tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post3146347079273095239..comments2023-12-24T17:29:59.286+02:00Comments on Siskot kokkaa: Vilkaisu vegaanimenuunNellehttp://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comBlogger20125tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-44491951463591238452010-09-10T07:42:09.429+03:002010-09-10T07:42:09.429+03:00Jytis ja ellu: Hitsi, miten paljon onkaan sellaist...Jytis ja ellu: Hitsi, miten paljon onkaan sellaista, mitä ei koskaan tule ajatelleeksi. En ole koskaan kuvitellut, että esimerkiksi viiniin VOITAISIIN edes käyttää eläinperäisiä aineita :) <br /><br />Kyllä minustakin tuntuu, ettei Alkon myyjällä ollut tietoa tuolla tasolla viinien vegaaniudesta. Vaikka vegaanimenusta oli tosiaan puhetta koko valintaprosesin ajan, enemmän me keskityimme pohtimaan mikä sopisi ruuan kanssa. <br /><br />... ja ellu: kiitos kehuista. :) Mukava että tulit valottamaan tänne tuota viinipuolta. Tästä tuli paitsi avartava kokemus minulle, näiden keskustelujen myötä myös hyvä aloituspaketti jollekin, joka aikoo tehdä vegaanista ruokaa! :) Ja jos alkossa lukevat tätä, kenties niihin hyllynreunalappuihin tulee joku Vegan - merkintä jonain päivänä.Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-76941981606599536422010-09-09T13:16:17.828+03:002010-09-09T13:16:17.828+03:00niin ja piti vielä sanoa, että mahtava oli tuo veg...niin ja piti vielä sanoa, että mahtava oli tuo vegaanimenu!elluhttps://www.blogger.com/profile/18147845562168119142noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-87462525507084859102010-09-09T13:14:55.875+03:002010-09-09T13:14:55.875+03:00jytis hätyytti mukaan keskustelemaan vegaaniviinoi...jytis hätyytti mukaan keskustelemaan vegaaniviinoista. vegaanisten viinien löytäminen on hankalaa (niissä käytetään siis usein liivatetta tai muna-albumiinia): alkolla ei ole tietoa asiasta ja liivatteen käyttö saattaa vaihdella tuottajillakin vuodesta riippuen. käytännössä varman tiedon saa siis ainoastaan viinin tuottajalta tai hyvässä tapauksessa maahantuojalta. aika usein tiedusteluviesteihin ei kuitenkaan vastata.<br /><br />kirkkaat viinat ja liköörit ovat yleensä vegaanisia (paitsi tietenkin kermaliköörit ja semmoset), samoin kotimaiset oluet ja siiderit, mutta esim. guinness ja kopperbergin siiderit (vai "siiderit") eivät ole.<br /><br />itse kyllästyin jossain vaiheessa juomaan aina niitä kahta punaviintä, joiden uskoin ehkä olevan vegaanisia. yritän nykyään ostaa aina luomua, jotta olisi edes terveellistä, jos ei vegaanista...elluhttps://www.blogger.com/profile/18147845562168119142noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-18773510201779299042010-09-09T12:26:31.496+03:002010-09-09T12:26:31.496+03:00Vegaaniliiton sivuilta löytyy lista vegaanisistä v...Vegaaniliiton sivuilta löytyy lista vegaanisistä viineistä, kuohareista ainakin Fresita on vegaanista. <br />Mutta käsittääkseni vegaanien keskuudessa tästä on käyty keskusteluja että mikä sitten on vegaanista, jos samalla tilalla on tehty ei-vegaanista, voiko olla jäämiä jostain jne. Mutta tästä en ole varma.Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-19208495637289697672010-09-09T07:12:26.971+03:002010-09-09T07:12:26.971+03:00Anonyymi ja Ari:
Hyvä pohdinta tosiaan! Sanoin k...Anonyymi ja Ari: <br /><br />Hyvä pohdinta tosiaan! Sanoin kyllä Alkossa, että tarvitsen viinit vegaanimenuun ja käytin ihan myyjää apuna. <br /><br />Pol Roger tuli valituksi siksi, että se nostaisi munakoisopyöryköistä esiin pähkinäisiä makuja. Vahvempi valkoviini otettiin grilatun polentan ja paahdetun valkosipulin makupariksi. Kuohuviini jota käytin hyydykkeeseen oli kuivaa ja jotain halvempaa, en ulkos muista mitä. <br /><br />Jälkiruokaviinin valinta osoittautui lähes mahdottomaksi, joten päädyin <a href="http://www.fattoriamontagliari.com/" rel="nofollow">kotoa löytyvään grappaan. </a><br /><br />En silti tullut miettineeksi ottiko myyjä viinien valinnassa vegaaniuden nimenomaisesti huomioon. Siinä voi siis olla illallisen heikko kohta josta en mene vannomaan.Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-79541415609317880172010-09-09T00:19:56.252+03:002010-09-09T00:19:56.252+03:00Hyvä kysymys, anonyymi. Alla oleva perustuu ositta...Hyvä kysymys, anonyymi. Alla oleva perustuu osittain muistikuviin, joita en tähän aikaan vuorokaudesta jaksa ruveta tarkistamaan ja loppujen lopuksi asia kiinnostaa minua vain kuriositeettinä koska en ole vegaani tai edes kasvissyöjä.