä pakko saada!! Olen ihan "villinä" noihin savustettuihin jutskiin, siksi aisa jäi vaivaamaan.. Täällä kehä3:n ulkopuolella etsintä onkin haastavaa! Kiitos postauksesta!

    VastaaPoista
  9. satunnainen, mauste on kyllä ihan yliveto. Tekee ruokaan kuin ruokaan aikamoista potkua :) Onnea etsintään! :) Tosin varmaan joku kauppa sitä voi tilatakin, jos pyydät?

    VastaaPoista
  10. Jos suomessa tuotettu chilijauhe kiinnostaa, Fataliin chilisaitilta (http://www.fatalii.net/growing/) sai aiemmin tilattua ihania hifi-chilijauheita, erilaisista lajikkeista ja savustettu erilaisilla puulastuilla. Nyt valitettavasti saa enää vain yhtä, hyvää sekin tosin on.

    VastaaPoista
  11. tuo savustettu paprika on kyllä kelpo mauste.. vaikkakin musta se sellasenaan haisee ihan fillarin sisäkumilta.. mutta ruokaan hyvää. punnitseja säästä oli ainakin jossain vaiheessa ainakin ainoa josta sitä sai. muualta kun kysy niin myyjät katto tyhmänä ja sano "on meillä tota chiliä" nii

    VastaaPoista
  12. Onko tuo Chinata versiota Dulce vai picata, eli onko paprikaa vai chiliä? Molemmat ovat hyviä mutta hieman eri käyttöön. Parasta laatua Espanjasta löytyy DO luokituksella Pimenton de la Vera.

    VastaaPoista
  13. Jumalaista savupaprikajauhetta saa myös Hakaniemen hallin DeliDelistä sekä samaisen putiikin verkkokaupasta.

    Jauhetta saa kahta laatua, lempeää ja kiukkuista. Itse fanitan satasella lempeämpää versiota.

    VastaaPoista
  14. ja delidelin viereisestä parhialan kaupasta saa maan mainiota michel cluizelin suklaata :)

    VastaaPoista
  15. Itsekkin pidän kovasti savustelusta paprikajauheesta .. Kiva kuulla että se on tullut Sellon cittarin valikoimaan :)

    VastaaPoista
  16. Ihania vinkkejä, täytyy lähteä kierrokselle keskustaan tässä vaikka ensi viikolla kun miehet on muilla mailla liesussa.

    Itselleni tuo paprikajauhe oli ihan ennen tuntematon, ja kyllä - paprikana se ostettiin. Maistoin sitä ihan sellaisenaan ja on siinä aika paljon vahvuutta, mutta maistuu minusta enemmän paprikalle kuin chilille. Tuoksu on kyllä aika hassu... :) Niin tai näin, hyvää kamaa yhtä kaikki.

    VastaaPoista
  17. tulin kiittelemään vinkistä! ostimme samaisen purkin tuolta Hakaniemen hallista (jota Välispiikkikin oli suositellut, huomaan nyt). tuli napattua mukaan kun muistin että suosittelit.

    VastaaPoista
  18. juu, se on hyllä hyvää tavaraa. Tein taas viikonloppuna jauheliharuokaa johon laitoin taas tätä jauhetta. Ei pääse mihinkään, hyvää on :) Eikä kestä kiitellä, kiva vaan jos joku muukin inspiroituu - hyviä asioita maailmassa kannattaa levittää:)

    VastaaPoista
  19. Sun suosittelemana kävin oikein varta vasten lauantaina Sellossa etsimässä kyseistä jauhetta. Itse en sitä löytänyt, mutta armas siippani tarkkanäköisenä sen hetken päästä kiikutti että "onkohan se tää?". Oli, ja kärryyn se päätyi. Testattiin sitä heti kotona grilliruoan kylmään kastikkeeseen: olipa TOSI hyvää, mutta laitettiin sitä vissiin hiukan liikaa koska koko kämppä tuoksui savuiselta paprikalta :)

    BTW, kuikuilin kaupassa vastaantulevia naisihmisiä sillä silmällä, että josko olisin tunnistanut sinut sieltä blogisi takaa ihan IRL, vaan ei tainnut onnistaa :)

    VastaaPoista
  20. inez: hoho, joo kesälauantai ei ole paras Nellejen bongausaika Sellossa:)

    Paprikajauhetta kannattaa lisäillä varovaiseen tahtiin, se on yllättävän tuhtia tavaraa. Jos ei halua koko ruuan maistuvan vaan savustetulle paprikalle niin 1/4 tl n. 400g jauhelihaa on ihan hyvä annostus. Määrää voi lisäillä sitten maun mukaan :) Kiva kuitenkin jos tykkäsitte, ollaan itse koettu se kovin monikäyttöiseksi! Sopii ihan pienissä määrin hyvin myös majoneesin jatkeeksi.

    VastaaPoista
  21. Kokeillahan tämä täytyy, mutta netistä olisi saanut hintaan 4.20 ja Sellossa hinta olikin 8.95! En ole vielä purkkia nähnyt, mutta kuvan kanssa lähetin miehen kauppaan..
    Maukkaita ruokahetkiä odotellessa..

    VastaaPoista
  22. no onpas netissä edullista. Varmaan siihenkin tulee jotain postikuluja pälle, muttei nyt sentään ehkä koko hinnan vertaa.

    Tuo meidän sellosta hankinta oli heräteostos - jatkossa kannattanee harkita netistä tilaamista, niin hyvää se on ettei varmasti jää viimeiseksi purkiksi!

    VastaaPoista
  23. Purkki oli ihan oikea,se *pehmeämpi* Dulce versio. Viikonloppuna tehdään lihapullia!

    VastaaPoista
  24. jee! Viikonloppu! :) Jospa minäkin ehtisin postata vähän reseptejä viikonloppuna... :)

    VastaaPoista
  25. Miten tuo purkki avataan? :D

    VastaaPoista
  26. anonyymi: Näyttää vaikeammalta kuin on; kannessa olevaan reikään on upotettu etallinen "tulppa". Eli kangota vaikka pikulusikan kärjellä tai haarukan piikeillä ja metallinen kansi popsahtaa auki. :)

    VastaaPoista
  27. Kiitos Nelle! Lusikalla se tosiaan lopulta aukesi. :)

    VastaaPoista