tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post5842139085569654820..comments2023-12-24T17:29:59.286+02:00Comments on Siskot kokkaa: Perheenäidin pieni chilinkäyttöohje aloittelijalleNellehttp://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-79568111487083392432015-07-03T09:43:31.796+03:002015-07-03T09:43:31.796+03:00Anonyymi: Totta, heinän puutarhan chilejä saa kaup...Anonyymi: Totta, heinän puutarhan chilejä saa kaupoista loppukesästä ja ne ovat hyviä. Niistä löytyy aji cristalia, -fantasyä ja sitten oli joku hauska risteymä myös jonka nimeä en enää muista; pitkähkö chili jossa oli eri maku myös eri väleissä - starflame, olisiko ollu? :) <br /><br />Lemondrop on mulla juuri se, mikä on mennyt monta vuotta, aji cristal kuoli välissä mutta nykyinen on toissavuotinen jo sekin. Hämmästyksekseni viime kesän musta chili selvisi kansas talven yli ja näyttää tekevän hedelmiä. Joulukukat on meillä olleet chilien pahin uhka; niissä kirvoja tulee usein. Mäntysuopavettä yms voi kokeilla mutta jos näyttää pahalta niin pyretriinipohjainen torjunta-aine toimii talvella; keväällä ja satokautena en halua laittaa mitään semmoista mutta sydäntalvella kun on pitkä matka vielä satokauteen olen joskus hävittänyt sillä tuholaiset. <br /><br />Nykyisessä asunnossa ei ole juuri tavinnut myrkyttää; meillä on semmonen lasinen eteinen josta on laitettu lattialämpö pienelle, siellä tuntuvat meneän talven hyvin kun on vähän muuta asuntoa viileämpää ja paljon valoa. Turkkilainen on hyvä vinkki - mä olen jollain naamarasvalla koittanut huuhdella mutta vähän heikolla menestyksellä ;) Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-71298316132334618262015-07-02T19:37:14.585+03:002015-07-02T19:37:14.585+03:00Kaupan peruschilit tyyliin Pirkka on usein aika pu...Kaupan peruschilit tyyliin Pirkka on usein aika puisevia verrattuna itse kasvatettuihin tai nimellisiin lajikkeisiin joita ainakin isommista kaupoista joskus saa. Tuo Aji Cristal on myös oma suosikkini, monikäyttöinen, maukas, eikä tappotulinen. Ruoanlaitossa kuitenkin on se maku pääasia, vaikka poltekin on kovasti addiktoivaa. Aji Fantasy, Suomessa kehitelty lajike on myös hieno ja Lemon Dropin sitruunainen potku toimii vaikka kalaruoissa. <br /><br />Itse aloitan kasvatuksen joka vuosi alusta kun sisälle roudatut chilit tuppaavat tulemaan meillä aina kirvoja täyteen. Kiva jos olet saanut noinkin monta vuotta talvetettua.<br /><br />Hanskat on kyllä ihan must. Turkkilaista jugurttia voi sivellä paikallisesti esim silmäkulmiin jos on tullut tyrittyä. Nimim. Kokemusta on. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-42087655988912755382015-07-02T07:52:30.391+03:002015-07-02T07:52:30.391+03:00Taina: suuri ongelma on minusta se, että kaupan ch...Taina: suuri ongelma on minusta se, että kaupan chileissä harvemmin lukee millaisia ne ovat oikeasti. Niiden kanssa ei auta kuin maistaa vähän. Minulla on muutama suosikkichili kasvamassa eteisessä ja kesäksi vien ne ulos. Chili talvehtii ihan kivasti kaupungissakin kun se saa olla vähän viileässä (ihan kiinni ikkunassa) ja sitä ei kastele liikaa. Mun vanimat chilit taitaa olla jotain neljä-viisivuotiaita. Vaikka