<br /><br />Viinien kirkastamiseen on käytetty ainakin ennen kananmunaa. En tiedä mikä on tämän hetken status.<br /><br />Oluita taas on kirkastettu liivatteella, mutta sellaisen oluen löytäminen on nykyään erittäin haastavaa. Nykyolut on lähes aina vegaanista. Vegaanisivuilla tätä ei oikein tunnuta tiedostettavan.<br /><br />Siidereiden kanssa ongelmana on se, että omenoista ei löydy riittävästi ruokaa hiivalle ja ennen käytettiin usein eläinperäistä proteiinia. En tiedä mikä on nykytilanne ja lisäksi on syytä muista mikä valtava ero on suomalaisen limusiiderin perinteiden ja esimerkiksi real ciderin perinteiden välillä.<br /><br />Viinoista en osaa sanoa yhtään mitään.<br /><br />Jos pitää arvata niin veikkaan, että monet eläinperäiset menetelmät on korvattu sentrifugoinnilla ja suodattamisella. Ei siksi, että vegaanit olisivat tyytyväisi vaan siksi, että uudet menetelmät ovat halvempia.Ari Makelahttps://www.blogger.com/profile/15543949136812645410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-27645075854630820912010-09-08T23:58:46.593+03:002010-09-08T23:58:46.593+03:00Mua kiinnostaisi tietää oliko noi ruokajuomat ja j...Mua kiinnostaisi tietää oliko noi ruokajuomat ja jälkkäriin käytetty kuohuviini myös vegaanisia? Olen käsittänyt, että vegaanisia alkoholituotteita ei mitenkään ihan hirveästi löydy :/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-13078105680608903052010-09-06T22:42:54.488+03:002010-09-06T22:42:54.488+03:00Mari: kiitos mukavasta haasteesta ja hyvästä seura...Mari: kiitos mukavasta haasteesta ja hyvästä seurasta! :) Vaikka vegaaniruoka meidät yhteen saattoikin,juttu kyllä liiteli kaikissa muissakin aiheissa. :) A jopa toivoi samoja ruokia uudelleen joku päivä! :)Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-67355201279904589122010-09-06T19:36:10.831+03:002010-09-06T19:36:10.831+03:00Kiitos vielä kovasti parhaista ruuista! Mun mielip...Kiitos vielä kovasti parhaista ruuista! Mun mielipiteen niistä voi päätellä siitäkin, etten jaksa yleemsä syödä kuin murto-osan sellaisesta ruokamäärästä :D. mut ah, se polentan, papukastikkeen ja linssisalaatin combo oli vaan niin täydellinen! Ja lisäksi oli super-kivaa nähdä, viimeinkin,Marinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-59418967474099337422010-09-06T07:07:18.336+03:002010-09-06T07:07:18.336+03:00Elli: totta, ja kun sen kaurakerman kanssa laittoi...Elli: totta, ja kun sen kaurakerman kanssa laittoi vähän paahdettua valkosipulia ja muuta voimakasta niin ei se maku enää tunkenut läpi. Ja on tavattoman hyvä, että on vaihtoehtoja, esimerkiksi juuri tuon maitoproteiinin kanssa. <br /><br />Jytis: ;) ja mäkin kun vielä yritin laittaa sitä juuri oikean määrän tai ehkä aavistuksen vähemmän kuin piti. Vaatii treenausta, selvästi. <br /><br />Ja joo, noista vihanneksista ja yrteistä mietin, että nyt kun on syksy ja kaikkea on runsaudenpulaan asti niin pitää yrittää tarjota sitä mikä on juuri nyt huvää ja sesongissa. Itsekin tykkään siitä, niin miksipä ei vegaani? :)Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-24823106290756181692010-09-05T20:51:54.566+03:002010-09-05T20:51:54.566+03:00Hehee, agar-agar on haastavaa!! Mutta kerran
mä o...Hehee, agar-agar on haastavaa!! Mutta <a href="http://herkkujakoukku.blogspot.com/2010/03/vegaaninen-ja-gluteeniton-kookos.html" rel="nofollow">kerran</a><br /> mä olen onnistunut sen kanssa täydellisesti :)<br /><br />Mutta siis aivan ihanan kuuloinen menu! Todella monipuolinen toteutus haasteelle ja tykkään myös tuosta että maut haettiin kasviksista (ei tofua, soijavalmisteita jne) koska niin usein olen törmännyt siihen ajattelutapaan että kasvis/vegaaniruoat ovat mauttomia tai tylsiä. Go Nelle!Jytishttps://www.blogger.com/profile/00316031814929631508noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-76995800087731080782010-09-05T19:21:05.333+03:002010-09-05T19:21:05.333+03:00Kaurakermoista tuli mieleen, että niissäkin on ero...Kaurakermoista tuli mieleen, että niissäkin on eroja. Ainakin omasta mielestäni GoGreenin kaurakerma on paljon vetisempää kuin Oatlyn kerma. Itsellä tulee käytettyä kaurakermaa koko ajan maitoproteiinin välttämisen takia, joten itse ei enää huomaa mitään sivumakua :). Soijakermoista en ole puolestaan koskaan oikein pitänyt...Ellinoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-55886259312134275272010-09-05T07:22:34.537+03:002010-09-05T07:22:34.537+03:00yaelian: kiitos.
