keskiviikko 29. elokuuta 2012

Minttuinen feta-kesäkurpitsasalaatti


kesäkurpitsa, feta, minttu

Ehdin jo hehkuttaa tätä twitterissäkin, mutta pakko on blogata tästä ihan lyhyesti kun on niin maanmainio lounassalaatti että pois tiehensä. Tämä on löydetty Veera Prinsessan keittiöstä, jonne se oli löydetty hesarin sivuilta.

kesäkurpitsa, pinjansiemenet
Laiska tai kiireinen köksä voi paahtaa pinjansiemenet kurpitsoiden päälläkin

Erityisesti tykkään siitä, että tämä salaatti onnistuu myös oikaistuna törkeästi yhdellä ainoalla pellillä uunissa kun pinjansiemenetkin voi paahtaa siinä samalla. Olen tehnyt tätä nyt useampaankin kertaan; I:n synttärivieraat olivat sattumien summan vuoksi skipanneet lounaan ja niinpä pyöräytin tätä salaattia kahvipöydän kaveriksi tilanteen tunnistettuani. Sitten tätä on nykerretty lounaaksi perheen kanssa, useamminkin.  Pitäisi selvästi ehtiä lukemaan enemmän toistenkin kokkauksia, koska tästä tuli kerralla kestohitti. :)

sitruunainen fetasalaatti
Microplane in action; erinomainen keittiöväline, jota en antaisi enää pois.

Tässä kirjoittaessa ei voi olla miettimättä, pitäisikö tätä tehdä taas illalla lihapullien lisukkeeksi. Voisi olla aika älyhyvää niidenkin kanssa. Alla ohje meikäläisen pienillä tuunauksilla.

Minttuinen feta-kesäkupitsasalaatti 

2-3 Kesäkurpitsaa
3 rkl pinjansiemeniä
1 paketti fetaa
1 sitruuna
paljon mintunlehtiä
oliiviöljyä
mustaa pippuria
suolaa


Huuhtaise kesäkurpitsat ja halkaise ne pituussuuntaan. Minä poistin siemeniä, jotta salaatista ei tulisi niin vetistä, muttei se ole pakollista. Sekoita vaikka flavos shakerissa tai tyhjässä vauvanruokapurkissa öljyä ja osa puoliskan sitruunan mehusta keskenään. Tämä ei ole pakollista, mutta jos on avattu sitruuna käsillä niin sitä voi lisätä paahtoöljyyn. Viipaloi kesäkurpitsa sopivasti suuhun meneviksi puolikuiksi ja pyörittele öljy-sitruunanmehuseoksessa.

Lado ne uunipellille niin, etteivä sen ole juurikaan päällekäin (meillä luottopeltinä tähän tefloninen piparipelti) Ripota päälle pinjansiemenet ja rouhi mustaa pippuria myllystä. Ripauta myös hieman sormisuolaa.

Paahda 220 asteisessa uunissa kunnes kesäkurpitsoissa alkaa näkyä hiemn ruskeita kulmia ja pinjansiemenet näyttävät paahtuneilta.

Kaada sitten kaikki pellillä olevat jutut kulhoon paistomehuja myöten, murusta päälle feta, valuta lisää tuoretta sitruunan mehua ja raasta pinnalle pestyn sitruunan kuorta. Lisää mintunlehdet, sekoita ja tarvittaessa mausta vielä tuoreella hyvällä oliiviöljyllä, mustalla pippurilla ja suolalla. Nauti sellaisenaan tai vaikka Rivas Rose - viinin kanssa.

4 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Kuinkas mulla on tämä salaatti menny jotenkin ohi veeralta?
Täytyy tehdä, ihania just tälläset kaikki kerralla pellille. Mun kesäkurpitsasato on kyllä tänä kesänä jostakin syystä lähes olematon....

Nelle kirjoitti...

Nanna: no Onneksi tuli sitten blogattua :) Tämä kyllä ansaitsee tulla tehdyksi. Ja jos on oikein tummilla kuorilla varustettua kesäkurpitsaa, eikä tykkää siitä kuoren pikkuisen kitkerästä mausta mietin, että ne kesäkurpitsat voisi raidoittaa kuorimaveitsellä ennen paahtamista. Mutta tavallaan se pieni kitkeryyskin sopii tähän salaattiin hyvin.

Voi sun kesäkurpitsaparkoja - kylmä kesäkö niihin iski?

Miira kirjoitti...

Kiva ohje, jonka aineet minttua lukuunottamatta löytyisivätkin kaapista. Kuinkahan pinaatti tai tammenlehtisalaatti sopisivat joukkoon? Kohtahan sitä voisi kokeilla :-) Teen sitten ihanan mintuntuoksuisen salaatin myöhemmin!

Nelle kirjoitti...

Miira; sitä mintun tuomaa fiilistä on aika vaikeaa korvata millään :) Mutta pinaatti voisi hyvinkin mennä hieman erilaisena variaationa. :)