aina joku kuolee, olen jemmannut siemeniä sen varalle ja sitten uusia itämään jos näyttää että suosikkichili ei enää jaksa. Kiva että tästä oli iloa, ajattelinkin että välillä tavallinen ja hyväksikoettu juttu voi hyödyttää muitakin. <br /><br />Merja: sanos muuta - itsekin luin sen joskus jotain. Siitä on toki monta vuotta mutta kikka oikeasti toimii. Jotain habaneroa käsitellessä kyllä silti käytän kumihanskoja ja joskus jos on paljon chiliä käsittelyssä voi joutua tekemään tuon öljykäsittelyn pariin kertaan että saa kaikki kynnenaluset puhtaaksi. <br /><br />Ansku Gen: eniten kontrollia tosiaan saa jauheen kanssa, mutta minusta makua tulee enemmän tuoreesta. Kikkoja joita voit yrittää tuon tuorejuuston lisäksi on luonnollisesti rasvaisen ja happaman maitotuotteen lisääminen; ranskankerma ja jogurtti etunenässä mutta jopa majoneesi tai kookosmaito voi toimia chilin taltuttajana. Kaikkiin ruokiin nämä eivät kuitenkaan sovi ja silloin voit kokeilla lisätä ruokaan makeutta ja happoa. Makeassa hunaja, sokeri ja palmusokeri ovat varmaan ne helpoimmat, happamessa etikka, sitruuna tai lime ovat omia suosikkejani noissa tilanteissa. Ja tietysti aina voi yrittää laimentaa ruokaa lisäämällä määrää jos mikään ei auta ja jos se sopii reseptiin, haudutusajan pidentäminen tosiaan pyöristää ja miedontaa chiliä. Tämän parempia vinkkejä tästäkään köökistä ei nyt irtoa. Lapsen kanssa meillä on enempikin menty chilin keventämiseen vaikka tiedän lasten kyllä siihen tottuvan. Monesti maustan ruuan vähän kepeämmällä kädellä ja tarjoan lisäksi pöydässä joko silputtua chili-korianteri-minttuseosta ja limelohkoja tai jotain sopivaa chilisoosia. Näin saan saman ruuan kelpaamaan koko perheelle taaperosta vaariin. Nellehttps://www.blogger.com/profile/11738128496660714304noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-47423522732856239542015-07-02T00:07:06.793+03:002015-07-02T00:07:06.793+03:00Mä käytön nykyään lähinnä chilijauhetta. Kokonaist...Mä käytön nykyään lähinnä chilijauhetta. Kokonaisten kanssa ei koskaan tiedä, mitä saa. Jauhettakin välillä meinaa pölähtää vähän liikaa. En oo vielä keksinyt, millä sapuskan pelastaa, jos chiliä päätyy liikaa. Joskus auttaa tuorejuusto, jos ei pahasti mennyt liikaa.Anskuhttps://www.blogger.com/profile/13805629839960411965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-46292020268565918282015-07-01T22:31:17.392+03:002015-07-01T22:31:17.392+03:00Hyvä vinkki tuo öljy-tiskiaine! Joskus olen sipais...Hyvä vinkki tuo öljy-tiskiaine! Joskus olen sipaissut chilisormilla silmäkulmaa ja siitä lähtien olen käsitellyt tulisempia chilejä metrin mittaisilla veitsillä :D.Merjahttps://ripaustryffelia.wordpress.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6084323353207919599.post-17332375585950737112015-07-01T21:25:12.631+03:002015-07-01T21:25:12.631+03:00Kiitos hyödyllisistä tiedoista! Käytän tosi varova...Kiitos hyödyllisistä tiedoista! Käytän tosi varovaisesti chiliä, kun en tunnista väkevyysasteita nimestä tai ulkonäöstä, mutta haluaisin että chilin käyttö olisi yhtä helppoa kuin ruuan teossa valkosipulin. Tainahttps://www.blogger.com/profile/06005578537365920126noreply@blogger.com