Karo: miellän kyllä meidän perh...yaelian: kiitos. <br /><br />Karo: miellän kyllä meidän perheen enemmän sekasyöjiksi kuin lihansyöjiksi :) Näin siksi, että liha ei ole meillä mitenkään välttämättömyys joka päivä. Se, minkä kuitenkin koin vegaaniruuissa haastavaksi oli nimenomaan se kananmuna-maitotuotteet-hunaja - osastosta luopuminen. Uskon, että meillä tehdään noista menun ruuista uudelleen ainakin alkukeittoa, munakoisopyöryköitä ja beluga - linssejä. Muutenhan ne ovat luonteeltaankin täysin vegaanisia, mutta munakoisopyöryköihin aion laittaa ensi kerralla kananmunalla tuplapaneroinnin. Niihin vaan tupee parempi kuori niin. <br /><br />aleksi: teillä kuulostaa olevan hyvät bileet ja paljon syvällistä äijäpaatosta ilmassa, kuten kunnon myöhäisillan keskusteluissa pitääkin ;D<br /><br />Varmaan sinäkin mun juttuja pitkään lukeneena tiedät, että sille kermalle on paikkansa. Eniten se tosiaan haittasi minua jälkiruuan kohdalla. Ja lasken kermaksi nyt siis kaikki kermat ja sen johdannaiset: creme fraichet, smetanat, tuorejuustot ja mascarponen. Menuun valkkasin sitten reseptejä joihin kermaa ei lähtökohtaisesti tarvita. <br /><br />Se polentaan kerman laittaminen oli muuten mullekin uusi idea, löysin sen lukiessani sitä keittiökatastrofikirjaa <a href="http://www.amazon.com/Dont-Try-This-Home-Catastrophes/dp/1596910704" rel="nofollow">don't try this at home. </a> Polentaan kerman laittaminen on ilmeisesti ranskalaistyyppienn väännös ja siitä tulee erilaista kuin perinteisellä tavalla tehtynä. Italiassa (missä polentaa laitetaan paljon) sitä ei (tietenkään, herravarjele!) tehdä. Grillattuun polentaan en kermaa laittaisi (hajoaakin vaan helpommn), mutta nokareen voita olisin mieluusti laittanut sekaan! Mutta: korvasin voin pekaanipähkinäöljyllä ;) Ja hyvää tuli!Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-85212640896246486652010-09-05T03:07:02.775+03:002010-09-05T03:07:02.775+03:00mun on pakko jatkaa tätä vähän kitkerä luontoista ...mun on pakko jatkaa tätä vähän kitkerä luontoista vastausta vielä.. mua ei ole koskan kiinnostanut pätkääkään se kuinka monta syöpää saan glutamaatista vaan se sen tasapaksuntava ja ankeuttava voima on musta se sen huono, kaikki on samaa. kerma tekee täsmälleen saman. kaikki jää sen alle.<br /><br />meillä oli kahden päivän syntymäpäiväjuhlat viiden leipurin kanssa niin yksinkertaisuuden ihannointi nousee liikaa esiin..aleksihttps://www.blogger.com/profile/12553982321454916463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-44335241003485289672010-09-05T02:55:51.186+03:002010-09-05T02:55:51.186+03:00tämmönne ongelmana on omalla kohdalla niin kummall...tämmönne ongelmana on omalla kohdalla niin kummallisen tuntusta kun on aina ollut kasvisyöjä ja KÖYHÄ eli lähinnä kermaa ei ole koskakaan missään ruuassa mitä teen. kerma muutenkin tuntuu sellaselta helpolta tieltä hyvään ruokaan, pikkukiviä ja kermaa niin kaikki syä hymyssä suin :)<br /><br />tiedän että mulla on kitkerä snobi tyyli mutta kerma musta peitää yleensä vaan hyvän ruuan, oikeat maut ja sitä ei oikesti tarvi juuri muuhun kun kermavaahtoon.