torstai 11. heinäkuuta 2024

Aasialainen, rouskuva kaalisalaatti kesäkaalista


Tämä vaatiomattoman näköinen kaalisalaatti on ollut perheemme ja ystäviemme kevään suosikki. Koska menin lupaamaan, että laitan ohjeen blogiin ja olen lopulta jokseenkin uskollinen lupausteni suhteen, sain siitä hyvän tekosyyn katkaista usean vuoden mittaiseksi venynyt kirjoitustauko. Pahoittelut jo etukäteen, tästä tulee ihan aidosti Nellemäisen rönsyilevä resepti, sillä varaatioita on ollut monia. 

Ja vaikka kuvakin on vaan kännykkäräpsy, voin luvata että salaatti on ihanaa. Tätä addiktiivista salaattia on tehty ihan muutamankin kerran kevätkaalien ilmaantumisen jälkeen. Jossain kohtaa oli pakko pitää taukoa, kun lapsikin tuumasi isälleen että "äiti taitaa TOSIAAN tykätä tästä salaatista...". Noh, niinpä...

Ehkä siis ihan joka päivä ei kannata tarjota samaa salaattia, vaikka salaatinjämä toimii hyvin myös seuraavana päivänä (vaikka lounaalla) kun vaan lisää tuoretta kaalia. 

Salaatin tekstuuri on tärkeä. Sen pitää olla raikasta, kevyttä ja rouskuvaa. Siivuta siis kevät- tai kesäkaali ihan ohuiksi, pitkähköiksi suikaleiksi. Lisäksi salaattiin on hyvä lisätä pähkinää tai siemeniä; mulla jää usein pataan hapanjuurileipien pinnasta pudonneita, valmiiksi uunissa paahtuneita seesaminsiemeniä, jotka olen tuossa kuvassa viskannut salaatin sekaan. Paahdettujen seesaminsiementen lisäksi tai sijasta myös paahdetut maapähkinät käyvät hyvin. Jos sekaan vielä nakkaa paistettua grillikanaa tai tofua, tämä salaatti on lounas itsessään. 


Toinen juttu mitä salaatti tarvitsee on hapan umamisuus. Kaupungissa olen tehnyt salaattia aasiakaupasta löytämästäni tamarindikastikkeesta ja mökillä taas on käytetty sitä mitä on ollut saatavilla. V löysi lähikaupasta Pad thai tahnaa, jossa on paljon tamarindia ja se toimii hyvin. Sitruunanmehuakin olen käyttänyt soijan kanssa - paremman puutteessa. Ja seesamiöljy - sitä tarttee olla. 

Mutta tykkään tästä ohjeesta koska monia juttuja voi korvata toisilla sen mukaan mitä on saatavilla ja lopulta tosi simppeleistä aineista saa helposti hyvää. Sovella reseptiä rennosti ja maistele soosi mieluiseksi. Sen kuuluu olla hapan, makea, suolainen ja aromaattinen. Kaikkea hyvässä tasapainossa :) 





Salaattia on tarjottu paitsi allekirjoittaneen arkilounaana myös lisukkeena grilliruuille ja osana aasialaisia kulhoruokia - kuten tässä kuvassa se on riisipedin päälle ladottujen kanojen kaverina. 

Mutta takaisin kaalisalaattiin jota lämpimästi suosittelen kokeilemaan jo ensi viikonloppuna. Kesäkaalit ovat parhaimmillaan juuri nyt!

Aasialainen rapea kaalisalaatti (iso kulhollinen) 

1 pienehkö kevät tai kesäkaali hienoksi suikaloituna 
2-3 nippusipulin vartta siivutettuna myös hienoksi
lopuksi koristele: 
n. puolella ruukullisella revittyä korianteria

Kastike
n. 1-1,5 dl mautonta öljyä esim. rypsiöljy (isolle kaalille enemmän öljyä, pienelle vähemmän)
3 rkl riisiviinietikkaa 
2-3 rkl ruskeaa sokeria esim. muscavadoa tai mökillä vaikka fariinisokeria  
3-4 rkl tamarindikastiketta tai sitruunan mehua (tai jos korvaat esim. pad thai mausteseoksella, 2-3 tl saattaa riittää koska tiukempaa tavaraa, maistele ja lisää tarvittaessa!) 
2 tl seesamiöljyä 
2 rkl hyvää soijakastiketta (laitoin vaaleaa) 
1-2 rkl hunajaa tai miriniä (1rkl riittää jos laitoit paljon ruskeaa sokeria, mutta voit muuttaa makeuden määrää oman mieltymyksesi mukaan) 
3-4 rkl paahdettuja seesaminsiemeniä tai kourallinen paahdettuja, rikottuja maapähkinöitä (tai molempia!) 


Suikaloi kaali kulhoon sipulien kanssa. 

Sekoita kastikeaineet keskenään vaikka tyhjässä lasipurkissa ja maistele kastiketta tehdessäsi. Lisää seesamiöljyä, soijaa ja hunajaa maun mukaan. 

Kaada kastike kaalin päälle ja kääntele salaattia niin että kaali marinoituu kastikkeella kauttaaltaan. Anna maustua mielellään ainakin 20 min. Sekoita salaatti vielä kerran. 

Lopuksi koristele paahdetuilla siemenillä/pähkinöillä sekä korianterilla ja tarjoa.  



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti