maanantai 27. huhtikuuta 2009

Rahkaletut


Varastoin usein jääkaappin rahkaa ajatuksella "sitä aina tarvitsee". "Miten niin aina tarvitsee?" joudun toteamaan, kun viimeisen käyttöpäivän kadotesssa jo horisonttiin tuijottelen rahkaa jääkaapissa silmästä silmään. Sitä tarttis nyt tarvita, niinku.

Tämä on se tapa, jolla sen aina tarvitun rahkapurkin taival keittiössämme useimmiten päättyy.

Rahkaletut (4:lle)

n. 1 prk rahkaa (225g)
3 munaa
2-3 rkl pellavansiemeniä (rouheena)
0,5 dl vehnäleseitä
savusuolaa (tai tavallista suolaa jos tarjoat makean kanssa)
voita paistamiseen

+ suosikkipäällisiä, joista kuvassa yksi ehdotus.



Sekoita kulhossa munat ja rahka vatkaimella tai vispilällä kunnes seos on tasaista. Lisää muut aineet ja sekoita.

Kun voi on sulanut pannulla, nosta siihen ruokalusikalla kekoja taikinaa. Tavallisella pannulla saa paistettua kolme lettua kerrallaan. Kun toinen puoli on ruskea ja kypsä, käännä lettu.

Jos haluat tarjota lämpimiä lettuja kannattaa uuni vääntää päälle ja letut uuninkestävällä lautasella uuniin odottelemaan uuden kolmikon paistumista. Lämpöä uunissa riittää sellainen sata astetta tai vähän alle.


Lettujen kanssa voi tarjota ihan yhtä hyvin sienisalaattia tai smetanaa ja mätiä sekä sipulia kuin mansikoita, hilloa ja kermavaahtoa.

p.s. sienisalaatin kanssahan nämä ovat ihan ällöttävän terveellisiäkin... :)

11 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä, hyviä low carb -reseptejä ei ole koskaan liikaa!

    VastaaPoista
  2. Hyvännäköisiä. Suolaiset letut on hyviä, etenkin jos jälkkäriksi saa makeita ;)

    VastaaPoista
  3. hallatar ne sopivat myös todistetusti yhteen mascarpone-kermavaahdolla ja st Dalfour - hillolla silattuna. ;)

    martina joo, se on kyllä ihanaa melkein riippumatta millä tavalla sitä syö.

    kittyfane ja tsajut: kiva jos inspiroiduitte :) Ylhäällä kommentissani vinkki myös makeaan päälliseen.

    VastaaPoista
  4. Oijoi miten hyvän näköisiä ja kuuloisia lettusia!!

    VastaaPoista
  5. Oho olin liian nopea itselleni. Edellinen anonyymi siis Rossana :D

    VastaaPoista
  6. rossana ;) sama käy mulle koko ajan... mä vaan jätän kirjoitusvirheitä jälkeeni. Välillä pännii todella, ettei niitä voi kommenteissa korjata... Ja miksi en opi sitä? ;)

    VastaaPoista
  7. Pari kysymystä:

    Jauhoitko ne sieput?
    Mikä sen sikäläisen rahkan rasvaprosentti on?

    VastaaPoista
  8. kari: laitoin kyllä rouhetta lettuihin mutta myös kokonaiset siemenet käyvät. Lienee makuasia kuinka haluaa laittaa. Joskus olen sekoitellut mukaan myös leseitä.

    Ei ollut rahkapurkkia jääkaapissa, mutta fineli antaa hakusanalla "maitorahka" tuloksen 0.5 tai alle.

    VastaaPoista
  9. Räpellettyäni aikani erilaisia muna-rahka-juustoraaste-ym. lettuvirityksiä olen huomannut parhaimmaksi ja helpoimmaksi tämän:

    Kaksi kananmunaa vatkataan kunnolla rikki haarukalla. Maustetaan suolalla ja kaadetaan kuumalle, kuivalle (isolle) teflonpannulle. Kiepautetaan ohueksi kerrokseksi. Paistetaan kääntämättä miedolla lämmöllä, kunnes yläpinta on hyytynyt. Annetaan jäähtyä.

    Tästä on helppo kääräistä wrap, jonka sisällä on ihan mitä tahansa mieli tekee.

    VastaaPoista