<br /><br /><br />en edes tiennyt että kukaan on koskaan laittanut polentaan kermaa, sehän on ihanastuttavaa sellasenaan.aleksihttps://www.blogger.com/profile/12553982321454916463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-42548553573429447252010-09-04T23:39:33.081+03:002010-09-04T23:39:33.081+03:00kuulostaa aika paljon siltä että vegaani-iltamat o...kuulostaa aika paljon siltä että vegaani-iltamat oli aika onnistunut kokeilu.. on mukava kuulla kun lihansyöjätkin toteavat että ruoka ilman eläimiä voi olla hyvää!! tota keittoa on ihan pakko kokeilla (aah, rakkaudesta aprikooseihin) mietin myös että voisi niistä arachineista (kirjotinkohan oikein) kokeilla vegaanista reseptiä.. hmmmKhttps://www.blogger.com/profile/08758084839268054382noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-65899866208826564772010-09-04T22:00:36.508+03:002010-09-04T22:00:36.508+03:00Tosi hienosti toteutettu haaste;upean vegaanisen m...Tosi hienosti toteutettu haaste;upean vegaanisen menun olit loihtinut,nam,olispa saanut olla mukana....Vaikken vegaani olekaan (enään)niin tykkään tosi paljon vegaaniruuista ja suurin osa mitä teen onkin sellaista.<br />Agar agarin kanssa tosiaankin saa olla aika varovainen,ettei tule tuollaisia oven stoppareita;DJaelhttps://www.blogger.com/profile/12807233749131057341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-13223929628798928482010-09-04T19:28:27.289+03:002010-09-04T19:28:27.289+03:00Virpi: Voi kiitos, olipa tosi kivasti sanottu :) H...Virpi: Voi kiitos, olipa tosi kivasti sanottu :) Hyvä mieli tuli. Joo. :)<br /><br />Ari: Kiitos, kiitos - kyllä minä sitä mietinkin. Lopulta kuitenkin muutama asia loksahti kohdalleen avsta tehdessä. Alkukeitoksi olin ajatellut mansikkaista kurkkukeittoa, mutta sitten päivän väriksi valkoitui keltainen kun löysin tuoreita aprikooseja!<br /><br />Juuri tänään juteltiin niissä pienen ihmisen juhlissa yhden sukulaisen kanssa tästä kokeilusta.Minäkään en tosiaan voisi kuvitella ryhtyväni syömään pelkkää vegaanista tai esim. raakaruokaa. Tähän on tietysti monia syitä. Lihastakin voisi ehkä luopua jos olisi pakko. Reippaan 5v olin lakto-ovo-vege ja viimeisen vuoden-puolitoista tuosta söin myös kalaa. Mutta sitten tuli V ja esitteli minulle italialaiset salamit... :) <br /><br />Ja on se kyllä ollut minulle todella mielenkiintoista tutustua sellaisiin makuihin tässä vuosien saatossa, joita en ollut koskaan syönyt. Siitä en enää olisi valmis luopumaan. Mutta yritän tasapainottaa sitten edes niillä "paremmilla valinnoilla":) ... Oli niistä hyötyä tai ei.Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-77446161202168468242010-09-04T19:10:06.140+03:002010-09-04T19:10:06.140+03:00Hieno kokonaisuus. Tämä omnivoori on pohtinut vega...Hieno kokonaisuus. Tämä omnivoori on pohtinut vegaanisten ruokalajien kokeilua (no, onhan niitä blogissani joitakin, mutta aika perinteistä settiä), mutta eipä ole mieleeni vilahtanut, että suunnittelisin kokonaisen vegaanisen kokonaisuuden.<br /><br />Voisin kuvitella luopuvani lihasta, mutta en kalasta ja maitotuotteista.Ari Makelahttps://www.blogger.com/profile/15543949136812645410noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-89661945359489653292010-09-04T18:46:31.517+03:002010-09-04T18:46:31.517+03:00Tänään juuri kerroin täällä mökkeillessä, miten si...Tänään juuri kerroin täällä mökkeillessä, miten sinä Nelle olet ehkä kaikkein innovatiivisin kokkaaja, kenen juttuja luen ja nyt taas käsitykseni siitä vahvistui. *hatunnosto*Virpihttps://www.blogger.com/profile/17357337668512447063noreply@blogger.com